03/Volumul 14

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

222


31994R0804


L 093/11

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


REGULAMENTUL (CE) NR. 804/94 AL COMISIEI

din 11 aprilie 1994

de stabilire a unor norme de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 2158/92 al Consiliului referitor la sistemele de informare privind incendiile forestiere

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CEE) nr. 2158/92 al Consiliului din 23 iulie 1992 privind protecția pădurilor Comunității împotriva incendiilor (1), în special articolul 5 alineatul (3),

întrucât, în conformitate cu articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul (CEE) nr. 2158/92, obiectivele instituirii unui sistem de informare privind incendiile forestiere sunt promovarea schimburilor de informații referitoare la incendiile forestiere, evaluarea continuă a impactului măsurilor luate de către statele membre și de către Comisie în vederea protejării pădurilor împotriva incendiilor, evaluarea periodicității, gradul și cauzele riscului, precum și elaborarea de strategii pentru protecția pădurilor împotriva incendiilor, cu accent special pe eliminarea sau reducerea cauzelor;

întrucât informațiile referitoare la evaluarea eficacității măsurilor, așa cum se prevede la articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul (CEE) nr. 2158/92, trebuie să servească la întocmirea raportului de activitate prevăzut la articolul 10 alineatul (3);

întrucât, pentru a respecta obiectivele standard menționate mai sus, statele membre au obligația minimă de a culege un set de date constând din informații, comparabile la nivel comunitar și accesibile la intervale regulate prestabilite, set de date numit în continuare „corpus minim de informații privind incendiile forestiere”;

întrucât aceste date trebuie armonizate progresiv la nivel comunitar, iar corpusul comun trebuie alcătuit, în special pe baza unei strânse cooperări în domeniu între statele membre și Comisie în cadrul Comitetului forestier permanent, astfel încât să se evite orice perturbare a sistemelor naționale de culegere a datelor privind incendiile forestiere; întrucât, în acest scop, ar trebui menționată succesiunea cronologică de culegere a anumitor date destinate corpusului comun;

întrucât, pentru a fi eligibile să primească o contribuție comunitară destinată realizării sistemelor de informare, statele membre au cel puțin obligația de a alcătui corpusul minim de informații privind incendiile forestiere;

întrucât trebuie stabilite condițiile în care cererile de ajutor pot fi admise spre analiză, în lumina obiectivelor stabilite la articolul 5 alineatul (3) din Regulamentul (CEE) nr. 2158/92;

întrucât măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt în conformitate cu avizul Comitetului Forestier Permanent,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

(1)   Statele membre culeg un set de informații privind incendiile forestiere care să le permită să îndeplinească obiectivele stabilite la articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul (CEE) nr. 2158/92.

(2)   Setul de informații, numit în continuare „corpusul minim comun de informații privind incendiile forestiere”, așa cum este prevăzut în anexa I, conține cel puțin un număr de elemente standard, comparabile la nivel comunitar.

(3)   Culegerea acestui set de informații se poate limita la zonele de risc maxim și mediu din statele membre.

(4)   În fiecare an de la data intrării în vigoare a prezentului regulament statele membre pun corpusul comun de date la dispoziția Comisiei.

(5)   La cererea statelor membre, în situații justificate, termenele de punere la dispoziție a corpusului comun de date pot fi prelungite.

(6)   Normele tehnico-metodologice de aplicare a dispozițiilor prezentului articol sunt cele stabilite în anexa I.

Articolul 2

(1)   Cererile de ajutor financiar necesar pentru realizarea activității de culegere a setului de informații menționat la articolul 1 alineatul (1), îmbunătățirea acestei activități sau extinderea ei ulterioară și în domenii în care nu există încă informații, trebuie să conțină datele și documentele prezentate în anexa II.

(2)   Cererile care nu îndeplinesc condițiile stabilite la alineatul (1) nu sunt luate în considerare.

Articolul 3

Prezentul regulament intră în vigoare în a șaptea zi de la publicarea în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 11 aprilie 1994.

Pentru Comisie

René STEICHEN

Membru al Comisiei


(1)  JO L 217, 31.7.1992, p. 3.


ANEXA I

NORME TEHNICO-METODOLOGICE DE APLICARE A ARTICOLULUI 1

Corpusul minim comun de informații privind incendiile forestiere menționat în articolul 1 alineatul (2) din prezentul regulament trebuie să cuprindă informațiile de la punctul (1), pentru fiecare incendiu forestier înregistrat oficial, la care se vor adăuga, începând cu 1 ianuarie 1994, informațiile prezentate la punctul (2).

Se aplică definițiile naționale ale termenilor „pădure”, „incendiu forestier”, „zonă împădurită” și „zonă neîmpădurită”, menționate în continuare.

(1)   Informații care trebuie culese de la data intrării în vigoare a prezentului regulament

(a)   Data primei alarme

Trebuie indicată data locală (ziua, luna, anul) la care serviciile oficiale de protecție a pădurilor împotriva incendiilor au fost informate cu privire la izbucnirea incendiului.

Exemplu: 21 iunie 1990 → 21.6.1990

(b)   Ora primei alarme

Trebuie indicată ora locală (oră, minute) la care serviciile oficiale de protecție a pădurilor împotriva incendiilor au fost informate cu privire la izbucnirea incendiului.

Exemplu: ora 13 și 10 minute → 13.10

(c)   Data primei intervenții

Trebuie indicată data locală (ziua, luna, anul) la care primele unități de pompieri au sosit la locul incendiului.

Exemplu: 21 iunie 1990 → 21.6.1990

(d)   Ora primei intervenții

Trebuie indicată ora locală (oră, minute) la care primele unități de pompieri au sosit la locul incendiului.

Exemplu: ora 13 și 30 de minute → 13.30

(e)   Data stingerii incendiului

Trebuie indicată data locală (ziua, luna, anul) la care incendiul a fost complet stins, adică data la care ultimele unități de pompieri s-au retras de la locul incendiului.

Exemplu: 21 iunie 1990 → 21.6.1990

(f)   Ora stingerii incendiului

Trebuie indicată ora locală (oră, minute) la care la care ultimele unități de pompieri s-au retras de la locul incendiului.

Exemplu: ora 17 și 50 de minute → 17.50

(g)   Locul izbucnirii incendiului

Numele comunei și, în mod ierarhic, al unităților teritoriale cărora le aparține aceasta (provincie sau departament, regiune, stat) în care s-a raportat izbucnirea incendiului.

Exemplu:

comuna → Grasse

departamentul sau provincia → Alpes maritimes

regiunea → Provence, Alpes, Côte d'Azur

statul: → Franța

(h)   Suprafața totală arsă

Trebuie indicată suprafața totală cuprinsă de incendiu și unitatea de suprafață utilizată. Unitatea de suprafață și precizia măsurătorii trebuie să fie cele utilizate în mod obișnuit în statele membre.

Exemplu: 121,28 hectare → 121,28 ha

(i)   Împărțirea suprafeței arse în zonă împădurită și zonă neîmpădurită

Trebuie indicate suprafața împădurită și suprafața neâmpădurită afectate de incendiu, precum și unitatea de suprafață folosită sau procentele corespunzătoare din suprafața totală cuprinsă de incendiu în zone împădurite și neîmpădurite. Unitatea de suprafață și precizia măsurătorii trebuie să fie cele utilizate în mod obișnuit în statele membre.

Exemplu:

zonă împădurită: → 91,28 ha

zonă neîmpădurită → 30,00 ha

sau

zonă împădurită: → 75,26 %

zonă neîmpădurită → 24,74 %

(j)   Presupusele cauze ale incendiului

Trebuie indicate presupusele cauze ale incendiului în conformitate cu următoarele patru categorii:

1.

cauze necunoscute ale incendiului;

2.

cauze naturale, ex.: fulger;

3.

accident sau neglijență, adică originea incendiului este direct sau indirect legată de o activitate umană, dar persoana în cauză nu a acționat cu intenția de a distruge o zonă de pădure (cum ar fi accidentele provocate de liniile de înaltă tensiune, căile ferate, focurile de artificii, picnicuri cu grătar preparat în aer liber, un foc de tabără scăpat de sub control etc.);

4.

incendii produse cu intenție, adică de către o persoană care a avut intenția de a distruge o zonă de pădure, indiferent de motiv.

Exemplu: cauza presupusă → 4.

2.   Informații suplimentare care trebuie culese de la data de 1 ianuarie 1995 cel târziu:

(k)   Codul comunei

Trebuie indicat codul european al comunei în care a izbucnit incendiul. Acest cod este format din nouă cifre, reprezentând codul statului membru, al regiunii, al provinciei și al comunei. Cu ajutorul acestui cod se poate stabili imediat locul incendiului din punct de vedere administrativ. Statele membre vor putea obține lista codurilor europene ale comunelor de la Comisia Europeană pe suport informatic de stocare a datelor.

Exemplu

01

05

02

789

 

Statele membre

regiunea

provincia

comuna


ANEXA II

DATELE ȘI DOCUMENTELE CARE TREBUIE FURNIZATE ÎN SPRIJINUL CERERII DE AJUTOR COMUNITAR MENȚIONATE LA ARTICOLUL 2 ALINEATUL (1) DIN PREZENTUL REGULAMENT

Cererile de ajutor trebuie să conțină informațiile prezentate mai jos:

1.   Solicitantul

2.   Informațiile generale din cerere

2.1.   Denumirea proiectului

2.2.   Descrierea contextului și obiectivelor cererii

2.3.   Descriere detaliată a cererii (se anexează toate documente relevante, hărți etc. care ajută la înțelegerea cererii)

2.4.   Aria geografică la care se referă cererea și clasificarea regiunilor cuprinse în proiect după gradul de risc

2.5.   Termenele propuse pentru începerea și finalizarea proiectului

2.6.   Contribuția proiectului la realizarea obiectivelor de la articolul 5 alineatul (2) din Regulamentul (CEE) nr. 2158/92

3.   Finanțarea solicitată

3.1.   Costul total al proiectului (în moneda națională)

3.2.   Costuri pentru care se solicită ajutor (în moneda națională)

3.3.   Ajutor solicitat (în moneda națională)

3.4.   Agenția la care se vor face plățile și contul bancar