04/Volumul 05

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

206


32000R1543


L 176/1

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


REGULAMENTUL (CE) NR. 1543/2000 AL CONSILIULUI

din 29 iunie 2000

privind instituirea unui cadru comunitar pentru colectarea și gestionarea datelor necesare conducerii politicii comune a pescuitului

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 37,

având în vedere propunerea Comisiei (1),

având în vedere avizul Parlamentului European (2),

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 3760/92 al Consiliului, din 20 decembrie 1992, privind instituirea unui sistem comunitar al pescuitului și acvaculturii (3) prevede evaluarea regulată de către comitetul științific, tehnic și economic pentru pescuit (numit în continuare „CSTEP”) a situației resurselor halieutice și a consecințelor economice ale acestei situații.

(2)

Codul de conduită pentru un pescuit responsabil al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, precum și acordul Națiunilor Unite privind conservarea și gestionarea rezervelor mixte și a rezervelor de mari migratori subliniază nevoia efectuării de lucrări de cercetare și de colectare de date în vederea ameliorării cunoștințelor științifice.

(3)

Comunitatea trebuie să participe la eforturile desfășurate în apele internaționale pentru conservarea resurselor halieutice, în conformitate în special cu dispozițiile adoptate de către organizațiile regionale de pescuit.

(4)

Pentru a proceda la evaluările științifice necesare politicii comune a pescuitului (denumită în continuare „PPC”) trebuie să se colecteze date complete referitoare la biologia resurselor, la flote și activitatea acestora, precum și la problemele economice și sociale.

(5)

Procesul de colectare a acestor informații specifice trebuie corelat cu informații statistice.

(6)

Trebuie să se definească, la nivel comunitar, prioritățile, să se armonizeze procedurile de colectare și de prelucrare a datelor în interiorul Comunității pentru a se garanta coerența generală a sistemului și pentru a se optimiza raportul cost/eficiență al acestuia prin crearea unui cadru multianual stabil.

(7)

Pentru analizele științifice nu sunt necesare în primul rând date elementare detaliate, ci date de sinteză, obținute prin regruparea și prelucrarea la scară adecvată a datelor de detaliu.

(8)

Reglementările existente în acest domeniu, în special Regulamentele (CEE) nr. 3759/92 (4), (CEE) nr. 2847/93 (5), (CE) nr. 685/95 (6), (CE) nr. 779/97 (7) și (CE) nr. 104/2000 (8) ale Consiliului, precum și Regulamentele (CE) nr. 2090/98 (9), (CE) nr. 2091/98 (10) și (CE) nr. 2092/98 (11) ale Comisiei, conțin dispoziții referitoare la colectarea și gestionarea de date asupra navelor de pescuit, a activității acestora, a capturilor realizate de acestea precum și asupra prețurilor care trebuie avute în vedere pentru realizarea unui mecanism global.

(9)

Reglementările existente nu acoperă toate domeniile din care trebuie colectate date pentru a se putea realiza analize științifice complete și fiabile; acestea se referă fie la date individuale, fie la date globalizate și nu la date de sinteză la scară adecvată pentru evaluări științifice. De aceea, trebuie să se adopte noi dispoziții în vederea instituirii unor serii multianuale de date de sinteză la care să poată avea acces utilizatorii competenți și autorizați.

(10)

Evaluarea resurselor și a situației economice din sector necesită colectarea de informații biologice acoperind integral capturile, inclusiv deversările în mare, evaluări ale rezervelor de pești independente de pescuitul comercial pentru un ansamblu de resurse, colectarea de informații asupra capacităților de captură și asupra eforturilor de pescuit desfășurate, precum și date care să explice formarea prețurilor și să permită evaluarea situației economice a întreprinderilor de pescuit și a industriei de prelucrare a produselor pescărești, precum și evoluția locurilor de muncă legate de aceste sectoare.

(11)

Trebuie să se acorde prioritate datelor strict necesare evaluărilor științifice, dar trebuie, de asemenea, să se promoveze un program extins care să permită ameliorarea acestor evaluări.

(12)

Trebuie să se solicite cooperarea comunității științifice, a profesioniștilor din domeniul pescuitului și a celorlalte medii interesate, pentru a se defini normele privitoare la colectarea și gestionarea datelor. Regulamentul (CEE) nr. 3760/92 prevede la articolul 16 instituirea CSTEP, iar prin Decizia 128/71/CEE (12) a Comisiei se instituie un Comitet consultativ pentru pescuit (numit în continuare „CCP”), care sunt organele adecvate pentru adunarea opiniilor respective.

(13)

Punerea în aplicare a programelor comunitare de colectare și gestionare a datelor halieutice trebuie realizată sub responsabilitatea directă a statelor membre. În acest scop acestea stabilesc programe naționale care să fie în concordanță cu programele comunitare.

(14)

Punerea în aplicare a programelor naționale de colectare și gestionare a datelor halieutice va necesita cheltuieli importante. Efectele benefice ale acestor programe nu vor fi complet resimțite decât la nivel comunitar. Trebuie deci să se prevadă o contribuție financiară comunitară din partea statelor membre; această contribuție este reglementată prin Decizia 2000/439/CEE (13).

(15)

Pentru a fi accesibile utilizatorilor autorizați și pentru a se putea realiza schimburi, datele de sinteză menționate în prezentul regulament trebuie integrate în baze de date informatizate. Transmiterea datelor științifice specifice este prevăzută de organisme internaționale, în special de Consiliul Internațional pentru Explorarea Mării, precum și de organizațiile regionale de pescuit.

(16)

Pentru a facilita punerea în aplicare a dispozițiilor preconizate, trebuie să se prevadă o procedură prin care să se instaureze o strânsă cooperare între statele membre și Comisie în cadrul unui comitet de gestionare.

(17)

Măsurile necesare pentru punerea în aplicare a prezentului regulament trebuie adoptate conform Deciziei 1999/468/CE a Consiliului din 28 iunie 1999 privind stabilirea modalităților de exercitare a competențelor de execuție conferite Comisiei (14).

(18)

Derularea programelor de colectare și gestionare a datelor trebuie să facă obiectul unei evaluări regulate și, pe termen mediu, trebuie să se examineze posibilitatea extinderii domeniilor acoperite,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Prezentul regulament instituie un cadru comunitar pentru colectarea și gestionarea datelor necesare pentru evaluarea situației resurselor halieutice și din sectorul pescuitului.

Răspunderea colectării datelor revine statelor membre.

Articolul 2

În sensul prezentului regulament:

(a)

„serii multianuale”: reprezintă date care măsoară evoluția aceluiași parametru pe parcursul mai multor ani;

(b)

„date de sinteză”: reprezintă rezultatul prelucrării datelor provenind de la un grup de nave pe o perioadă dată și, dacă este cazul, pentru un sector geografic determinat, pentru a se obține o estimare globală reprezentativă pentru ansamblu;

(c)

„rețea spațio-temporală”: reprezintă combinația dintre decupajul unei zone geografice pe sectoare determinate și un interval determinat de timp.

TITLUL I

Principii generale care reglementează colectarea și gestionarea datelor

Articolul 3

(1)   Statele membre realizează serii multianuale de date de sinteză și colectate conform unor metode științifice care cuprind informații biologice și economice. Metodele utilizate sunt stabile în timp, armonizate la nivel comunitar și respectă dispozițiile internaționale din domeniu.

(2)   Fără a aduce atingere obligațiilor existente în baza reglementărilor comunitare în materie de colectare a datelor și, în special, reglementărilor menționate la articolul 4 punctele 1 și 3, statele membre:

(a)

pun în aplicare programe de colectare a datelor, complementare celor obligatorii sau legate de domeniile care nu sunt acoperite de aceste obligații, bazându-se, dacă este necesar, pe eșantionări;

(b)

precizează procedurile care permit obținerea de date de sinteză și

(c)

asigură disponibilitatea permanentă a datelor care au fost utilizate pentru obținerea datelor de sinteză pentru eventuala realizare de noi calcule.

Articolul 4

Statele membre colectează date:

1.

necesare pentru evaluarea activităților diferitelor flotile precum și pentru evaluarea evoluției forțelor de pescuit. În acest scop, se realizează sinteze pe baza datelor colectate conform Regulamentelor (CEE) nr. 2847/93, (CE) nr. 685/95 și (CE) nr. 779/97 ale Consiliului și Regulamentelor (CE) nr. 2090/98, (CE) nr. 2091/98 și (CE) nr. 2092/98 ale Comisiei; informațiile complementare sunt colectate, printre altele, de statele membre, în măsura în care este necesar;

2.

care să permită estimarea tuturor capturilor pe rezerve, inclusiv, dacă este cazul, a deversărilor în mare și, dacă este nevoie, să repartizeze aceste capturi pe grupe de nave, pe zone geografice și pe perioade. Capturile vor face obiectul unor eșantionări biologice. Statele membre vor desfășura, printre altele, campanii științifice pe mare pentru a evalua abundența și distribuirea rezervelor, independent de datele provenite din pescuitul comercial, pentru rezervele în cazul cărora este posibil și util să se realizeze asemenea evaluări;

3.

care permit urmărirea prețurilor legate de diferitele cantități debarcate și de formarea acestor prețuri. Datele colectate în baza Regulamentului (CEE) nr. 3759/92 sunt regrupate și sintetizate. Se colectează date complementare pentru a se acoperi toate debarcările în porturile comunitare și extracomunitare, precum și importurile;

4.

necesare evaluării situației economice, din domeniu pe baza unor studii și eșantionări suficient de importante pentru asigurarea fiabilității estimărilor; aceste date sunt:

(a)

pentru flotele de pescuit:

rezultatul vânzărilor și alte sume încasate (de exemplu subvenții, percepere de dobânzi);

costurile de producție;

datele care permit inventarierea și caracterizarea locurilor de muncă de pe mare;

(b)

pentru industria de prelucrare a produselor de pescuit:

producția exprimată cantitativ și valoric pentru categoriile de produse care urmează să fie determinate;

numărul de întreprinderi, precum și numărul de locuri de muncă;

evoluția costurilor de producție și structura acestora.

TITLUL II

Procedura de definire a conținutului programelor comunitare și naționale

Articolul 5

(1)   Conform procedurii prevăzute la articolul 9 alineatul (2), Comisia stabilește, conform cadrului definit în anexa I, pe de o parte un program comunitar minimal acoperind informațiile strict necesare evaluărilor științifice și, pe de altă parte, un program comunitar extins, care include, pe lângă informațiile din programul minimal, informații care ar putea îmbunătăți în mod decisiv evaluările științifice. Aceste programe sunt definite pe perioade de șase ani. Cu toate acestea, primele programe comunitare vor acoperi, în mod excepțional, anii 2002-2006.

(2)   Pentru a contribui la colectarea și gestionarea datelor în anul 2001, Comisia organizează cereri de ofertă și licitații conform normelor și practicilor existente.

Articolul 6

(1)   Fiecare stat membru definește, pe perioade de șase ani, un program național de colectare și gestionare a datelor. Prima perioadă de programare va acoperi perioada 2002-2006. În programul respectiv, se descrie, pe de o parte, colectarea datelor detaliate, iar pe de altă parte, prelucrările necesare pentru obținerea de date de sinteză conform principiilor expuse la articolul 3. În program se precizează legăturile acestuia cu programele comunitare definite în cadrul articolului 5.

(2)   Fiecare stat membru răspunde pentru fiabilitatea și stabilitatea procedurilor de colectare și prelucrare a datelor. Fiecare stat membru înaintează Comisiei informații care să permită evaluarea mijloacelor utilizate și eficiența procedurilor. Pentru colectarea și analiza acestor date se folosesc, în măsura în care există, definițiile și sistemele de clasificare internaționale sau europene adecvate.

(3)   Fiecare stat membru acoperă prin programul său național, în măsura posibilului, elementele care îl vizează în baza programului comunitar minimal prevăzut la articolul 5.

(4)   Fiecare stat membru poate solicita în sprijinul programului său național un ajutor financiar comunitar pentru elementele care corespund modulelor programului comunitar minimal care îl vizează. De asemenea, fiecare stat membru poate solicita un ajutor financiar comunitar pentru elementele complementare ale programului său național care corespund programului comunitar extins în măsura în care sunt integral îndeplinite dispozițiile privitoare la programul comunitar minimal.

Totuși, obligația de a îndeplini integral dispozițiile privind programul minimal nu se aplică înainte de 1 ianuarie 2004 pentru datele anuale pe segmente de flotă și înainte de 1 ianuarie 2006 pentru datele anuale pentru sectorul industriei de prelucrare prevăzute în anexa IV.

Ajutorul financiar comunitar se stabilește conform modalităților prevăzute prin Decizia 2000/439/CE.

Articolul 7

(1)   Fiecare stat membru asigură integrarea datelor de sinteză provenind din programele comunitare în bazele de date informatizate.

(2)   Datele prevăzute în prezentul regulament pot fi transmise de către statele membre organizațiilor internaționale competente conform normelor și reglementărilor specifice ale acestor organizații.

Comisia este informată despre aceste transmiteri și poate primi pe cale informatică, la solicitarea sa, o copie a datelor transmise.

(3)   Totalitatea datelor de sinteză acoperite de programele comunitare sunt accesibile Comisiei pe cale informatică, aceasta putând să le pună la dispoziția CSTEP.

(4)   Datele comunicate sau culese în orice formă în temeiul prezentului regulament constituie un secret profesional și beneficiază de aceeași protecție ca și cea conferită datelor asemănătoare de legislația națională a statelor membre care le primesc și de dispozițiile corespondente aplicabile instituțiilor comunitare.

(5)   Modalitățile de punere în aplicare a prezentului articol sunt adoptate conform procedurii prevăzute la articolul 9 alineatul (2), în special în privința:

normelor care privesc transmiterea de date, inclusiv transmiterea de date științifice organizațiilor internaționale;

criteriilor de căutare în bazele de date și a criteriilor minime care asigură accesul la date a utilizatorilor autorizați;

datelor care, dacă este cazul, vor fi regrupate sub răspunderea directă a Comisiei.

TITLUL III

Dispoziții finale

Articolul 8

(1)   Măsurile necesare pentru punerea în aplicare a prezentului regulament, în special în privința aspectelor prevăzute la articolele 5 și 7, sunt adoptate conform procedurii prevăzute la articolul 9 alineatul (2).

(2)   Fără a se aduce atingere alineatului (1), programele prevăzute la articolul 5 sunt adoptate după consultarea CSTEP și CCP.

Articolul 9

(1)   Comisia este asistată de Comitetul de gestionare a sectorului pescuitului și acvaculturii instituit prin articolul 17 din regulamentul (CEE) nr. 3760/92, numit în continuare „comitetul”.

(2)   În cazul referirilor la prezentul paragraf se aplică dispozițiile articolelor 4 și 7 din Decizia 1999/468/CEE.

Perioada prevăzută la articolul 4 alineatul (3) din Decizia 1999/468/CEE se stabilește la o lună.

(3)   Comitetul adoptă regulamentul său interior.

Articolul 10

(1)   Comisia, împreună cu CSTEP și CCP, examinează în fiecare an, în cadrul Comitetului de gestionare a pescuitului și acvaculturii, stadiul progreselor înregistrate de programele naționale.

(2)   Pe baza informațiilor transmise de statele membre și după consultarea CSTEP, Comisia prezintă din trei în trei ani, iar prima dată înainte de 31 decembrie 2003, un raport Parlamentului European și Consiliului prin care sunt evaluate instrumentele folosite de fiecare stat membru, adecvarea metodelor utilizate, precum și rezultatele obținute în colectarea și gestionarea datelor prevăzute în prezentul regulament. Raportul respectiv evaluează și modul în care Comunitatea a utilizat datele colectate.

(3)   Comisia examinează înainte de 31 decembrie 2003 dacă este oportun să se extindă gama de date colectate în temeiul prezentului regulament. În acest scop, statele membre și Comisia pot realiza studii și proiecte de explorare în domeniile importante pentru PPC dar care nu sunt încă acoperite de articolul 4 și, în special pentru acvacultură, relațiile dintre pescuit, acvacultură și mediu, precum și locurile de muncă create de pescuit și acvacultură. Aceste studii și proiecte pot fi sprijinite financiar de Comunitate conform modalităților prevăzute în Decizia 2000/439/CE.

(4)   Pe baza raportului și a analizelor prevăzute la alineatele (2) și (3), și având în vedere evoluția nevoilor PPC, Comisia examinează, înainte de 31 decembrie 2003, dacă este necesară modificarea prezentului regulament și, dacă este cazul, înaintează o propunere Consiliului.

Articolul 11

Prezentul regulament intră în vigoare a șaptea zi de la publicarea în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Luxemburg, 29 iunie 2000.

Pentru Consiliu

Președintele

M. ARCANJO


(1)  JO C 375 E, 28.12.1999, p. 54.

(2)  Aviz dat la 2 martie 2000 (încă nepublicat în Jurnalul Oficial).

(3)  JO L 389, 31.12.1992, p. 1. Regulament astfel cum a fost modificat ultima oară prin Regulamentul (CE) nr. 1181/98 (JO L 164, 9.6.1998, p. 1).

(4)  JO L 388, 31.12.1992, p. 1. Regulament astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 3318/94 (JO L 350, 31.12.1994, p. 15).

(5)  JO L 261, 20.10.1993, p. 1. Regulament astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 2346/98 (JO L 358, 31.12.1998, p. 5).

(6)  JO L 71, 31.3.1995, p. 5.

(7)  JO L 113, 30.4.1997, p. 1.

(8)  JO L 17, 21.1.2000, p. 22.

(9)  JO L 266, 1.10.1998, p. 27.

(10)  JO L 266, 1.10.1998, p. 36.

(11)  JO L 266, 1.10.1998, p. 47.

(12)  JO L 68, 22.3.1971, p. 18. Decizie modificată ultima dată de Decizia 1999/478/CE (JO L 187, 20.7.1999, p. 70).

(13)  JO L 176, 15.7.2000, p. 42.

(14)  JO L 184, 17.7.1999, p. 23.


ANEXA I

Programul minimal și programul extins

Definiția programului minimal

(a)

Programul minimal cuprinde următoarele elemente:

supravegherea efortului de pescuit prin colectarea de date asupra următorilor parametri:

numărul de nave;

tonajul brut (GT);

puterea motorului (kW);

vârsta navei;

unealta de pescuit utilizată;

timpul petrecut pe mare în cursul anului;

supravegherea activităților comerciale de pescuit prin colectarea datelor despre cantitățile debarcate și despre deversările în mare, prin eșantionare biologică și prin anchete adecvate:

debarcările și deversările în mare pentru rezervele menționate în anexa II;

eșantionajul biologic pentru determinarea compoziției capturilor și măsurarea parametrilor biologici cum sunt creșterea, sexul, maturitatea și fecunditatea pentru rezervele menționate în anexa II;

anchetele în zonele geografice menționate în anexa III ale căror obiective sunt definite conform procedurii prevăzute la articolul 9 alineatul (2);

supravegherea prețurilor de vânzare directă a speciilor menționate în anexa II pentru zonele geografice menționate în anexa III.

supravegherea economică a întreprinderilor de pescuit și a industriei de prelucrare în funcție de pozițiile contabile sau de grupurile de poziții contabile pertinente, menționate în anexa IV.

(b)

Nivelul de sinteză a informațiilor culese în cadrul programului minimal este definit conform procedurii prevăzute la articolul 9 alineatul (2).

Nivelul de agregare este definit pe baza următoarelor elemente:

rețelele spațio-temporale, prin definirea suprafețelor sectoarelor geografice de referință și intervalele de timp care trebuie utilizate care, în privința efortului de pescuit, sunt în concordanță cu regulamentele în vigoare;

delimitarea grupelor de nave și/sau porturi, precum și a sectoarelor în cauză ale industriei de prelucrare; în privința efortului de pescuit și a datelor economice, grupele de nave corespunzând segmentelor sau, dacă este cazul, subsegmentelor din programele de orientare multianuală (POMA) nr. 4 (1997-2001) și pentru care există o concordanță între rubrici.

(c)

Dacă este cazul, sunt adoptate obiective exprimate în cifre privind precizia evaluărilor sau intensitatea programelor de eșantionare, în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 9 alineatul (2).

Definiția programului extins:

(d)

Programul extins cuprinde următoarele elemente (în plus față de programul minimal):

supravegherea efortului de pescuit prin colectarea datelor despre aceiași parametri ca și cei definiți pentru programul minimal, dar care trebuie adaptați activităților specifice de pescuit având în vedere speciile țintă, uneltele utilizate și orice alt echipament. Parametrii suplimentari sunt definiți conform procedurii prevăzute la articolul 9 alineatul (2);

supravegherea activităților comerciale de pescuit prin colectarea datelor despre cantitățile debarcate și despre deversările în mare, prin eșantionare biologică și prin anchetele adecvate:

debarcările și deversările în mare pentru rezervele menționate în anexa II, dar cu un nivel de sinteză inferior și cu o densitate superioară a eșantionării, definite conform procedurii prevăzute la articolul 9 alineatul (2);

eșantionarea biologică pentru rezervele menționate în anexa II, dar cu un nivel de sinteză inferior și cu o densitate superioară a eșantionării, definite conform procedurii prevăzute la articolul 9 alineatul (2);

anchetele realizate în zonele geografice menționate în anexa III, dar cu o listă de anchetă extinsă și/sau cu o densitate superioară a eșantionării ale căror obiective sunt definite conform procedurii prevăzute la articolul 9 alineatul (2);

supravegherea prețurilor de vânzare directă, în funcție de categoriile comerciale corespunzătoare regulamentelor în vigoare, pentru speciile menționate în lista de la anexa II, pentru zonele geografice menționate în anexa III;

supravegherea economică a întreprinderilor de pescuit și a întreprinderilor din industria de prelucrare în funcție de pozițiile contabile sau grupurile de poziții contabile pertinente menționate în anexa IV, care furnizează informații mai detaliate asupra diferitelor categorii de costuri, tipuri de investiții, elemente care definesc situația financiară și cea a locurilor de muncă. Elementele care constituie informații suplimentare sunt definite conform procedurii prevăzute la articolul 9 alineatul (2).

(e)

Nivelele de sinteză sunt inferioare celor prevăzute pentru programul minimal. Sintezele utilizate în cadrul programului extins sunt compatibile cu cele utilizate pentru programul minimal.

(f)

Dacă este cazul, obiectivele exprimate în cifre privind gradul sporit de precizie al evaluărilor sau intensitatea mai mare a programelor de eșantionare sunt adoptate conform procedurii prevăzute la articolul 9 alineatul (2).


ANEXA II

Speciile de referință și zonele care trebuie acoperite în cadrul programului minimal și al celui extins

Se poate hotărî, conform procedurii prevăzute la articolul 9 alineatul (2):

ca rezervele pentru care capturile realizate de navele unui stat membru se situează sub un prag care va fi stabilit în regulamentul de aplicare să nu fie necesar să figureze în programul minimal;

să se modifice lista speciilor și zonelor prevăzute în prezenta anexă;

ca în cadrul programului minimal datele despre zone separate prin virgulă să poată fi totalizate, iar datele despre zone separate printr-o bară oblică să nu trebuiască totalizate.

Specii

Denumiri științifice

Zone

Marea Baltică [zona CIEM III (cu excepția strâmtorilor Skagerrak și Kattegat)]

Cod de Atlantic

Gadus morhua

III b-d

Limandă

Limanda limanda

III b-d

Cambulă

Platichtys flesus

III b-d

Hering

Clupea harengus

III b-c/III d

Cambulă

Pleuronectes platessa

III b-d

Somon

Salmo salar

III b-d

Păstrăv

Salmo trutta

III b-d

Șprot

Sprattus sprattus

III b-d

Calcan

Psetta maxima

III b-d

Anghilă

Anguilla anguilla

III b-d

Biban

Perca fluviatilis

III d

Știucă

Esox lucius

III d

Șalău

Stizostedion lucioperca

III d

Coregon

Coregonus spp.

III d

Strâmtorile Skagerrak și Kattegat (zona CIEM III a)

Putasu

Micromesistius potassou

III a N

Cod de Atlantic

Gadus morhua

III a N/III a S

Eglefin

Melanogrammus aeglefinus

III a N/III a S

Merluciu

Merluccius merluccius

III a N/III a S

Hering

Clupea harengus

III a N/III a S

Macrou de Atlantic

Scomber scombrus

III a N

Langustină

Nephrops norvegicus

III a N/III a S

Tacaud norvegian

Trisopterus esmarki

III a N

Creveți de adâncime

Pandalus borealis

III a N

Cambulă

Pleuronectes platessa

III a N/III a S

Cod negru

Pollachius virens

III a N/III a S

Uvă

Ammodytidae

III a N/III a S

Limbă de mare

Solea solea

III a N/III a S

Șprot

Sprattus sprattus

III a N/III a S

Limandă

Limanda limanda

III a N

Merlan

Merlangius merlangus

III a N/III a S

Zona CIEM II

Hering

Clupea harengus

II a, V

Cod de Atlantic

Gadus morhua

Sub-zonele I, II

Cod negru

Pollachius virens

Sub-zonele I, II

Creveți de adâncime

Pandalus borealis

Sub-zonele I, II

Cambulă neagră

Reinhartius hippoglossoides

Sub-zonele I, II

Eglefin

Melanogrammus aeglefinus

Sub-zonele I, II

Sebastă

Sebastes spp.

Sub-zonele I, II

Marea Nordului și estul Mării Mânecii (zonele CIEM IV, VII d)

Putasu

Micromesistius potassou

IV, VII d

Calcan neted

Scophtalmus rhombus

IV, VII d

Cod de Atlantic

Gadus morhua

IV, VII d

Eglefin

Melanogrammus aeglefinus

IV, VII d

Hering

Clupea harengus

IV, VII d

Macrou de Atlantic

Scomber scombrus

IV, VII d

Langustină

Nephrops norvegicus

IV

Tacaud norvegian

Trisopterus esmarki

IV

Creveți de adâncime

Pandalus borealis

IV

Cambulă

Pleuronectes platessa

IV, VII d

Cod negru

Pollachius virens

IV, VII d

Uvă

Ammodytae

IV

Limbă-de-mare

Solea solea

IV, VII d

Șprot

Sprattus sprattus

IV, VII d

Calcan

Psetta maxima

IV, VII d

Merlan

Merlangius merlangus

IV, VII d

Pește-undițar

Lophiidae

IV, VII d

Argintiu

Argentinidae

IV

Mihalț-de-mare albastru

Molva dypterigia

IV

Sebastă

Helicolenus dactylopterus

IV

Lup-de-mare

Anarhichas lupus

IV

Limandă

Limanda limanda

IV, VII d

Rechini de adâncime

 

IV

Barbun de Atlantic

Phycis spp.

IV

Cambulă neagră

Reinhartius hippoglossoides

IV

Merluciu

Merluccius merluccius

IV, VII d

Stavrid

Trachurus spp.

IV, VII d

Limandă mică

Microstomus kitt

IV, VII d

Mihalț-de-mare

Molva macrophtalma

IV

Cardină

Lepidorhombus spp.

IV, VII d

Vatos

Rajidae

IV, VII d

Grenadier

Macrourus berglax

IV

Somon

Salmo salar

IV

Lavrac

Dicentrarchus spp.

IV, VII d

Sebastă

Sebastes spp.

IV

Rechini de talie mică

 

IV, VII d

Câine-de-mare

Squalus acanthias

IV, VII d

Brosme

Brosmius brosme

IV

Cambulă cenușie

Glyptocephalus cynoglossus

IV

Atlanticul de nord est și vestul Mării Mânecii [zone CIEM II, V, VI, VII (exc. d), VIII, IX, X, XII, XIV]

Hamsie

Engraulis encrasicolus

VIII/IX a

Pește-undițar

Lophidae

V b, VI, XII, XIV/VII, VIII abde/VIII c, IX, X

Putasu

Micromesistius potassou

I-IX, XII, XIV

Cod de Atlantic

Gadus morhua

VI a, VI b, VII a, VII bc, VII efg, VII hjk, VIII, IX, X, XII, XIV

Eglefin

Melanogrammus aeglefinus

V b, VI, XII, XIV/VI a, VI b, VII a, VII, VIII, IX, X

Merluciu

Merluccius merluccius

III a, IV, VI, VII, VIII ab/VIII c, IX a

Hering

Clupea harengus

VI a, VII abcj

Stavrid

Trachurus spp.

II a, IV a, V, VI, VII, VIII, IX

Macrou de Atlantic

Scomber scombrus

II, III a, IV, V, VI, VII, VIII, IX

Cardină

Lepidorhombus spp.

V b, VI, XII, XIV, VII, VIII abcde, IX, X

Langustină

Nephrops norvegicus

V b, VI, VII a, (pas 33E2-E5), VII bcdejk, VIII abde/VIII c, IX, X

Cambulă

Pleuronectes platessa

VII a/VII e/VII fg/VII bc, VII hjk, VIII, IX, X

Polac

Pollachius pollachius

Toate zonele

Vatos

Raja spp

Toate zonele

Sebastă

Sebastes spp.

V a, XII, XIV

Cod negru

Pollachius virens

V b, VI, XII, XIV/VII, VIII, IX, X

Sardină

Sardina pilchardus

VIII, IX

Limbă de mare

Solea solea

VII a/VII e/VII fg/VIII ab/VII bc, VII hjk, IX a

Merlan

Merlangius merlangus

V b, VI, XII, XIV, VII a, VII bk, VIII/IX

Cambulă cenușie

Glyptocephalus cynoglossus

VI, VII

Beryx

Beryx spp.

Toate zonele

Argintiu

Argentina sphyraena

Toate zonele

Mihalț-de-mare albastru

Molva dypterigia

Toate zonele

Scorpie de mare

Helicolenus dactylopterus

Toate zonele

Capelan

Mallotus villotus

XIV

Țipar-de-mare

Conger conger

Toate zonele

Crab

Cancer parugus

Toate zonele

Vatos

Leucoraja naevus

Toate zonele

Sepie

Sepia officinalis

Toate zonele

Barbun de Atlantic

Phycis spp.

Toate zonele

Cambulă neagră

Reinhartius hippoglossoides

V a, XII, XIV

Stavrid

Trachurus spp.

VIII, IX

Limandă mică

Microstomus kitt

Toate zonele

Mihalț-de-mare

Molva macrophtalma

Toate zonele

Homar

Homarus gammarus

Toate zonele

Agzrosima

Argyrosoma regium

Toate zonele

Stavrid mediteranean

Trachurus mediterraneus

VIII, IX

Caracatiță

Octopus vulgaris

Toate zonele

Hoplostethus

Hoplostethus atlanticus

Toate zonele

Alte specii de adâncime

 

Toate zonele

Tacaud

Trisopterus esmarkii

Toate zonele

Cuțitar

Solen spp.

Toate zonele

Barbun roșu

Mullus barbatus

Toate zonele

Grenadier-de-stâncă

Coryphaenoides rupestris

Toate zonele

Somon

Salmo salar

Toate zonele

Pește-teacă

Lepidopus caudatus

Toate zonele

Scoici Saint-Jacques

Pecten spp.

Toate zonele

Lavrac

Dicentrarchus labrax

Toate zonele

Doradă

Sparidae

Toate zonele

Creveți

Pandalus borealis, Penaeus spp.

Toate zonele

Macrou spaniol

Scomber japonicus

VIII, IX

Câine-de-mare

Squalus spp.

Toate zonele

Calmar

Loligo vulgaris

Toate zonele

Microchirus

Microchirus variegatus

Toate zonele

Busycon

Busycon spp.

Toate zonele

Polyprion

Polyprion americanus

X

Mediterană

Hamsie

Engraulis encrasicolus

1.1, 1.2, 1.3, 2.1, 2.2, 3.1

Pește-undițar (două specii)

Lophius piscatorius, L. budegasa

1.1, 1.3, 2.2, 3.1

Merluciu

Merluccius merluccius

1.1, 1.2, 1.3, 2.1, 2.2, 3.1

Langustină

Nephrops norvegicus

1.3, 2.1, 2.2, 3.1

Barbun roșu (două specii)

Mullus surmuletus, M. barbatus

1.1, 1.2, 1.3, 2.1, 2.2, 3.1

Aristeus

Aristeus antennatus, Aristeomorpha foliacea

1.1, 1.3, 2.2, 3.1

Sardină

Sardina pilchardus

1.1, 1.2, 1.3, 2.1, 2.2, 3.1

Creveți

Penaeus spp.

1.1, 1.3, 2.2, 3.1

Gupa

Boops boops

3.1

Moluște

Veneridae (Callista spp., Ruditapes spp.)

2.1, 2.2

Sepie

Sepia hierredda

1.3, 2.1, 3.1

Stavrid

Trachurus trachurus

1.1, 1.3, 3.1

Macrou de Atlantic

Scomber scombrus

1.3, 2.2, 3.1

Eledon

E. cirrhosa, E. moschata

1.3, 2.1, 2.2, 3.1

Caracatiță

Octopus vulgaris

1.1, 1.3, 2.2, 3.1

Dorade

Pagellus sp.

1.1, 1.2, 2.1, 2.2, 3.1

Vatos

Rajidae

1.3, 2.1, 2.2, 3.1

Calmar

Loligo vulgaris

1.3, 2.2, 3.1

Putasu

Micromesistius potassou

1.1, 3.1

Doradă regală

Sparus aurata

1.2, 3.1

Limbă de mare

Solea solea

1.2, 2.1, 3.1

Lavrac

Dicentrarchus labrax

1, 2

Chefali

Mugilidae

1.3, 2, 3.1

Picarel

Spicara spp.

1.3, 2.2, 3.1

Diplodus

Diplodus spp.

1.3, 2.2, 3.1

Creveți

Penaeus kerathurus

1.3, 2, 3.1

Rândunele de mare

Trigla spp.

1.3, 2.2, 3.1

Zone NAFO

Cod de Atlantic

Gadus morhua

2J2KL/3M/3NO/3Ps/

Cambulă neagră

Reinhartius hippoglossoides

3KLMNO/ID

Sebastă

Sebastes spp.

3M/3LNO/Sa 1

Creveți

Pandalus spp.

3M/3LN

Cambulă americană

Hipposglossoides platessoides

3LNO/3M

Grenadieri

Macrouridae

SA 2 + 3

Vatos

Rajidae

SA 3

Cambulă cenușie

Glyptocephalus cynoglossus

3NO

Limandă cu coadă galbenă

Limanda ferruginea

3LNO

Mari migratori

Pești-spadă

Xiphias gladius

Oceanul Atlantic/Oceanul Indian/Oceanul Pacific/Marea Mediterană

Toni (ton Albacora, ton dungat, ton obez, ton alb, ton roșu)

Thunnus albacares; Katsuwonus pelamis; T. obesus; T. alalunga; T. thynnus

Oceanul Atlantic/Oceanul Indian/Oceanul Pacific/Marea Mediterană

Velari

 

Oceanul Atlantic/Oceanul Indian/Oceanul Pacific/Marea Mediterană

Toni, pălămide, bonite

Euthynnus, Sarda, Auxix

Oceanul Atlantic/Oceanul Indian/Oceanul Pacific/Marea Mediterană

Rechini

 

Oceanul Atlantic/Oceanul Indian/Oceanul Pacific/Marea Mediterană

COPACE FAO 34

Merluciu

Merluccius spp.

Atlanticul Central și de Est

Caracatiță

Octopus vulgaris

Maroc-Senegal

Crevetă de adâncime

Parapenaeus longirostris

Maroc-Guineea-B.

Creveți

Penaeus notialis

Mauritania

Sardină

Sardina pilchardus

Mauritania, Atlanticul Central și de Est

Pește-teacă

Aphanopus carbo

Madeira

Hamsie

Engraulis encrasicolus

Maroc

Pește-teacă

Lepidopus caudatus

Mauritania

Calmar

Loligo vulgaris

Atlanticul Central și de Est

Pălămidă

Sarda sarda

Mauritania

Sardinelă rotundă

Sardinella aurita

Mauritania, Atlanticul Central și de Est

Sardinelă plată

Sardinella maderensis

Mauritania, Atlanticul Central și de Est

Macrou de Atlantic

Scomber japonicus

Madeira, Maroc, Mauritania

Sepie

Sepia hierredda

Atlanticul Central și de Est

Pești cu înotătoare (neprecizați)

Sparidae, Serranidae, Haemulidae

Atlanticul Central și de Est

Stavrid

Trachurus picturatus

Madeira

Stavrid negru

Trachurus trachurus

Mauritania, Maroc

Stavrid sudic

Trachurus trecae

Mauritania, Maroc

PeȘte-teacă

Trichiuridae

Maroc

Copaco

Pești din genul Lutianus

Lutianus purpureus

ZEE Departamentul Francez al Guyanei

CreveȚi

Penaeus subtilis

ZEE Departamentul Francez al Guyanei

CCAMLR FAO 58

Pește-de-gheață

Champsoccephalus gunnari

FAO 58.5.2 Antarctica

Dințar austral

Dissostichus eleginoides

FAO 58.5.2 Antarctica

Grenadieri

Macrouridae

FAO 58.5.2 Antarctica

Cod cenușiu

Notothenia aquamifrons

FAO 58.5.2 Antarctica

Vatos

Rajidae

FAO 58.5.2 Antarctica

Atlanticul de Sud Vest

Dințar austral

Dissostichus e.

Argentina, Falkland FAO 41

Pești din genul Genypterus

Genypterus blacodes

Argentina, Falkland FAO 41

Calmar

Illex argentinus

Argentina, Falkland FAO 41

Calmar

Loligo gahi

Argentina, Falkland FAO 41

Grenadier

Macrorus sp.

Argentina, Falkland FAO 41

Grenadier din Patagonia

Macruronus m.

Argentina, Falkland FAO 41

Merluciu austral

Merluccius australis

Argentina, Falkland FAO 41

Merluciu argintiu

Merluccius hubbsi

Argentina, Falkland FAO 41

Putasu

Micromesistius a.

Argentina, Falkland FAO 41

Cod cenușiu

Notothenia

Argentina, Falkland FAO 41

Cod argintiu

Salilota a.

Argentina, Falkland FAO 41

Angola

Creveți

Aristeus varidens

Angola FAO 47

Parapenaeus l.

Angola FAO 47

Penaeus spp.

Angola FAO 47


ANEXA III

Zonele geografice sub incidența anexei I

Marea Baltică, cu excepția strâmtorii Kattegat

Strâmtorile Kattegat și Skagerrak

Marea Nordului, inclusiv estul Mării Mânecii, precum și zona II, cu excepția strâmtorii Skagerrak

Zona Atlanticului de nord-est și vestul Mării Mânecii

Zona de reglementare a NAFO

Alte zone din Oceanul Atlantic

Marea Mediterană

Oceanul Indian

Oceanul Pacific

Oceanul Arctic


ANEXA IV

Date necesare pentru supravegherea economică a întreprinderilor de pescuit și a industriei pescuitului (program minimal)

Date anuale pe segmente de flotă

Poziție contabilă (tip de date)

Informațiile care trebuie furnizate

Venit (cifră de afaceri)

Total și pe specii

Costuri de producție:

echipaj

carburant

reparații și întreținere

alte costuri de exploatare

Total și pe categorii de costuri

Costuri fixe

Cost mediu, calculat pe baza investițiilor

Situația financiară

Cota de capital propriu și de capital în obligațiuni

Investiții

cost de achiziție

cost de înlocuire

cheltuieli de asigurare

Prețuri, specii (1)

Valoric/tonă

Personal

Normă întreagă, program redus (echivalent normă întreagă)


Date anuale pe sector al industriei de prelucrare

Poziție contabilă (tip de date)

Informațiile care trebuie furnizate

Materii prime

Total și pe specii (în tone)

Venit (cifră de afaceri)

Total și pe produse

Costuri de producție:

personal

energie

materii prime (valoric)

condiționare

alte costuri de exploatare

Total și pe categorii de costuri

Costuri fixe

Costuri medii, calculate pe baza investițiilor

Situația financiară

Cota de capital propriu și de capital în obligațiuni

Investiții

cost de achiziție

cost de înlocuire

cheltuieli de asigurare

Prețuri/produs

Valoric/tonă

Personal

Efective (echivalent normă întreagă)

Rata de utilizare a capacităților

Media anuală


(1)  Date colectate trimestrial în toate zonele. Pentru Mediterană sinteza datelor se face la nivel regional.