02017D0675 — RO — 23.03.2018 — 002.001


Acest document are doar scop informativ și nu produce efecte juridice. Instituțiile Uniunii nu își asumă răspunderea pentru conținutul său. Versiunile autentice ale actelor relevante, inclusiv preambulul acestora, sunt cele publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și disponibile pe site-ul EUR-Lex. Aceste texte oficiale pot fi consultate accesând linkurile integrate în prezentul document.

►B

DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2017/675 A COMISIEI

din 7 aprilie 2017

►M1  privind măsurile de prevenire a introducerii în Uniune a virusului febrei aftoase din Algeria și Tunisia ◄

[notificată cu numărul C(2017) 2432]

(Text cu relevanță pentru SEE)

(JO L 097 8.4.2017, p. 31)

Astfel cum a fost modificat prin:

 

 

Jurnalul Oficial

  NR.

Pagina

Data

►M1

DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2017/887 A COMISIEI Text cu relevanță pentru SEE din 22 mai 2017

  L 135

25

24.5.2017

►M2

DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2018/489 A COMISIEI Text cu relevanță pentru SEE din 21 martie 2018

  L 81

20

23.3.2018




▼B

DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2017/675 A COMISIEI

din 7 aprilie 2017

▼M1

privind măsurile de prevenire a introducerii în Uniune a virusului febrei aftoase din Algeria și Tunisia

▼B

[notificată cu numărul C(2017) 2432]

(Text cu relevanță pentru SEE)



Articolul 1

În sensul prezentei decizii, prin „vehicul cu care se transportă animale vii” sau „navă cu care se transportă animale vii” se înțelege orice vehicul sau orice navă care se utilizează sau care a fost utilizat(ă) pentru transportul de animale terestre vii.

Articolul 2

(1)  Statele membre se asigură că, la sosirea ►M1  dinspre Algeria și Tunisia, fie direct, fie după tranzitarea oricărei alte țări terțe ◄ , operatorul sau conducătorul unui vehicul sau al unei nave cu care se transportă animale vii furnizează autorității competente a statului membru în care se află punctul de intrare în Uniune informații care atestă că compartimentul destinat animalelor vii sau compartimentul de încărcare și, dacă este cazul, corpul camionului, rampa de încărcare, echipamentele care au fost în contact cu animalele, roțile și cabina conducătorului, precum și hainele/cizmele de protecție utilizate în timpul descărcării au fost curățate și dezinfectate după ultima descărcare a animalelor.

(2)  Informațiile menționate la alineatul (1) se includ într-o declarație completată în conformitate cu modelul prezentat în anexa I sau în orice alt format echivalent care cuprinde cel puțin informațiile menționate în modelul respectiv.

(3)  Originalul declarației menționate la alineatul (2) se păstrează de autoritatea competentă timp de trei ani.

Articolul 3

(1)  Autoritatea competentă a statului membru în care este situat punctul de intrare în Uniune verifică vizual vehiculele cu care se transportă animale vii și care circulă ►M1  dinspre Algeria și Tunisia, fie direct, fie după tranzitarea oricărei alte țări terțe ◄ , în scopul de a determina dacă au fost curățate și dezinfectate în mod satisfăcător.

(2)  Autoritatea competentă a statului membru responsabilă de eliberarea certificatului de sănătate animală pentru importurile în ►M1  Algeria și Tunisia ◄ de animale vii care urmează să fie încărcate verifică vizual navele cu care se transportă animale vii în scopul de a determina dacă au fost curățate și dezinfectate în mod satisfăcător înainte de încărcarea animalelor.

(3)  În cazul în care verificările menționate la alineatele (1) și (2) arată că dezinfectarea și curățarea au fost efectuate în mod satisfăcător sau în cazul în care autoritățile competente, în plus față de măsurile prevăzute la alineatul (1), au ordonat, au organizat și au efectuat o dezinfectare suplimentară a vehiculelor sau a navelor cu care se transportă animale vii și care au fost curățate anterior, autoritatea competentă atestă respectivul fapt prin emiterea unui certificat conform modelului prezentat în anexa II.

(4)  În cazul în care verificările menționate la alineatele (1) și (2) arată că dezinfectarea și curățarea vehiculului sau a navei cu care se transportă animale vii nu au fost efectuate în mod satisfăcător, autoritatea competentă ia una dintre următoarele măsuri:

(a) supune vehiculul sau nava cu care se transportă animale vii unei curățări și dezinfectări corespunzătoare într-un loc desemnat de autoritatea competentă, cât mai aproape posibil de punctul de intrare în statul membru în cauză, și emite certificatul menționat la alineatul (3);

(b) în cazul în care în apropierea punctului de intrare nu există o instalație adecvată pentru curățare și dezinfectare sau dacă există riscul scăpării unor produse animale reziduale din vehiculul necurățat sau din nava necurățată cu care se transportă animale vii:

(i) se refuză intrarea în Uniune a vehiculului sau a navei cu care se transportă animale vii; sau

(ii) se efectuează la fața locului o dezinfectare preliminară a vehiculului sau a navei cu care se transportă animale vii și care nu a fost curățat(ă) și dezinfectat(ă) în mod satisfăcător, în așteptarea aplicării măsurilor prevăzute la litera (a).

(5)  Originalul certificatului menționat la alineatul (3) este păstrat de operatorul sau de conducătorul vehiculului cu care se transportă animale vii pentru o perioadă de trei ani. Autoritatea competentă păstrează timp de trei ani o copie a certificatului respectiv.

Articolul 4

Autoritatea competentă a statului membru în care este situat punctul de intrare în Uniune poate supune orice vehicul, care a transportat hrană pentru animale provenind din ►M1  Algeria și Tunisia ◄ sau care a transportat hrană pentru animale către această țară, în cazul căruia nu se poate exclude un risc semnificativ de introducere a febrei aftoase pe teritoriul Uniunii, dezinfectării la fața locului a roților sau a oricărei alte părți a vehiculului considerată ca fiind necesară pentru atenuarea riscului respectiv.

▼M2

Articolul 5

Prezenta decizie se aplică până la 30 iunie 2019.

▼B

Articolul 6

Prezenta decizie se adresează statelor membre.




ANEXA I

Model de declarație care trebuie furnizată de operatorul/conducătorul vehiculului/navei cu care se transportă animale vii și care circulă ►M1  dinspre Algeria și Tunisia, fie direct, fie după tranzitarea oricărei alte țări terțe ◄

Subsemnatul, operator/conducător al vehiculului/navei cu care se transportă animale vii … ( 1 )

declar că:

 Cea mai recentă descărcare de animale și de hrană pentru animale a avut loc în:

 



Țara, regiunea, locul

Data (zz.ll.aaaa)

Ora (hh:mm)

 

 

 

 

 După descărcare, vehiculul/nava cu care se transportă animale vii a fost supus(ă) unor operații de curățare și dezinfectare. Curățarea și dezinfectarea au cuprins compartimentul de încărcare sau compartimentul pentru animale vii, [corpul camionului] ( 2 ), rampa de încărcare, echipamentele care au fost în contact cu animalele, roțile, cabina conducătorului și hainele/cizmele de protecție utilizate în timpul descărcării.

 Curățarea și dezinfectarea au avut loc în:

 



Țara, regiunea, locul

Data (zz.ll.aaaa)

Ora (hh:mm)

 

 

 

 

 Dezinfectantul a fost utilizat respectând concentrațiile recomandate de fabricant ( 3 ):

 

 Următoarea încărcare de animale va avea loc în:

 



Țara, regiunea, locul

Data (zz.ll.aaaa)

Ora (hh:mm)

 

 

 

 



Data

Locul

Semnătura operatorului/conducătorului

 

 

 

Numele operatorului/conducătorului vehiculului cu care se transportă animale vii și adresa comercială (cu majuscule)




ANEXA II

Model de certificat de curățare și dezinfectare pentru vehicule/nave cu care se transportă animale vii și care circulă ►M1  dinspre Algeria și Tunisia, fie direct, fie după tranzitarea oricărei alte țări terțe ◄

Subsemnatul, funcționar, certific faptul că am verificat următoarele:

1. vehiculul (vehiculele)/nava (navele) cu care se transportă animale vii având placa (plăcile) de înmatriculare/numărul (numerele) de identificare … ( 4 ) astăzi și am constatat, prin control vizual, că compartimentul de încărcare sau compartimentul pentru animale vii, [corpul camionului] ( 5 ), rampa de încărcare, echipamentele care au fost în contact cu animalele, roțile, cabina conducătorului și hainele/cizmele de protecție utilizate în timpul descărcării au fost curățate în mod satisfăcător.

2. informațiile prezentate sub forma unei declarații, astfel cum se menționează în anexa I la Decizia de punere în aplicare (UE) 2017/675 a Comisiei ( 6 ) sau într-o altă formă echivalentă care include elementele menționate în anexa I la Decizia de punere în aplicare (UE) 2017/675



Data

Ora

Locul

Autoritatea competentă

Semnătura funcționarului (1)

 

 

 

 

 

Ștampila:

Numele cu majuscule:

(*1)   Culoarea ștampilei și a semnăturii trebuie să fie diferită de culoarea textului tipărit.



( 1 ) A se înscrie numărul plăcii de înmatriculare/numărul de identificare al vehiculului/navei cu care se transportă animale vii.

( 2 ) A se elimina dacă nu se aplică.

( 3 ) Indicați substanța și concentrația acesteia.

( 4 ) A se înscrie numărul (numerele) plăcii de înmatriculare/numărul (numerele) de identificare al(e) vehiculului (vehiculelor)/navei (navelor) cu care se transportă animale vii.

( 5 ) A se elimina dacă nu se aplică.

( 6 ) Decizia de punere în aplicare (UE) 2017/675 a Comisiei din 7 aprilie 2017 privind măsurile de prevenire a introducerii în Uniune a virusului febrei aftoase din Algeria (JO L 97, 8.4.2017. p. 31).