02004D0842 — RO — 01.04.2017 — 001.001
Acest document are doar scop informativ și nu produce efecte juridice. Instituțiile Uniunii nu își asumă răspunderea pentru conținutul său. Versiunile autentice ale actelor relevante, inclusiv preambulul acestora, sunt cele publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și disponibile pe site-ul EUR-Lex. Aceste texte oficiale pot fi consultate accesând linkurile integrate în prezentul document.
DECIZIA COMISIEI din 1 decembrie 2004 privind modalitățile de aplicare conform cărora statele membre pot autoriza comercializarea semințelor aparținând unor soiuri pentru care s-a depus o cerere de înscriere în catalogul național al soiurilor de plante agricole și de specii de legume [notificată cu numărul C(2004) 4493] (Text cu relevanță pentru SEE) (JO L 362 9.12.2004, p. 21) |
Astfel cum a fost modificat prin:
|
|
Jurnalul Oficial |
||
NR. |
Pagina |
Data |
||
L 60 |
88 |
5.3.2016 |
DECIZIA COMISIEI
din 1 decembrie 2004
privind modalitățile de aplicare conform cărora statele membre pot autoriza comercializarea semințelor aparținând unor soiuri pentru care s-a depus o cerere de înscriere în catalogul național al soiurilor de plante agricole și de specii de legume
[notificată cu numărul C(2004) 4493]
(Text cu relevanță pentru SEE)
(2004/842/CE)
CAPITOLUL I
Dispoziții generale
Articolul 1
Obiect
Prezenta decizie urmărește să stabilească normele după care un stat membru poate autoriza comercializarea:
(a) semințelor speciilor de plante agricole pentru care s-a depus o cerere de admitere în catalogul național prevăzut la articolul 1 alineatul (2) al directivei 2002/53/CE, în statul membru respectiv, sub rezerva respectării dispozițiilor capitolului II din prezenta decizie sau
(b) a semințelor speciilor de legume pentru care s-a înaintat o cerere de admitere în catalogul național prevăzut la articolul 3 alineatul (3) al Directivei 2002/55/CE, în cel puțin un stat membru și pentru care informațiile tehnice specifice au fost depuse, sub rezerva respectării dispozițiilor capitolului III din prezenta decizie.
CAPITOLUL II
Specii de plante agricole
Articolul 2
Autorizare
(1) Pentru speciile de plante agricole reglementate de Directivele 66/401/CEE, 66/402/CEE, 2002/54/CE, 2002/56/CE și 2002/57/CE, statele membre pot autoriza producătorii stabiliți pe teritoriul lor să comercializeze semințele aparținând unui soi pentru care s-a depus o cerere de înscriere în catalogul național al soiurilor de plante agricole („catalogul național”) în statul membru respectiv, sub rezerva respectării dispozițiilor articolelor 3-8 ale prezentei decizii.
(2) Atunci când o autorizație a fost acordată în conformitate cu prezenta decizie, statele membre se asigură că titularul autorizației respectă condițiile sau restricțiile legate de această autorizație.
Articolul 3
Cerere
(1) Autorizația poate fi solicitată de către persoana care a depus în mod legal o cerere de înscriere a soiurilor respective în catalogul statului membru în cauză (denumit în continuare „solicitantul”, termen care desemnează în egală măsură reprezentantul acestei persoane, cu condiția să fie împuternicit în mod oficial în acest scop).
(2) Solicitantul trebuie să comunice următoarele informații:
(a) testele și analizele prevăzute;
(b) numele statului membru sau al statelor membre în care trebuie realizate aceste teste și analize;
(c) o descriere a soiului;
(d) selecția conservativă a soiului.
Articolul 4
Scop
Autorizațiile se acordă numai pentru testele și analizele efectuate în cadrul întreprinderilor agricole, în vederea culegerii de informații cu privire la cultivarea sau utilizarea soiului.
Articolul 5
Condiții tehnice
(1) Semințele de plante furajere trebuie să respecte condițiile menționate în anexele I și II la Directiva 66/401/CEE pentru:
(a) semințele certificate (toate speciile, altele decât Pisum sativum și Vicia faba) sau
(b) „semințele certificate, a doua generație” (Pisum sativum, Vicia faba).
(2) Semințele de cereale trebuie să îndeplinească condițiile menționate în anexele I și II la Directiva 66/402/CEE pentru:
(a) semințele certificate (Phalaris canariensis, altele decât hibrizii, Secale cereale, Sorghum bicolor, Sorghum sudanense, Zea mays și hibrizii de Avena sativa, Hordeum vulgare, Oryza sativa, Triticum aestivum, Triticum durum, Triticum spelta și x Triticosecale, altele decât soiurile autogame) sau
(b) „semințele certificate, a doua generație” (Avena sativa, Hordeum vulgare, Oryza sativa, Triticum aestivum, Triticum durum, Triticum spelta și soiurile autogame de x Triticosecale, altele decât hibrizii în fiecare caz).
(3) Semințele de sfeclă trebuie să respecte condițiile menționate în anexa I la Directiva 2002/54/CE pentru semințele certificate.
(4) Cartofii de sămânță trebuie să respecte condițiile menționate în anexele I și II la Directiva 2002/56/CE pentru semințele certificate.
(5) Semințele de plante oleaginoase și pentru fibră trebuie să respecte condițiile menționate în anexele I și II la Directiva 2002/57/CE pentru:
(a) semințele certificate (toate speciile, altele decât Linum usitatissimum);
(b) „semințele certificate, a doua și a treia generație” (Linum usitatissimum).
Articolul 6
Examinare
(1) Respectarea condițiilor menționate la articolul 5 se evaluează:
(a) în cazul cartofilor de sămânță, printr-o examinare oficială;
(b) în celelalte cazuri, printr-o examinare oficială sau o examinare sub control oficial.
(2) Respectarea condițiilor referitoare la identitatea și puritatea soiurilor se evaluează pe baza descrierii soiului furnizată de solicitant sau, după caz, a descrierii provizorii a soiului întocmită pe baza rezultatelor examinării oficiale a distincției, stabilității și omogenității soiului, în conformitate cu articolul 7 al Directivei 2002/53/CE.
(3) Examinarea se efectuează în conformitate cu metodele internaționale în uz, în măsura în care acestea există.
(4) În vederea examinării, eșantioanele se prelevează în mod oficial sau sub control oficial sau, în cazul cartofilor de sămânță, în mod oficial, în conformitate cu metode corespunzătoare.
(5) Eșantioanele se prelevează pe loturi omogene.
(6) Greutatea maximă a unui lot și greutatea minimă a unui eșantion sunt indicate:
(a) pentru plantele furajere, în anexa III la Directiva 66/401/CEE;
(b) pentru cereale, în anexa III la Directiva 66/402/CEE;
(c) pentru sfeclă, în anexa II la Directiva 2002/54/CE;
(d) pentru plantele oleaginoase și pentru fibră, în anexa III la Directiva 2002/57/CE.
Articolul 7
Cantități
Cantitățile autorizate pentru fiecare soi nu trebuie să depășească procentajele următoare ale aceleiași specii utilizate anual în statul sau în statele membre cărora le sunt destinate semințele:
(a) pentru grâul dur, 0,05 %;
(b) pentru mazărea de câmp, bob, ovăz, orz și grâu, 0,3 %;
(c) în toate celelalte cazuri, 0,1 %.
Cu toate acestea, în cazul în care aceste cantități nu sunt suficiente pentru a însămânța 10 hectare în statul membru căruia îi sunt destinate semințele, se poate autoriza cantitatea necesară pentru această suprafață.
Articolul 8
Ambalaj și închidere
Semințele nu pot fi comercializate decât în ambalaje sau recipiente prevăzute cu un dispozitiv de închidere. Ambalajele și recipientele pentru semințe se închid oficial sau sub control oficial astfel încât să nu mai poată fi deschise fără a deteriora sistemul de închidere sau fără a determina apariția unor urme de manipulare pe eticheta oficială prevăzută la articolul 9 sau pe ambalaj. Pentru a asigura închiderea, sistemul de închidere este prevăzut, cel puțin, cu eticheta oficială sau cu un sigiliu oficial.
În cazul cartofilor pentru sămânță, ambalajele trebuie să fie noi, iar recipientele, curate.
Articolul 9
Etichetare
(1) Ambalajele pentru semințe poartă o etichetă oficială redactată în una dintre limbile oficiale ale Comunității.
(2) Eticheta prevăzută la alineatul (1) conține următoarele informații:
(a) serviciul de certificare și statul membru sau sigla distinctivă a acestora;
(aa) numărul de ordine atribuit în mod oficial;
(b) numărul de referință al lotului;
(c) luna și anul închiderii;
(d) specia;
(e) denumirea soiului sub care trebuie comercializată sămânța (referința amelioratorului, denumirea propusă sau denumirea aprobată) și numărul cererii oficiale de înscriere a soiului, după caz;
(f) indicația „soi neînscris încă oficial”;
(g) indicația „exclusiv pentru teste și analize”;
(h) după caz, termenii „soi modificat genetic”;
(i) dimensiunea (numai pentru cartofii de sămânță);
(j) greutatea netă sau brută declarată sau numărul declarat de semințe pure sau, după caz, de păstăi;
(k) în cazul în care se indică greutatea și utilizarea de pesticide granulate, substanțe de peletizare sau alți aditivi solizi, natura aditivului, precum și raportul aproximativ dintre greutatea semințelor pure sau, după caz, a păstăilor, și greutatea totală.
(3) Eticheta prevăzută la alineatul (1) este de culoare portocalie.
Articolul 10
Tratament chimic
Orice tratament chimic se indică fie pe eticheta oficială, prevăzută la articolul 9, fie pe o etichetă a furnizorului și pe ambalaj, în interiorul acestuia sau pe recipient.
Articolul 11
Perioada
Fără a aduce atingere articolelor 13 și 14, autorizațiile acordate în conformitate cu dispozițiile prezentei decizii sunt valabile pentru o perioadă care nu depășește un an și pot fi reînnoite în conformitate cu articolul 12.
Articolul 12
Reînnoirea autorizațiilor
(1) Fără a aduce atingere articolelor 13 și 14, autorizațiile prevăzute la articolul 2 se pot reînnoi pe perioade care nu depășesc un an fiecare.
(2) Cererea este însoțită de următoarele documente:
(a) o trimitere la autorizația originală;
(b) orice informație disponibilă care completează informațiile deja furnizate cu privire la descrierea, selecția conservativă și/sau cultivarea sau utilizarea soiului care face obiectul autorizației inițiale;
(c) dovezi care să ateste faptul că evaluarea în vederea înscrierii în catalog a soiului respectiv este în curs, dacă statele membre nu au acces la aceasta prin alte mijloace.
Articolul 13
Expirarea duratei de valabilitate
Valabilitatea autorizațiilor încetează dacă cererea de înscriere în catalogul național este retrasă sau respinsă sau dacă soiul este înscris în catalog.
Articolul 14
Salvgardare
Chiar dacă s-a acordat o autorizație în temeiul articolului 2, un stat membru poate interzice utilizarea soiului, pe întreg teritoriul său sau pe o parte a acestuia, sau poate prevedea condiții corespunzătoare de cultivare a soiului și, în cazul prevăzut la litera (c), condiții de utilizare a produselor rezultate în urma cultivării acestui soi:
(a) în cazul în care se dovedește că, din punct de vedere fitosanitar, cultivarea soiului respectiv ar putea dăuna cultivării altor soiuri sau specii sau
(b) în cazul în care s-a constatat, pe baza examinărilor oficiale ale culturii efectuate în statul membru solicitant, că soiul nu produce, pe nicio parte din teritoriul său, rezultate corespunzătoare celor obținute de un soi comparabil admis pe teritoriul statului membru respectiv sau dacă este cunoscut faptul că soiul, datorită naturii sale sau clasei sale de maturitate, nu este apt pentru a fi cultivat pe nicio parte din teritoriul său sau
(c) în cazul în care există motive întemeiate pentru a considera că soiul prezintă risc pentru sănătatea umană sau pentru mediu.
Articolul 15
Obligația de informare
(1) Statul membru care a acordat autorizația îi poate cere persoanei căreia i-a acordat-o să comunice:
(a) rezultatele testelor sau ale analizelor efectuate în întreprinderile agricole în scopul adunării de informații cu privire la cultivarea sau utilizarea soiului;
(b) cantitatea de semințe comercializate în cursul perioadei autorizate și statul membru căruia îi erau destinate semințele.
(2) Informațiile prevăzute la alineatul (1) litera (b) au caracter confidențial.
Articolul 16
Controalele selecției conservative
Statul membru care acordă autorizația poate controla selecția conservativă a soiului.
În cazul în care selecția de întreținere are loc într-un alt stat membru decât statul membru care a acordat autorizația, statele membre își acordă ajutor administrativ reciproc în legătură cu controalele necesare.
Un stat membru poate accepta selecția conservativă efectuată într-o țară terță, cu condiția să se fi decis că, în conformitate cu articolul 22 alineatul (1) litera (b) al Directivei 2002/53/CE, controalele selecției conservative oferă aceleași garanții ca și controalele efectuate de statele membre.
Articolul 17
Notificare
Statele membre comunică celorlalte state membre și Comisiei:
(a) orice cerere, la momentul primirii acesteia, sau respingere a unei cereri de autorizare și
(b) acordarea, reînnoirea, revocarea sau retragerea unei autorizații.
Articolul 18
Schimb de informații
Statele membre utilizează sistemele informatice existente destinate schimbului de informații pentru a facilita schimbul de informații în cadrul cererii de acceptare a soiurilor în cataloagele naționale și autorizarea semințelor care nu au fost încă înregistrate.
Articolul 19
Publicarea unei liste a soiurilor
Pe baza informațiilor comunicate de statele membre, Comisia are posibilitatea de a publica o listă a soiurilor care au fost autorizate.
CAPITOLUL III
Specii de legume
Articolul 20
Autorizare
(1) Pentru speciile de legume reglementate de Directiva 2002/55/CE, statele membre pot autoriza amelioratorii stabiliți pe teritoriul lor să comercializeze semințe aparținând unui soi pentru care s-a înaintat o cerere de admitere în Catalogul național al soiurilor de specii de legume („catalogul național”) în cel puțin un stat membru și pentru care informațiile tehnice specifice au fost depuse în statul membru sau în statele membre respective, sub rezerva respectării dispozițiilor articolelor 21-37 din prezenta decizie.
(2) În cazul în care o autorizație a fost acordată în conformitate cu prezenta decizie, statele membre se asigură că titularul autorizației respectă condițiile sau restricțiile legate de aceasta.
Articolul 21
Cerere
(1) Autorizația poate fi solicitată de persoana care a depus în mod legal o cerere de înscriere a soiurilor respective cel puțin în catalogul unui stat membru (denumit în continuare „solicitantul”, termen care desemnează în egală măsură reprezentantul acestei persoane, cu condiția să fi primit în mod oficial puterile necesare în acest scop).
(2) Solicitantul trebuie să comunice următoarele informații:
(a) o descriere a soiului;
(b) selecția conservativă.
Articolul 22
Scop
Autorizația se acordă numai în vederea dobândirii de cunoștințe pe baza experienței practice acumulate pe parcursul cultivării.
Articolul 23
Condiții tehnice
Semințele de legume trebuie să îndeplinească condițiile menționate în anexa II la Directiva 2002/55/CE.
Articolul 24
Examinare
(1) Semințele de legume fac obiectul unui control oficial a posteriori prin sondaj, pentru verificarea identității și a purității soiului pe baza descrierii soiului făcute de solicitant sau, după caz, a descrierii provizorii a soiului întocmite pe baza rezultatelor examinării oficiale a distincției, stabilității și omogenității soiului, în conformitate cu articolul 7 al Directivei 2002/55/CE.
(2) Eșantioanele se prelevează pe loturi omogene.
(3) Greutatea maximă a unui lot și greutatea minimă a unui eșantion sunt indicate în anexa III la Directiva 2002/55/CE.
Articolul 25
Soiuri modificate genetic
În cazul unui soi modificat genetic, autorizația nu se poate acorda decât dacă s-au luat toate măsurile corespunzătoare pentru a evita riscurile pentru sănătatea umană și mediu. Materialul modificat genetic trebuie să fie autorizat în conformitate cu Directiva 2001/18/CE a Parlamentului European și a Consiliului ( 1 ) sau în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1829/2003.
Articolul 26
Furnizor
Persoanele răspunzătoare cu etichetarea, imprimarea unei inscripții sau aplicarea unei ștampile pe ambalaje:
(a) informează statul membru cu privire la datele la care activitățile lor încep și se termină;
(b) țin evidența tuturor loturilor de semințe și o pun la dispoziția statelor membre timp de cel puțin trei ani;
(c) prelevează eșantioane din fiecare lot destinat comercializării și le pun la dispoziția statelor membre timp de cel puțin doi ani.
Operațiunile prevăzute la literele (b) și (c) fac obiectul unor controale oficiale efectuate în mod aleatoriu.
Articolul 27
Ambalaj și închidere
Semințele nu pot fi comercializate decât în ambalaje prevăzute cu un dispozitiv de închidere. Ambalajele pentru semințe se închid astfel încât să nu mai poată fi deschise fără a deteriora sistemul de închidere sau fără a determina apariția unor urme de manipulare pe eticheta oficială prevăzută la articolul 28, sau pe ambalaj.
Articolul 28
Etichetare
(1) Ambalajele pentru semințe poartă o etichetă a furnizorului, o inscripție imprimată sau o ștampilă redactată în una dintre limbile oficiale ale Comunității.
(2) Eticheta prevăzută la alineatul (1) conține următoarele informații:
(a) numărul de referință al lotului;
(b) luna și anul închiderii;
(c) specia;
(d) denumirea soiului sub care trebuie comercializată sămânța (referința amelioratorului, denumirea propusă sau denumirea aprobată) și numărul cererii oficiale de înscriere a soiului, după caz;
(e) indicația „soi neînscris încă oficial”;
(f) după caz, termenii „soi modificat genetic”;
(g) greutatea netă sau brută declarată sau numărul declarat de semințe pure sau, după caz, de păstăi;
(h) în cazul în care se indică greutatea și utilizarea de pesticide granulate, de substanțe de peletizare sau alți aditivi solizi, natura aditivului, precum și raportul aproximativ dintre greutatea semințelor pure sau, după caz, a păstăilor, și greutatea totală.
(3) Eticheta prevăzută la alineatul (1) este de culoare portocalie.
Articolul 29
Tratament chimic
Orice tratament chimic se indică fie pe eticheta prevăzută la articolul 28, fie pe ambalaj sau în interiorul acestuia.
Articolul 30
Perioada
Fără a aduce atingere articolelor 32 și 33, autorizațiile acordate în conformitate cu dispozițiile prezentei decizii sunt valabile pentru o perioadă care nu depășește un an și se pot reînnoi în conformitate cu articolul 31.
Articolul 31
Reînnoirea autorizațiilor
(1) Fără a aduce atingere articolelor 31 și 33, autorizațiile prevăzute la articolul 20 se pot reînnoi de maxim două ori pe perioade care nu depășesc un an fiecare.
(2) Cererea este însoțită de următoarele documente:
(a) o trimitere la autorizația originală;
(b) orice informație disponibilă care completează informațiile deja furnizate cu privire la descrierea, selecția conservativă și/sau cunoștințele dobândite pe baza experienței practice acumulate pe parcursul cultivării soiului care face obiectul autorizației inițiale;
(c) dovezi care să ateste faptul că evaluarea în vederea înscrierii în catalog a soiului respectiv este în curs, dacă statele membre nu au acces la aceasta prin alte mijloace.
Articolul 32
Expirarea duratei de valabilitate
Valabilitatea autorizațiilor încetează dacă cererea de înscriere în catalogul național este retrasă sau respinsă, sau dacă soiul este înscris în catalog.
Articolul 33
Salvgardare
Chiar dacă s-a acordat o autorizație în temeiul articolului 20, un stat membru poate fi autorizat să interzică, pe întreg teritoriul său sau pe o parte a acestuia, utilizarea soiului, sau poate prevedea condiții corespunzătoare de cultivare a soiului și, în cazul prevăzut la litera (b), condiții de utilizare a produselor rezultate în urma cultivării acestui soi:
(a) în cazul în care cultivarea soiului respectiv se dovedește că ar putea dăuna, din punct de vedere fitosanitar, cultivării altor soiuri sau specii sau
(b) în cazul în care există motive întemeiate pentru a considera că soiul prezintă risc pentru sănătatea umană sau pentru mediu.
Articolul 34
Obligația de informare
(1) Statul membru care a acordat autorizația îi poate cere persoanei căreia i-a acordat-o să comunice:
(a) cunoștințele dobândite pe baza experienței practice acumulate pe parcursul cultivării soiului;
(b) cantitatea de semințe comercializate în cursul perioadei autorizate și statul membru căruia îi erau destinate semințele.
(2) Informațiile prevăzute la alineatul (1) litera (b) au caracter confidențial.
Articolul 35
Controalele selecției conservative
Statul membru care acordă autorizația poate controla selecția conservativă a soiului.
Atunci când selecția conservativă are loc într-un alt stat membru decât cel care a acordat autorizația, statele membre își acordă ajutor administrativ reciproc în legătură cu controalele necesare.
Un stat membru poate accepta selecția conservativă efectuată într-o țară terță, cu condiția să se fi decis că, în conformitate cu articolul 37 alineatul (1) litera (b) al Directivei 2002/55/CE, controalele selecției conservative oferă aceleași garanții ca și controalele efectuate de statele membre.
Articolul 36
Notificare
Statele membre comunică celorlalte state membre și Comisiei:
(a) orice cerere, la momentul primirii acesteia, sau respingere a unei cereri de autorizare și
(b) acordarea, reînnoirea, revocarea sau retragerea unei autorizații.
Articolul 37
Schimbul de informații
Statele membre utilizează sistemele informatice existente destinate schimbului de informații pentru a facilita schimbul de informații în cadrul cererii de acceptare a soiurilor în cataloagele naționale și autorizarea semințelor care nu au fost încă înregistrate.
Articolul 38
Publicarea unei liste a soiurilor
Pe baza informațiilor comunicate de către statele membre, Comisia are posibilitatea de a publica o listă a soiurilor care au fost autorizate.
CAPITOLUL IV
Articolul 39
Destinatari
Prezenta decizie se adresează statelor membre.
( 1 ) JO L 106, 17.4.2001, p. 1. Directivă, astfel cum a fost modificată ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1830/2003 (JO L 268, 18.10.2003, p. 24).