11/Volumul 03

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

99


21980A1106(02)


L 357/54

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


PROTOCOL ADIȚIONAL

la Acordul între Comunitatea Economică Europeană și Republica Islanda ca urmare a aderării Republicii Elene la Comunitate

COMUNITATEA ECONOMICĂ EUROPEANĂ,

pe de o parte,

și

REPUBLICA ISLANDA,

pe de altă parte,

AVÂND ÎN VEDERE aderarea Republicii Elene la Comunitățile Europene la 1 ianuarie 1981,

AVÂND ÎN VEDERE Acordul între Comunitatea Economică Europeană și Republica Islanda, semnat la Bruxelles la 22 iulie 1972, denumit în continuare „acordul”,

AU DECIS să stabilească, de comun acord, adaptările și măsurile tranzitorii referitoare la acordul încheiat ca urmare a aderării Republicii Elene la Comunitatea Economică Europeană

ȘI SĂ ÎNCHEIE PREZENTUL PROTOCOL:

TITLUL I

Adaptări

Articolul 1

Textul acordului, în special anexa și protocoalele care fac parte integrantă din acesta, precum și Actul final împreună cu declarațiile anexate sunt redactate în limba greacă, acest text este considerat autentic, producând aceleași efecte ca și textele originale. Comitetul mixt aprobă textul în limba greacă.

Articolul 2

Republica Elenă aplică dispozițiile din tabelul prevăzut la articolul 1 alineatul (3) din Protocolul nr. 1 la acord tuturor produselor originare din Islanda, care intră sub incidența capitolelor 48 și 49 din Tariful Vamal Comun și care nu sunt prevăzute în anexa I.

TITLUL II

Măsuri tranzitorii

Articolul 3

Pentru produsele prevăzute în anexa I, Republica Elenă elimină progresiv drepturile vamale de import aplicabile produselor originare din Islanda, în conformitate cu următorul calendar:

la 1 ianuarie 1981, fiecare drept se reduce la 90 % din dreptul vamal de bază;

la 1 ianuarie 1982, fiecare drept se reduce la 80 % din dreptul vamal de bază;

celelalte patru reduceri de 20 % fiecare sunt efectuate:

la 1 ianuarie 1983;

la 1 ianuarie 1984;

la 1 ianuarie 1985;

la 1 ianuarie 1986.

Articolul 4

(1)   Pentru produsele prevăzute în anexa I, dreptul vamal de bază căreia trebuie să i se aplice reducerile succesive prevăzute la articolul 3 pentru fiecare produs reprezintă dreptul aplicat efectiv de către Republica Elenă Islandei la 1 iulie 1980.

(2)   Cu toate acestea, în ceea ce privește chibriturile care se încadrează la poziția 36.06 din Tariful Vamal Comun, dreptul vamal de bază este de 17,2 % ad valorem.

Articolul 5

(1)   Pentru produsele prevăzute în anexa I, Republica Elenă elimină progresiv taxele cu efect echivalent drepturilor vamale de import aplicate produselor originare din Islanda, în conformitate cu următorul calendar:

la 1 ianuarie 1981, fiecare drept scade la 90 % din dreptul vamal de bază;

la 1 ianuarie 1982, fiecare drept scade la 80 % din dreptul vamal de bază;

celelalte patru reduceri, fiecare de 20 %, sunt efectuate:

la 1 ianuarie 1983;

la 1 ianuarie 1984;

la 1 ianuarie 1985;

la 1 ianuarie 1986.

(2)   Pentru fiecare produs, dreptul vamal de bază căreia trebuie să i se aplice reducerile succesive prevăzute la alineatul (1) reprezintă dreptul aplicat de către Republica Elenă, la 31 decembrie 1980, Comunității în componența sa actuală.

(3)   Orice taxă cu efect echivalent unui drept vamal de import introdus de la 1 ianuarie 1979 în schimburile comerciale dintre Grecia și Islanda se elimină la 1 ianuarie 1981.

Articolul 6

În cazul în care Republica Elenă suspendă sau reduce drepturile vamale sau taxele cu efect echivalent aplicabile produselor importate din Comunitate în componența sa actuală, mai repede decât este prevăzut în calendarul stabilit, aceasta suspendă sau reduce, de asemenea, cu același procent drepturile vamale sau taxele cu efect echivalent aplicabile produselor originare din Islanda.

Articolul 7

(1)   Elementul variabil pe care îl poate aplica Republica Elenă în conformitate cu dispozițiile articolului 1 din Protocolul nr. 2 la acord produselor originare din Islanda prevăzute în tabelul I din respectivul protocol este ajustat cu suma compensatorie aplicată în schimburile comerciale dintre Comunitate în componența sa actuală și Grecia.

(2)   Pentru produsele prevăzute în tabelul I din Protocolul nr. 2 la acord, precum și în anexa I la prezentul protocol, în conformitate cu calendarul prevăzut la articolul 3, Republica Elenă elimină diferența dintre:

elementul fix al dreptului care trebuie aplicat de către Republica Elenă din momentul aderării și

dreptul (altul decât elementul variabil) indicat în ultima coloană a tabelului I din Protocolul nr. 2.

Articolul 8

(1)   Republica Elenă poate continua aplicarea de restricții cantitative asupra produselor originare din Islanda prevăzute în anexa II până la 31 decembrie 1985.

(2)   Restricțiile prevăzute la alineatul (1) constau în aplicarea unor contingente globale care sunt deschise și pentru importurile originare din Austria, Elveția, Finlanda, Norvegia și Suedia.

Contingentele globale pentru 1981 sunt prevăzute în anexa II.

(3)   Ritmul minim de creștere progresivă a contingentelor prevăzute la alineatul (2) este de 25 % la începutul fiecărui an în ceea ce privește contingentele exprimate în unități europene de cont (UEC) și de 20 % la începutul fiecărui an în ceea ce privește contingentele exprimate în unități de volum. Creșterea se adaugă la fiecare contingent, următoarea creștere fiind calculată la suma totală obținută.

Atunci când un contingent este exprimat atât în volum, cât și în valoare, contingentului exprimat în volum i se aplică o creștere de cel puțin 20 % pe an, iar contingentului exprimat în valoare i se aplică o creștere de cel puțin 25 % pe an, următoarele contingente fiind calculate în fiecare an pe baza contingentului precedent majorat cu creșterea.

Cu toate acestea, în ceea ce privește autocarele, autobuzele și alte vehicule care se încadrează la subpoziția ex 87.02 A I din Tariful Vamal Comun, contingentul exprimat în volum crește cu 15 % pe an, iar contingentul exprimat în valoare cu 20 % pe an.

(4)   Atunci când se constată că importurile în Grecia al unuia dintre produsele prevăzute în anexa II au fost mai mici de 90 % din contingent timp de doi ani consecutivi, Republica Elenă liberalizează importul acestui produs originar din Islanda și din țările prevăzute la alineatul (2), în cazul în care produsul respectiv este liberalizat la acel moment pentru Comunitate în componența sa actuală.

(5)   În cazul în care Republica Elenă liberalizează importul unuia dintre produsele prevăzute în anexa II care provine din Comunitate în componența sa actuală sau în cazul în care mărește un contingent peste rata minimă aplicabilă Comunității în componența sa actuală, aceasta liberalizează, de asemenea, importul acelui produs originar din Islanda sau mărește proporțional contingentul global.

(6)   În ceea ce privește licențele de import pentru produsele originare din Islanda prevăzute în anexa II, Republica Elenă aplică aceleași norme și practici administrative aplicabile importurilor acestor produse originare din Comunitate în componența sa actuală, cu excepția contingentului deschis pentru îngrășămintele de la pozițiile 31.02 și 31.03 și de la subpozițiile 31.05 A I, II și IV din Tariful Vamal Comun, asupra căruia Republica Elenă poate aplica normele și practicile conforme cu exercitarea drepturilor exclusive de comercializare.

Articolul 9

(1)   Constituirea de garanții la import și plățile în numerar, în vigoare în Grecia la 31 decembrie 1980 în ceea ce privește importul de produse originare din Islanda, se elimină progresiv în cursul unei perioade de trei ani de la 1 ianuarie 1981.

Rata garanțiilor la import și a plăților în numerar se reduce potrivit calendarului următor:

la 1 ianuarie 1981: 25 %;

la 1 ianuarie 1982: 25 %;

la 1 ianuarie 1983: 25 %;

la 1 ianuarie 1984: 25 %.

(2)   În cazul în care Republica Elenă reduce rata garanțiilor la import sau a plăților în numerar față de Comunitate în componența sa actuală mai rapid decât este prevăzut în calendarul menționat la alineatul (1), aceasta acordă aceeași reducere și importurilor de produse originare din Islanda.

TITLUL III

Dispoziții generale și finale

Articolul 10

Comitetul mixt adoptă orice modificări la regulile de origine care s-ar putea deveni necesare ca urmare a aderării Republicii Elene la Comunitățile Europene.

Articolul 11

Anexele la prezentul protocol fac parte integrantă din acesta. Prezentul protocol face parte integrantă din acord.

Articolul 12

Prezentul protocol este aprobat de părțile contractante în conformitate cu procedurile proprii ale acestora. Acesta intră în vigoare la 1 ianuarie 1981, cu condiția ca părțile contractante să își notifice reciproc, înainte de această dată, îndeplinirea procedurilor necesare în acest sens. După această dată, protocolul intră în vigoare în prima zi din a doua lună care urmează acestei notificări.

Articolul 13

Prezentul protocol este redactat în dublu exemplar, în limbile daneză, engleză, franceză, germană, greacă, islandeză, italiană și olandeză, fiecare dintre aceste texte fiind în mod egal autentic.

Udfærdiget i Bruxelles, den sjette november nitten hundrede og firs

Geschehen zu Brüssel am sechsten November neunzehnhundertachtzig

Done at Brussels on the sixth day of November in the year one thousand nine hundred and eighty

Fait à Bruxelles, le six novembre mil neuf cent quatre-vingt

Έγινε στίς Βρυξέλλες, στίς έξη Νοεμβρίου χίλια έννιακόσια όγδόντα

Fatto a Bruxelles, addì sei novembre millenovecentoottanta

Gedaan te Brussel, de zesde november negentienhonderd tachtig

Gjört í Brussel hinn 6. nóvember 1980

For Det europæiske økonomiske Fællesskab

Für die Europäische Wirtschaftsgemeinschaft

For the European Economic Community

Pour la Communauté économique européenne

Για τήν Εύρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα

Per la Comunità economica europea

Voor de Europese Economische Gemeenschap

Fyrir Efnahagsbandalag Evrópu

Image

For republikken Island

Für die Republik Island

For the Republic of Iceland

Pour la république d'Islande

Γιά τή Δημοκρατία τής Ισλανδίας

Per la Repubblica d'Islanda

Voor de Republiek IJsland

Fyrir Lýoveldio Island

Image


ANEXA I

Lista prevăzută la articolul 4

Poziția din Nomenclatura de la Bruxelles

(NCCD)

Descrierea mărfurilor

Capitolul 15

 

ex 15.10

Produse obținute din lemn de pin, cu un conținut de acizi grași mai mare sau egal cu 90 %

Capitolul 17

 

17.04

Produse zaharoase fără cacao

Capitolul 18

 

18.06

Ciocolată și alte preparate alimentare care conțin cacao

Capitolul 19

 

ex. 19.02

Extracte de malț

19.03

Paste alimentare

19.05

Produse pe bază de cereale obținute prin expandare sau prăjire: orez umflat, boabe sub formă de flugi și produsele similare

ex 19.07

Pâine, pesmeți și alte produse de brutărie, fără adaos de zahăr, miere, ouă, grăsimi, brânză sau fructe

19.08

Produse de brutărie fină, de patiserie și biscuiți, chiar cu adaos de cacao în orice proporție

Capitolul 21

 

ex 21.02

Înlocuitori prăjiți ai cafelei, cu excepția cicorii prăjite; extracte de înlocuitori prăjiți ai cafelei, cu excepția extractelor de cicoare prăjită.

21.04

Sosuri; condimente și produse de asezonare compuse, cu excepția condimentului chutney de mango lichid

21.06

Drojdii pentru panificație și drojdii inactive

Capitolul 22

 

ex 22.02

Limonade, ape gazoase aromatizate (inclusiv apele minerale și apele gazeificate) și alte băuturi nealcoolice, cu excepția sucurilor de fructe sau de legume de la poziția 20.07

care nu conțin lapte sau grăsimi provenind din lapte, dar care conțin zahăr (zaharoză sau zahăr invertit)

sau

care conțin lapte sau grăsimi provenind din lapte

22.03

Bere

22.06

Vermuturi și alte vinuri din struguri proaspeți aromatizate cu plante sau substanțe aromatice

ex 22.09

Băuturi spirtoase care conțin ouă sau gălbenuș de ou și/sau zahăr (zaharoză sau zahăr invertit)

Capitolul 25

 

25.20

Ghips; anhidrit; ipsos, chiar colorat sau cu adaos de cantități mici de acceleratori sau întârzietori, dar cu excepția ipsosului special preparat pentru tehnica dentară

25.22

Var nestins, var stins și var hidraulic, cu excepția oxidului și hidroxidului de calciu

25.23

Cimenturi hidraulice (inclusiv cimenturi nepulverizate numite „clincker”), chiar colorate

ex 25.30

Acid boric natural cu o concentrație de maxim 85 % H3BO3 din produsul uscat

ex 25.32

Pământuri colorante, chiar calcinate sau amestecate între ele; pământ de santorin, trass, puzzolană, utilizate în compoziția cimenturilor hidraulice, chiar măcinate sau pulverizate

Capitolul 27

 

27.05 bis

Gaz de huilă, gaz de apă, gaz de generator și gaze similare

27.06

Gudron de huilă, de lignit sau de turbă și alte gudroane minerale, chiar deshidratate sau parțial distilate, inclusiv gudroane reconstituite

27.08

Smoală și cocs de smoală, din gudron de huilă sau din alte gudroane minerale

ex 27.10

Huile și grăsimi minerale pentru gresare

ex 27.11

Gaz de sondă și alte hidrocarburi gazoase, cu excepția propanului cu o puritate mai mare sau egală cu 99 % destinat altor utilizări decât drept carburant sau combustibil

27.12

Vaselină

27.13

Parafină, ceară de petrol sau din materiale bituminoase, ozocherită, ceară de lignit, ceară de turbă și alte reziduuri parafinoase (gatsch, slack wax etc.), chiar colorate

27.14

Bitum de petrol, cocs de petrol și alte reziduuri de uleiuri de petrol sau de materiale bituminoase

27.15

Bitumuri și asfalturi naturale; șisturi și nisipuri bituminoase; roci asfaltice

27.16

Amestecuri bituminoase pe bază de asfalt natural sau de bitum natural, de bitum de petrol, de gudron mineral sau de smoală de gudron mineral (mastic bituminos, „cut-backs” etc.)

Capitolul 28

 

ex 28.01

Clor

ex 28.04

Hidrogen, oxigen (inclusiv ozon) și azot

ex 28.06

Acid clorhidric

28.08

Acid sulfuric; oleum

28.09

Acid nitric (azotic); acizi sulfonitrici

28.10

Pentaoxid de fosfor și acizi fosforici (meta, orto și piro)

28.12

Oxizi de bor; acizi borici

28.13

Alți acizi anorganici și alți compuși oxigenați ai nemetalelor

28.15

Sulfuri de nemetale; trisulfură de fosfor comercială

28.16

Amoniac, anhidru sau în soluție apoasă

28.17

Hidroxid de sodiu (sodă caustică); hidroxid de potasiu (potasă caustică); peroxizi de sodiu sau de potasiu

ex 28.19

Oxid de zinc

ex 28.20

Corindon artificial

28.22

Oxizi de mangan

ex 28.23

Oxizi de fier (pământuri colorante pe bază de oxid de fier natural conținând minim 70 %, în greutate, fier combinat, evaluat în Fe2O3)

ex 28.27

Miniu de plumb și litargă

28.29

Fluoruri; fluorosilicați, fluoroborați și alte săruri complexe de fluor

ex 28.30

Clorură de magneziu, clorură de calciu

ex 28.31

Hipocloriți; hipoclorit de calciu comercial; cloriți

28.35

Sulfuri, inclusiv polisulfuri

28.36

Ditioniți, inclusiv ditioniți stabilizați prin substanțe organice; sulfoxilați

28.37

Sulfiți și hiposulfiți

ex 28.38

Sulfat de sodiu, sulfați de bariu, sulfați de fier, sulfați de zinc, sulfați de magneziu, sulfați de aluminiu; alauni

ex 28.40

Fosfiți, hipofosfiți și fosfați, cu excepția fosfatului bibazic de plumb

ex 28.42

Carbonați, carbonat de amoniu comercial conținând carbamat de amoniu, cu excepția hidrocarbonatului de plumb (ceruză)

ex 28.44

Fulminat de mercur

ex 28.45

Silicat de sodiu și silicat de potasiu, inclusiv silicații comerciali

ex 28.46

Borax rafinat

ex 28.48

Arseniți și arseniați

ex 28.54

Peroxid de hidrogen (apă oxigenată), chiar solidificat

ex 28.56

Carburi de siliciu, carburi de bor, carburi de calciu

ex 28.58

Apă distilată, apă de conductibilitate și de puritate similară

Capitolul 29

 

ex 29.01

Hidrocarburi destinate utilizării drept carburanți sau combustibili; naftalină, antracen

ex 29.04

Alcool amilic

29.06

Fenoli; fenoli-alcooli

ex 29.08

Oxid de dipentil (eter n-amilic), oxid de etil (eter etilic), anetol

ex 29.14

Acid palmitic, acid stearic, acid oleic și sărurile lor solubile în apă; anhidride

ex 29.16

Acid tartric, acid citric, acid galic; tartrat de calciu

ex 29.21

Nitroglicerină

ex 29.42

Sulfat de nicotină

29.43

Zaharuri chimic pure, cu excepția zaharozei, a glucozei și a lactozei; eteri și esteri ai zaharurilor și sărurile lor, altele decât produsele de la pozițiile 29.39, 29.41 și 29.42

Capitolul 30

 

ex 30.02

Seruri de la animale sau persoane imunizate

ex 30.03

Medicamente de uz uman sau veterinar, cu excepția următoarelor produse:

Țigări antiastmatice

Chinină, alcaloid extras din chinchină, chinidină și sărurile lor, prezentate chiar sub formă de specialități

Morfină, cocaină și alte stupefiante, prezentate chiar sub formă de specialități

Antibiotice și preparate pe bază de antibiotic

Vitamine și preparate pa bază de vitamine

Sulfamide, hormoni și preparate pe bază de hormoni

30.04

Vată, tifoane, feșe și articole similare (de exemplu pansamente, plasturi adezivi, cataplasme), impregnate sau acoperite cu substanțe farmaceutice sau condiționate pentru vânzarea cu amănuntul în scopuri medicale, chirurgicale, stomatologice sau veterinare, altele decât produsele la care se referă nota 3 din capitol

Capitolul 31

 

ex 31.03

Îngrășăminte minerale sau chimice fosfatice, cu excepția:

Zgură de defosforizare

Fosfați de calciu dezagregați (termofosfați și fosfați topiți) și fosfați aluminocalcici naturali tratați termic

Fosfat acid de calciu care conține fluor în proporție mai mare sau egală cu 0,2 %

31.05

Alte îngrășăminte; produse de la acest capitol, prezentate fie în tablete, pastile și alte forme similare, fie în ambalaje cu o greutate brută de maximum 10 kg

Capitolul 32

 

ex 32.01

Extracte tanante de origine vegetală; tanini (acizi tanici) și sărurile, esterii, esterii și alți derivați ai acestor produse

ex 32.04

Substanțe colorante de origine vegetală (inclusiv extracte de lemn de tinctură și de alte specii vegetale tinctoriale, dar cu excepția indigo-ului, a extractului din frunze de henna și a clorofilei) și substanțe colorante de origine animală, cu excepția carminului și a cârmâzului.

ex 32.05

Substanțe colorante organice sintetice, cu excepția indigoului artificial; produse organice sintetice de tipul celor utilizate ca „luminofori”; produse de tipul celor numite „înălbitori optici”, fixabili pe fibre

32.06

Lacuri colorante

ex 32.07

Alte substanțe colorante, cu excepția:

(a)

pigmenților anorganici sau de origine minerală, cu conținut de alte substanțe care facilitează vopsirea, pe bază de săruri de cadmiu

(b)

culorilor de crom și a albastrului de Prusia; produse anorganice de tipul celor utilizate ca „luminofori”

32.08

Pigmenți, opacifianți și culori preparate, compoziții vitrifiabile, produse lichide pentru obținerea luciului și preparate similare de tipul celor utilizate în industria ceramică, a sticlei și a emailurilor; engobe, frite de sticlă și altă sticlă sub formă de pulbere, de granule, de lamele sau de fulgi

32.09

Lacuri; vopsele pe bază de apă, pigmenți de apă preparați, de tipul celor utilizați pentru finisarea pieilor; alte vopsele; pigmenți măcinați cu ulei de in, cu white spirit, cu esență de terebentină, într-un lac sau în alte substanțe, de tipul celor utilizate pentru fabricarea vopselelor; folii pentru marcare prin presare la cald pe bază de fier; substanțe colorante prezentate în forme sau ambalaje condiționate pentru vânzarea cu amănuntul; soluții definite la nota 4 din prezentul capitol

32.11

Sicativi preparați

32.12

Masticuri (inclusiv masticurile și cimenturile de rășină); glet pentru zugrăvit și gleturi nerefractare de tipul celor utilizate în construcții la fațade, pereți interiori, podele, tavane și similare

32.13

Cerneluri de scris și de desen, cerneluri de imprimat și alte cerneluri

Capitolul 33

 

ex 33.01

Uleiuri esențiale (deterpenizate sau nu), lichide sau solide, cu excepția esențelor de trandafir, rozmarin, eucalipt, santal și cedru; rezinoide; soluții concentrate de uleiuri esențiale în grăsimi, în uleiuri stabilizate, în ceară sau în substanțe similare, obținute prin extracție din flori sau macerare

ex 33.06

Ape de colonie și alte ape de toaletă; cosmetice și produse pentru îngrijirea pielii, a părului și a unghiilor, pudre și paste de dinți, produse pentru igiena bucală; deodorante pentru încăperi, preparate chiar neparfumate

Capitolul 34

Săpunuri, agenți de suprafață organici, preparate pentru spălat, preparate lubrifiante, ceară artificială, ceară preparată, produse pentru întreținere, lumânări și articole similare, paste pentru modelare și „ceară dentară”

Capitolul 35

Substanțe albuminoide, cu excepția albuminei din ou și din lapte; cleiuri; enzime

Capitolul 36

Pulberi și explozivi; articole de pirotehnie, chibrituri; aliaje piroforice, materiale inflamabile

Capitolul 37

 

37.03

Hârtii, cartoane și textile, fotografice sensibilizate, neimpresionate sau impresionate, dar nedevelopate

Capitolul 38

 

38.03

Cărbuni activi; materiale minerale activate; negru de origine animală, inclusiv negru animal rezidual

38.09

Gudron de lemn; uleiuri de godron de lemn (altele decât solvenții și diluanții compuși de la poziția 38.18); creozot de lemn, metilen, ulei de acetonă, smoală vegetală de toate tipurile; smoală pentru butoaie de bere și preparate similare pe bază de colofoniu sau de smoală vegetală; lianți pentru miezuri de turnătorie pe bază de produse rășinoase naturale

ex 38.11

Dezinfectante, insecticide, rodenticide, dezinfectanți și produse similare prezentate în forme sau ambalaje pentru vânzarea cu amănuntul sau ca preparate sau ca articole (de exemplu panglici, meșe și lumânări cu sulf și hârtie specială contra muștelor, batoane acoperite de hexaclorciclohexan și articole similare)

38.18

Solvenți și diluanți compuși pentru lacuri sau produse similare

ex 38.19

Preparate numite „lichide pentru transmisii hidraulice” (în special pentru frâne hidraulice), care nu conțin sau care conțin sub 70 % în greutate uleiuri de petrol sau de minerale bituminoase

Capitolul 39

 

ex 39.02

Policlorură de vinil

ex 39.01

Polistiren sub toate formele; alte materiale plastice artificiale, eteri și esteri ai celulozei, rășini artificiale, cu excepția:

(a)

celor sub formă de granule, de fulgi, de cristale sau de pulberi și reziduuri, care vor fi utilizați ca materii prime pentru fabricarea produselor menționate în prezentul capitol

(b)

schimbătorilor de ioni

ex 39.02

ex 39.03

ex 39.04

ex 39.05

ex 39.06

ex 39.07

Articole din materialele de la poziția 39.01 până la poziția 39.06 inclusiv, cu excepția evantaielor și a suporturilor acestora și a părților din suporturi și a bobinelor și suporturilor similare pentru rularea filmelor și peliculelor fotografice și cinematografice sau a benzilor, filmelor etc. menționate la poziția 92.12

Capitolul 40

Cauciuc natural sau sintetic, factice pentru cauciuc și produse din cauciuc, cu excepția celor de la pozițiile 40.01, 40.02, 40.03 și 40.04, a latexului (ex 40.06), a soluțiilor și a dispersiilor (ex 40.06), a articolelor de protecție pentru chirurgi și radiologi și a costumelor de scafandru (ex 40.13), a garniturilor și altor etanșări, a deșeurilor, a pulberilor și a resturilor de cauciuc durificat (ebonită) (ex 40.15)

Capitolul 41

Piei brute (altele decât pieile cu blană) și piei finite, cu excepția pieilor pergamentate și a articolelor de la pozițiile 41.01 și 41.09

Capitolul 42

Obiecte din piele, articole de curelărie sau de șelărie; articole de voiaj, bagaje de mână și produse similare; articole din intestine de animale

Capitolul 43

Blănuri și blănuri artificiale; articole din acestea

Capitolul 44

Lemn, cărbune de lemn și articole de lemn, cu excepția celor de la poziția 44.07, a articolelor din panouri de fibre (ex 44.21, ex 44.23, ex 44.27, ex 44.28), a bobinelor și suporturilor similare pentru rularea filmelor și a peliculelor fotografice și cinematografice sau a benzilor, filmelor etc., menționate la poziția 92.12 (ex 44.26) și a pavelelor din lemn (ex 44.28)

Capitolul 45

 

45.03

Articole din plută naturală

45.04

Plută aglomerată (cu sau fără liant) și articole din plută aglomerată

Capitolul 46

Articole din împletituri de fibre vegetale sau de nuiele, cu excepția materialelor de împletit și articolelor similare din materiale de împletit, pentru orice utilizare, chiar asamblate în benzi (ex 46.02)

Capitolul 48

 

ex 48.01

Hârtii și cartoane, inclusiv vată de celuloză, în rulouri sau în coli, cu excepția produselor de mai jos:

Hârtie de ziar compusă din paste chimice și mecanice, care cântăresc până la 60 g/m2

Hârtii utilizate pentru tipărirea revistelor

Hârtie pentru țigarete

Hârtie de mătase

Hârtie filtru

Vată de celuloză

Hârtii și cartoane fabricate manual

48.03

Hârtii pergament și alte hârtii satinate, transparente sau translucide, în rulouri sau în foi

48.04

Hârtii și cartoane asamblate plan prin lipire, necretate, neimpregnate, chiar întărite în interior, în rulouri sau în coli

ex 48.05

Hârtii și cartoane ondulate (chiar acoperite prin lipire) gofrate, ștanțate, în rulouri sau foi

ex 48.07

Hârtii și cartoane în straturi subțiri de celuloză, acoperite, impregnate sau colorate la suprafață (glazurate, satinate și altele similare) sau imprimate (altele decât cele din capitolul 49), în rulouri sau foi, cu excepția hârtiei cu pătrățele, a hârtiilor aurite sau argintate și a imitațiilor acestora, a hârtiilor de calc, a hârtiilor de turnesol și a hârtiilor fotografice nesensibilizate

ex 48.13

Hârtii carbon

48.14

Articole de corespondență: blocuri de hârtie pentru scrisori, plicuri, hârtie de corespondență, cărți poștale neilustrate, cărți poștale pentru corespondență; cutii, mape și articole similare, din hârtie sau carton, conținând un set de articole de corespondență

ex 48.15

Alte hârtii și cartoane tăiate în vederea unui scop determinat, cu excepția hârtiei pentru țigarete, a benzilor pentru teletip, a benzilor perforate pentru monotip și mașina de calculat, a hârtiilor și cartoanelor filtru (inclusiv cele pentru filtrele pentru țigarete), a benzilor gomate

48.16

Cutii, saci și alte ambalaje de hârtie sau carton; obiecte din carton pentru birou, magazine sau similare

48.18

Registre, registre contabile, carnete (de note, de chitanțe și similare), blocnotesuri, agende, mape de birou, clasoare, (cu foi detașabile sau altele) sau alte articole școlare, de birou sau de papetărie, din hârtie sau carton; albume pentru eșantioane sau pentru colecții și coperți pentru cărți, din hârtie sau din carton

48.19

Etichete de toate genurile, de hârtie sau din carton, imprimate sau nu, cu sau fără ilustrații, chiar autoadezive

ex 48.21

Abajururi; fețe de masă, șervețele de masă, batiste și șervețele pentru șters mâinile; tăvi, farfurii, căni, suporturi pentru platouri, sticle, pahare

Capitolul 49

 

ex 49.01

Cărți, broșuri și tipărituri similare chiar în foi volante, în limba greacă

ex 49.03

Albume sau cărți cu ilustrații și cărți de desenat sau colorat, broșate, cartonate sau legate, pentru copii, imprimate parțial sau în întregime în limba greacă

ex 49.07

Timbre nedestinate serviciilor publice

49.09

Cărți poștale, felicitări pentru aniversări, felicitări de Crăciun și alte articole similare, ilustrate, obținute prin orice procedee, chiar cu garnituri sau aplicații

ex 49.10

Calendare de orice fel din hârtie sau carton, inclusiv calendare cu file detașabile, cu excepția calendarelor destinate unor scopuri publicitare, în alte limbi decât limba greacă

49.11

Imagini, gravuri, fotografii și alte tipărituri, obținute prin orice procedee, cu excepția articolelor de mai jos:

Decoruri de teatru și de studiouri fotografice

Imprimate publicitare, cataloage comerciale (inclusiv cele de propagandă turistică), tipărite în alte limbi decât limba greacă

Capitolul 50

Mătase, deșeuri de fire de mătase și destrămătură

Capitolul 51

Filamente sintetice sau artificiale

Capitolul 52

Plase din sârmă

Capitolul 53

Lână, păr fin sau grosier de animale, cu excepția produselor brute, albite, nevopsite, de la pozițiile 53.01, 53.02, 53.03 și 53.04

Capitolul 54

In și ramie, cu excepția celor de la poziția 54.01

Capitolul 55

Bumbac

Capitolul 56

Fibre sintetice sau artificiale discontinue

Capitolul 57

Alte fibre textile vegetale, cu excepția celor de la poziția 57.01; fire din hârtie și țesături din fire de hârtie

Capitolul 58

Covoare și tapiserii; catifele, plușuri, țesături buclate și țesături de tip „omidă”; panglici; articole de pasmanterie; tuluri și țesături cu ochiuri înnodate; dantele și alte pânze de tip tul; dantele executate manual

Capitolul 59

Vată și pâslă; funii, frânghii și articole din acestea; țesături speciale, țesături impregnate sau îmbrăcate; articole tehnice din materiale textile

Capitolul 60

Materiale tricotate sau croșetate

Capitolul 61

Îmbrăcăminte și accesorii de îmbrăcăminte, tricotate sau croșetate

Capitolul 62

Îmbrăcăminte și accesorii de îmbrăcăminte altele decât tricotate sau croșetate, cu excepția evantaielor (ex 62.05)

Capitolul 63

Îmbrăcăminte purtată sau uzată, articole textile uzate și zdrențe

Capitolul 64

Încălțăminte, ghetre și articole similare; părți ale acestor articole

Capitolul 65

Obiecte de acoperit capul și părți ale acestora

Capitolul 66

 

66.01

Umbrele de ploaie, umbrele de soare inclusiv umbrele-baston și umbrele de grădină și articole similare

Capitolul 67

 

ex 67.01

Pene și puf prelucrate

67.02

Flori, frunze și fructe artificiale și părțile lor; articole confecționate din flori, frunze sau fructe artificiale

Capitolul 68

 

68.04

Pietre de ascuțit sau de polizat manual și părțile lor, pietre de moară și articole similare pentru măcinat, defibrat, ascuțit, polizat, rectificat, tranșat, tăiat, din pietre naturale, aglomerate sau nu, din materiale abrazive naturale sau artificiale aglomerate sau din ceramică (inclusiv segmente și alte părți ale pietrelor de moară și a articolelor menționate mai sus, din aceleași materiale), chiar având părți (miezuri, tije, manșoane etc.), din alte materiale sau cu axele lor, dar fără suporturi

68.06

Pulberi sau granule abrazive naturale sau artificiale, aplicate pe suport din materiale textile, din hârtie, din carton sau din alte materiale, chiar decupate, cusute sau altfel asamblate

68.09

Panouri, planșe, dale, blocuri și articole similare din fibre vegetale, fibre de lemn, in talaș rumeguș, așchii sau din alte deșeuri din lemn aglomerate cu ciment, ipsos sau alți lianți minerali

68.10

Articole din ipsos sau din compoziții pe bază de ipsos

68.11

Articole din ciment, din beton sau in piatră artificială, chiar armate, inclusiv articolele din ciment de zgură sau din „granito”

68.12

Articole din azbociment, celulozociment sau similare

68.14

Materiale de fricțiune și articole din acestea (segmenți, discuri, șaibe, benzi, plăci, planșe, role) nemontate, pentru frâne, ambreiaje și pentru toate organele supuse frecării, pe bază de azbest, de alte substanțe minerale sau de celuloză, chiar combinate cu materiale textile sau cu alte materiale

Capitolul 69

Produse ceramice, cu excepția celor de la pozițiile 69.01, 69.02, altele decât cărămizi pe bază de magnezită și magnezitocromită, 69.03, 69.04 și 69.05, a ustensilelor și aparatelor pentru laboratoare și pentru uz tehnic, a recipientelor pentru transportul de acizi și de alte produse chimice și a articolelor pentru economia rurală de la poziția 69.09 și a articolelor din porțelan de la pozițiile 69.10, 69.13 și 69.14

Capitolul 70

 

70.04

Sticlă turnată sau laminată, neprelucrată (chiar armată sau placată în curs de fabricare), în plăci sau foi pătrate sau dreptunghiulare

70.05

Sticlă trasă sau suflată, denumită „sticlă pentru geamuri”, neprelucrată (chiar placată în curs de fabricare), în foi pătrate sau rectangulare

ex 70.06

Sticlă turnată sau laminată și „sticlă pentru geamuri” (chiar armate sau placate în curs de fabricare), șlefuite sau polizate pe una sau două fețe, în plăci sau în foi pătrate sau rectangulare, cu excepția sticlei nearmate pentru oglinzi

ex 70.07

Sticlă turnată sau laminată și „sticlă pentru geamuri” (șlefuite sau polizate sau neșlefuite, nepolizate), decupate altfel decât în formă de pătrat sau dreptunghi, sau curbate sau altfel prelucrate (bizotate, gravate etc.); sticlă asamblată în vitralii

70.08

Geam sau sticlă securit, chiar și fasonate, constând în sticlă călită sau formată din două sau mai multe foi lipite

70.09

Oglinzi din sticlă, înrămate sau nu, inclusiv oglinzile retrovizoare

70.10

Damigene, sticle, baloane, borcane, căni, ambalaje tubulare și alte recipiente similare folosite pentru transport sau ambalare, din sticlă; dopuri, capace și alte dispozitive de închidere, din sticlă

ex 70.13

Obiecte din sticlă pentru servicii de masă, pentru bucătărie, toaletă, birou, pentru decorarea locuințelor sau pentru utilizări similare, cu excepția articolelor de la poziția 70.19, altele decât obiectele din sticlă pentru servicii de masă și pentru bucătărie din sticlă rezistentă la foc, cu un coeficient slab de dilatare, de tipul Pyrex, Durex etc.

70.14

Articole din sticlă pentru iluminat, pentru semnalizare și elemente de optică din sticlă

ex 70.15

Sticlă pentru industria optică sau medicală, bombată, curbată sau similare

ex 70.16

Sticlă numită „multicelulară” sau sticlă „spumoasă” în blocuri, panouri, plăci și cochilii

ex 70.17

Sticlărie de laborator, de igienă sau de farmacie chiar gradată sau calibrată, cu excepția sticlăriei pentru laboratoarele de chimie; fiole pentru seruri și articole similare

ex 70.21

Alte articole din sticlă, cu excepția articolelor pentru industrie

Capitolul 71

 

ex 71.12

Articole de bijuterie din argint (inclusiv argintul aurit) sau din metale comune, dublate sau placate cu metale prețioase

ex 71.13

Articole de giuvaergerie și părțile lor, din metale prețioase sau din metale placate sau dublate cu metale prețioase

ex 71.14

Alte articole din metale prețioase sau din metale placate sau dublate cu metale prețioase, cu excepția articolelor și ustensilelor pentru ateliere și laboratoare

71.16

Imitații de bijuterii

Capitolul 73

Articole din fontă, din fier sau in oțel, cu excepția:

(a)

produselor care țin de competența Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului de la pozițiile 73.01, 73.02, 73.03, 73.05, 73.06, 73.07, 73.08, 73.09, 73.10, 73.11, 73.12, 73.13, 73.15 și 73.16

(b)

produselor de la pozițiile 73.02, 73.05, 73.07 și 73.16 care nu țin de competența Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului

(c)

pozițiilor 73.04, 73.17, 73.19, 73.30, 73.33 și 73.34 și a arcurilor și foilor de arcuri, din fier sau din oțel, destinate vagoanelor de cale ferată, de la poziția 73.35

Capitolul 74

Cupru, cu excepția aliajelor din cupru care conțin mai mult de 10 % nichel, în greutate, și a articolelor de la pozițiile 74.01, 74.02, 74.06 și 74.11

Capitolul 76

Aluminiu, cu excepția pozițiilor 76.01 și 76.05 și a bobinelor și suporturilor similare pentru rularea filmelor și a peliculelor fotografice și cinematografice sau a benzilor, filmelor etc., menționate la poziția 92.12 (ex 76.16)

Capitolul 78

Plumb

Capitolul 79

Zinc, cu excepția pozițiilor 79.01, 79.02 și 79.03

Capitolul 82

 

ex 82.01

Cazmale hârlețe, lopeți, târnăcoape, sape, săpăligi, furci, greble și raclete; securi, cosoare și unelte similare cu tăiș; cuțite pentru fân sau pentru paie, foarfece pentru garduri vii, pene și alte unelte agricole, horticole sau forestiere, manuale

82.02

Ferăstraie manuale, pânze de ferăstrău de orice fel (inclusiv freze-ferăstrău și pânze nedanturate pentru tăiere)

ex 82.04

Forje portative; polizoare cu batiuri, manuale sau cu pedală; articole de uz casnic

82.09

Cuțite (altele decât cuțitele de la poziția 82.06) cu lamă tăietoare sau zimțată, inclusiv cosoare care se închid și lamele lor

ex 82.11

Lame pentru aparate de ras cu protecție (inclusiv eboșele în benzi)

ex 82.13

Alte articole de cuțitărie (inclusiv foarfece de grădinar, mașini de tuns, cuțite de ghilotină, cuțite de tranșat sau de tocat, satâre de măcelărie sau de bucătărie, cuțite de tăiat hârtie), cu excepția mașinilor de tuns manuale și a pieselor de schimb

82.14

Linguri, polonice, furculițe, palete pentru prăjituri, cuțite speciale pentru pește sau pentru unt, clești pentru zahăr și articole similare

82.15

Mânere din metale comune pentru articolele de la pozițiile 82.09, 82.13 și 82.14

Capitolul 83

Articole diverse din metale comune, cu excepția celor de la poziția 83.08, a statuetelor și a altor obiecte de ornament (ex 83.06) și a perlelor și paietelor decupate (ex 83.09)

Capitolul 84

 

ex 84.06

Motoare cu explozie care folosesc benzină, cu capacitatea cilindrică mai mare sau egală cu 220 cm3; motoare cu combustie internă semi-diesel; motoare cu combustie internă diesel cu o putere mai mică sau egală cu 37 kW; motoare pentru motociclete

ex 84.10

Pompe pentru lichide, inclusiv pompele manuale și pompele dozatoare care conțin un dispozitiv de măsurare

ex 84.11

Pompe de aer sau de vid; ventilatoare și articole similare, cu motor încorporat, cu o greutate mai mică de 150 kg și ventilatoare fără motor cu o greutate mai mică sau egală cu 100 kg

ex 84.12

Mașini și aparte pentru condiționarea aerului, de uz casnic, care, formând un singur corp, au un ventilator cu motor și dispozitive proprii de modificare a temperaturii și a umidității

ex 84.14

Cuptoare de brutărie și piesele de schimb ale acestora

ex 84.15

Dulapuri și alt mobilier frigorific, dotate cu un grup frigorific

ex 84.17

Încălzitoare de apă și încălzitoare de apă pentru baie, neelectrice

ex 84.20

Aparate și instrumente de cântărit, inclusiv bascule și balanțe pentru verificat piese industriale, dar excluzând balanțele sensibile la o greutate de 5 cg sau mai mică; greutăți de cântărit pentru orice balanțe

ex 84.21

Aparate mecanice pentru proiectat, dispersat sau pulverizat lichide sau praf, de uz casnic; aparate similare acționate manual, pentru uz agricol; aparate similare pentru uz agricol, montate pe vehicule, cu o greutate mai mică sau egală cu 60 kg

ex 84.24

Pluguri concepute pentru a fi tractate, cu o greutate mai mică sau egală cu 700 kg; pluguri concepute pentru a fi montate pe tractor, cu două sau trei brăzdare sau discuri; grape concepute pentru a fi tractate cu cadru fix și cu dinți ficși; grape cu disc concepute pentru a fi tractate, cu o greutate mai mică sau egală cu 700 kg

ex 84.25

Batoze; aparate și utilaje care dezghioacă porumbul de pe știuleți; mașini pentru recoltat cu tracțiune animală; prese de balotat paie sau furaje; combine și mașini similare pentru treierat și mașini pentru recoltat cereale

84.27

Teascuri, mașini de zdrobit și alte aparate pentru fabricarea vinului, cidrului și băuturilor similare

ex 84.28

Concasoare de boabe, mașini pentru măcinat de tipul celor folosite la ferme

84.29

Mașini, aparate și motoare pentru morărit și pentru prelucrarea cerealelor sau a legumelor uscate, altele decât mașinile, aparatele și motoarele de tipul celor folosite la fermă

ex 84.34

Mașini pentru turnat sau compus caractere tipografice și alte tipuri de caractere mobile pentru tipărire

ex 84.38

Suveici; mașini de țesut

ex 84.40

Mașini de spălat rufe, chiar electrice, pentru uz casnic

ex 84.47

Mașini-unelte, altele decât cele de la poziția 84.49, de tăiat cu ferăstrăul, de rabotat lemnul, pluta, osul, ebonita, materialele plastice artificiale și alte materiale dure similare

ex 84.56

Mașini și aparate pentru aglomerat, format sau modelat paste ceramice, ciment, ghips sau alte substanțe minerale

ex 84.59

Prese și mori de ulei; mașini pentru fabricarea stearinei și a săpunului

84.61

Articole de robinetărie și articole similare pentru țevi, cazane, rezervoare, cuve și recipiente similare, inclusiv reductoarele de presiune și vanele termostatice

ex 84.63

Reductoare de viteză

Capitolul 85

 

ex 85.01

Mașini generatoare de o putere mai mică sau egală cu 20kVA; motoare cu o putere mai mică sau egală cu 74 kW; convertizoare rotative de o putere mai mică sau egală cu 37 kW; transformatoare și convertizoare statice altele decât cele receptoare de radiodifuziune, de radiotelefonie, de radiotelegrafie și de televiziune

85.03

Pile și baterii de pile electrice

85.04

Acumulatoare electrice

ex 85.06

Ventilatoare de apartamente

85.10

Lămpi electrice portabile funcționând cu ajutorul sursei proprii de energie (de exemplu cu pile, cu acumulatoare, electromagnetice etc.), altele decât aparatele de iluminat de la poziția 85.09

85.12

Încălzitoare de apă, încălzitoare de apă pentru baie și termoplonjoare electrice; aparate electrice pentru încălzirea localurilor și pentru utilizări similare; aparate electrotermice pentru coafură (uscătoare de păr, căști pentru coafură, ondulatoare etc.); fiare electrice de călcat; alte aparate electrotermice pentru uz casnic, rezistențe încălzitoare, altele decât cele de la poziția 85.24

ex 85.17

Aparate electrice de semnalizare acustică

ex 85.19

Aparatură pentru comutarea, tăierea, protecția, branșarea sau conectarea circuitelor electrice (întrerupătoare, comutatoare, relee, siguranțe, paratrăznete, regulatoare de unde, prize de curent, dulii pentru lămpi, cutii de joncțiune etc.)

ex 85.20

Lămpi și tuburi electrice cu incandescență sau cu descărcare pentru iluminat

ex 85.21

Tuburi catodice pentru receptoare de televiziune

ex 85.23

Fire, cabluri (inclusiv cabluri coaxiale), benzi, bare și similare, izolate pentru electricitate (chiar lăcuite sau oxidate anodic), prevăzute sau nu cu conectori

85.25

Izolatori din orice material

85.26

Piese izolante, în întregime din materiale izolante sau conținând piese simple metalice de asamblare (de exemplu dulii cu filet), încorporate în masă, pentru mașini, aparate sau instalații electrice, altele decât izolatorii de la poziția 85.25

85.27

Tuburi izolatoare și piesele lor de racordare, din metale comune, izolate în interior

Capitolul 87

 

ex 87.02

Autovehicule pentru transportul în comun al persoanelor și autovehicule pentru transportul mărfurilor (cu excepția șasiurilor menționate la nota 2 din capitolul 87)

87.05

Caroserii, inclusiv cabinele pentru autovehiculele de la poziția 87.01 până la poziția 87.03

ex 87.06

Șasiuri fără motor și părțile lor

ex 87.11

Vehicule fără mecanism de propulsie pentru invalizi

ex 87.12

Părți și accesorii de vehicule fără mecanism de propulsie pentru transportul invalizilor

87.13

Landouri, cărucioare și altele similare pentru transportul copiilor; părțile acestor produse

Capitolul 89

 

ex 89.01

Bărci, șlepuri; nave-cisterne concepute pentru a fi remorcate; vapoare cu pânze, bărci gonflabile din materiale plastice artificiale

Capitolul 90

 

ex 90.01

Lentile din sticlă pentru ochelari

90.03

Monturi de ochelari, de binocluri, de ochelari fără brațe și de articole similare și părțile lor

90.04

Ochelari (de corecție, de protecție sau altele), binocluri, ochelari fără brațe și articole similare

ex 90.26

Contoare pentru pompe cu combustibil acționate manual și contoare de apă (volumetrice și tahimetrice)

Capitolul 92

 

92.12

Suporturi de sunet pentru aparatele de la poziția 92.11 sau pentru înregistrări similare: discuri, cilindri, cartele, benzi, filme, fire etc., pregătite pentru înregistrare sau înregistrate; matrice și forme galvanice pentru fabricarea discurilor

Capitolul 93

 

ex 93.04

Puști de vânătoare

ex 93.07

Fultuială pentru puști; cartușe de vânătoare, cartușe pentru revolvere, pistoale, bastoane, cartușe cu gloanțe sau plumbi pentru arme de tir de un calibru de până la 9 mm; tuburi e cartușe din metal și din carton pentru puști de vânătoare; gloanțe, plumbi și alice de vânătoare

Capitolul 94

Mobilă, mobilier medico-chirurgical; articole de pat și similare, cu excepția celor de la poziția 94.02

Capitolul 96

Pensule și perii, mături, pămătufuri, site și ciururi, cu excepția capetelor pregătite pentru articolele de periat de la poziția 96.01 și a articolelor de la pozițiile 96.05 și 96.06

Capitolul 97

 

97.01

Mașini și vehicule cu roți pentru copii, precum biciclete, triciclete, trotinete, cai mecanici, automobile cu pedale, vehicule pentru păpuși și similare

97.02

Păpuși de toate tipurile

97.03

Alte jucării; minimodele pentru divertisment

ex 97.05

Serpentine și confetti

Capitolul 98

Articole diverse, cu excepția stilografelor de la poziția 98.03 și a pozițiilor 98.04, 98.10, 98.11, 98.14 și 98.15


ANEXA II

Codul din Tariful Vamal Comun

Denumirea mărfurilor

Contigente prevăzute de la 1 ianuarie până la 31 decembrie 1981

31.02

Îngrășăminte minerale sau chimice azotate

12 340 tone

31.03

Îngrășăminte minerale sau chimice fosfatice

31.05

Alte îngrășăminte; produse din prezentul capitol prezentate fie în tablete, pastile și alte forme similare, fie în ambalaje cu o greutate brută de maximum 10 kg:

A.   alte îngrășăminte:

I.   care conțin cele trei elemente fertilizante: azot, fosfor și potasiu

II.   care conțin două elemente fertilizante: azot și fosfor

IV.   altele

ex 73.37

Cazane (altele decât cele de la poziția 84.01) și radiatoare, pentru încălzirea centrală, cu încălzire neelectrică și părțile lor, din fontă, fier sau oțel; generatoare și distribuitoare de aer cald (inclusiv cele care pot funcționa și ca distribuitoare de aer rece sau de aer condiționat), cu încălzire neelectrică, prevăzute cu un ventilator sau cu o suflantă cu motor, și părțile lor, din fontă, fier sau oțel:

Cazan pentru încălzire centrală

49 800 UCE

ex 84.01

Cazane generatoare de abur au de alți vapori (cazane generatoare de aburi); cazane numite „de apă supraîncălzită):”

cu o putere mai mică sau egală cu 32 MW

101 400 UCE

84.06

Motoare cu explozie sau cu combustie internă, cu piston:

C.   alte motoare:

ex II.   Motoare cu combustie internă (cu aprindere prin compresie):

cu o putere mai mică de 37 kW

279 600 UCE

84.10

Pompe pentru lichide, inclusiv pompele manuale și pompele dozatoare care conțin un dispozitiv de măsurare; elevatoare de lichid (cu cupe, godeuri, benzi subțiri etc.)

ex A.   Pompe distribuitoare cu dispozitiv de măsurare sau concepute pentru a avea un astfel de dispozitiv, cu excepția pompelor distribuitoare de carburanți

B.   alte pompe

C.   Elevatori de lichide (cu cupe, godeuri, benzi subțiri, etc.)

1 000 000 UCE

84.14

Cuptoare industriale sau de laborator, cu excepția cuptoarelor electrice de la poziția 85.11:

ex B.   altele:

Părți și piese de schimb din oțel topit pentru cuptoarele pentru ciment

10 000 UCE

ex 84.20

Aparate și instrumente de cântărit, inclusiv basculele și balanțele pentru verificarea pieselor industriale, dar cu excepția balanțelor sensibile la o greutate de 5 cg sau mai mică; greutăți de cântărit pentru orice balanțe, cu excepția:

cântarelor pentru sugari

balanțelor de precizie gradate în g pentru uz casnic

greutăților pentru orice balanțe

320 000 UCE

85.01

Mașini generatoare; motoare; convertizoare rotative sau statice (redresoare etc.) transformatoare; bobine de reactanță și de inductanță:

A.   Mașini generatoare, motoare (chiar cu reductor, variator sau multiplicator de viteză), convertizoare rotative:

ex II.   altele:

motoare cu o putere mai mare sau egală cu 370 W și mai mică sau egală cu 15 000 W

ex C.   Părți și piese de schimb:

de motoare cu o putere mai mare sau egală cu 370 W și mai mică sau egală cu 15 000 W

44 400 UCE

85.15

Aparate de transmisie și de recepție pentru radiotelefonie și radiotelegrafie: aparate de emisie și de recepție pentru radiodifuziune și televiziune (inclusiv receptoare combinate cu un aparat de înregistrare sau de reproducere a sunetului) și aparate de filmat pentru televiziune; aparate de radioghidaj de radiodetecție, de radiosondaj și de radiotelecomandă:

A.   Aparate de transmisie și de recepție pentru radiotelefonie și radiotelegrafie: aparate de emisie și de recepție pentru radiodifuziune și televiziune (inclusiv receptoare combinate cu un aparat de înregistrare sau de reproducere a sunetului) și aparate de filmat pentru televiziune

ex III.   Aparate receptoare, chiar combinate cu un aparat de înregistrare sau de reproducere a sunetului:

de televiziune

3 048 unități

777 300 UCE (1)

85.15

C.   Părți și piese de schimb:

I.   Mobile și cofrete:

ex (a)   din lemn

pentru receptoare de televiziune

ex (b)   din alte materiale:

pentru receptoare de televiziune

ex III.   altele:

Șasiuri pentru receptoare de televiziune și părțile lor asamblate sau montate

Șasiurile circuitelor imprimate din metal pentru receptoare de televiziune

1 500 000 UCE

ex 85.23

Fire, cabluri (inclusiv cabluri coaxiale), benzi, bare și similare, izolate pentru electricitate (chiar lăcuite sau oxidate anodic), cu sau fără conectori:

Cabluri conductoare pentru antene de televiziune

66 600 UCE

87.02

Autovehicule cu orice fel de motoare, pentru transportul persoanelor (inclusiv mașini de curse și troleibuze) sau al mărfurilor:

A.   pentru transportul persoanelor, inclusiv vehicule mixte:

I.   cu motor cu explozie sau cu combustie internă

ex (a)   Autocare și autobuze cu motor cu explozie cu o capacitate cilindrică mai mare sau egală cu 2 800 cm3 sau cu motor cu combustie internă cu o capacitate cilindrică mai mare sau egală cu 2 500 cm3:

Autobuze și autocare complete

ex (b)   altele:

complete, care conțin mai mult de 6 locuri pe scaune

103 unități

2 032 000 UCE (1)

87.05

Caroserii, inclusiv cabinele pentru autovehiculele de la poziția 87.01 până la poziția 87.03:

ex A.   Caroserii și cabine metalice destinate industriei de montaj:

a motocultoarelor de la subpoziția 87.01 A

a autovehiculelor pentru transportul persoanelor, inclusiv vehiculele mixte, care au mai mult de 6 și mai puțin de 15 locuri pe scaune

a autovehiculelor pentru transportul mărfurilor, cu motor cu explozie cu o capacitate cilindrică mai mică de 2 800 cm3 sau cu motor cu combustie internă cu o capacitate cilindrică mai mică de 2 500 cm3,

a autovehiculelor pentru utilizări speciale de la poziția 87.03 (2)

ex B.   altele:

caroserii și cabine metalice, cu excepția celor pentru autovehiculele destinate transportului persoanelor care au 6 locuri pe scaun sau mai puține

9 800 UCE


(1)  Limitare complementară exprimată în valoare.

(2)  Încadrarea la această subpoziție este subordonată condițiilor care trebuie determinate de autoritățile competente.