09/Volumul 02

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

11


31995L0060


L 291/46

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


DIRECTIVA 95/60/CE A CONSILIULUI

din 27 noiembrie 1995

privind marcarea fiscală a motorinelor și a kerosenului

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere tratatul de instituite a Comunității Europene, în special articolul 99,

având în vedere propunerea Comisiei (1),

având în vedere avizul Parlamentului European (2),

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social (3),

întrucât măsurile comunitare avute în vedere de prezenta directivă nu sunt doar necesare, ci și indispensabile pentru realizarea obiectivelor pieței interne; întrucât aceste obiective nu pot fi realizate individual de statele membre; întrucât, în plus, realizarea lor la nivelul Comunității este deja prevăzută de Directiva 92/81/CEE (4), în special articolul 9; întrucât prezenta directivă respectă principiul subsidiarității;

întrucât Directiva 92/82/CEE (5) stabilește dispoziții privind ratele minime ale accizelor aplicabile anumitor uleiuri minerale, în special diverselor categorii de motorină și kerosen;

întrucât buna funcționare a pieței interne necesită în prezent stabilirea unor reglementări comune privind marcarea fiscală a motorinei și a kerosenului cărora nu li s-au aplicat accize la rata integrală aplicabilă uleiurilor minerale de acest tip utilizate sub formă de carburant;

întrucât anumite state membre ar trebui să aibă dreptul de a prevedea derogări de la măsurile prevăzute în prezenta directivă datorită circumstanțelor naționale speciale;

întrucât Directiva 92/12/CEE (6) stabilește dispoziții privind regimul general pentru produsele care fac obiectul accizelor și în special articolul 24 din directiva în cauză prevede instituirea unui Comitet pentru accize care să poată examina aspectele privind aplicarea dispozițiilor comunitare privind accizele;

întrucât este oportun ca anumite aspecte tehnice referitoare la caracteristicile produselor care se utilizează pentru marcarea fiscală a motorinei și a kerosenului să fie tratate în conformitate cu prevederile articolului menționat anterior,

ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:

Articolul 1

(1)   Fără a aduce atingere dispozițiilor naționale privind marcarea fiscală, statele membre aplică un marcaj fiscal în conformitate cu prevederile prezentei directive:

tuturor tipurilor de motorină incluse în codul NC 2710 00 69 care au fost puse în consum în sensul articolului 6 din Directiva 92/12/CEE și au fost scutite de la plata accizelor sau au fost supuse unei rate a accizelor diferită de cea prevăzută la articolul 5 alineatul (1) din Directiva 92/82/CEE;

tuturor tipurilor de kerosen incluse în codul NC 2710 00 55 care au fost puse în consum în sensul articolului 6 din Directiva 92/12/CEE și au fost scutite de la plata accizelor sau au fost supuse unei rate a accizelor diferită de cea prevăzută la articolul 8 alineatul (1) din Directiva 92/82/CEE.

(2)   Statele membre pot permite excepții de la aplicarea marcajului fiscal prevăzut la alineatul (1) din motive de sănătate publică sau de siguranță sau din alte motive tehnice, cu condiția să ia măsuri corespunzătoare de supraveghere fiscală.

În plus, Irlanda poate decide să nu utilizeze sau să nu permită utilizarea acestui marcaj în conformitate cu articolul 21 alineatul (4) din Directiva 92/12/CEE. În această situație, Irlanda informează Comisia, care informează celelalte state membre.

Articolul 2

(1)   Marcajul constă într-o combinație bine definită de aditivi chimici care se adaugă sub supraveghere fiscală înainte ca uleiurile minerale în cauză să fie puse în consum.

Cu toate acestea,

în cazul livrărilor directe din alt stat membru în temeiul unui acord de suspendare a impozitelor în afara unui antrepozit fiscal, statele membre pot solicita adăugarea marcajului înainte ca produsul să părăsească antrepozitul fiscal de expediere;

statele membre care au adoptat această măsură înainte de 1 ianuarie 1996 pot permite, în anumite cazuri sau situații excepționale, adăugarea marcajului după ce uleiurile minerale sunt puse în consum sub supraveghere fiscală. Orice stat membru care aplică o astfel de măsură informează Comisia cu privire la aceasta. Comisia informează celelalte state membre în privința măsurii. În acest caz, statele membre pot rambursa accizele plătite în momentul în care produsul este lansat pentru consum.

Danemarca poate amâna, cu condiția ca bunurile să fie supuse unui control fiscal, adăugarea marcajului până cel târziu în momentul vânzării finale cu amănuntul.

(2)   Marcajul utilizat se stabilește în conformitate cu procedura prevăzută în articolul 24 din Directiva 92/12/CEE.

Articolul 3

Statele membre iau măsurile necesare pentru a se asigura că este evitată utilizarea improprie a produselor marcate, că uleiurile minerale respective nu pot fi folosite pentru ardere la motoarele autovehiculelor rutiere sau păstrate în rezervoarele de combustibil ale acestora, cu excepția cazurilor specifice permise de autoritățile competente ale statelor membre.

Statele membre prevăd că utilizarea uleiurilor minerale în cazurile menționate în primul paragraf este considerată infracțiune în conformitate cu dispozițiile naționale ale statului membru respectiv. Fiecare stat membru adoptă măsurile necesare pentru a asigura aplicarea integrală a tuturor dispozițiilor din prezenta directivă și, în special, stabilesc sancțiunile aplicabile în cazul nerespectării măsurilor menționate; sancțiunile în cauză sunt proporționale cu scopul lor și au un efect descurajator.

Articolul 4

Statele membre pot adăuga un marcaj sau o culoare naționale, în plus față de marcajul prevăzut la articolul 1 alineatul (1).

Nu este permisă adăugarea în uleiurile minerale a unui marcaj sau a unei culori, altele decât cele prevăzute de legislația comunitară sau dispozițiile naționale ale statului membru în cauză.

Articolul 5

(1)   Statele membre pun în aplicare dispozițiile necesare aducerii la îndeplinire a prezentei directive la intrarea în vigoare a dispozițiilor adoptate în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 2. Statele membre informează imediat Comisia cu privire la aceasta.

Când statele membre adoptă aceste dispoziții, ele conțin o trimitere la prezenta directivă sau sunt însoțite de o asemenea trimitere în momentul publicării lor oficiale. Statele membre stabilesc modalitatea de efectuare a acestei trimiteri.

(2)   Comisiei îi este comunicat de statele membre textul dispozițiilor de drept intern pe care le adoptă în domeniul reglementat de prezenta directivă.

Articolul 6

Prezenta directivă se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 27 noiembrie 1995.

Pentru Consiliu

Președintele

P. SOLBES MIRA


(1)  JO C 15, 18.1.1994, p. 18.

(2)  JO C 128, 9.5.1995, p. 178.

(3)  JO C 133, 16.5.1994, p. 35.

(4)  JO L 316, 31.10.1992, p. 2. Directivă astfel cum a fost modificată ultima dată prin Directiva 94/74/CE (JO L 365, 31.12.1994, p. 46).

(5)  JO L 316, 31.10.1992, p. 19. Directivă astfel cum a fost modificată ultima dată prin Directiva 94/74/CE (JO L 365, 31.12.1994, p. 46).

(6)  JO L 76, 23.3.1992, p. 1. Directivă astfel cum a fost modificată ultima dată prin Directiva 94/74/CE (JO L 365, 31.12.1994, p. 46).