2003R0450 — RO — 07.08.2009 — 002.001


Acest document reprezintă un instrument de documentare, iar instituţiile nu îşi asumă responsabilitatea pentru conţinutul său.

►B

REGULAMENTUL (CE) NR. 450/2003 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

din 27 februarie 2003

privind indicele costului forței de muncă

(Text cu relevanță pentru SEE)

(JO L 069, 13.3.2003, p.1)

Astfel cum a fost modificat prin:

 

 

Jurnalul Oficial

  No

page

date

►M1

REGULAMENTUL (CE) 1893/2006 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 20 decembrie 2006

  L 393

1

30.12.2006

►M2

REGULAMENTUL (CE) NR. 596/2009 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 18 iunie 2009

  L 188

14

18.7.2009




▼B

REGULAMENTUL (CE) NR. 450/2003 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

din 27 februarie 2003

privind indicele costului forței de muncă

(Text cu relevanță pentru SEE)



PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene și, în special, articolul 285 alineatul (1) al acestuia,

având în vedere propunerea Comisiei ( 1 ),

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European ( 2 ),

având în vedere avizul Băncii Centrale Europene ( 3 ),

hotărând în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 251 din tratat ( 4 ),

întrucât:

(1)

Un ansamblu de statistici, din care o parte esențială o formează indicii costului forței de muncă, este relevant pentru înțelegerea procesului inflaționist și a dinamicii pieței forței de muncă.

(2)

Comunitatea și, în special, autoritățile sale economice, de ocupare a forței de muncă și monetare, au nevoie de indici periodici și actualizați ai costului forței de muncă în scopul de a urmări evoluția costului forței de muncă.

(3)

Planul de acțiune privind cerințele statistice ale Uniunii Economice și Monetare, elaborat de Comisia Europeană (Eurostat) în strânsă colaborare cu Banca Centrală Europeană, identifică drept o prioritate crearea unei baze juridice care să acopere statisticile pe termen scurt ale costului forței de muncă.

(4)

Avantajele culegerii, la nivel comunitar, a unor date complete privind toate segmentele economiei ar trebui să fie apreciate în funcție de posibilitățile de raportare și sarcina de răspuns impusă întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri).

(5)

Regulamentul este în conformitate cu principiul subsidiarității stabilit la articolul 5 din tratat. Crearea de norme statistice comune aplicabile indicilor costului forței de muncă poate fi realizată numai în temeiul unui act juridic comunitar, deoarece numai Comisia poate coordona armonizarea necesară a informațiilor statistice la nivel comunitar, în timp ce culegerea datelor și stabilirea unor indici comparabili ai costului forței de muncă pot fi organizate de statele membre.

(6)

Regulamentul (CE) nr. 322/97 al Consiliului din 17 februarie 1997 privind statisticile comunitare ( 5 ) oferă cadrul general pentru elaborarea indicilor costului forței de muncă în conformitate cu prezentul regulament.

(7)

Măsurile necesare pentru punerea în aplicare a prezentului regulament ar trebui adoptate în conformitate cu Decizia 1999/468/CE a Consiliului din 28 iunie 1999 de stabilire a procedurilor de exercitare a atribuțiilor de punere în aplicare conferite Comisiei ( 6 ).

(8)

Comitetul pentru programul statistic (CPS), instituit prin Decizia 89/382/CEE, Euratom a Consiliului ( 7 ), a fost consultat în conformitate cu articolul 3 din prezenta decizie,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:



Articolul 1

Obiectiv

Obiectivul prezentului regulament este de a institui un cadru comun pentru elaborarea, transmiterea și evaluarea de indici comparabili ai costului forței de muncă în Comunitate. Statele membre calculează indici ai costului forței de muncă pentru activitățile economice definite la articolul 4.

Articolul 2

Definiții

(1)  Indicele costului forței de muncă (ICFM) este definit ca indicele Laspeyres al costului forței de muncă pe oră lucrată, înlănțuit anual și bazat pe o structură fixă de activitate economică la nivelul de secțiune ►M1  NACE Rev. 2 ◄ , unde ►M1  NACE Rev. 2 ◄ reprezintă clasificarea stabilită de Regulamentul (CEE) nr. 3037/90 al Consiliului din 9 octombrie 1990 privind clasificarea statistică a activităților economice din Comunitatea Europeană ( 8 ). Alte fracționări ale secțiunilor ►M1  NACE Rev. 2 ◄ , ce urmează a fi incluse în structura fixă, se definesc în conformitate cu articolul 4 alineatul (1). Formula de utilizat pentru calcularea ICFM este definită în anexa la prezentul regulament.

(2)  Costurile forței de muncă sunt costurile trimestriale totale suportate de angajator cu ocuparea forței de muncă. Elementele costului forței de muncă și forța de muncă totală ocupată sunt definite prin trimitere la anexa II, secțiunile A și D (punctele D.1, D.4 și D.5 și subcomponentele lor, cu excepția punctele D.2 și D.3) din Regulamentul (CE) nr. 1726/1999 al Comisiei din 27 iulie 1999 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 530/1999 al Consiliului privind statisticile structurale ale câștigurilor salariale și costului forței de muncă în ceea ce privește definirea și transmiterea informațiilor privind costul forței de muncă ( 9 ).

(3)  Orele lucrate sunt definite prin trimitere la Regulamentul (CE) nr. 2223/96 al Consiliului din 25 iunie 1996 privind sistemul european de conturi naționale și regionale din Comunitate ( 10 ), anexa A capitolul 11 punctele 11.26-11.31.

▼M2

(4)  Comisia poate adopta măsuri pentru a redefini specificația tehnică a indicelui și reviziile structurii de ponderare. Măsurile respective, destinate să modifice elemente neesențiale ale prezentului regulament, printre altele prin completarea acestuia, se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 12 alineatul (3).

▼M1

Articolul 3

Domeniul de aplicare

(1)  Prezentul regulament se aplică tuturor activităților definite în secțiunile B – S din NACE Rev. 2.

▼M2

(2)  Comisia decide cu privire la integrarea activităților economice definite la secțiunile O-S din NACE Rev. 2 în domeniul de aplicare a prezentului regulament, ținând seama de studiile de fezabilitate menționate la articolul 10. Măsurile respective, destinate să modifice elemente neesențiale ale prezentului regulament, printre altele prin completarea acestuia, se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 12 alineatul (3).

Articolul 4

Subdivizarea variabilelor

(1)  Datele sunt distribuite pe activitățile economice definite de secțiunile NACE Rev. 2 și pe celelalte subdiviziuni definite de Comisie, fără să depășească nivelul diviziunilor NACE Rev. 2 (nivel de 2 cifre) sau al grupărilor de diviziuni, ținând seama de contribuțiile la ocuparea totală a forței de muncă și la costurile forței de muncă la nivel comunitar și național. Măsurile respective, destinate să modifice elemente neesențiale ale prezentului regulament, printre altele prin completarea acestuia, se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 12 alineatul (3).

Indicii costului forței de muncă sunt prevăzuți separat pentru cele trei categorii de cost al forței de muncă enumerate mai jos:

(a) costurile totale ale forței de muncă;

(b) salarii și plăți, definite prin trimitere la punctul D.11 din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1726/1999;

(c) contribuții sociale ale angajatorilor plus impozitele plătite de angajator din care se deduc subvențiile primite de către angajator, definite ca sumă a punctelor D.12 și D.4, din care se scade articolul D.5 din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1726/1999.

(2)  Se furnizează un indice care să estimeze costurile totale ale forței de muncă, din care se scad primele, definite la articolul D.11112 din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1726/1999, indicele respectiv fiind defalcat pe activitățile economice definite de Comisie și bazându-se pe clasificarea NACE Rev. 2, ținând seama de viabilitatea studiilor definite la articolul 10. Măsurile respective, destinate să modifice elemente neesențiale ale prezentului regulament, printre altele prin completarea acestuia, se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 12 alineatul (3).

▼M1

Articolul 5

Frecvență și date retrospective

(1)  Datele privind indicele costului forței de muncă se elaborează mai întâi în conformitate cu NACE Rev. 2 pentru primul trimestru al anului 2009 și ulterior pentru fiecare trimestru (care se termină la data de 31 martie, 30 iunie, 30 septembrie și 31 decembrie a fiecărui an).

(2)  Statele membre pun la dispoziție date retrospective pentru perioada cuprinsă între primul trimestru din anul 2000 și al patrulea trimestru din anul 2008. Sunt furnizate date retrospective pentru fiecare dintre secțiunile B – N din NACE Rev. 2, precum și pentru componentele costului forței de muncă menționate la articolul 4 alineatul (1).

▼B

Articolul 6

Transmiterea rezultatelor

(1)  Datele prevăzute la articolul 4 sunt comunicate sub formă de indice. Ponderile utilizate pentru calcularea indicelui, definite în anexa la prezentul regulament, sunt puse la dispoziție pentru publicare în același timp.

Formatul tehnic corespunzător de utilizat pentru transmiterea rezultatelor prevăzute la articolul 4, precum și procedurile de ajustare ce urmează a fi aplicate datelor, sunt definite în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 12 alineatul (2).

(2)  Statele membre transmit datele, distribuite după cum se specifică la articolul 4, Comisiei (Eurostat) în termen de 70 de zile de la sfârșitul perioadei de referință. Împreună cu datele sunt livrate metadatele, definite ca explicațiile necesare pentru interpretarea modificărilor datelor care decurg din schimbări metodologice sau tehnice sau se datorează schimbărilor de pe piața muncii.

▼M1

(3)  Datele retrospective menționate la articolul 5 sunt transmise Comisiei (Eurostat) simultan cu indicele costului forței de muncă pentru primul trimestru din anul 2009.

▼B

Articolul 7

Surse

Statele membre pot elabora estimările necesare utilizând o combinație a diferitelor surse specificate mai jos, prin aplicarea principiului simplificării administrative:

(a) anchete, pentru care unităților statistice, definite în Regulamentul (CEE) nr. 696/93, li se cere să dea informații actuale, precise și complete;

(b) alte surse corespunzătoare, inclusiv date administrative dacă acestea sunt corespunzătoare în ceea ce privește actualitatea și relevanța;

(c) proceduri de estimare statistică corespunzătoare.

▼M2

Articolul 8

Calitate

(1)  Datele curente și retrospective transmise îndeplinesc criterii de calitate distincte definite de Comisie. Măsura respectivă, destinată să modifice elemente neesențiale ale prezentului regulament, printre altele prin completarea acestuia, se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 12 alineatul (3).

(2)  Începând cu 2003, statele membre prezintă Comisiei rapoarte anuale privind calitatea. Comisia definește conținutul acestor rapoarte. Măsura respectivă, destinată să modifice elemente neesențiale ale prezentului regulament, printre altele prin completarea acestuia, se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 12 alineatul (3).

▼B

Articolul 9

Perioade de tranziție și derogări

(1)  Pot fi acordate perioade de tranziție pentru punerea în aplicare a prezentului regulament în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 12 alineatul (2), fără să depășească o perioadă de doi ani de la data intrării în vigoare a prezentului regulament.

(2)  În cursul perioadelor de tranziție, derogările de la prezentul regulament pot fi acceptate de Comisie în măsura în care sistemele statistice naționale necesită adaptări majore.

Articolul 10

Studii de fezabilitate

(1)  Comisia angajează, în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 12 alineatul (2), o serie de studii de fezabilitate ce urmează a fi realizate de statele membre, în special de cele care nu pot furniza datele pentru secțiunile L, M, N și O ale ►M1  NACE Rev. 2 ◄ [articolul 3 alineatul (2)] sau defalcarea indicelui, estimând costul total al forței de muncă, cu excluderea primelor [articolul 4 alineatul (2)].

(2)  Studiile de fezabilitate se realizează, ținând seama de beneficiile culegerii datelor în raport cu costul culegerii și sarcina impusă întreprinderilor, pentru a evalua:

(a) cum pot fi obținuți din secțiunile L, M, N și O ale ►M1  NACE Rev. 2 ◄ indicii trimestriali ai costului forței de muncă definiți la articolul 4 alineatul (1);

(b) cum poate fi obținut indicele de evaluare a costului total al forței de muncă, cu excluderea primelor, definit la articolul 4 alineatul (2).

(3)  Statele membre care realizează studiile de fezabilitate transmit Comisiei un raport interimar cu privire la rezultatele lor până la 31 decembrie 2004. Statele membre participante transmit Comisiei un raport final cu privire la studiile de fezabilitate până la 31 decembrie 2005.

(4)  Studiile de fezabilitate privind alineatul (2) litera (a) țin seama de rezultatele studiilor pilot prevăzute în anexele la Regulamentul (CE, Euratom) nr. 58/97 al Consiliului din 20 decembrie 1996 privind statisticile structurale de întreprindere ( 11 ).

(5)  Măsurile adoptate în temeiul articolului 11 litera (h) în conformitate cu rezultatele studiilor de fezabilitate respectă principiul eficienței costurilor, definit la articolul 10 din Regulamentul (CE) nr. 322/97, inclusiv reducerea sarcinii respondenților.

(6)  Punerea în aplicare a măsurilor adoptate în temeiul articolului 11 litera (h) în conformitate cu rezultatele studiilor de fezabilitate face posibilă transmiterea datelor pentru primul trimestru al anului 2007, cu condiția ca rezultatele studiilor de fezabilitate să permită producerea de date de o calitate suficientă la un raport corespunzător cost-eficiență.

▼M2

Articolul 11

Măsuri de punere în aplicare

Comisia adoptă măsurile de punere în aplicare a prezentului regulament, în special cele care permit luarea în considerare a variațiilor economice și tehnice:

(a) definiția, în conformitate cu articolul 4 alineatul (1), a subdiviziunilor care trebuie integrate în structura fixă;

(b) specificația tehnică a indicelui (articolul 2);

(c) integrarea secțiunilor O-S din NACE Rev. 2 (articolul 3);

(d) defalcarea indicilor pe activități economice (articolul 4);

(e) formatul utilizat pentru transmiterea rezultatelor și procedurile de ajustare care trebuie aplicate (articolul 6);

(f) criteriile de calitate distincte pentru datele curente și retrospective transmise și conținutul rapoartelor privind calitatea (articolul 8);

(g) perioada de tranziție (articolul 9);

(h) elaborarea de studii de fezabilitate și deciziile adoptate în funcție de rezultatele acestor studii (articolul 10); și

(i) metodologia care trebuie aplicată pentru înlănțuirea indicelui (anexă).

Măsurile menționate la literele (e), (g) și (h) se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare menționată la articolul 12 alineatul (2).

Măsurile menționate la literele (a), (b), (c), (d), (f) și (i), destinate să modifice elemente neesențiale ale prezentului regulament prin completarea acestuia, se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 12 alineatul (3).

Articolul 12

Procedura comitetului

(1)  Comisia este asistată de Comitetul pentru programul statistic, instituit prin Decizia 89/382/CEE, Euratom a Consiliului ( 12 ).

(2)  Atunci când se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolele 5 și 7 din Decizia 1999/468/CE, având în vedere dispozițiile articolului 8 din respectiva decizie.

Perioada prevăzută la articolul 5 alineatul (6) din Decizia 1999/468/CE se stabilește la trei luni.

(3)  Atunci când se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolul 5a alineatele (1)-(4) și articolul 7 din Decizia 1999/468/CE, având în vedere dispozițiile articolului 8 din respectiva decizie.

▼B

Articolul 13

Rapoarte

Comisia prezintă din doi în doi ani Parlamentului European și Consiliului un raport privind punerea în aplicare a prezentului regulament. Acest raport evaluează în special calitatea datelor seriilor transmise cu privire la ICFM și calitatea datelor retrospective transmise.

Primul raport este transmis până la data de 31 decembrie a anului ce urmează intrării în vigoare a prezentului regulament. Se va referi numai la acțiunile întreprinse de statele membre pentru pregătirea aplicării prezentului regulament.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.




ANEXĂ

Formula de utilizat pentru calcularea ICFM:

1. Se definesc:

wi t = costul forței de muncă pe oră lucrată de angajați în activitatea economică i în perioada t

hi t = ore lucrate de angajați în activitatea economică i în perioada t

Wi j = wi j * hi j = costul forței de muncă a angajaților în activitatea economică i în perioada anuală j

2. Formula Laspeyres de bază de utilizat pentru calcularea ICFM pentru perioada t cu perioada de bază anuală j se definește astfel:

image

▼M2

3. Metodologia de înlănțuire a indicelui va fi definită de către Comisie. Măsurile respective, destinate să modifice elemente neesențiale ale prezentului regulament prin completarea acestuia, se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 12 alineatul (3).

▼B

4. Ponderile utilizate pentru calcularea indicelui și prevăzute în articolul 6 alineatul (1) sunt valorile:

image

unde Wi j, i și j sunt definite la punctul 1 din prezenta anexă. Aceste ponderi ar trebui utilizate pentru calcularea indicelui în cursul a doi ani din perioada la care se raportează.



( 1 ) JO C 304 E, 30.10.2001, p. 184.

( 2 ) JO C 48, 21.2.2002, p. 107.

( 3 ) JO C 295, 20.10.2001, p. 5.

( 4 ) Avizul Parlamentului European din 28 februarie 2002 (JO C 293 E, 28.11.2002, p. 20). Poziția comună a Consiliului din 23 septembrie 2002 (JO C 269 E, 5.11.2002, p. 10) și Decizia Parlamentului European din 18 decembrie 2002 (încă nepublicată în Jurnalul Oficial).

( 5 ) JO L 52, 22.2.1997, p. 1.

( 6 ) JO L 184, 17.7.1999, p. 23.

( 7 ) JO L 181, 28.6.1989, p. 47.

( 8 ) JO L 293, 24.10.1990, p. 1. Regulament modificat ultima dată de Regulamentul (CE) nr. 29/2002 al Comisiei (JO L 6, 10.1.2002, p. 3).

( 9 ) JO L 203, 3.8.1999, p. 28.

( 10 ) JO L 310, 30.11.1996, p. 1. Regulament modificat ultima dată de Regulamentul (CE) nr. 359/2002 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 58, 28.2.2002, p. 1).

( 11 ) JO L 14, 17.1.1997, p. 1. Regulament modificat ultima dată de Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2056/2002 (JO L 317, 21.11.2002, p. 1).

( 12 ) JO L 181, 28.6.1989, p. 47.