2005D0681 — RO — 01.09.2014 — 001.001


Acest document reprezintă un instrument de documentare, iar instituţiile nu îşi asumă responsabilitatea pentru conţinutul său.

►B

DECIZIA 2005/681/JAI A CONSILIULUI

din 20 septembrie 2005

de instituire a Colegiului European de Poliție (CEPOL) și de abrogare a Deciziei 2000/820/JAI

(JO L 256, 1.10.2005, p.63)

Astfel cum a fost modificat prin:

 

 

Jurnalul Oficial

  No

page

date

►M1

REGULAMENTUL (UE) NR. 543/2014 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 15 mai 2014

  L 163

5

29.5.2014




▼B

DECIZIA 2005/681/JAI A CONSILIULUI

din 20 septembrie 2005

de instituire a Colegiului European de Poliție (CEPOL) și de abrogare a Deciziei 2000/820/JAI



CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană, în special articolul 30 alineatul (1) litera (c) și articolul 34 alineatul (2) litera (c),

având în vedere propunerea Comisiei,

având în vedere avizul Parlamentului European ( 1 ),

întrucât:

(1)

La întrunirea sa de la Tampere din 15-16 octombrie 1999, Consiliul European a convenit asupra necesității înființării unui Colegiu European de Poliție, denumit în continuare „CEPOL”, pentru formarea înalților responsabili ai forțelor de poliție.

(2)

Colegiul European de Poliție a fost înființat prin Decizia 2000/820/JAI ( 2 ).

(3)

S-a dovedit că funcționarea CEPOL ar putea fi îmbunătățită dacă acesta ar fi finanțat din bugetul general al Uniunii Europene și dacă Statutul funcționarilor Comunităților Europene și Regimul aplicabil celorlalți agenți ai Comunităților Europene s-ar aplica directorului și personalului secretariatului CEPOL.

(4)

În concluziile sale din 24 februarie 2005 Consiliul a solicitat prin urmare punerea în aplicare a modificărilor menționate anterior, ceea ce face necesară abrogarea Deciziei 2000/820/JAI și înlocuirea acesteia cu o nouă decizie a Consiliului privind CEPOL.

(5)

CEPOL ar trebui continue să funcționeze ca o rețea, făcând legătura între institutele naționale de formare ale căror sarcini includ formarea înalților responsabili de poliție ai statelor membre în conformitate cu principiile generale, astfel cum au fost stabilite prin Decizia 2000/820/JAI.

(6)

CEPOL ar trebui să-și îndeplinească sarcinile în etape progresive din perspectiva obiectivelor stabilite în programele anuale de lucru și ținând seama de resursele disponibile.

(7)

Este necesar un număr de modificări tehnice pentru a alinia structura CEPOL la procedurile care trebuie urmate în cadrul bugetului general al Uniunii Europene și al Statutului funcționarilor Comunităților Europene și al Regimului aplicabil celorlalți agenți ai Comunităților Europene.

(8)

În ceea ce privește alte dispoziții, acestea se bazează pe cât posibil pe Decizia 2000/820/JAI.

(9)

Schimbările tehnice includ modificări la dispozițiile referitoare la raporturile cu state terțe, funcționarea consiliului de administrație, sarcinile directorului, personalul secretariatului CEPOL, cerințele financiare, accesul la documente și evaluarea.

(10)

Pentru a se garanta continuitatea sunt necesare dispoziții tranzitorii specifice,

DECIDE:



CAPITOLUL I

ÎNFIINȚARE, PERSONALITATE JURIDICĂ ȘI SEDIU

Articolul 1

Înființare

(1)  Se înființează Colegiul European de Poliție (CEPOL). Acesta este considerat ca succesor al CEPOL, astfel cum a fost instituit prin decizia 2000/820/JAI.

(2)  Fără a aduce atingere evoluțiilor viitoare, CEPOL funcționează ca o rețea, reunind institutele naționale de formare din statele membre, ale căror sarcini includ formarea înalților responsabili de poliție și care cooperează strâns în acest scop.

(3)  Sarcina CEPOL constă în a pune în aplicare programele și inițiativele convenite de Consiliul de administrație.

Articolul 2

Personalitate juridică

(1)  CEPOL are personalitate juridică.

(2)  CEPOL se bucură în toate statele membre de cea mai largă capacitate legală și contractuală disponibilă pentru persoanele juridice în conformitate cu legislația internă. În special CEPOL poate dobândi și înstrăina bunuri mobile și imobile și se poate constitui ca parte în justiție.

(3)  Directorul este reprezentantul legal al CEPOL.

Articolul 3

Privilegii și imunități

Protocolul privind privilegiile și imunitățile Comunităților Europene se aplică directorului CEPOL și personalului secretariatului acestuia, cu excepția personalului detașat din statele membre.

▼M1

Articolul 4

Sediul

Sediul CEPOL este în Budapesta, Ungaria.

▼B



CAPITOLUL II

SCOP, OBIECTIVE ȘI SARCINI

Articolul 5

Scopul

Scopul CEPOL este de a contribui la formarea înalților responsabili de poliție ai statelor membre prin optimizarea cooperării dintre diversele componente ale CEPOL. Acesta susține și dezvoltă o abordare europeană a principalelor probleme cu care se confruntă statele membre în combaterea criminalității, în prevenirea infracțiunilor și menținerea legii și ordinii și a siguranței publice, în special în ceea ce privește dimensiunile transfrontaliere ale acestor probleme.

Articolul 6

Obiectivele

Obiectivele CEPOL sunt următoarele:

(1) sporirea cunoașterii sistemelor și structurilor naționale de poliție ale altor state membre și extinderea cooperării transfrontaliere în domeniul poliției în interiorul Uniunii Europene;

(2) îmbunătățirea cunoașterii instrumentelor internaționale și ale Uniunii, în special în următoarele sectoare:

(a) instituțiile Uniunii Europene, funcționarea și rolul acestora, precum și mecanismele decizionale și instrumentele juridice ale Uniunii Europene, în special în ceea ce privește implicațiile acestora pentru cooperarea în domeniul aplicării legii;

(b) obiectivele, structura și funcționarea Europol, precum și modalitățile de maximizare a cooperării dintre Europol și serviciile competente de aplicare a legii din statele membre în combaterea criminalității organizate;

(c) obiectivele, structura și funcționarea Eurojust;

(3) asigurarea formării corespunzătoare cu privire la respectarea garanțiilor democratice, în special cu referire la drepturile de apărare.

Articolul 7

Sarcinile

Pentru îndeplinirea obiectivelor sale, CEPOL poate întreprinde în special următoarele acțiuni:

(a) să asigure sesiuni de formare, pe baza standardelor comune, pentru înalții responsabili de poliție;

(b) să contribuie la elaborarea programelor armonizate pentru formarea polițiștilor de nivel intermediar, a polițiștilor de teren de nivel intermediar și a polițiștilor de teren pentru cooperarea transfrontalieră între forțele de poliție din Europa, să ajute la elaborarea de programe adecvate de formare avansată și să dezvolte și să asigure formarea formatorilor;

(c) să asigure formare specializată pentru polițiștii care joacă un rol-cheie în combaterea criminalității transfrontaliere, cu accent îndeosebi pe criminalitatea organizată;

(d) să disemineze bunele practici și rezultatele cercetării;

(e) să dezvolte și să asigure formare pentru pregătirea forțelor de poliție ale Uniunii Europene în vederea participării la gestionarea nemilitară a crizelor;

(f) să dezvolte și să asigure formare pentru autoritățile polițienești din țările candidate, inclusiv formare pentru polițiștii care joacă un rol cheie;

(g) să faciliteze schimburile și detașările pertinente de polițiști în contextul formării;

(h) să dezvolte o rețea electronică destinată să sprijine CEPOL în îndeplinirea îndatoririlor sale, asigurând punerea în aplicare a măsurilor de securizare necesare;

(i) să ofere înalților responsabili de poliție posibilitatea de a dobândi abilități lingvistice adecvate.

Articolul 8

Cooperarea cu alte organisme

(1)  CEPOL poate coopera cu organismele relevante ale Uniunii Europene în domeniul aplicării legii și în alte domenii conexe, precum și cu organismele de formare relevante din Europa.

(2)  CEPOL poate coopera cu institutele naționale de formare ale statelor care nu sunt membre ale Uniunii Europene, în special cu acelea ale țărilor candidate, precum și cu cele din Islanda, Norvegia și Elveția.

(3)  Consiliul de administrație poate autoriza directorul CEPOL să negocieze acorduri de cooperare cu oricare dintre organismele menționate la alineatele (1) și (2).

Astfel de acorduri de cooperare pot fi încheiate numai cu autorizarea consiliului de administrație.

Acordurile de cooperare cu organismele statelor care nu sunt membre ale Uniunii Europene pot fi încheiate numai după obținerea aprobării Consiliului.

(4)  CEPOL poate lua în considerare recomandările făcute de Europol și/sau de unitatea specială alcătuită din șefii de poliție din statele membre ale UE, fără a aduce atingere normelor care reglementează adoptarea programului de lucru al CEPOL.



CAPITOLUL III

ORGANE, PERSONAL ȘI PUNCTE DE CONTACT

Articolul 9

Organele

Organele CEPOL sunt:

1. consiliul de administrație;

2. directorul, care conduce Secretariatul CEPOL.

Articolul 10

Consiliul de administrație

(1)  Consiliul de administrație este constituit din câte o delegație a fiecărui stat membru. Fiecare delegație are dreptul la un vot.

(2)  Membrii consiliului de administrație sunt de preferință directori ai institutelor naționale de formare. În cazul în care există mai mulți directori dintr-un singur stat membru, aceștia formează împreună o delegație. Consiliul de administrație este prezidat de reprezentantul statului membru care deține președinția Consiliului Uniunii Europene.

(3)  Reprezentanții Comisiei și ai Secretariatului general al Consiliului Uniunii Europene, precum și ai Europol sunt invitați să asiste la întruniri ca observatori fără drept de vot.

(4)  Membrii consiliului de administrație pot fi însoțiți de experți.

(5)  Directorul CEPOL participă la întrunirile consiliului de administrație, fără a avea drept de vot.

(6)  Consiliul de administrație se întrunește cel puțin de două ori pe an.

(7)  Cu excepția cazului în care prezenta decizie conține dispoziții contrare, consiliul de administrație hotărăște cu o majoritate de două treimi dintre membrii săi.

(8)  Consiliul de administrație își stabilește regulamentul de procedură.

(9)  Consiliul de administrație adoptă:

(a) programe, module de formare, metode de învățare comune, precum și orice alte instrumente de învățare și predare;

(b) decizia de numire a directorului;

(c) cu unanimitate de voturi, proiectul de buget ce urmează să fie prezentat Comisiei;

(d) după consultări cu Comisia, programul de lucru ce urmează să fie prezentat Consiliului spre aprobare;

(e) raportul anual și raportul pe cinci ani al CEPOL, care urmează să fie prezentate Comisiei și Consiliului, pentru a permite Consiliului să ia notă de acestea și să le aprobe;

(f) normele de punere în aplicare cu privire la personalul CEPOL, la propunerea directorului și după ce a fost solicitat acordul Comisiei.

(10)  Consiliul de administrație poate decide, în cazuri de strictă necesitate, să instituie grupuri de lucru pentru a emite recomandări, a elabora și propune strategii, concepte și instrumente de formare, sau pentru a îndeplini orice altă sarcină consultativă pe care consiliul de administrație o consideră necesară. Consiliul de administrație elaborează normele care reglementează crearea și funcționarea grupurilor de lucru.

(11)  Consiliul de administrație exercită, cu privire la director, competențele prevăzute la articolul 13 alineatul (3).

(12)  Fără a aduce atingere alineatului (9) literele (d) și (e), programul de lucru, raportul anual privind activitățile CEPOL și raportul pe cinci ani al CEPOL sunt înaintate Parlamentului European și Comisiei spre informare și sunt date publicității.

Articolul 11

Directorul

(1)  Directorul este numit de consiliul de administrație dintr-o listă de cel puțin trei candidați prezentată de un comitet de selecție, pentru un mandat de patru ani care poate fi prelungit o singură dată.

Consiliul de administrație stabilește regulile cu privire la selecția candidaților. Aceste reguli sunt aprobate de Consiliu înainte de a intra în vigoare.

(2)  Consiliul de administrație poate hotărî să prelungească mandatul directorului.

(3)  Consiliul de administrație poate demite directorul din funcție.

(4)  Directorul răspunde de gestionarea curentă a activității CEPOL. El sprijină activitatea consiliului de administrație. Directorul:

(a) exercită, cu privire la personal, competențele prevăzute la articolul 13 alineatul (3);

(b) ia toate măsurile necesare, inclusiv adoptarea unor instrucțiuni administrative interne și publicarea notificărilor, pentru a asigura funcționarea CEPOL în conformitate cu dispozițiile prezentei decizii;

(c) elaborează proiectul preliminar de buget, proiectul preliminar de raport anual și proiectul preliminar de program de lucru care urmează să fie prezentate consiliului de administrație;

(d) execută bugetul;

(e) menține contacte cu serviciile competente din statele membre;

(f) coordonează punerea în aplicare a programului de lucru;

(g) îndeplinește orice alte funcții pe care i le atribuie consiliul de administrație.

(5)  Directorul răspunde pentru activitățile sale în fața consiliului de administrație.

(6)  La solicitarea Consiliului, directorul prezintă un raport cu privire la îndeplinirea obligațiilor sale. Directorul poate face acest lucru și la solicitarea Parlamentului European.

(7)  Directorul negociază un acord de sediu cu guvernul statului membru gazdă și îl înaintează consiliului de administrație spre aprobare.

Articolul 12

Secretariatul CEPOL

Secretariatul CEPOL asistă CEPOL la îndeplinirea sarcinilor administrative necesare pentru funcționarea sa și punerea în aplicare a programului anual si, după caz, a programelor și inițiativelor suplimentare.

Articolul 13

Personalul secretariatului CEPOL

(1)  Statutul funcționarilor Comunităților Europene, Regimul aplicabil celorlalți agenți ai Comunităților Europene și normele adoptate în comun de către instituțiile Comunităților Europene în scopul aplicării Statutului funcționarilor și Regimului aplicabil celorlalți agenți se aplică directorului CEPOL și personalului secretariatului CEPOL recrutat după intrarea în vigoare a prezentei decizii.

(2)  În scopul punerii în aplicare a Regulamentului (CEE, Euratom, CECO) nr. 259/68 al Consiliului din 29 februarie 1968 de stabilire a Statutul funcționarilor Comunităților Europene și Regimul aplicabil celorlalți agenți ai Comunităților Europene și de instituire a unor măsuri speciale aplicabile temporar funcționarilor Comisiei ( 3 ), CEPOL este o agenție în sensul articolului 1a alineatul (2) din Statutul funcționarilor Comunităților Europene.

(3)  Competențele conferite autorității de numire prin Statutul funcționarilor și autorității împuternicite să încheie contracte prin Regimul aplicabil celorlalți agenți sunt exercitate de CEPOL cu privire la personalul secretariatului său în conformitate cu dispozițiile articolului 10 alineatul (11) și articolului 11 alineatul (4) litera (a) din prezenta decizie.

(4)  Personalul secretariatului CEPOL este format din funcționari detașați de o instituție în sensul Statutului funcționarilor Comunităților Europene, din experți detașați de statele membre și din alți funcționari recrutați de CEPOL în funcție de necesitățile impuse de îndeplinirea sarcinilor sale. Întregul personal este recrutat pe bază temporară.

(5)  Experții naționali din statele membre sunt detașați la secretariatul CEPOL în conformitate cu Decizia 2003/479/CE a Consiliului din 16 iunie 2003 privind regimul aplicabil experților și militarilor naționali detașați pe lângă Secretariatul General al Consiliului, ( 4 ) care se aplică prin analogie.

Articolul 14

Puncte de contact

Un punct național de contact CEPOL poate fi înființat în fiecare stat membru. Fără a aduce atingere dreptului statelor membre de a organiza acest punct de contact după cum consideră potrivit, punctul de contact este reprezentat de preferință de delegația statului membru respectiv în consiliul de administrație. Punctul național de contact asigură o cooperare eficientă între CEPOL și institutele de formare.



CAPITOLUL IV

CERINȚE FINANCIARE

Articolul 15

Bugetul

(1)  Veniturile CEPOL constau, fără a aduce atingere altor tipuri de venit, dintr-o subvenție de la Comunitate înscrisă în bugetul general al Uniunii Europene (secțiunea Comisie).

(2)  Cheltuielile CEPOL includ cheltuielile referitoare la personal, cheltuielile administrative, de infrastructură și operaționale.

(3)  Directorul elaborează o previziune a veniturilor și cheltuielilor CEPOL pentru exercițiul financiar următor și o înaintează consiliului de administrație împreună cu o schemă de personal provizorie.

(4)  Veniturile și cheltuielile trebuie să fie echilibrate.

(5)  Consiliul de administrație adoptă proiectul de previziune, inclusiv schema de personal provizorie însoțită de programul preliminar de lucru, și le înaintează Comisiei până la data de 31 martie în fiecare an. În cazul în care Comisia are obiecții cu privire la proiectul de previziune, se consultă cu consiliul de administrație în termen de 30 de zile de la primirea acesteia.

(6)  Comisia înaintează previziunea Parlamentului European și Consiliului (denumite în continuare „autoritatea bugetară”) împreună cu proiectul preliminar de buget al Uniunii Europene.

(7)  Pe baza previziunii, Comisia înscrie în proiectul preliminar de buget general al Uniunii Europene estimările pe care le consideră necesare pentru schema de personal și valoarea subvenției care urmează să fie imputată bugetului general, pe care le prezintă autorității bugetare în conformitate cu articolul 272 din tratat.

(8)  Autoritatea bugetară autorizează alocările pentru subvenția care se acordă CEPOL. Autoritatea bugetară adoptă schema de personal pentru CEPOL.

(9)  Consiliul de administrație adoptă bugetul și schema de personal ale CEPOL. Acestea devin definitive după adoptarea finală a bugetului general al Uniunii Europene. După caz, sunt ajustate corespunzător.

(10)  Orice modificare a bugetului, inclusiv a schemei de personal, se conformează procedurii stabilite la alineatele (5)-(9).

(11)  Consiliul de administrație notifică autoritatea bugetară cât mai curând posibil în legătură cu intenția sa de a pune în aplicare orice proiect care poate avea implicații financiare semnificative pentru finanțarea bugetului său, în special proiecte imobiliare, cum ar fi închirierea sau cumpărarea de clădiri. Acesta informează Comisia despre faptul respectiv.

(12)  În cazul în care o sucursală a autorității bugetare și-a notificat intenția de a emite un aviz, aceasta înaintează avizul consiliului de administrație în termen de șase săptămâni de la data notificării proiectului.

Articolul 16

Execuția și controlul bugetului

(1)  Directorul execută bugetul CEPOL.

(2)  Până la data de 1 martie următoare fiecărui exercițiu financiar, contabilul CEPOL comunică conturile provizorii contabilului Comisiei, împreună cu un raport privind gestiunea bugetară și financiară pentru exercițiul financiar respectiv. Contabilul Comisiei consolidează conturile provizorii ale instituțiilor și organismelor descentralizate în conformitate cu articolul 128 din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului din 25 iunie 2002 privind Regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităților Europene ( 5 ) (Regulamentul financiar).

(3)  Până la data de 31 martie următoare fiecărui exercițiu financiar, contabilul Comisiei înaintează conturile provizorii ale CEPOL Curții de Conturi, împreună cu un raport privind gestiunea bugetară și financiară pentru exercițiul financiar respectiv. Raportul privind gestiunea bugetară și financiară este transmis, de asemenea, Parlamentului European și Consiliului.

(4)  La primirea observațiilor Curții de Conturi cu privire la conturile provizorii ale CEPOL, în temeiul articolului 129 din Regulamentul financiar, directorul elaborează situațiile financiare anuale ale CEPOL pe proprie răspundere și le înaintează consiliului de administrație spre avizare.

(5)  Consiliul de administrație emite un aviz cu privire la situațiile financiare anuale ale CEPOL.

(6)  Până la data de 1 iulie a anului următor, directorul transmite situațiile financiare anuale, împreună cu avizul consiliului de administrație, Comisiei, Curții de Conturi, Parlamentului European și Consiliului.

(7)  Situațiile financiare anuale se publică.

(8)  Directorul transmite Curții de Conturi un răspuns la observațiile acesteia până la data de 30 septembrie. Acest răspuns este transmis, de asemenea, consiliului de administrație.

(9)  La recomandarea Consiliului, Parlamentul European acordă o descărcare directorului CEPOL, înainte de data de 30 aprilie a anului n + 2, cu privire la execuția bugetului pentru anul n.

Articolul 17

Dispoziții financiare

Normele financiare aplicabile CEPOL sunt adoptate în unanimitate de către consiliul de administrație după consultarea Comisiei. Acestea nu se pot abate de la Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2343 al Comisiei din 23 decembrie 2002 privind Regulamentul financiar cadru pentru organismele menționate la articolul 185 din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 privind Regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităților Europene ( 6 ) decât în cazul în care funcționarea CEPOL o solicită și după obținerea acordului Comisiei. Autoritatea bugetară este informată despre aceste derogări.

Articolul 18

Combaterea fraudei

(1)  În scopul combaterii fraudei, corupției și altor activități ilegale, dispozițiile Regulamentului (CE) nr. 1073/1999 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 mai 1999 privind investigațiile efectuate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) ( 7 ) se aplică fără restricție.

(2)  CEPOL aderă la Acordul interinstituțional din 25 mai 1999 privind anchetele interne efectuate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) și emite fără întârziere dispoziții corespunzătoare aplicabile directorului CEPOL și personalului secretariatului CEPOL.

(3)  Deciziile privind finanțarea și executarea acordurilor și instrumentelor derivate din acestea prevăd în mod explicit posibilitatea Curții de Conturi și a OLAF de a întreprinde, dacă este necesar, controale la fața locului în rândul beneficiarilor finanțării CEPOL și al agenților răspunzători de alocarea acesteia.



CAPITOLUL V

DISPOZIȚII DIVERSE

Articolul 19

Limbi

Dispozițiile Regulamentului nr. 1 din 15 aprilie 1958 de stabilire a regimului lingvistic al Comunității Economice Europene ( 8 ) se aplică în cazul CEPOL. Raportul anual pentru Consiliu, menționat la articolul 10 alineatul (9) litera (e), se elaborează în limbile oficiale ale instituțiilor Uniunii.

Articolul 20

Accesul la documente

La propunerea directorului, în termen de șase luni de la data intrării în vigoare a prezentei decizii, consiliul de administrație adoptă normele privind accesul la documentele CEPOL, ținând seama de principiile și limitele prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 1049/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2001 privind accesul public la documentele Parlamentului European, ale Consiliului și ale Comisiei ( 9 ).

Articolul 21

Evaluarea

(1)  În termen de cinci ani de la intrarea în vigoare a prezentei decizii și apoi la fiecare cinci ani, consiliul de administrație comandă o evaluare externă independentă a punerii în aplicare a prezentei decizii precum și a activităților desfășurate de CEPOL.

(2)  Fiecare evaluare măsoară impactul prezentei decizii și utilitatea, relevanța, eficacitatea și eficiența CEPOL și ale practicilor sale de lucru.

(3)  Consiliul de administrație primește evaluarea și emite recomandări privind structura CEPOL și practicile sale de lucru pentru a fi supuse Comisiei. Atât rezultatele evaluării cât și recomandările fac parte din raportul pe cinci ani care se elaborează în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 10 alineatul (9) litera (e).

▼M1

Articolul 21a

Revizuire

Până la 30 noiembrie 2015, Comisia prezintă un raport asupra eficacității prezentei decizii, ținând seama de necesitatea de a asigura statutul CEPOL ca agenție separată a Uniunii. Acest raport este însoțit, dacă este cazul, de o propunere legislativă de modificare a prezentei decizii în urma unei analize cost-beneficiu detaliate și a unei evaluări a impactului.

▼B

Articolul 22

Decizii ale Consiliului

Atunci când Consiliul hotărăște în temeiul articolului 8 alineatul (3), articolului 10 alineatul (9) literele (d) și (e), articolului 11 alineatul (1) și articolului 16 alineatul (9), deciziile se adoptă cu o majoritate calificată a membrilor săi.



CAPITOLUL VI

DISPOZIȚII TRANZITORII

Articolul 23

Succesiunea juridică generală

(1)  CEPOL, astfel cum este instituit prin prezenta decizie, este succesorul juridic general cu privire la toate contractele încheiate de CEPOL, la obligațiile care îi revin și la proprietățile achiziționate de CEPOL, în conformitate cu Decizia 2000/820/JAI.

(2)  Fără a aduce atingere articolului 11 alineatul (7), Acordul de sediu încheiat în temeiul articolului 4 alineatul (1) din Decizia 2000/820/JAI rămâne în vigoare pentru CEPOL, astfel cum este instituit prin prezenta decizie, până la abrogarea acesteia.

Articolul 24

Directorul și personalul

(1)  Directorul, numit în temeiul articolului 4 alineatul (2) din Decizia 2000/820/JAI, este, pe perioada rămasă din mandatul său, directorul în sensul articolului 11 din prezenta decizie.

(2)  În cazul în care directorul nu dorește sau nu poate să se conformeze alineatului (1), consiliul de administrație numește un director interimar pe o perioadă de cel mult 18 luni, până la aplicarea procedurii de numire prevăzute la articolul 11 alineatul (1) din prezenta decizie.

(3)  Contractele de muncă încheiate înainte de adoptarea prezentei decizii sunt respectate.

(4)  Experții naționali detașați la CEPOL, instituit în temeiul Deciziei 2000/820/JAI, au dreptul să-și continue detașarea la CEPOL în conformitate cu normele menționate la articolul 13 alineatul (5) din prezenta decizie.

Articolul 25

Bugetul

(1)  Procedura de descărcare cu privire la bugete, stabilită în temeiul articolului 5 alineatul (3) din Decizia 2000/820/JAI, este efectuată în conformitate cu regulamentul financiar adoptat în temeiul articolului 5 alineatul (3) din Decizia 2000/820/JAI.

(2)  Toate cheltuielile care rezultă din angajamentele asumate de CEPOL în conformitate cu regulamentul financiar adoptat în temeiul articolului 5 alineatul (3) din Decizia 2000/820/JAI înainte de intrarea în vigoare a prezentei decizii și care nu au fost încă plătite la momentul respectiv sunt acoperite din bugetul CEPOL, astfel cum este instituit prin prezenta decizie.

(3)  Înainte de expirarea unui termen de nouă luni de la intrarea în vigoare a prezentei decizii, consiliul de administrație, hotărând în unanimitate, stabilește suma care acoperă cheltuielile menționate la alineatul (2). O sumă corespunzătoare, finanțată din excedentele acumulate ale bugetelor aprobate în temeiul articolului 5 alineatul (3) din Decizia 2000/820/JAI, este transferată la bugetul anului 2006 stabilit prin prezenta decizie, constituind venituri destinate pentru acoperirea cheltuielilor respective.

În cazul în care excedentele nu sunt suficiente pentru a acoperi cheltuielile menționate la alineatul (2), statele membre furnizează finanțarea necesară în temeiul Deciziei 2000/820/JAI.

(4)  Soldul excedentelor bugetelor aprobate în temeiul articolului 5 alineatul (3) din Decizia 2000/820/JAI este rambursat statelor membre. Suma care urmează să se plătească fiecărui stat membru se calculează pe baza contribuțiilor anuale ale statelor membre la bugetele CEPOL, stabilite în temeiul articolului 5 alineatul (2) din Decizia 2000/820/JAI.

Soldul este rambursat statelor membre în termen de trei luni de la stabilirea sumei menționate la alineatul (3) și de la finalizarea procedurilor de descărcare privind bugetele aprobate în temeiul articolului 5 alineatul (3) din Decizia 2000/820/JAI.

(5)  CEPOL continuă să pună în aplicare proiectele finanțate de Comunitate la care participă CEPOL, instituit în temeiul Deciziei 2000/820/JAI, inclusiv proiectele adoptate în cadrul programelor CARDS și MEDA.

Articolul 26

Programul de lucru și raportul annual

(1)  Programul anual de formare continuă, adoptat în temeiul articolului 3 din Decizia 2000/820/JAI, este considerat programul de lucru menționat la articolul 10 alineatul (9) litera (d), sub rezerva oricăror modificări adoptate în conformitate cu dispozițiile prezentei decizii.

(2)  Raportul anual privind activitățile CEPOL pentru anul 2005 este stabilit în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 3 din Decizia 2000/820/JAI.

Articolul 27

Măsuri instituționale

(1)  În scopul punerii în aplicare a dispozițiilor tranzitorii ale prezentei decizii, consiliul de administrație instituit în temeiul articolului 10 din prezenta decizie înlocuiește consiliul de administrație instituit în temeiul Deciziei 2000/820/JAI.

(2)  Fără a aduce atingere articolului 28 din prezenta decizie, dispozițiile relevante ale Deciziei 2000/820/JAI, precum și toate reglementările adoptate pentru punerea în aplicare a acestora, rămân în vigoare în scopul punerii în aplicare a dispozițiilor tranzitorii ale prezentei decizii.

Articolul 28

Măsuri care trebuie elaborate înainte de intrarea în vigoare

Consiliul de administrație înființat în temeiul Deciziei 2000/820/JAI, precum și directorul, numit conform deciziei respective, pregătesc adoptarea următoarelor instrumente:

(a) regulamentul de procedură al consiliului de administrație prevăzut la articolul 10 alineatul (8);

(b) normele de punere în aplicare aplicabile personalului CEPOL, prevăzute la articolul 10 alineatul (9) litera (f);

(c) regulile privind selecția candidaților, prevăzute la articolul 11 alineatul (1);

(d) măsurile prevăzute la articolul 11 alineatul (4) litera (b);

(e) normele financiare aplicabile CEPOL, prevăzute la articolul 17;

(f) măsurile cerute prin articolul 18 alineatul (2) și

(g) regulile privind accesul la documentele CEPOL prevăzute la articolul 20.



CAPITOLUL VII

DISPOZIȚII FINALE

Articolul 29

Abrogare

Fără a aduce atingere capitolului VI al prezentei decizii, Decizia 2000/820/JAI se abrogă.

Articolul 30

Intrarea în vigoare

Prezenta decizie intră în vigoare la 1 ianuarie 2006. Cu toate acestea, articolul 28 se aplică din ziua următoare datei publicării prezentei decizii în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Articolul 31

Publicare

Prezenta decizie se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.



( 1 ) Aviz emis la 12 aprilie 2005 (nepublicat în Jurnalul Oficial până la această dată).

( 2 ) JO L 336, 30.12.2000, p. 1. Decizie astfel cum a fost modificată ultima dată prin Decizia 2004/567/JAI (JO L 251, 27.7.2004, p. 20).

( 3 ) JO L 56, 4.3.1968, p. 1. Regulament astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE, Euratom) nr. 723/2004 (JO L 124, 27.4.2004, p. 1).

( 4 ) JO L 160, 28.6.2003, p. 72. Decizie astfel cum a fost modificată ultima dată prin Decizia 2004/240/CE (JO L 74, 12.3.2004, p. 17).

( 5 ) JO L 248, 16.9.2002, p. 1.

( 6 ) JO L 357, 31.12.2002, p. 72.

( 7 ) JO L 136, 31.5.1999, p. 1.

( 8 ) JO L 17, 6.10.1958, p. 385/58. Regulament astfel cum a fost modificat ultima dată prin Actul de aderare din 2003.

( 9 ) JO L 145, 31.5.2001, p. 43.