13/Volumul 23

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

193


31998D0437


L 194/39

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


DECIZIA COMISIEI

din 30 iunie 1998

privind procedura de atestare a conformității produselor pentru construcții în temeiul articolului 20 alineatul (2) din Directiva 89/106/CEE a Consiliului, în ceea ce privește finisajele pereților interiori și exteriori și ale plafoanelor

[notificată cu numărul C(1998) 1611]

(Text cu relevanță pentru SEE)

(98/437/CE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Directiva 89/106/CEE a Consiliului din 21 decembrie 1988 de apropiere a actelor cu putere de lege și actelor administrative ale statelor membre referitoare la produsele pentru construcții (1), astfel cum a fost modificată prin Directiva 93/68/CEE (2), în special articolul 13 alineatul (4),

întrucât Comisia trebuie să aleagă, între două proceduri, conform articolului 13 alineatul (3) din Directiva 89/106/CEE pentru atestarea conformității unui produs, „procedura cea mai puțin oneroasă care să fie compatibilă cu siguranța”; întrucât aceasta înseamnă că este necesar să se decidă dacă, pentru un anumit produs sau o familie de produse, existența unui sistem de control al producției în fabrică sub răspunderea fabricantului este o condiție necesară și suficientă pentru atestarea conformității sau dacă, din motivele legate de satisfacerea criteriilor enunțate la articolul 13 alineatul (4), este necesară intervenția unui organism de certificare autorizat;

întrucât articolul 13 alineatul (4) prevede ca procedura astfel determinată să fie indicată în mandate și în specificațiile tehnice; întrucât, de aceea, este de dorit să se definească conceptul de produse sau familie de produse așa cum este folosit în mandate și în specificațiile tehnice;

întrucât cele două proceduri prevăzute la articolul 13 alineatul (3) sunt descrise în detaliu în anexa III la Directiva 89/106/CEE a Consiliului; întrucât este necesar să se specifice clar metoda prin care cele două proceduri trebuie aplicate, cu referire la anexa III, pentru fiecare produs sau familie de produse, deoarece anexa III acordă preferință anumitor sisteme;

întrucât procedura prevăzută la articolul 13 alineatul (3) litera (a) corespunde sistemelor stabilite în prima posibilitate, fără supraveghere continuă, precum și în a doua și a treia posibilitate, definite în anexa III secțiunea 2 punctul (ii), iar procedura menționată la articolul 13 alineatul (3) litera (b) corespunde sistemelor stabilite în anexa III secțiunea 2 punctul (i) și în prima posibilitate, cu supraveghere continuă, definită în anexa III secțiunea 2 punctul (ii);

întrucât măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru construcții,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Produsele și familiile de produse menționate în anexa I trebuie să aibă conformitatea atestată printr-o procedură prin care fabricantul este unicul răspunzător de sistemul de control al producției în fabrică, asigurând conformitatea produselor cu specificațiile tehnice relevante.

Articolul 2

Produsele menționate în anexa II trebuie să aibă conformitatea atestată printr-o procedură prin care, pe lângă un sistem de control al producției fabricii realizat de fabricant, este implicat și un organism de certificare autorizat pentru evaluarea și supravegherea controlului producției sau al produsului însuși.

Articolul 3

Procedura de atestare a conformității definită în anexa III este precizată în mandatele pentru standarde armonizate.

Articolul 4

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 30 iunie 1998.

Pentru Comisie

Martin BANGEMANN

Membru al Comisiei


(1)  JO L 40, 11.2.1989, p. 12.

(2)  JO L 220, 30.8.1993, p. 1.


ANEXA I

Panouri destinate utilizării lor ca finisaje interioare sau exterioare, ca elemente finite, pentru protecția pereților sau plafoanelor împotriva incendiilor.

Plafoane suspendate (ansambluri) destinate utilizării lor ca finisaje interioare sau exterioare pentru protecția plafoanelor împotriva incendiilor.

Panouri destinate utilizării lor ca elemente interioare sau exterioare de consolidare în pereți și plafoane.

Plăci și panouri, din materiale casante, destinate utilizării ca finisaje interioare sau exterioare, în pereți sau plafoane, cu respectarea cerințelor împotriva rănirilor accidentale cauzate de obiecte ascuțite.

Plafoane suspendate (ansambluri) destinate utilizării ca finisaje interioare sau exterioare în plafoane, cu respectarea cerințelor de protecție în exploatare

Plăci și panouri destinate utilizării lor la plafoane suspendate interioare sau exterioare, cu respectarea cerințelor de protecție în exploatare.

Profiluri fasonate și cadre destinate să susțină finisajele plafoanelor sau ale pereților interiori sau exteriori și plafoane suspendate, cu respectarea cerințelor de protecție în exploatare.

Învelitori de pereți sub formă de rolă și căptușeli de plafoane, din material din clasele A (1), B (1), C (1), A (fără testare), D, E și F, destinate utilizării ca finisaje interioare în pereți și plafoane, cu respectarea reglementărilor privind reacția la foc.

Șindrile și plăci de protecție, din materiale din clasele A (1), B (1), C (1), A (fără testare), D, E și F, destinate utilizării lor ca finisaje interioare sau exterioare pentru pereți și plafoane, cu respectarea reglementărilor privind reacția la foc.

Plafoane suspendate (ansambluri) din materiale din clasele A (1), B (1), C (1), A (fără testare), D, E și F, destinate utilizării ca finisaje interioare sau exterioare la plafoane, cu respectarea reglementărilor privind reacția la foc.

Plăci, laterale și panouri, din materiale din clasele A (1), B (1), C (1), A (fără testare), D, E și F, destinate utilizării ca finisaje interioare sau exterioare la plafoane, cu respectarea reglementărilor privind reacția la foc.

Profiluri fasonate și cadre de susținere, din materiale din clasele A (1), B (1), C (1), A (fără testare), D, E și F, destinate utilizării ca finisaje interioare sau exterioare la plafoane, cu respectarea reglementărilor privind reacția la foc.

Plafoane suspendate (ansambluri) destinate utilizării ca finisaje interioare sau exterioare la plafoane, cu respectarea reglementărilor privind substanțele periculoase (2).

Plăci, șindrile, laterale, dale și panouri de protecție destinate utilizării ca finisaje interioare sau exterioare la pereți sau plafoane, după caz, cu respectarea reglementărilor privind substanțele periculoase (2).

Plafoane suspendate (ansambluri) destinate utilizării ca finisaje interioare sau exterioare la pereți și plafoane pentru alte utilizări menționate în mandat (3).

Învelitori de pereți sub formă de role, căptușeli de plafoane, plăci, șindrile, laterale, dale și panouri de protecție destinate utilizării ca finisaje interioare la pereți sau plafoane pentru alte utilizări menționate în mandat (3).

Profiluri caracteristice și cadre suspendate destinate utilizării pentru a susține finisaje de plafoane sau pereți interiori sau exteriori, sau plafoane suspendate, pentru alte utilizări menționate în mandat (3).


(1)  Materiale a căror reacție la foc nu se poate schimba în procesul de producție.

(2)  În special, substanțele periculoase definite în Directiva 76/769/CEE a Consiliului, astfel cum a fost modificată.

(3)  Alte utilizări prevăzute în mandat sunt: pentru controlul aburilor, pentru controlul pătrunderii apei, pentru controlul acustic și pentru controlul termic.


ANEXA II

Învelitori de pereți sub formă de role, căptușeli de plafoane, plăci din materiale din clasele A (1), B (1) și C (1), destinate utilizării ca finisaje interioare la pereți sau plafoane, cu respectarea reglementărilor privind reacția la foc.

Șindrile și plăci de protecție, din materiale din clasele A (1), B (1) și C (1), destinate utilizării ca finisaje interioare sau exterioare la pereți și plafoane, cu respectarea reglementărilor privind reacția la foc.

Plafoane suspendate (ansambluri) din materiale din clasele A (1), B (1) și C (1), destinate utilizării ca finisaje interioare sau exterioare la plafoane, cu respectarea reglementărilor privind reacția la foc.

Plăci, laterale și panouri, din materiale din clasele A (1), B (1) și C (1), destinate utilizării ca finisaje interioare sau exterioare la plafoane, cu respectarea reglementărilor privind reacția la foc.

Profiluri fasonate și cadre suspendate, din materiale din clasele A (1), B (1) și C (1), destinate utilizării ca finisaje interioare sau exterioare la plafoane, cu respectarea reglementărilor privind reacția la foc.


(1)  Materiale a căror reacție la foc se poate schimba în procesul de producție.


ANEXA III

Observație: Pentru produsele care au mai mult decât una dintre utilizările preconizate prevăzute în familiile de produse care urmează, sarcinile organismului autorizat, care rezultă din sistemele corespunzătoare de atestare a conformității, sunt cumulative.

FAMILIA DE PRODUSE

FINISAJE DE PEREȚI INTERIORI ȘI EXTERIORI ȘI DE PLAFOANE (1/5)

1.   Sisteme de atestare a conformității

Pentru produsul (produsele) și utilizarea (utilizările) enumerate mai jos, CEN/Cenelec este solicitat să specifice următorul (următoarele) sistem(e) de atestare a conformității în standardul (standardele) armonizat(e) relevant(e):

Produs(e)

Utilizarea (utilizările) preconizată (preconizate)

Nivel(uri) sau clasa(e)

(rezistența la foc)

Sistem(e) de atestare a conformității

Panouri

Ca finisaje interioare și exterioare, ca elemente finite, pentru ignifugarea pereților sau a plafoanelor

toate

3

Plafoane suspendate

(ansambluri)

Ca finisaje interioare și exterioare, ca elemente finite, pentru ignifugarea pereților sau a plafoanelor

toate

3

Sistem 3: A se vedea anexa III punctul 2 (ii) din Directiva 89/106/CEE, a doua posibilitate.

2.   Condițiile ce trebuie aplicate de CEN cu privire la specificațiile sistemului de atestare a conformității

Specificația pentru sistem trebuie să facă posibilă implementarea acestuia, chiar și atunci când nu este necesară determinarea performanței pentru o anumită caracteristică, datorită absenței cerinței legale în acest domeniu, în cel puțin un stat membru [a se vedea articolul 2 alineatul (1) din Directiva 89/106/CEE și, acolo unde este cazul, clauza 1.2.3 din documentele interpretative]. În aceste cazuri, verificarea unei asemenea caracteristici nu trebuie să fie impusă fabricantului, dacă acesta nu dorește să declare performanțele produsului în acest domeniu.

FAMILIA DE PRODUSE

FINISAJE DE PEREȚI INTERIORI ȘI EXTERIORI ȘI DE PLAFOANE (2/5)

1.   Sisteme de atestare a conformității

Pentru produsul (produsele) și utilizarea (utilizările) enumerate mai jos, CEN/Cenelec este solicitat să specifice următorul (următoarele) sistem(e) de atestare a conformității în standardul (standardele) armonizat(e) relevant(e):

Produs(e)

Utilizarea (utilizările) preconizată (preconizate)

Nivel(uri) sau clasă (clase)

Sistem(e) de atestare a conformității

Panouri

Ca finisaje interioare sau exterioare de rigidizare a pereților sau a plafoanelor

-

3

Dale

Panouri

(din materiale casante)

Ca finisaje interioare sau exterioare ale pereților sau a plafoanelor care trebuie să respecte condițiile de protecție împotriva rănirilor accidentale cauzate de obiecte ascuțite

Plafoane suspendate

(ansambluri)

Ca finisaj interior sau exterior al plafoanelor care sunt supuse condițiilor de protecție în utilizare

Dale

Panouri

În plafoanele suspendate interioare sau exterioare care sunt supuse condițiilor de protecție în utilizare

Profiluri fasonate

Cadre de susținere

Pentru susținerea finisajelor interioare sau exterioare ale pereților sau ale plafoanelor, precum și ale plafoanelor suspendate care sunt supuse condițiilor de protecție în utilizare

Sistem 3: A se vedea anexa III punctul 2 (ii) din Directiva 89/106/CEE, a doua posibilitate.

2.   Condițiile ce trebuie aplicate de CEN cu privire la specificațiile sistemului de atestare a conformității

Specificația pentru sistem trebuie să facă posibilă implementarea acestuia, chiar și atunci când nu este necesară determinarea performanței pentru o anumită caracteristică, datorită absenței cerinței legale în acest domeniu, în cel puțin un stat membru [a se vedea articolul 2 alineatul (1) din Directiva 89/106/CEE și, acolo unde este cazul, clauza 1.2.3 din documentele interpretative]. În aceste cazuri, verificarea unei asemenea caracteristici nu trebuie să fie impusă fabricantului, dacă acesta nu dorește să declare performanțele produsului în acest domeniu.

FAMILIA DE PRODUSE

FINISAJE DE PEREȚI INTERIORI ȘI EXTERIORI ȘI DE PLAFOANE (3/5)

1.   Sisteme de atestare a conformității

Pentru produsul (produsele) și utilizarea (utilizările) enumerate mai jos, CEN/Cenelec este solicitat să specifice următorul (următoarele) sistem(e) de atestare a conformității în standardul (standardele) armonizat(e) relevant(e):

Produs(e)

Utilizarea (utilizările) preconizată (preconizate)

Nivel(uri) sau clasă (clase)

(reacția la foc) (1)

Sistem(e) de atestare a conformității

Învelitori rolă

Căptușeli de plafoane

Ca finisaje interioare ale pereților sau ale plafoanelor care sunt supuse reglementărilor privind reacția la foc

A (2), B (2) și C (2)

1

Șindrile

Plăci de protecție

Ca finisaje exterioare ale pereților sau ale plafoanelor care sunt supuse reglementărilor privind reacția la foc

Plafoane suspendate

(ansambluri)

Ca finisaje interioare sau exterioare ale pereților sau ale plafoanelor care sunt supuse reglementărilor privind reacția la foc

A (3), B (3) și C (3)

3

Dale

Șindrile

Panouri

Ca finisaje interioare sau exterioare ale pereților sau ale plafoanelor care sunt supuse reglementărilor privind reacția la foc

Profiluri fasonate

Cadre de susținere

Pentru susținerea finisajelor interioare sau exterioare ale pereților sau plafoanelor, precum și ale plafoanelor suspendate, care sunt supuse reglementărilor privind reacția la foc

A (fără testare), D, E și F

4

Sistem 1: A se vedea anexa III secțiunea 2 punctul (i) din Directiva 89/106/CEE, fără încercare prin sondaj a probelor.

Sistem 3: A se vedea anexa III secțiunea 2 punctul (ii) din Directiva 89/106/CEE, a doua posibilitate.

Sistem 4: A se vedea anexa III secțiunea 2 punctul (ii) din Directiva 89/106/CEE, a treia posibilitate.

2.   Condițiile ce trebuie aplicate de CEN cu privire la specificațiile sistemului de atestare a conformității

Specificația pentru sistem trebuie să facă posibilă implementarea acestuia, chiar și atunci când nu este necesară determinarea performanței pentru o anumită caracteristică, datorită absenței cerinței legale în acest domeniu, în cel puțin un stat membru [a se vedea articolul 2 alineatul (1) din Directiva 89/106/CEE și, acolo unde este cazul, clauza 1.2.3 din documentele interpretative]. În aceste cazuri, verificarea unei asemenea caracteristici nu trebuie să fie impusă fabricantului, dacă acesta nu dorește să declare performanțele produsului în acest domeniu.

FAMILIA DE PRODUSE

FINISAJE DE PEREȚI INTERIORI ȘI EXTERIORI ȘI DE PLAFOANE (4/5)

1.   Sisteme de atestare a conformității

Pentru produsul (produsele) și utilizarea (utilizările) enumerate mai jos, CEN/Cenelec este solicitat să specifice următorul (următoarele) sistem(e) de atestare a conformității în standardul (standardele) armonizat(e) relevant(e):

Produs(e)

Utilizarea (utilizările) preconizată (preconizate)

Nivel(uri) sau clasă (clase)

Sistem(e) de atestare a conformității

Plafoane suspendate

(ansambluri)

Ca finisaje interioare sau exterioare ale pereților sau ale plafoanelor, care sunt supuse reglementărilor privind substanțele periculoase (4)

-

3

Dale

Șindrile

Laterale

Dale de protecție

Panouri

Ca finisaje interioare sau exterioare ale pereților sau ale plafoanelor care sunt supuse reglementărilor privind substanțele periculoase (4)

Sistem 3: A se vedea anexa III secțiunea 2 punctul (ii) din Directiva 89/106/CEE, a doua posibilitate.

2.   Condițiile ce trebuie aplicate de CEN cu privire la specificațiile sistemului de atestare a conformității

Specificația pentru sistem trebuie să facă posibilă implementarea acestuia, chiar și atunci când nu este necesară determinarea performanței pentru o anumită caracteristică, datorită absenței cerinței legale în acest domeniu, în cel puțin un stat membru [a se vedea articolul 2 alineatul (1) din Directiva 89/106/CEE și, acolo unde este cazul, clauza 1.2.3 din documentele interpretative]. În aceste cazuri, verificarea unei asemenea caracteristici nu trebuie să fie impusă fabricantului, dacă acesta nu dorește să declare performanțele produsului în acest domeniu.

FAMILIA DE PRODUSE

FINISAJE DE PEREȚI INTERIORI ȘI EXTERIORI ȘI DE PLAFOANE (5/5)

1.   Sisteme de atestare a conformității

Pentru produsul (produsele) și utilizarea (utilizările) enumerate mai jos, CEN/Cenelec este solicitat să specifice următorul (următoarele) sistem(e) de atestare a conformității în standardul (standardele) armonizat(e) relevant(e):

Produs(e)

Utilizarea (utilizările) preconizată (preconizate)

Nivel(uri) sau clasă (clase)

Sistem(e) de atestare a conformității

Plafoane suspendate

(ansambluri)

Ca finisaje interioare sau exterioare ale pereților sau ale plafoanelor, pentru alte utilizări prevăzute în mandat (5)

-

4

Învelitori de pereți sub formă de role

Căptușeli de plafoane

Șindrile

Laterale

Dale de protecție

Panouri

Ca finisaje interioare sau exterioare ale pereților sau ale plafoanelor, pentru alte utilizări prevăzute în mandat (5)

Profiluri fasonate

Cadre de susținere

Pentru a susține finisaje interioare sau exterioare ale pereților sau ale plafoanelor, pentru alte utilizări prevăzute în mandat (5)

Sistem 4: A se vedea anexa III secțiunea 2 punctul (ii) din Directiva 89/106/CEE, a treia posibilitate.

2.   Condițiile ce trebuie aplicate de CEN cu privire la specificațiile sistemului de atestare a conformității

Specificația pentru sistem trebuie să facă posibilă implementarea acestuia, chiar și atunci când nu este necesară determinarea performanței pentru o anumită caracteristică, datorită absenței cerinței legale în acest domeniu, în cel puțin un stat membru [a se vedea articolul 2 alineatul (1) din Directiva 89/106/CEE și, acolo unde este cazul, clauza 1.2.3 din documentele interpretative]. În aceste cazuri, verificarea unei asemenea caracteristici nu trebuie să fie impusă fabricantului, dacă acesta nu dorește să declare performanțele produsului în acest domeniu.


(1)  Pentru reacția la foc, a se vedea Decizia 94/611/CE a Comisiei.

(2)  Materiale a căror reacție le foc se poate schimba în cursul procesului de producție.

(3)  Materiale a căror reacție la foc nu se poate schimba în cursul procesului de producție.

(4)  În special substanțele definite în Directiva 76/769/CEE a Consiliului, modificată.

(5)  Alte utilizări prevăzute în mandat sunt: pentru controlul aburilor, pentru controlul pătrunderii apei, pentru controlul acustic și pentru controlul termic.