03/Volumul 36

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

29


32001R0216


L 031/2

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


REGULAMENTUL (CE) NR. 216/2001 AL CONSILIULUI

din 29 ianuarie 2001

de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 404/93 privind organizarea comună a pieței în sectorul bananelor

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 37,

având în vedere propunerea Comisiei (1),

având în vedere avizul Parlamentului European (2),

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social (3),

întrucât:

(1)

Au existat numeroase contacte strânse cu țările furnizoare și alte părți interesate pentru a rezolva litigiile ce decurg din regimul importurilor stabilit de Regulamentul (CEE) nr. 404/93 (4) și pentru a lua în considerare concluziile grupului special stabilit în baza sistemului de soluționare a litigiilor al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

(2)

Analizarea tuturor opțiunilor prezentate de Comisie sugerează că instituirea pe termen mediu a unui regim al importurilor fondat pe aplicarea unui drept vamal la un nivel corespunzător și pe aplicarea unui tarif preferențial la importurile din țările ACP oferă cele mai bune garanții, în primul rând pentru atingerea obiectivelor organizării comune a piețelor privind producția comunitară și cererea consumatorilor, în al doilea rând pentru conformitatea cu normele privind comerțul internațional și în al treilea rând pentru prevenirea altor litigii.

(3)

Cu toate acestea, un astfel de regim trebuie introdus la încheierea negocierilor cu partenerii Comunității în conformitate cu procedurile OMC, în special articolul XXVIII din Acordul General pentru Tarife și Comerț (GATT). Rezultatul acestor negocieri trebuie prezentat pentru aprobare Consiliului care trebuie, de asemenea, în conformitate cu dispozițiile tratatului, să stabilească nivelul corespunzător din Tariful Vamal Comun.

(4)

Până la intrarea în vigoare a acestui regim, Comunitatea trebuie aprovizionată în cadrul unor contingente tarifare deschise pentru importurile din toate originile și gestionate în conformitate cu recomandările făcute de Organul de soluționare a litigiilor. Primul contingent tarifar de 2 200 000 de tone la o rată de 75 EUR trebuie consolidat în OMC. Un al doilea contingent tarif suplimentar de 353 000 de tone trebuie deschis pentru a răspunde creșterii consumului ce rezultă din extinderea Comunității în anul 1995, aplicându-se aceeași rată. Pentru a se asigura aprovizionarea satisfăcătoare a Comunității, trebuie deschis un al treilea contingent tarifar de 850 000 tone, de asemenea pentru toate originile. În cadrul acestui din urmă contingent tarifar, trebuie prevăzută posibilitatea, în conformitate cu o procedură corespunzătoare, a unei reduceri a dreptului vamal aplicabile pentru a permite importul eficient de banane originare din țările terțe care nu beneficiază de preferințele tarifare acordate pentru bananele originare din țările ACP.

(5)

Ținând seama de obligațiile contractuale față de țările ACP și de nevoia de a le garanta condiții adecvate de concurență, aplicarea la importurile de banane originare din aceste țări a unei preferințe tarifare de 300 EUR pe tonă ar permite menținerea fluxurilor comerciale în cauză. Aceasta va duce în special la aplicarea la aceste importuri a unui drept vamal zero în cadrul celor trei contingente tarifare.

(6)

Comisia trebuie să fie autorizată să înceapă negocieri cu țările furnizoare care au un interes substanțial în aprovizionarea pieței comunitare pentru a încerca să obțină o alocare negociată a primelor două contingente tarifare. De asemenea, trebuie să i se acorde Comisiei autoritatea de a stabili modalitățile de gestionare a contingentelor tarifare stabilite de prezentul regulament.

(7)

Trebuie prevăzută modificarea contingentului tarifar suplimentar de 353 000 de tone pentru a ține seama de orice creștere a cererii comunitare identificate la realizarea balanței de aprovizionare. De asemenea, trebuie prevăzută luarea unor măsuri specifice corespunzătoare în răspuns la circumstanțe excepționale care pot afecta aprovizionarea pieței comunitare.

(8)

În consecință, Regulamentul (CEE) nr. 404/93 ar trebui modificat,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (CEE) nr. 404/93 se modifică după cum urmează:

1.

Articolele 16-20 se înlocuiesc cu următorul text:

„Articolul 16

(1)   Prezentul articol și articolele 17-20 se aplică importurilor de produse proaspete care intră sub incidența codului NC ex 0803 00 19 până la intrarea în vigoare a ratei Tarifului Vamal Comun pentru aceste produse, cel târziu la data de 1 ianuarie 2006, stabilită în baza procedurii prevăzute la articolul XXVIII din Acordul General pentru Tarife și Comerț.

(2)   Până la intrarea în vigoare a ratei prevăzute la alineatul (1), importurile de produse proaspete prevăzute la respectivul alineat au loc în cadrul contingentelor tarifare deschise de articolul 18.

Articolul 17

În măsura în care este necesar, importul de banane în Comunitate se supune prezentării unui licență de import, eliberat de către statele membre oricărei părți interesate, indiferent de locul de stabilire în Comunitate și fără să aducă atingere dispozițiilor specifice adoptate pentru aplicarea articolelor 18 și 19.

Aceste licențe de import sunt valabile în întreaga Comunitate. Cu excepția adoptării derogărilor în conformitate cu procedura stabilită la articolul 27, eliberarea licențelor se supune constituirii unei garanții pentru angajamentul de a importa în condițiile prezentului regulament în perioada de valabilitate a licenței . Cu excepția cazurilor de forță majoră, garanția se pierde în cazul în care operațiunea nu este efectuată sau este efectuată doar parțial în perioada de timp permisă.

Articolul 18

(1)   În fiecare an de la data de 1 ianuarie se deschid următoarele contingente tarifare:

(a)

un contingent tarifar de 2 200 000 de tone greutate netă, numit «contingent A»;

(b)

un contingent tarifar suplimentar de 353 000 de tone greutate netă, numit «contingent B»;

(c)

contingent tarifar autonom de 850 000 de tone greutate netă, numit «contingent C».

Aceste contingente tarifare sunt deschise pentru importurile de produse originare din toate țările terțe.

Comisia poate, în baza unui acord cu părțile contractante ale Organizației Mondiale a Comerțului cu un interes substanțial în aprovizionarea cu banane, să aloce contingentele tarifare «A» și «B» între țările furnizoare.

(2)   Importurile în cadrul contingentelor tarifare «A» și «B» se supun unui drept vamal de 75 EUR pe tonă.

(3)   Importurile în cadrul contingentului tarifar «C» se supune unui drept vamal de 300 EUR pe tonă.

Dreptul vamal stabilit la primul paragraf poate fi redusă în cursul anului de Comisie în măsura în care este necesar pentru a se asigura posibilitatea unui import efectiv de banane originare din țările terțe care nu beneficiază de preferința tarifară de la alineatul (4) din prezentul articol.

Modalitățile de aplicare a prezentului alineat sunt adoptate în conformitate cu procedura stabilită la articolul 27.

(4)   Se aplică o preferință tarifară de 300 EUR pe tonă importurilor originare din țările ACP atât în cadrul, cât și în afara contingentelor tarifare.

(5)   Ratele drepturilor stabilite în prezentul articol sunt convertite în moneda națională la ratele aplicabile produselor în cauză în sensul Tarifului Vamal Comun.

(6)   Contingentul tarifar suplimentar prevăzut la alineatul (1) litera (b) poate fi mărit în cazul în care cererea din Comunitate crește, după cum indică un bilanț al producției, consumului, importurilor și exporturilor.

Bilanțul este adoptat și contingentul tarifar este mărit în conformitate cu procedura stabilită la articolul 27.

(7)   Atunci când aprovizionarea pieței comunitare este supusă unor circumstanțe excepționale care afectează producția sau importul, Comisia adoptă măsurile specifice necesare în conformitate cu procedura stabilită la articolul 27.

În asemenea cazuri, contingentul tarifar suplimentar «B» poate fi adaptat în baza bilanțului prevăzut la alineatul (6). Măsurile specifice pot deroga de la normele adoptate în conformitate cu articolul 19 alineatul (1). Acestea nu trebuie să discrimineze între țările terțe.

(8)   Bananele reexportate din Comunitate nu sunt imputate contingentelor tarifare corespunzătoare.

Articolul 19

(1)   Contingentele tarifare pot fi gestionate în conformitate cu metoda bazată pe luarea în considerare a fluxurilor comerciale tradiționale («tradiționali/nou veniți») și/sau alte metode.

(2)   Metoda adoptată ține seama în mod corespunzător de necesitatea de a păstra echilibrul aprovizionării pe piața comunitară.

Articolul 20

Comisia adoptă dispozițiile de punere în aplicare a prezentului titlu în conformitate cu procedura stabilită la articolul 27. Domeniul lor de aplicare include:

(a)

normele privind gestionarea contingentelor tarifare prevăzute la articolul 18;

(b)

dacă este necesar, garantarea naturii și originii produselor;

(c)

măsurile necesare pentru asigurarea respectării obligațiilor ce decurg din acordurile încheiate de Comunitate în conformitate cu articolul 300 din tratat.”

2.

La articolul 29, a șaptea liniuță se înlocuiește cu următorul text:

„—

cantități de banane din Comunitate și ACP și banane din țări terțe, altele decât țările ACP, comercializate în teritoriul lor”.

3.

Anexa se elimină.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene.

Prezentul regulament se aplică de la 1 aprilie 2001. Cu toate acestea, Comisia poate, în conformitate cu procedura stabilită la articolul 27, să amâne data până la 1 iulie 2001 cel târziu, în cazul în care se dovedește a fi necesar pentru punerea în aplicare a modificărilor în gestionarea contingentelor tarifare.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 29 ianuarie 2001.

Pentru Consiliu

Președintele

M. WINBERG


(1)  JO C 177 E, 27.6.2000, p. 28.

(2)  Aviz adoptat la 13.12.2000 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial).

(3)  JO C 140, 18.5.2000, p. 6.

(4)  JO L 47, 25.2.1993, p. 1. Regulament astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1257/1999 (JO L 160, 26.6.1999, p. 80).