24.5.2023   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 136/95


DECIZIA nr. 4/2023 A COMITETULUI PENTRU COMERȚ

din 26 aprilie 2023

privind regulamentul său de procedură [2023/1019]

COMITETUL PENTRU COMERȚ,

având în vedere Acordul de liber schimb dintre Uniunea Europeană și Republica Singapore (denumit în continuare „acordul”), în special articolul 16.1 alineatul (4) litera (f),

întrucât, în temeiul articolului 16.1 alineatul (4) litera (f) din acord, Comitetul pentru comerț își poate adopta propriul regulament de procedură,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

(1)

Se adoptă regulamentul de procedură al Comitetului pentru comerț, astfel cum este prevăzut în anexa la prezenta decizie.

(2)

Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

Adoptată la 26 aprilie 2023,

Pentru Comitetul pentru comerț

Copreședinții

Vicepreședinte executiv și comisar pentru comerț al Comisiei Europene

Valdis DOMBROVSKIS

Ministrul însărcinat cu relațiile comerciale al Republicii Singapore

S ISWARAN


ANEXĂ

Regulamentul de procedură al Comitetului pentru comerț înființat prin articolul 16.1 din Acordul de liber schimb dintre Uniunea Europeană, pe de o parte, și Republica Singapore, pe de altă parte

NORMA PROCEDURALĂ 1

Rolul și denumirea Comitetului pentru comerț

(1)   Comitetul pentru comerț înființat în temeiul articolului 16.1 din Acordul de liber schimb dintre Uniunea Europeană și Republica Singapore (denumit în continuare „acordul”), este responsabil de toate aspectele menționate la articolul 16.1 din acord.

(2)   Comitetul menționat în alineatul (1) este menționat în documentele comitetului, inclusiv în decizii și recomandări, sub denumirea de Comitetul pentru comerț.

NORMA PROCEDURALĂ 2

Componență și copreședinție

(1)   În temeiul articolului 16.1 din acord, Comitetul pentru comerț este format din reprezentanți ai Uniunii Europene și ai Republicii Singapore și este coprezidat de membrul Comisiei Europene responsabil cu comerțul și de ministrul comerțului și industriei din Singapore sau de persoanele delegate de aceștia.

(2)   Fiecare parte notifică celeilalte părți numele, funcția și datele de contact ale funcționarului delegat care este responsabil cu copreședinția Comitetului pentru comerț pentru partea respectivă. Se consideră că respectivul funcționar delegat este autorizat să reprezinte partea până la data la care partea notifică celeilalte părți numirea unui nou copreședinte.

NORMA PROCEDURALĂ 3

Secretariatul

(1)   Funcționarii din cadrul departamentului responsabil cu comerțul din fiecare parte asigură secretariatul Comitetului pentru comerț.

(2)   Fiecare parte notifică celeilalte părți numele, funcția și datele de contact ale funcționarului care urmează să îndeplinească funcția de membru al secretariatului al Comitetului pentru comerț pentru partea respectivă. Se consideră că respectivul funcționar continuă să acționeze în calitate de membru al secretariatului pentru partea în cauză până la data la care partea notifică celeilalte părți numirea unui nou membru.

NORMA PROCEDURALĂ 4

Reuniunile

(1)   În conformitate cu articolul 16.1 din acord, Comitetul pentru comerț se reunește din doi în doi ani sau, fără întârzieri nejustificate, la cererea uneia dintre părți.

(2)   Reuniunile au loc la date și ore convenite în prealabil, alternativ la Bruxelles și în Singapore, cu excepția cazului în care copreședinții convin altfel.

(3)   Reuniunile sunt convocate de copreședintele părții care găzduiește reuniunea.

(4)   O reuniune poate avea loc în prezența participanților, prin videoconferință sau prin orice alt mijloc.

NORMA PROCEDURALĂ 5

Delegațiile

Înainte de fiecare reuniune, fiecare membru al secretariatului Comitetului pentru comerț pentru fiecare parte îl informează pe celălalt membru cu privire la componența preconizată a delegațiilor părții respective. Listele specifică numele și funcția fiecărui membru al delegației.

NORMA PROCEDURALĂ 6

Ordinea de zi a reuniunilor

(1)   Cu cel puțin 15 zile înainte de o reuniune, secretariatul Comitetului pentru comerț întocmește o ordine de zi provizorie pentru reuniune, pe baza unei propuneri prezentate de partea care găzduiește reuniunea. Cealaltă parte are posibilitatea de a formula observații.

(2)   Ordinea de zi se adoptă de către Comitetul pentru comerț la începutul fiecărei reuniuni. Chestiunile care nu figurează pe ordinea de zi provizorie pot fi înscrise pe ordinea de zi de comun acord.

NORMA PROCEDURALĂ 7

Invitarea experților

Copreședinții Comitetului pentru comerț pot să invite, de comun acord, experți independenți să participe la reuniunile Comitetului pentru comerț pentru a oferi informații cu privire la subiecte specifice și numai pentru părțile reuniunii în care sunt discutate astfel de subiecte specifice.

NORMA PROCEDURALĂ 8

Procese-verbale

(1)   Proiectul de proces-verbal al fiecărei reuniuni este redactat de către membrul secretariatului părții care găzduiește reuniunea, în termen de 21 zile de la încheierea reuniunii, cu excepția cazului în care copreședinții decid altfel. Proiectul de proces-verbal se transmite membrului secretariatului celeilalte părți pentru observații.

(2)   În cazul în care aceste norme procedurale se aplică reuniunilor comitetelor specializate, procesul-verbal al reuniunii comitetului specializat se pune la dispoziție pentru orice reuniuni ulterioare ale Comitetului pentru comerț.

(3)   Procesul-verbal rezumă, ca o regulă generală, fiecare punct de pe ordinea de zi, specificând, dacă este cazul:

(a)

toate documentele prezentate Comitetului pentru comerț;

(b)

orice declarație a cărei înscriere în procesul-verbal a fost solicitată de către un copreședinte al Comitetului pentru comerț; precum și

(c)

deciziile luate, recomandările făcute, declarațiile convenite și concluziile adoptate cu privire la puncte specifice.

(4)   Procesul-verbal include o listă a tuturor deciziilor Comitetului pentru comerț adoptate prin procedură scrisă în temeiul normei 9 alineatul (2) de la ultima reuniune a Comitetului.

(5)   O anexă la procesul-verbal include, de asemenea, o listă cu numele și funcțiile tuturor persoanelor care au participat la reuniunea Comitetului pentru comerț.

(6)   Secretariatul modifică proiectul de proces-verbal pe baza observațiilor primite, iar proiectul de proces-verbal astfel revizuit este aprobat de părți în termen de 30 de zile de la data reuniunii, sau până la orice altă dată convenită de către copreședinți. După ce a fost aprobat, secretariatul redactează două exemplare originale ale procesului-verbal și fiecare dintre părți primește un exemplar original al acestuia.

NORMA PROCEDURALĂ 9

Decizii și recomandări

(1)   Comitetul pentru comerț poate adopta decizii și recomandări cu privire la toate domeniile în care acordul prevede acest lucru. Comitetul pentru comerț adoptă decizii și recomandări de comun acord, astfel cum se prevede la articolul 16.4 din acord.

(2)   Între reuniuni, Comitetul pentru comerț poate adopta decizii sau recomandări prin procedură scrisă.

(3)   În acest scop, textul unui proiect de decizie sau de recomandare se prezintă în scris de către un copreședinte celuilalt copreședinte în limba de lucru a Comitetului pentru comerț. Cealaltă parte are la dispoziție o lună sau orice perioadă mai lungă de timp specificată de partea care înaintează propunerea pentru a-și exprima acordul în ceea ce privește proiectul de decizie sau de recomandare. Propunerile de decizii sau de recomandări se consideră adoptate de îndată ce cealaltă parte își exprimă acordul în cursul perioadei specificate de partea care înaintează propunerea și se înregistrează în procesul-verbal al reuniunii Comitetului pentru comerț în temeiul normei 8 alineatul (4). În cazul în care cealaltă parte nu își exprimă acordul, propunerea de decizie sau de recomandare este discutată și poate fi adoptată la următoare reuniune a Comitetului pentru comerț.

(4)   În cazul în care Comitetul pentru comerț este împuternicit în temeiul acordului să adopte decizii sau recomandări, astfel de acte poartă titlul de „decizie” sau, respectiv, „recomandare”. Secretariatul Comitetului pentru comerț atribuie fiecărei decizii sau recomandări un număr de ordine progresiv, menționează data adoptării și oferă o descriere a subiectului lor. Fiecare decizie și recomandare prevede data intrării sale în vigoare sau a începerii aplicării, după caz.

(5)   Deciziile și recomandările adoptate de Comitetul pentru comerț se întocmesc în două exemplare, sunt autentificate de către copreședinți și se transmit fiecărei părți.

NORMA PROCEDURALĂ 10

Transparență

(1)   Reuniunile Comitetului pentru comerț nu vor fi deschise publicului, cu excepția cazului în care acordul prevede altfel sau părțile decid altfel.

(2)   Fiecare dintre părți poate decide cu privire la publicarea deciziilor și recomandărilor Comitetului pentru comerț în propriul jurnal oficial sau online.

(3)   Atunci când o parte transmite Comitetului pentru comerț informații care sunt considerate confidențiale conform legislației și reglementărilor respectivei părți, cealaltă parte tratează aceste informații ca fiind confidențiale, cu excepția cazului în care partea care prezintă informațiile decide altfel.

(4)   Fiecare parte poate face publice, prin orice mijloc adecvat, ordinea de zi stabilită de părți înainte de reuniunea Comitetului pentru comerț și procesul-verbal comun aprobat, întocmit în conformitate cu norma 8.

(5)   Publicarea documentelor menționate la alineatele (2)-(4) se efectuează în conformitate cu normele aplicabile în materie de protecție a datelor ale fiecărei părți.

NORMA PROCEDURALĂ 11

Regimul lingvistic

(1)   Limba de lucru a Comitetului pentru comerț este limba engleză.

(2)   Comitetul pentru comerț adoptă decizii privind modificarea sau interpretarea acordului. Articolul 16.21 din acord se aplică mutatis mutandis deciziilor de modificare sau de interpretare a acordului adoptate de Comitetul pentru comerț. Toate celelalte decizii ale Comitetului pentru comerț, inclusiv cea prin care este adoptat prezentul regulament de procedură, sunt adoptate în limba de lucru menționată la alineatul (1).

(3)   Fiecare parte răspunde de traducerea deciziilor și a altor documente în limba/limbile sa/sale oficială/oficiale, dacă acest lucru este necesar în temeiul prezentei norme, și suportă cheltuielile aferente unor astfel de traduceri.

NORMA PROCEDURALĂ 12

Cheltuieli

(1)   Fiecare parte suportă toate cheltuielile rezultate în urma participării sale la reuniunile Comitetului pentru comerț, în special în ceea ce privește cheltuielile cu personalul, cheltuielile de deplasare și diurnele, cât și cheltuielile legate de videoconferințe sau teleconferințe, cheltuielile poștale și de telecomunicații.

(2)   Cheltuielile legate de organizarea reuniunilor și reproducerea documentelor sunt suportate de partea care organizează reuniunea.

NORMA PROCEDURALĂ 13

Comitete specializate și alte organisme

(1)   Se pot înființa comitete specializate, în conformitate cu articolul 16.1 din acord, în scopul tratării tuturor chestiunilor care le sunt delegate de Comitetul pentru comerț.

(2)   În conformitate cu articolele 16.1 și 16.2 din acord, Comitetul pentru comerț supraveghează activitatea tuturor comitetelor specializate și a altor organisme înființate în temeiul acordului.

(3)   Comitetul pentru comerț este informat în scris despre punctele de contact desemnate de comitetele specializate sau de alte organisme înființate în temeiul acordului. Întreaga corespondență, toate documentele și comunicările relevante între punctele de contact ale fiecărui comitet specializat privind punerea în aplicare a acordului se transmit simultan secretariatului Comitetului pentru comerț.

(4)   În temeiul articolului 16.2 din acord, comitetele specializate raportează Comitetului pentru comerț rezultatele și concluziile fiecărei reuniuni pe care o organizează.

(5)   Prezentul regulament de procedură se aplică mutatis mutandis comitetelor specializate și altor organisme înființate în temeiul acordului, cu excepția cazului în care comitetele specializate respective decid altfel.

NORMA PROCEDURALĂ 14

Modificări ale regulamentului de procedură

Prezentul regulament de procedură poate fi modificat în scris printr-o decizie a Comitetului pentru comerț, în conformitate cu norma 9.