13/Volumul 30

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

49


32000D0553


L 235/19

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


DECIZIA COMISIEI

din 6 septembrie 2000

de punere în aplicare a Directivei 89/106/CEE a Consiliului privind performanța exterioară a învelitorilor de acoperiș în cazul expunerii la foc exterior

[notificată cu numărul C(2000) 2266]

(Text cu relevanță pentru SEE)

(2000/553/CE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Directiva 98/106/CEE a Consiliului din 21 decembrie 1988 privind apropierea actelor cu putere de lege și actelor administrative ale statelor membre referitoare la produsele pentru construcții (1), astfel cum a fost modificată prin Directiva 93/68/CEE (2), în special articolele 13 și 20,

întrucât:

(1)

În conformitate cu Directiva 89/106/CEE, statele membre trebuie să se asigure că, pe teritoriul lor, lucrările de construcție și inginerie civilă sunt proiectate și executate în așa fel încât să nu pericliteze siguranța persoanelor, a animalelor domestice și a bunurilor, ținând cont, în același timp, de alte cerințe esențiale în interesul bunăstării generale.

(2)

Dispozițiile privind proiectarea și execuția ansamblurilor de acoperiș intră în responsabilitatea statelor membre.

(3)

Comunicarea Comisiei privind documentele interpretative ale Directivei 89/106/CEE (3) enumeră, la punctul 2.2 din documentul interpretativ nr. 2, o serie de măsuri asociate, în vederea îndeplinirii cerinței esențiale de „siguranță la foc” care contribuie, împreună, la definirea strategiei de siguranță la foc, care poate fi pusă în aplicare în moduri diferite în statele membre.

(4)

Punctul 4.3.1.2.2. din documentul interpretativ nr. 2 identifică cerințele pe care trebuie să le îndeplinească produsele pentru construcții în cazul acoperișurilor expuse la foc exterior.

(5)

Deciziile 98/436/CE (4), 98/599/CE (5), 98/600/CE (6), 1999/90/CE (7), 2000/245/CE (8) și 2000/553/CE ale Comisiei privind atestarea conformității produselor pentru construcții destinate învelitorilor de acoperiș care pot fi expuse unei surse de foc exterioare prevăd că anumite produse/materiale pot fi „considerate că îndeplinesc” cerințele pentru caracteristica de „performanță în cazul expunerii la foc exterior” fără a mai fi nevoie să fie supuse unor încercări.

(6)

Performanța în cazul expunerii la foc exterior a multor produse/materiale pentru învelitori de acoperiș, este clar stabilită și suficient de bine cunoscută organismelor de reglementare pentru protecția împotriva incendiilor din statelor membre, astfel încât ele nu necesită efectuarea unor încercări specifice pentru această caracteristică de performanță.

(7)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru construcții,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Anexa prezintă acele produse și/sau materiale pentru învelitori de acoperiș care pot fi considerate că îndeplinesc toate cerințele privind caracteristica de „performanță în cazul expunerii la foc exterior”, fără să fie necesară efectuarea unor încercări, sub rezerva respectării tuturor dispozițiilor de drept intern privind proiectarea și execuția lucrărilor.

Articolul 2

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 6 septembrie 2000.

Pentru Comisie

Erkki LIIKANEN

Membru al Comisiei


(1)  JO L 40, 11.2.1989, p. 12.

(2)  JO L 220, 30.8.1993, p. 1.

(3)  JO C 62, 28.2.1994, p. 1.

(4)  JO L 194, 10.7.1998, p. 30.

(5)  JO L 287, 24.10.1998, p. 30.

(6)  JO L 287, 24.10.1998, p. 35.

(7)  JO L 29, 3.2.1999, p. 38.

(8)  JO L 77, 28.3.2000, p. 13.


ANEXĂ

Condiții generale

Termenul învelitoare de acoperiș este folosit pentru a descrie produsul ce constituie stratul superior al ansamblului acoperișului.

Dispozițiile se referă la performanța învelitorilor de acoperiș, când acestea sunt expuse unui incendiu exterior (de obicei, această caracteristică de performanță este menționată sub numele „performanța în cazul expunerii la foc exterior”).

Criteriile privind performanța învelitorilor de acoperiș în cazul expunerii la foc exterior, pe care produsele/materialele din tabelul de mai jos se consideră că le îndeplinesc, în condiții de proiectare și execuție corespunzătoare a ansamblului acoperișului, fără a fi necesară efectuarea unor încercări, sunt: penetrarea focului, propagarea focului pe suprafața exterioară a acoperișului, propagarea focului în materialul din care este constituit și producerea de picături sau particule arzânde.

Produsele/materialele pentru învelitori de acoperiș menționate în tabelul de mai jos sunt conforme cu specificația tehnică relevantă (standardul european armonizat sau agrementul tehnic european).

Produsele/materialele pentru învelitori de acoperiș enumerate trebuie să fie utilizate în conformitate cu dispozițiile de drept intern privind proiectarea și execuția lucrărilor, în special în ceea ce privește compoziția și reacția la performanța în cazul expunerii la foc a straturilor adiacente și a altor produse din cadrul ansamblului acoperișului. Statele membre pot solicita efectuarea unor încercări pentru a demonstra această conformitate dacă produsele/materialele sunt folosite în configurații care nu sunt recunoscute ca respectând aceste dispoziții de drept intern (1).

Condițiile specifice enumerate în tabel nu împiedică statele membre să accepte introducerea pe piață și utilizarea, fără efectuarea de încercări, a produselor/materialelor în condiții mai puțin exigente.

Simboluri

PCS: putere calorifică superioară

TABEL

Produsele (și/sau materialele) pentru învelitori de acoperiș care pot fi considerate că îndeplinesc toate cerințele privind caracteristica de performanță „performanța în cazul expunerii la foc exterior”, fără a fi necesară efectuarea unor încercări, sub rezerva respectării tuturor dispozițiilor de drept intern referitoare la proiectarea și execuția lucrărilor

Produs/material pentru învelitori de acoperiș

Condiții specifice

Plăcuțe: ardezie naturală, plăcuțe de piatră

Respectă dispozițiile Deciziei 96/603/CE a Comisiei

Țigle: plăci de piatră sau țigle din beton, teracotă, ceramică sau oțel

Respectă dispozițiile Deciziei 96/603/CE a Comisiei

Orice învelitoare exterioară trebuie să fie anorganică sau să aibă un PCS ≤ 4,0 MJ/m2 sau o masă ≤ 200 g/m2

Ciment armat cu fibre:

Foi plane și profilate

Ardezii

Respectă dispozițiile Deciziei 96/603/CE a Comisiei sau are un PCS ≤ 3,0 MJ/kg

Foi metalice profilate: aluminiu, aliaj de aluminiu, cupru, aliaj de cupru, zinc, aliaj de zinc, oțel neacoperit, oțel inoxidabil, oțel galvanizat, oțel preacoperit continuu, oțel emailat

Grosime ≥ 0,4 mm

Orice acoperire exterioară trebuie să fie anorganică sau să aibă un PCS ≤ 4,0 MJ/m2 sau o masă ≤ 200 g/m2

Foi metalice plane: aluminiu, aliaj de aluminiu, cupru, aliaj de cupru, zinc, aliaj de zinc, oțel neacoperit, oțel inoxidabil, oțel galvanizat, oțel preacoperit continuu, oțel emailat

Grosime ≥ 0,4 mm

Orice acoperire exterioară trebuie să fie anorganică sau să aibă un PCS ≤ 4,0 MJ/m2 sau o masă ≤ 200 g/m2

Produse pentru învelitori destinate să fie acoperite complet în condițiile unei utilizări normale (de către materialele anorganice de acoperire enumerate alăturat)

Pietriș împrăștiat în vrac, cu o grosime de cel puțin 50 mm sau o masă ≥ 80 kg/m2 (granulație minimă 4 mm, maximă 32 mm)

Șapă din mortar de ciment reglată la o grosime de cel puțin 30 mm

Piatră spartă reconstituită sau dale minerale cu grosimea de cel puțin 40 mm


(1)  De exemplu, este cunoscut faptul că unele state membre solicită existența unui substrat necombustibil de o anumită grosime pentru a preveni contactul direct al foilor metalice cu structura de susținere. Foile metalice din următorul tabel care sunt destinate utilizării în aceste țări cu un alt tip de substrat necesită încercări pentru a demonstra conformitatea cu dispozițiile de drept intern privind proiectarea și execuția lucrărilor.