12003T003



Jurnalul Oficial L 236 , 23/09/2003 p. 0033 - 0034


ARTICOLUL 3

(1) Dispoziţiile acquis-ului Schengen care au fost integrate în cadrul Uniunii Europene prin protocolul anexat la Tratatul privind Uniunea Europeană şi la Tratatul de instituire a Comunităţii Europene (denumit în continuare "Protocolul Schengen") şi actele care se întemeiază pe acestea sau care se referă la acestea, enumerate în anexa I la prezentul act, precum şi orice alte acte noi de acest fel care ar putea fi adoptate înainte de data aderării, sunt obligatorii şi se aplică în noile state membre începând cu data aderării.

(2) Dispoziţiile acquis-ului Schengen care au fost integrate în cadrul Uniunii Europene şi actele care se întemeiază pe acestea sau care se referă la acestea şi care nu sunt prevăzute în alin. (1), deşi sunt obligatorii pentru noile state membre începând cu data aderării, se aplică într-un nou stat membru numai în temeiul unei decizii adoptate de Consiliu în acest sens, după verificarea, în conformitate cu procedurile de evaluare Schengen aplicabile în materie, a îndeplinirii condiţiilor necesare aplicării tuturor părţilor în cauză din acquis în acest nou stat membru şi după consultarea Parlamentului European.

Consiliul hotărăşte cu unanimitatea membrilor săi care reprezintă guvernele statelor membre în privinţa cărora dispoziţiile menţionate în prezentul alineat au fost deja puse în aplicare şi a reprezentantului guvernului statului membru în privinţa căruia aceste dispoziţii trebuie să fie puse în aplicare. Membrii Consiliului reprezentând Guvernul Irlandei şi Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord participă la adoptarea acestei decizii în măsura în care aceasta priveşte dispoziţiile acquis-ului Schengen şi actele întemeiate pe acesta sau fac trimitere la acesta şi la care statele membre menţionate participă.

(3) Acordurile încheiate de Consiliu în temeiul art. 6 din Protocolul Schengen sunt obligatorii pentru noile state membre începând cu data aderării.

(4) În ceea ce priveşte convenţiile sau instrumentele din domeniul justiţiei şi afacerilor interne care sunt inseparabile de atingerea obiectivelor Tratatului UE, noile statele membre se angajează:

- să adere la cele care, la data aderării, erau deschise în vederea semnării de către state membre actuale, precum şi la cele care au fost elaborate de Consiliu în conformitate cu titlul VI din Tratatul UE şi sunt recomandate statelor membre în vederea adoptării;

- să introducă dispoziţii administrative şi de altă natură, cum ar fi cele care au fost adoptate la data aderării de statele membre actuale sau de Consiliu pentru a facilita cooperarea practică dintre instituţiile şi organizaţiile statelor membre care lucrează în domeniul justiţiei şi afacerilor interne.

--------------------------------------------------