02014D0573 — RO — 01.01.2021 — 001.001


Acest document are doar scop informativ și nu produce efecte juridice. Instituțiile Uniunii nu își asumă răspunderea pentru conținutul său. Versiunile autentice ale actelor relevante, inclusiv preambulul acestora, sunt cele publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și disponibile pe site-ul EUR-Lex. Aceste texte oficiale pot fi consultate accesând linkurile integrate în prezentul document.

►B

DECIZIA NR. 573/2014/UE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI

din 15 mai 2014

privind cooperarea consolidată între serviciile publice de ocupare a forței de muncă (SPOFM)

(Text cu relevanță pentru SEE)

(JO L 159 28.5.2014, p. 32)

Astfel cum a fost modificată prin:

 

 

Jurnalul Oficial

  NR.

Pagina

Data

►M1

DECIZIA (UE) 2020/1782 A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI Text cu relevanță pentru SEE din 25 noiembrie 2020

  L 400

7

30.11.2020




▼B

DECIZIA NR. 573/2014/UE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI

din 15 mai 2014

privind cooperarea consolidată între serviciile publice de ocupare a forței de muncă (SPOFM)

(Text cu relevanță pentru SEE)



Articolul 1

Înființarea rețelei

▼M1

La nivelul Uniunii se înființează, pentru perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2021 și 31 decembrie 2027, o rețea a serviciilor publice de ocupare a forței de muncă (SPOFM) (denumită în continuare „rețeaua”). Rețeaua ia inițiativele prevăzute la articolul 4.

▼B

Rețeaua este compusă din:

(a) 

SPOFM desemnate de către statele membre;

(b) 

Comisie.

EMCO are statut de observator.

Statele membre care au SPOFM cu caracter autonom subnațional asigură reprezentarea adecvată a acestora în inițiativele specifice ale rețelei.

Articolul 2

Definiția învățării comparative

În sensul prezentei decizii și al activităților rețelei, „învățare comparativă” înseamnă procesul de creare a unei legături sistematice și integrate între activitățile de analiză comparativă și cele de învățare reciprocă, ce constă în identificarea bunelor performanțe prin intermediul sistemelor de analiză comparativă bazate pe indicatori, inclusiv colectarea, validarea, consolidarea și evaluarea datelor, cu ajutorul unei metodologii adecvate, și în utilizarea rezultatelor în cadrul unor activități de învățare reciprocă tangibile și fundamentate pe date concrete, inclusiv a modelelor de bune sau cele mai bune practici.

Articolul 3

Obiective

▼M1

Obiectivul prezentei decizii este de a încuraja cooperarea prin intermediul rețelei între statele membre în domeniul ocupării forței de muncă, în domeniile care intră în responsabilitatea SPOFM, pentru a contribui la punerea în aplicare a politicilor Uniunii privind ocuparea forței de muncă. Aceasta va contribui, de asemenea, la punerea în aplicare a principiilor Pilonului european al drepturilor sociale, la atingerea obiectivelor Pactului verde european și la realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Organizației Națiunilor Unite, oferind astfel sprijin pentru:

(a) 

toate categoriile sociale vulnerabile care se confruntă cu rate ridicate ale șomajului, în special lucrătorii în vârstă și tinerii care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare, precum și persoanele cu dizabilități și cele care se confruntă cu discriminarea din motive multiple;

▼B

(b) 

condiții de lucru decente și durabile;

▼M1

(c) 

mai buna funcționare și incluziune a piețelor forței de muncă;

(ca) 

egalitatea de gen;

(d) 

identificarea lipsei de personal calificat și furnizarea de informații cu privire la amploarea și zona de manifestare a acesteia, precum și o mai bună corelare între competențele persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă și nevoile angajatorilor, inclusiv prin identificarea nevoilor în materie de formare profesională, precum și a capacității de inserție profesională a celor aflați în căutarea unui loc de muncă și prevenirea șomajului, de exemplu prin orientare profesională și formare;

▼B

(e) 

o mai bună integrare a piețelor forței de muncă;

(f) 

creșterea mobilității geografice și profesionale voluntare, în condiții echitabile, pentru a răspunde nevoilor specifice de pe piața forței de muncă;

(g) 

integrarea persoanelor excluse de pe piața muncii, ca parte a luptei împotriva excluziunii sociale;

(h) 

evaluarea și analiza inițiativelor active din domeniul pieței forței de muncă și punerea în aplicare eficientă și eficace a acestora.

Articolul 4

Inițiativele rețelei

(1)  

În cadrul domeniilor care intră în responsabilitatea SPOFM, rețeaua ia următoarele inițiative, în mod special:

(a) 

elaborează și pune în aplicare, la nivelul Uniunii, învățarea comparativă bazată pe date concrete în rândul SPOFM pentru a compara randamentul activității lor, cu folosirea metodologiei corespunzătoare, în următoarele domenii:

▼M1

(i) 

contribuția la reducerea șomajului pentru toate categoriile de vârstă, genurile și grupurile vulnerabile;

▼B

(ii) 

contribuția la reducerea duratei șomajului și la reducerea inactivității, astfel încât să se abordeze șomajul pe termen lung și șomajul structural, precum și excluziunea socială;

(iii) 

ocuparea posturilor vacante (inclusiv prin mobilitatea voluntară a forței de muncă);

(iv) 

satisfacția clienților în raport cu serviciile SPOFM;

(b) 

oferă asistență reciprocă, sub formă de activități inter pares sau de grup, prin cooperare, schimburi de informații, experiență și personal între membrii rețelei, inclusiv sprijin pentru punerea în aplicare a recomandărilor referitoare la SPOFM și specifice fiecărei țări emise de Consiliu la cererea statului membru sau a SPOFM în cauză;

▼M1

(c) 

contribuie la modernizarea și consolidarea SPOFM în domenii-cheie, având în vedere politicile sociale și privind ocuparea forței de muncă ale Uniunii și ținând seama de Pilonul european al drepturilor sociale, de Pactul verde european și de obiectivele de dezvoltare durabilă ale Organizației Națiunilor Unite, precum și de provocările legate de digitalizare, de mediul profesional în schimbare și evoluția formulelor de organizare a muncii, și de schimbările demografice;

▼B

(d) 

elaborează rapoarte fie la cererea Parlamentului European, a Consiliului, a Comisiei, fie din proprie inițiativă;

(e) 

contribuie la punerea în aplicare a inițiativelor de politică relevante;

▼M1

(f) 

adoptarea și punerea în aplicare a programului său de lucru anual, care stabilește metodele sale de lucru, rezultatele preconizate și detaliile cu privire la punerea în aplicare a învățării comparative, precum și strategiile de diseminare și de cooperare;

(g) 

promovarea și schimburile de cele mai bune practici cu privire la identificarea tinerilor care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare, cu privire la dezvoltarea de inițiative care să garanteze că acești tineri dobândesc competențele necesare pentru a intra și a rămâne pe piața muncii și cu privire la integrarea șomerilor de lungă durată și a altor grupuri vulnerabile pe piața muncii.

▼B

În ceea ce privește inițiativele prevăzute la litera (a) de la primul paragraf, analiza comparativă utilizează indicatorii definiți în anexă. De asemenea, rețeaua participă în mod activ la punerea în aplicare a acestor activități prin schimbul de date, cunoștințe și practici. Statele membre își păstrează competența de a decide dacă se vor angaja în mod voluntar în exercițiile suplimentare de evaluare comparativă în domenii altele decât cele enumerate la litera (a) punctele (i)-(iv);

(2)  
Rețeaua stabilește un mecanism de raportare referitor la inițiativele menționate la alineatul (1). În aplicarea mecanismului respectiv, membrii rețelei transmit anual un raport consiliului de administrație.

▼M1

Articolul 5

Cooperarea

Rețeaua dezvoltă cooperarea cu părțile interesate relevante de pe piața forței de muncă, inclusiv cu alți furnizori de servicii sociale și în materie de ocupare a forței de muncă și cu partenerii sociali, și după caz, cu agențiile Uniunii în domeniul ocupării forței de muncă, al politicii sociale, al egalității de gen și al educației și formării, cu organizațiile care reprezintă șomerii sau alte categorii vulnerabile, cu organismele de promovare a egalității, cu organizațiile de formare profesională, cu organizațiile neguvernamentale care desfășoară activități în domeniile ocupării forței de muncă și tranziției juste și cu autoritățile regionale și locale, prin implicarea acestora în activitățile relevante și la reuniunile rețelei, precum și prin schimbul de informații și de date cu acestea. După caz, rețeaua poate face schimb de cele mai bune practici cu serviciile publice relevante de ocupare a forței de muncă din țările terțe.

▼B

Articolul 6

Funcționarea rețelei

(1)  
Rețeaua este administrată de un consiliu de administrație. Statele membre desemnează în consiliul de administrație un membru și un supleant din conducerea superioară a propriului SPOFM. Comisia desemnează la rândul său un membru și un supleant în consiliul de administrație. Supleanții din cadrul consiliului de administrație îi înlocuiesc pe membrii acestuia ori de câte ori este necesar.

EMCO desemnează, din rândul membrilor săi și în conformitate cu regulamentul său de procedură, un reprezentant cu statut de observator în consiliul de administrație, cu excepția sesiunilor restrânse ale consiliului de administrație. Consiliul de administrație se poate reuni în sesiuni restrânse, cu participarea unui membru din partea fiecărui stat membru și a unui membru din partea Comisiei, cu excepția acelor puncte de pe ordinea de zi care privesc programul anual de lucru. Regulamentul de procedură al consiliului de administrație furnizează detalii suplimentare privind utilizarea sesiunilor restrânse.

(2)  
Consiliul de administrație numește un președinte și doi vicepreședinți din rândul membrilor numiți de statele membre. Președintele este reprezentantul rețelei. Vicepreședinții țin locul președintelui, ori de câte ori este necesar.
(3)  
Consiliul de administrație adoptă, prin decizie unanimă, regulamentul său de procedură. Regulamentul respectiv include, printre altele, procedurile decizionale ale consiliului de administrație, precum și dispozițiile privind numirea și durata mandatului președintelui și vicepreședinților consiliului de administrație.
(4)  

Consiliul de administrație adoptă, prin decizia majorității:

(a) 

programul de lucru anual al rețelei, inclusiv înființarea de grupuri de lucru și regimul lingvistic al reuniunilor rețelei;

(b) 

cadrul tehnic pentru îndeplinirea activităților de analiză comparativă și de învățare reciprocă, ca parte a programului de lucru anual al rețelei, inclusiv metodologia învățării comparative pe baza indicatorilor pentru analiza comparativă, astfel cum figurează în anexa la prezenta decizie, pentru a compara performanța SPOFM, variabilele contextuale, cerințele privind comunicarea datelor și instrumentele de învățare folosite în cadrul programului integrat de învățare reciprocă;

(c) 

raportul anual al rețelei. Raportul respectiv este transmis Parlamentului European și Consiliului și se publică.

▼M1

(5)  
Consiliul de administrație este asistat de un secretariat pus la dispoziție de Comisie și care funcționează în cadrul acesteia. Secretariatul pregătește, în cooperare cu președintele și vicepreședinții, reuniunile Consiliului de administrație, programul de lucru anual și raportul anual al rețelei. Secretariatul cooperează strâns cu secretariatul EMCO pentru a coordona inițiativele și a intensifica cooperarea dintre rețea și EMCO.

Articolul 7

Sprijin financiar

Resursele globale necesare pentru punerea în aplicare a prezentei decizii sunt puse la dispoziție în conformitate cu Cadrul financiar multianual 2021-2027, iar creditele anuale aferente sunt autorizate de către Parlamentul European și Consiliu în limitele cadrului financiar.

▼B

Articolul 8

Modificarea anexei privind indicatorii pentru analiza comparativă

Comisia este împuternicită să adopte acte delegate, în conformitate cu articolul 9, pentru modificarea anexei privind indicatorii pentru analiza comparativă.

Articolul 9

Exercitarea delegării de competențe

(1)  
Competența de a adopta acte delegate este conferită Comisiei în condițiile prevăzute în prezentul articol.

▼M1

(2)  
Delegarea competenței menționată la articolul 8 se conferă Comisiei până la 31 decembrie 2027.

▼B

(3)  
Delegarea de competențe menționată la articolul 8 poate fi revocată oricând de Parlamentul European sau de Consiliu. O decizie de revocare pune capăt delegării de competențe specificate în decizia respectivă. Decizia produce efecte din ziua următoare datei publicării acesteia în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene sau de la o dată ulterioară specificată în decizie. Decizia nu aduce atingere actelor delegate care sunt deja în vigoare.
(4)  
De îndată ce adoptă un act delegat, Comisia îl notifică simultan Parlamentului European și Consiliului.
(5)  
Un act delegat adoptat în temeiul articolului 8 intră în vigoare numai în cazul nici Parlamentul European și nici Consiliul nu au formulat obiecțiuni în termen de două luni de la notificarea acestuia către Parlamentul European și Consiliu sau în cazul în care, înaintea expirării termenului respectiv, Parlamentul European și Consiliul au informat Comisia că nu vor formula obiecțiuni. Respectivul termen se prelungește cu două luni la inițiativa Parlamentului European sau a Consiliului.

▼M1

Articolul 10

Reexaminare

Până la 30 septembrie 2026, Comisia prezintă Parlamentului European, Consiliului, Comitetului Economic și Social European și Comitetului Regiunilor un raport de evaluare privind aplicarea prezentei decizii. Raportul respectiv evaluează, printre altele, în ce măsură a contribuit rețeaua la realizarea obiectivelor prevăzute la articolul 3.

▼B

Articolul 11

Intrarea în vigoare

Prezenta decizie intră în vigoare în a douăzecea zi de la publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Articolul 12

Destinatari

Prezenta decizie se adresează statelor membre.




ANEXĂ

INDICATORI PENTRU ANALIZA COMPARATIVĂ

A. 

Indicatorii cantitativi pentru cele domeniile enumerate la articolul 4 alineatul (1) litera (a) punctele (i)-(iv):

1. 

contribuția la reducerea șomajului pentru toate categoriile de vârstă și pentru categoriile vulnerabile:

(a) 

cazurile de tranziție de la șomaj la ocuparea unui loc de muncă în funcție de categoria de vârstă, sex și nivelul de calificare, ca proporție din numărul total al șomerilor înregistrați;

(b) 

numărul de persoane care ies din evidențele SPOFM privind șomajul, ca proporție din numărul total al șomerilor înregistrați;

2. 

contribuția la reducerea duratei șomajului și la reducerea inactivității, astfel încât să se abordeze șomajul pe termen lung și șomajul structural, precum și excluziunea socială:

(a) 

durata tranziției către ocuparea unui loc de muncă, cuprinsă, de exemplu, între 6 și 12 luni de șomaj, în funcție de categoria de vârstă, sex și nivelul de calificare ca proporție din totalul cazurilor de tranziție către ocuparea unui loc de muncă din registrul SPOFM;

(b) 

numărul de înscrieri în registrul SPOFM de persoane anterior inactive, ca proporție din totalul înscrierilor în registrul SPOFM funcție de categoria de vârstă și sex;

3. 

ocuparea posturilor vacante (inclusiv prin mobilitatea voluntară a forței de muncă)

(a) 

posturile vacante ocupate;

(b) 

răspunsuri la ancheta Eurostat privind contribuția SPOFM la găsirea locului de muncă actual al respondentului;

4. 

satisfacția clienților în raport cu serviciile SPOFM:

(a) 

nivelul general de satisfacție în rândul persoanelor care caută un loc de muncă;

(b) 

nivelul general de satisfacție în rândul angajatorilor.

B. 

Domenii de analiză comparativă prin evaluarea calitativă internă/externă a factorilor de stimulare a performanțelor pentru domeniile enumerate la articolul 4 alineatul (1) litera (a) punctele (i)-(iv):

1. 

gestionarea strategică a performanțelor;

2. 

proiectarea unor procese operaționale precum direcționarea și stabilirea de profiluri în mod eficient pentru persoanele în căutarea unui loc de muncă și utilizarea individualizată a unor instrumente active pe piața muncii;

3. 

activarea și gestionarea durabilă a tranzițiilor;

4. 

relațiile cu angajatorii;

5. 

proiectarea și punerea în aplicare pe baza unor date concrete a serviciilor SPOFM;

6. 

gestionarea eficientă a parteneriatelor cu părțile interesate;

7. 

alocarea resurselor SPOFM.