2008L0043 — RO — 14.03.2012 — 001.001


Acest document reprezintă un instrument de documentare, iar instituţiile nu îşi asumă responsabilitatea pentru conţinutul său.

►B

DIRECTIVA 2008/43/CE A COMISIEI

din 4 aprilie 2008

de instituire, în temeiul Directivei 93/15/CEE, a unui sistem de identificare și trasabilitate a explozivilor de uz civil

(Text cu relevanță pentru SEE)

(JO L 094, 5.4.2008, p.8)

Astfel cum a fost modificat prin:

 

 

Jurnalul Oficial

  No

page

date

►M1

DIRECTIVA 2012/4/UE A COMISIEI Text cu relevanță pentru SEE din 22 februarie 2012

  L 50

18

23.2.2012




▼B

DIRECTIVA 2008/43/CE A COMISIEI

din 4 aprilie 2008

de instituire, în temeiul Directivei 93/15/CEE, a unui sistem de identificare și trasabilitate a explozivilor de uz civil

(Text cu relevanță pentru SEE)



COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Directiva 93/15/CEE a Consiliului din 5 aprilie 1993 de armonizare a dispozițiilor privind introducerea pe piață și controlul explozivilor de uz civil ( 1 ), în special articolul 14 al doilea paragraf a doua teză,

întrucât:

(1)

Directiva 93/15/CEE instituie norme pentru asigurarea circulației explozivilor în condiții de siguranță și securitate pe piața comunitară.

(2)

Conform prevederilor directivei, este necesar să se asigure faptul că întreprinderile din sectorul explozivilor dispun de un sistem de urmărire a explozivilor care să permită identificarea în orice moment a celor care dețin explozivi.

(3)

Identificarea unică a explozivilor este esențială dacă se păstrează înregistrări complete și corecte ale explozivilor în fiecare etapă a lanțului de aprovizionare. Acest lucru ar trebui să permită identificarea și trasabilitatea unui exploziv de la unitatea de producție și prima sa introducere pe piață până la utilizatorul final și utilizarea sa, cu scopul de a împiedica o utilizare eronată sau un furt și de a ajuta autoritățile însărcinate cu aplicarea legii să afle originea explozivilor pierduți sau furați.

(4)

Măsurile prevăzute în prezenta directivă sunt în conformitate cu avizul comitetului de gestionare creat în conformitate cu articolul 13 alineatul (1) din Directiva 93/15/CEE,

ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:



CAPITOLUL 1

DISPOZIȚII GENERALE

Articolul 1

Obiectul

Prezenta directivă stabilește un sistem armonizat de identificare unică și de trasabilitate a explozivilor de uz civil.

Articolul 2

Domeniu de aplicare

Prezenta directivă nu se aplică următoarelor:

(a) explozivilor transportați și livrați fără ambalaj sau în camioane cu pompă pentru descărcarea lor directă în gaura pentru explozivi;

(b) explozivilor fabricați la locul de producere al exploziei care sunt încărcați imediat după fabricare (producție „in situ”);

(c) munițiilor;

▼M1

(d) fitilurilor, care sunt dispozitive inflamabile, nedetonante, de tip cordon;

(e) fitilurilor de siguranță, care constau dintr-un miez din pulbere granulată fin de culoare neagră înconjurat de un material textil flexibil cu unul sau mai multe învelișuri exterioare de protecție. Atunci când sunt aprinse, acestea ard cu o viteză predeterminată fără vreun efect exploziv exterior;

(f) capselor cu percuție, care constau dintr-o capsulă metalică sau din plastic cu o cantitate mică de amestec exploziv primar ușor de aprins sub efectul unui impact și care servește drept element de aprindere pentru cartușele armelor de calibru mic sau în amorsele cu percuție pentru încărcăturile de propulsie.

▼B



CAPITOLUL 2

IDENTIFICAREA PRODUSULUI

Articolul 3

Identificare unică

(1)  Statele membre asigură faptul că întreprinderile specializate în sectorul explozivilor care produc sau importă explozivi sau asamblează detonatoare introduc un sistem unic de identificare a explozivilor și a celei mai mici unități de ambalare.

În cazul în care un exploziv este supus unor procese de fabricație ulterioare, producătorilor nu li se va cere să aplice explozivilor o identificare unică, cu excepția cazului în care identificarea unică originală nu mai este aplicată, în conformitate cu articolul 4.

(2)  Alineatul (1) nu se aplică în cazul în care explozivul este produs pentru a fi exportat și i se aplică o identificare în conformitate cu cerințele țării importatoare, care permite trasabilitatea explozivului.

(3)  Identificarea unică cuprinde componentele descrise în anexă.

(4)  Fiecărui loc de producție i se atribuie un cod de 3 cifre de către autoritatea națională a statului membru în care este stabilit.

(5)  În cazul în care unitatea de producție este situată în afara Comunității, producătorul, stabilit pe teritoriul Comunității, va contacta o autoritate națională a statului membru care face importul pentru a se atribui un cod unității de producție.

În cazul în care unitatea de producție este situată în afara Comunității și producătorul nu este stabilit pe teritoriul Comunității, importatorul explozivilor în cauză contactează o autoritate națională a statului membru care face importul pentru a se atribui un cod unității de producție.

(6)  Statele membre veghează ca distribuitorii care reambalează explozivii să se asigure că identificarea unică este fixată pe exploziv și pe cea mai mică unitate de ambalare.

Articolul 4

Aplicare și fixare

Identificarea unică se va aplica sau fixa bine pe articolul în cauză în mod durabil, astfel încât să fie ușor lizibilă.

Articolul 5

Explozivi în cartușe și explozivi în vrac

În cazul explozivilor în cartușe și a explozivilor în vrac, identificarea unică este constituită dintr-o etichetă adezivă sau o imprimare directă pe fiecare cartuș sau ambalaj. O etichetă conexă se aplică pe fiecare cutie de cartușe.

În plus, întreprinderile pot utiliza un dispozitiv electronic din material inert, pasiv, atașat la fiecare cartuș sau ambalaj și, în același mod, un dispozitiv electronic conex pentru fiecare cutie de cartușe.

Articolul 6

Explozivi binari

În cazul explozivilor binari ambalați, identificarea unică este constituită dintr-o etichetă adezivă sau o imprimare directă pe fiecare cea mai mică unitate de ambalare cu componente binare.

▼M1

Articolul 7

Detonatoare

În cazul detonatoarelor, identificarea unică constă dintr-o etichetă adezivă, imprimare directă sau marcaj aplicat pe carcasa detonatorului. O etichetă conexă se aplică pe fiecare cutie de detonatoare.

În plus, întreprinderile pot utiliza un dispozitiv electronic din material inert, pasiv, atașat la fiecare detonator și un dispozitiv conex pentru fiecare cutie de detonatoare.

▼B

Articolul 8

Detonatoare electrice, neelectrice și electronice

În cazul detonatoarelor electrice, neelectrice și electronice, identificarea unică este constituită dintr-o etichetă adezivă aplicată pe cabluri sau pe tuburi sau dintr-o etichetă adezivă, imprimare directă sau marcaj aplicate pe carcasa detonatorului. O etichetă conexă se aplică pe fiecare cutie de detonatoare.

În plus, întreprinderile pot utiliza un dispozitiv electronic din material inert, pasiv, atașat la fiecare detonator și un dispozitiv conex pentru fiecare cutie de detonatoare.

▼M1

Articolul 9

Dispozitive de amorsare și relee de detonare

În cazul dispozitivelor de amorsare, altele decât cele menționate la articolul 2, și în cazul releelor, identificarea unică este constituită dintr-o etichetă adezivă sau o imprimare directă pe dispozitivul de amorsare sau pe releul de detonare respectiv. O etichetă conexă se lipește pe fiecare cutie de astfel de dispozitive de amorsare sau relee de detonare.

În plus, întreprinderile pot utiliza un dispozitiv electronic din material inert, pasiv, atașat la fiecare dispozitiv de amorsare sau releu de detonare și un dispozitiv conex pentru fiecare cutie de astfel de dispozitive de amorsare sau relee de detonare.

Articolul 10

Fitiluri detonante

În cazul fitilurilor detonante, identificarea unică constă dintr-o etichetă adezivă sau o imprimare directă pe bobină. Identificarea unică este aplicată din cinci în cinci metri fie pe învelișul exterior al fitilului detonant, fie pe stratul interior de plastic extrudat situat imediat sub fibra exterioară a fitilului detonant. O etichetă conexă se aplică pe fiecare cutie de fitiluri detonante.

În plus, întreprinderile pot utiliza un dispozitiv electronic din material inert, pasiv, inserat în fitiluri și un dispozitiv conex pentru fiecare cutie de fitiluri detonante.

▼B

Articolul 11

Cutii și bidoane cu explozivi

În cazul cutiilor și bidoanelor cu explozivi, identificarea unică este constituită dintr-o etichetă adezivă sau o imprimare directă pe cutia sau bidonul cu explozivi.

În plus, întreprinderile pot utiliza un dispozitiv electronic din material inert, pasiv, atașat la fiecare cutie sau bidon.

Articolul 12

Copii ale etichetei originale

Întreprinderile pot atașa copii adezive detașabile ale etichetei originale la explozivii destinați a fi utilizați de către clienți. Aceste copii sunt marcate vizibil drept copii ale originalului pentru prevenirea utilizărilor eronate.



CAPITOLUL 3

CULEGERE șI GESTIONARE DE DATE

Articolul 13

Culegerea datelor

(1)  Statele membre se asigură că întreprinderile specializate în sectorul explozivilor stabilesc un sistem de culegere a datelor în ceea privește explozivii, inclusiv identificarea unică a acestora pe parcursul lanțului de aprovizionare și al duratei de viață.

(2)  Sistemul de culegere de date permite întreprinderilor să urmărească explozivii astfel încât cei care dețin explozivii să fie identificați în orice moment.

(3)  Statele membre se asigură că datele culese, inclusiv numărul de identificare unică, sunt înregistrate și păstrate pentru o perioadă de 10 ani de la livrare sau de la ultima dată cunoscută după sfârșitul duratei de viață a explozivului, chiar dacă întreprinderea în cauză și-a încetat activitatea comercială.

Articolul 14

Obligațiile întreprinderilor

Statele membre veghează ca întreprinderile specializate în sectorul explozivilor să îndeplinească următoarele obligații:

(a) ținerea unui registru cu toate identificările explozivilor, precum și cu toate informațiile pertinente, inclusiv tipul explozivului, numele întreprinderii sau al persoanei care îl are în custodie;

(b) înregistrarea locației fiecărui exploziv când acesta se află în posesia sau custodia lor până în momentul în care acesta este fie transferat către altă întreprindere, fie utilizat;

(c) supunerea regulată a sistemului lor de culegere de date unor teste în vederea asigurării eficienței acestuia și a calității datelor înregistrate;

(d) înregistrarea și păstrarea datelor culese, inclusiv a identificărilor unice, pentru perioadele specificate la articolul 13 alineatul (3);

(e) protecția datelor culese împotriva daunelor sau a distrugerilor accidentale sau deliberate;

(f) furnizarea autorităților competente, la cerere, de informații privitoare la locul de origine și locația fiecărui exploziv pe parcursul duratei de viață și al lanțului de aprovizionare;

(g) furnizarea autorităților statului membru responsabil a numelui și datelor de contact ale persoanei care poate furniza informațiile descrise la litera (f) în afara programului normal de lucru.

În scopurile menționate la litera (d), în cazul explozivilor produși sau importați înainte de data specificată la articolul 15 alineatul (1) al doilea paragraf, întreprinderea păstrează înregistrările conforme dispozițiilor naționale existente.



CAPITOLUL 4

DISPOZIȚII FINALE

Articolul 15

Transpunere

(1)  Statele membre adoptă și publică până la 5 aprilie 2009 cel târziu, actele cu putere de lege și actele administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive. Statele membre vor informa de îndată Comisia cu privire la conținutul acestor prevederi și la tabelul de corespondență între aceste prevederi și prezenta directivă.

▼M1

Statele membre aplică aceste dispoziții începând cu 5 aprilie 2013. Cu toate acestea, statele membre aplică dispozițiile necesare pentru a se conforma articolului 3 alineatul (6) și articolelor 13 și 14 începând cu 5 aprilie 2015.

▼B

Atunci când statele membre adoptă aceste dispoziții, ele cuprind o trimitere la prezenta directivă sau sunt însoțite de o astfel de trimitere la data publicării oficiale. Statele membre decid care va fi procedura pentru o astfel de trimitere.

(2)  Comisiei îi sunt comunicate de către statele membre textele principalelor dispoziții de drept intern pe care le adoptă în domeniul reglementat de prezenta directivă.

▼M1

Articolul 15a

Până la 31 decembrie 2020, Comisia efectuează o analiză pentru a evalua dacă progresul tehnic permite abrogarea derogărilor prevăzute la punctul 3 din anexă.

▼B

Articolul 16

Intrarea în vigoare

Prezenta directivă intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Articolul 17

Prezenta directivă se adresează statelor membre.




ANEXĂ

Identificarea unică va conține:

1. o parte vizibilă conținând următoarele elemente:

(a) denumirea producătorului;

(b) un cod alfanumeric conținând:

(i) 2 litere de identificare a statului membru (unitatea de producție sau import pe piața comunitară, de exemplu, AT = Austria);

(ii) 3 cifre de identificare a numelui unității de producție (atribuit de autoritățile naționale);

(iii) cod produs unic și informații logistice concepute de producător.

2. Un număr de identificare lizibil electronic în cod de bare și/sau cod cu matriță care se raportează direct la codul de identificare alfanumerică.

Exemplu:

image

3. Deoarece nu este posibilă aplicarea codului produs unic și a informațiilor logistice concepute de producător pe articolele cu dimensiuni foarte mici, informațiile de la punctul 1 litera (b) punctele (i) și (ii) și punctul 2 se vor considera suficiente.

Pentru articolele care sunt prea mici pentru a se aplica informațiile prevăzute la punctul 1 litera (b) punctele (i) și (ii) și la punctul 2 sau în cazul în care aplicarea identificării unice este imposibil de realizat din punct de vedere tehnic din cauza formei sau a proiectării, se aplică un număr unic de identificare pe cea mai mică unitate de ambalare.

Fiecare cea mai mică unitate de ambalare se sigilează.

Fiecare detonator sau releu de detonare care intră sub incidența derogării prevăzute la al doilea paragraf este marcat în mod durabil pentru a se asigura lizibilitatea informațiilor prevăzute la punctul 1 litera (b) punctele (i) și (ii). Numărul de detonatoare și relee de detonare conținut este tipărit pe cea mai mică unitate de ambalare.

Identificarea unică a fiecărui fitil de detonare care intră sub incidența derogării prevăzute la al doilea paragraf este aplicată pe rolă sau bobină și, dacă este cazul, pe cea mai mică unitate de ambalare.



( 1 ) JO L 121, 15.5.1993, p. 20. Directivă modificată prin Regulamentul (CE) nr. 1882/2003 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 284, 31.10.2003, p. 1).