03/Volumul 27

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

167


31999R0730


L 093/14

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


REGULAMENTUL (CE) NR. 730/1999 AL COMISIEI

din 7 aprilie 1999

de stabilire a standardului de comercializare pentru morcovi

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 2200/96 al Consiliului din 28 octombrie 1996 privind organizarea comună a pieței în sectorul fructelor și legumelor (1), astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 2520/97 al Comisiei (2), în special articolul 2 alineatul (2),

întrucât morcovii sunt listați în anexa I la Regulamentul (CE) nr. 2200/96 ca produse pentru care trebuie adoptate standarde; întrucât Regulamentul (CEE) nr. 920/89 al Comisiei din 10 aprilie 1989 privind stabilirea standardelor de calitate pentru morcovi, citrice și merele și perele de desert (3), astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 2536/98 (4), a făcut obiectul a multiple modificări și nu mai asigură claritatea juridică;

întrucât normele respective ar trebui să fie reformulate și anexa I la Regulamentul (CEE) nr. 920/89 abrogată; întrucât, în acest scop, din motive de transparență pe piața mondială, ar trebui să se țină seama de standardul pentru morcovi recomandat de Grupul de lucru pentru standardizarea produselor perisabile și progres calitativ al Comisiei Economice pentru Europa a Națiunilor Unite (ONU/CEE);

întrucât aceste standarde trebuie să aibă ca efect înlăturarea de pe piață a produselor de calitate nesatisfăcătoare, orientarea producției spre satisfacerea cerințelor consumatorilor și facilitarea relațiilor comerciale pe baza concurenței loiale, contribuind astfel la rentabilizarea producției;

întrucât standardele sunt aplicabile în toate etapele comercializării; întrucât transportul pe distanțe mari, depozitarea pentru un anumit interval de timp sau diversele operațiuni de manipulare la care sunt supuse produsele pot cauza deteriorarea datorită dezvoltării biologice a produselor sau datorită tendinței lor de degradare; întrucât la aplicarea standardelor în etapele de comercializare care urmează expedierii aceste deteriorări ar trebui să fie luate în considerare; întrucât produsele din clasa „extra” trebuie să fie sortate și ambalate cu o grijă specială, în acest caz se ia în considerare numai absența prospețimii și a turgescenței;

întrucât măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului de gestionare a fructelor și legumelor proaspete,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Standardul de comercializare pentru morcovii care intră sub incidența codului NC 0706 10 00 este cel stabilit în anexă.

Standardul se aplică în toate etapele comercializării în conformitate cu condițiile stabilite în Regulamentul (CE) nr. 2200/96.

Cu toate acestea, în etapele care urmează expedierii, produsele pot prezenta, în raport cu prevederile standardelor:

o ușoară lipsă de prospețime și turgescență;

în cazul produselor clasificate în alte clase decât clasa „extra”, ușoare deteriorări datorate gradului de dezvoltare și tendinței lor de degradare.

Articolul 2

Regulamentul (CEE) nr. 920/89 se modifică după cum urmează:

1.

La articolul 1 se elimină prima liniuță.

2.

Anexa I se elimină.

Articolul 3

Prezentul regulament întră în vigoare în a șaptea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 7 aprilie 1999.

Pentru Comisie

Franz FISCHLER

Membru al Comisiei


(1)  JO L 297, 21.11.1996, p. 1.

(2)  JO L 346, 17.12.1997, p. 41.

(3)  JO L 97, 11.4.1989, p. 19.

(4)  JO L 318, 27.11.1998, p. 23.


ANEXĂ

STANDARD PENTRU MORCOVI

I.   DEFINIȚIA PRODUSULUI

Prezentul standard se aplică varietăților (cultivarilor) de morcovi derivate din Daucus carota L., furnizate consumatorului în stare proaspătă, morcovii destinați prelucrării industriale fiind excluși.

II.   DISPOZIȚII REFERITOARE LA CALITATE

Scopul standardului îl reprezintă definirea cerințelor calitative pentru morcovi după pregătire și ambalare.

A.   Cerințe minime

Pentru toate clasele, sub rezerva prevederilor speciale pentru fiecare clasă și a abaterilor permise, morcovii trebuie să fie:

intacți;

sănătoși; se exclud produsele afectate de putregai sau o altă deteriorare care îi fac improprii pentru consum;

curați, adică:

practic liberi de corpuri străine vizibile, în cazul în care sunt spălați;

practic fără murdărie și impurități în exces, în cazul în care nu sunt spălați sau în cazul în care sunt spălați și acoperiți cu turbă pură;

tari;

practic indemni de paraziți;

practic fără vătămări provocate de paraziți;

nelemnoși;

fără tendință de încolțire;

neramificați, fără rădăcini secundare;

fără umiditate externă anormală, adică suficient de uscați după spălare;

fără miros și/sau gust străin.

Gradul de dezvoltare și starea morcovilor trebuie să fie de așa natură încât să le permită:

să reziste transportului și manipulării și

să ajungă într-o stare satisfăcătoare la destinație.

B.   Clasificarea

Morcovii se clasifică în trei clase definite în cele de mai jos:

(i)

Clasa „Extra”

Morcovii din această clasă trebuie să fie de calitate superioară și spălați. Trebuie să fie caracteristici varietății sau tipului de varietate.

Nu trebuie să aibă defecte, cu excepția unor defecte superficiale foarte mici, sub rezerva ca acestea să nu afecteze aspectul general al produsului, calitatea, păstrarea calității și prezentarea în ambalaj.

Rădăcinile trebuie să fie:

netede;

cu aspect proaspăt;

de formă regulată;

fără fisuri;

fără striviri și crăpături;

fără vătămări datorate înghețului.

Nu se admit vârfurile verzi sau violete/purpurii.

(ii)

Clasa I

Morcovii din această clasă trebuie să fie de bună calitate. Trebuie să fie caracteristici pentru varietatea sau tipul de varietate respectiv.

Rădăcinile trebuie să aibă:

un aspect proaspăt.

Cu toate acestea, următoarele mici defecte pot fi admise sub rezerva de a nu afecta aspectul general al produsului, calitatea, păstrarea calității și prezentarea în ambalaj:

mici defecte de formă;

mici defecte de colorație;

mici crăpături vindecate;

mici crăpături sau fisuri datorate manipulării sau spălării.

Se admit vârfurile verzi sau violete/purpurii nu mai mari de 1 cm lungime pentru morcovii care nu depășesc 10 cm lungime și care nu depășesc 2 cm pentru ceilalți morcovi.

(iii)

Clasa a II-a

Această clasă include morcovii care nu se califică pentru a fi incluși în clasele superioare, dar satisfac cerințele minime specificate anterior.

Următoarele defecte pot fi admise sub rezerva ca morcovii să-și mențină calitățile esențiale, în ceea ce privește calitatea, păstrarea calității și prezentarea:

defecte de formă și colorație;

crăpături vindecate care nu afectează miezul;

crăpături sau fisuri datorate manipulării sau spălării.

Se admit vârfurile verzi sau violete/purpurii de până la 2 cm lungime pentru morcovii care nu depășesc 10 cm lungime și până la 3 cm pentru ceilalți morcovi.

III.   DISPOZIȚII PRIVIND SORTAREA DUPĂ MĂRIME

Mărimea este determinată de diametrul maxim sau greutatea morcovului fără frunze.

(i)

Morcovi timpurii  (1) și varietăți cu rădăcină mică

Rădăcinile nu trebuie să fie mai mici de 10 mm, atunci când sortarea după mărime se face în funcție de diametru, și să cântărească cel puțin 8 g, atunci când sortarea se face în funcție de greutate.

Rădăcinile nu trebuie să fie mai mari de 40 mm, atunci când sortarea se face în funcție de diametru, și să cântărească cel mult 150 g, atunci când sortarea se face în funcție de greutate.

(ii)

Morcovi din culturi principale și varietăți cu rădăcină mare

Rădăcinile nu trebuie să fie mai mici de 20 mm, atunci când sortarea se face în funcție de diametru, și să cântărească cel puțin 50 g, atunci când sortarea se face în funcție de greutate.

Rădăcinile clasificate în clasa „extra” nu trebuie să fie mai mari de 45 mm, atunci când sortarea se face în funcție de diametru, și să cântărească 200 g, atunci când sortarea se face în funcție de greutate, iar diferența de diametru sau greutate dintre rădăcina cea mai mică și cea mai mare dintr-un ambalaj nu trebuie să fie mai mare de 20 mm sau 150 g.

Pentru rădăcinile clasificate în clasa I, diferența de diametru sau greutate dintre rădăcina cea mai mică și cea mai mare dintr-un ambalaj nu trebuie să fie mai mare de 30 mm sau 200 g.

Pentru rădăcinile clasificate în clasa a II-a, rădăcinile trebuie să satisfacă numai cerințele minime privind mărimea.

IV.   DISPOZIȚII PRIVIND TOLERANȚELE

Se admit toleranțe cu privire la calitate și mărime pentru fiecare pachet sau lot de produse prezentate în vrac și pentru produsele care nu satisfac cerințele clasei indicate.

A.   Toleranțe de calitate

(i)

Clasa „Extra”

5 % din greutatea morcovilor care nu satisfac cerințele clasei, dar care le îndeplinesc pe cele ale clasei I sau care, în mod excepțional, se încadrează în limitele de toleranță ale clasei respective;

5 % din greutatea morcovilor care au un ușor colorit verde sau violet/purpuriu la vârf.

(ii)

Clasa I

10 % din greutatea morcovilor care nu satisfac cerințele clasei, dar le îndeplinesc pe cele ale clasei a II-a sau care, în mod excepțional, se încadrează în toleranțele clasei respective. Cu toate acestea, morcovii rupți și/sau morcovii fără vârf sunt excluși din toleranțele respective;

10 % din greutatea morcovilor rupți și/sau a rădăcinilor fără vârf.

(iii)

Clasa a II-a

10 % din greutatea rădăcinilor care nu satisfac nici cerințele clasei, nici pe cele minime, cu excepția produselor afectate de putrezire sau alte deteriorări, care le fac improprii pentru consum;

în plus, se poate admite un procent de cel mult 25 % din greutatea morcovilor rupți.

B.   Toleranțe ale mărimii

Pentru toate clasele: 10 % din greutatea rădăcinilor care nu satisfac cerințele de mărime.

V.   DISPOZIȚII PRIVIND PREZENTAREA

A.   Uniformitatea

Conținutul fiecărui pachet sau lot de produse prezentate în vrac trebuie să fie uniform și să conțină numai morcovi de aceeași origine, varietate sau tip de varietate, calitate sau mărime (în cazul în care aceștia au fost sortați după mărime).

Partea vizibilă a conținutului pachetului sau lotului de produse prezentate în vrac trebuie să fie reprezentativă pentru întregul conținut.

B.   Prezentarea

Morcovii pot fi prezentați într-unul din următoarele două moduri:

(i)

morcovi la legătură

Rădăcinile trebuie prezentate cu frunze, care trebuie să fie proaspete, verzi și sănătoase. Rădăcinile din aceeași legătură trebuie să fie practic uniforme ca mărime. Legăturile din fiecare pachet ar trebui să fie practic uniforme ca greutate și aranjate uniform, într-unul sau mai multe straturi.

(ii)

morcovi cu vârful tăiat

Frunzele trebuie să fie egalate sau tăiate la partea superioară a morcovului fără deteriorarea rădăcinii.

Rădăcinile pot fi:

ambalate în pachete mici;

aranjate pe mai multe straturi sau ambalate neordonat;

expediate în vrac (încărcare directă în vehiculul de transport sau compartimentul vehiculului), în cazul clasei a II-a.

C.   Ambalarea

Morcovii trebuie să fie ambalați astfel încât să se asigure protecția corespunzătoare a produselor.

Materialele utilizate în interiorul pachetului trebuie să fie noi, curate și de o calitate corespunzătoare pentru a se evita orice vătămare externă sau internă a produselor. Utilizarea de materiale, în special hârtie sau etichete imprimate cu specificații comerciale, este permisă sub rezerva ca tipărirea sau etichetarea să se facă cu cerneală sau adeziv netoxice. Pachetele sau loturile de produse prezentate în vrac nu trebuie să conțină corpuri străine.

În cazul în care morcovii spălați sunt acoperiți cu turbă pură, turba nu este considerată materie străină.

VI.   DISPOZIȚII PRIVIND MARCAREA

1.   În cazul morcovilor prezentați în pachete, fiecare pachet trebuie să cuprindă următoarele informații, în litere grupate pe aceeași parte, imprimate vizibil și indelebil și vizibile din exterior:

A.

Identificarea

Ambalatorul și/sau expeditorul: numele și adresa sau codul de marcare utilizat sau acceptat în mod oficial. Cu toate acestea, în cazul în care se folosește un cod de marcare, referința „ambalator și/sau expeditor” (sau abrevierile echivalente) trebuie să fie indicată în imediata apropiere a codului de marcare.

B.

Natura produsului

în cazul în care conținutul nu este vizibil din exterior:

„morcovi la legătură” sau „morcovi”;

„morcovi noi” sau „morcovi pentru depozitare”;

după caz, „morcovi în turbă”, chiar atunci când conținutul este vizibil din exterior;

denumirea varietății sau tipului varietății pentru clasa „Extra”.

C.

Originea produsului

Țara de origine și, opțional, districtul în care au fost cultivați sau denumirea zonei la nivel național, regional sau local.

D.

Caracteristicile comerciale

clasa;

mărimea exprimată în diametru minim și maxim sau greutate (opțional);

numărul de legături, în cazul morcovilor la legătură.

E.

Marca de control oficial (opțional)

2.   În cazul morcovilor expediați în vrac (încărcare directă într-un vehicul de transport sau într-un compartiment al vehiculului), informațiile menționate anterior apar în documentul de însoțire a mărfurilor sau pe un anunț amplasat într-un loc vizibil din interiorul vehiculului.


(1)  Rădăcini a căror creștere nu a fost întreruptă.