1975R0337 — RO — 21.12.2004 — 006.001


Acest document reprezintă un instrument de documentare, iar instituţiile nu îşi asumă responsabilitatea pentru conţinutul său.

►B

REGULAMENTUL (CEE) NR. 337/75 AL CONSILIULUI

din 10 februarie 1975

privind înființarea Centrului European pentru dezvoltarea formării profesionale

(JO L 039, 13.2.1975, p.1)

Astfel cum a fost modificat prin:

 

 

Jurnalul Oficial

  No

page

date

►M1

REGULAMENTUL (CEE) NR. 1946/93 AL CONSILIULUI din 30 iunie 1993

  L 181

11

23.7.1993

►M2

REGULAMENTUL (CE) NR. 1131/94 AL CONSILIULUI din 16 mai 1994

  L 127

1

19.5.1994

►M3

REGULAMENTUL (CE) NR. 251/95 AL CONSILIULUI din 6 februarie 1995

  L 30

1

9.2.1995

 M4

REGULAMENTUL (CE) NR. 354/95 AL CONSILIULUI din 20 februarie 1995

  L 41

1

23.2.1995

►M5

REGULAMENTUL (CE) NR. 1655/2003 AL CONSILIULUI din 18 iunie 2003

  L 245

41

29.9.2003

►M6

REGULAMENTUL (CE) NR. 2051/2004 AL CONSILIULUI din 25 octombrie 2004

  L 355

1

1.12.2004


Astfel cum a fost modificat prin:

 A1

Actul de aderare a Greciei

  L 291

17

19.11.1979

 A2

  L 302

23

15.11.1985

 A3

Actul privind condițiile de aderare a Republicii Cehe, a Republicii Estonia, a Republicii Cipru, a Republicii Letonia, a Republicii Lituania, a Republicii Ungare, a Republicii Malta, a Republicii Polone, a Republicii Slovenia și a Republicii Slovace și adaptările tratatelor care stau la baza Uniunii Europene

  L 236

33

23.9.2003




▼B

REGULAMENTUL (CEE) NR. 337/75 AL CONSILIULUI

din 10 februarie 1975

privind înființarea Centrului European pentru dezvoltarea formării profesionale



CONSILIUL COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Economice Europene și, în special, articolul 235 al acestuia,

având în vedere propunerea Comisiei,

având în vedere avizul Adunării parlamentare ( 1 ),

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social ( 2 ),

întrucât, în temeiul articolului 128 din tratat, Consiliul, prin Decizia sa din 2 aprilie 1963 ( 3 ), a stabilit principiile generale pentru punerea în aplicare a unei politici comune de formare profesională;

întrucât, în temeiul articolului 118 din tratat, Comisia are sarcina de a promova o cooperare strânsă între statele membre în domeniul social, în special în ceea ce privește formarea și perfecționarea profesională;

întrucât Consiliul, prin Rezoluția sa din 21 ianuarie 1974 ( 4 ) privind programul de acțiune socială, a stabilit că unul din obiectivele acestui program este punerea în aplicare a politicii comune de formare profesională în vederea realizării progresive a obiectivelor principale, mai ales apropierea nivelurilor de formare, în special prin înființarea Centrului european pentru dezvoltarea formării profesionale; întrucât, mai mult, Consiliul a decis că acesta este unul din obiectivele prioritare;

întrucât punerea în aplicare a politicii comune de formare profesională dă naștere unor probleme din ce în ce mai complexe și întrucât soluționarea unor astfel de probleme necesită un grad mare de implicare din partea celor interesați și mai ales din partea partenerilor sociali;

întrucât înființarea Centrului european pentru dezvoltarea formării profesionale – organism distinct de serviciile Comisiei, dar care trebuie să coopereze din plin cu acestea – este necesară pentru aplicarea eficientă a acestei politici comune și întrucât tratatul nu a prevăzut atribuțiile de acțiune specifice necesare pentru înființarea unui astfel de centru;

întrucât Centrul se înființează în cadrul Comunităților Europene și funcționează cu respectarea dreptului comunitar; întrucât trebuie precizate condițiile în care se aplică anumite dispoziții cu caracter general,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:



Articolul 1

Se înființează Centrul european pentru dezvoltarea formării profesionale, denumit în continuare „Centrul”.

În fiecare stat membru, Centrul va dispune de capacitatea juridică cea mai largă recunoscută persoanelor juridice.

▼M2

Centrul nu are scop lucrativ. Acesta are sediul la Salonic.

▼B

Articolul 2

(1)  Obiectul de activitate al Centrului constă în acordarea de sprijin Comisiei pentru a încuraja, la nivelul Comunității, promovarea și dezvoltarea formării profesionale și a formării continue.

În acest scop, în cadrul orientărilor definite de Comunitate, acesta contribuie, prin intermediul activității sale științifice și tehnice, la aplicarea unei politici comune de formare profesională.

Centrul încurajează, în special, schimbul de informații și de experiență.

(2)  Principalele obligații ale Centrului sunt:

 să alcătuiască o documentație selectivă, în special cu privire la datele actuale, ultimele evoluții și cercetarea în domenii relevante, precum și la probleme referitoare la structurile de formare profesională,

 să contribuie la dezvoltarea și coordonarea cercetării în domeniile menționate mai sus,

 să asigure difuzarea oricăror documente și informații utile,

 să încurajeze și să sprijine orice inițiativă de natură să faciliteze o abordare concertată a problemelor de formare profesională. În acest cadru, acțiunea Centrului se va referi, în special, la problema apropierii nivelurilor de formare profesională, în vederea recunoașterii reciproce a certificatelor și a altor titluri care atestă finalizarea formării profesionale,

 să asigure un cadru de dezbateri pentru toți cei interesați.

(3)  În activitățile sale, Centrul ține seama de legăturile care există între formarea profesională și alte domenii de formare.

Articolul 3

(1)  Centrul ia măsurile necesare pentru a-și atinge obiectivele. Acesta poate, în special:

 să organizeze cursuri și seminarii,

 să încheie contracte de studiu și să comande sau, dacă este necesar, să realizeze proiecte pilot sau proiecte individuale care contribuie la punerea în aplicare a programului de lucru al Centrului,

 să publice și să distribuie documentația necesară și, în special, un buletin al Comunității privind formarea profesională.

▼M6

(2)  În îndeplinirea misiunii sale, centrul stabilește contactele corespunzătoare, în special cu organismele specializate, atât publice, cât și private, naționale sau internaționale, cu administrațiile publice și instituțiile de formare, precum și cu organizațiile lucrătorilor și angajatorilor. Centrul cooperează în special în mod corespunzător cu Fundația Europeană de Formare, fără a aduce atingere propriilor obiective.

Articolul 4

(1)  Centrul cuprinde:

(a) consiliul de conducere;

(b) biroul;

(c) directorul.

(2)  Consiliul de conducere se compune:

(a) pentru fiecare stat membru, dintr-un membru care reprezintă guvernul;

(b) pentru fiecare stat membru, dintr-un membru care reprezintă organizațiile angajatorilor;

(c) pentru fiecare stat membru, dintr-un membru care reprezintă organizațiile lucrătorilor;

(d) din trei membri care reprezintă Comisia.

Consiliul îi numește pe membrii menționați la primul paragraf literele (a), (b) și (c) pe baza listelor de candidați prezentate de statele membre, de organizațiile lucrătorilor și de organizațiile angajatorilor.

Comisia îi numește pe membrii care o reprezintă.

Consiliul publică lista membrilor consiliului de conducere în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și pe site-ul internet al centrului.

(3)  Durata mandatului membrilor consiliului de conducere este de trei ani. Acest mandat poate fi reînnoit. La expirarea mandatului sau în cazul demisiei, membrii rămân în funcție până când mandatul este reînnoit sau până când sunt înlocuiți.

(4)  Consiliul de conducere își alege președintele și pe cei trei vicepreședinți, pe care îi selectează dintre cele trei grupuri prevăzute la alineatul (5) și din Comisie, pentru o durată de doi ani care poate fi reînnoită.

(5)  Reprezentanții guvernelor, ai organizațiilor angajatorilor și ai organizațiilor lucrătorilor formează trei grupuri distincte în cadrul consiliului de conducere. Fiecare grup desemnează un coordonator. Coordonatorii grupurilor angajatorilor și ale lucrătorilor reprezintă organizațiile respective la nivel european și participă, fără drept de vot deliberativ, la reuniunile consiliului de conducere.

(6)  Președintele convoacă consiliul de conducere o dată pe an. Președintele convoacă reuniuni suplimentare ale consiliului de conducere la cererea a cel puțin o treime dintre membrii acestuia.

(7)  Deciziile consiliului de conducere se iau cu majoritatea absolută a membrilor săi.

(8)  Consiliul de conducere desemnează un birou. Acest birou se compune din președinte și din cei trei vicepreședinți ai consiliului de conducere, dintr-un coordonator al fiecărui grup prevăzut la alineatul (5) și dintr-un reprezentant al serviciilor Comisiei.

(9)  Statele membre, organizațiile prevăzute la alineatul (2), Consiliul, Comisia și consiliul de conducere depun eforturi, fiecare conform atribuțiilor proprii, pentru a asigura o reprezentare echilibrată a bărbaților și femeilor pe listele de candidați și în numirile prevăzute la alineatul (2), în alegerile prevăzute la alineatul (4) și în numirile prevăzute la alineatul (8).

(10)  Fără a aduce atingere responsabilităților directorului, definite la articolele 7 și 8, biroul, în conformitate cu atribuțiile care îi sunt delegate de consiliul de conducere, controlează punerea în aplicare a deciziilor acestuia și adoptă toate măsurile necesare pentru gestionarea centrului între reuniunile consiliului de conducere, cu excepția celor care sunt prevăzute la articolul 6 alineatul (1), la articolul 8 alineatul (1) și la articolul 11 alineatul (1).

(11)  Consiliul de conducere stabilește calendarul anual al reuniunilor biroului. Președintele convoacă reuniuni suplimentare ale biroului la cererea membrilor acestuia.

(12)  Deciziile biroului se iau prin consens. În cazul în care nu poate ajunge la un consens, biroul trimite problema consiliului de conducere care decide.

▼B

Articolul 5

Consiliul de ►M6  conducere ◄ își adoptă regulamentul de procedură, care intră în vigoare după aprobarea Consiliului, cu avizul Comisiei.

Consiliul de ►M6  conducere ◄ decide crearea unor grupuri de lucru ad hoc, în funcție de necesitățile programului anual de activități. Consiliul de ►M6  conducere ◄ informează periodic Comisia cu privire la activitățile Centrului.

Articolul 6

(1)  Directorul Centrului este numit de Comisie, pe baza unei liste de candidați prezentați de consiliul de ►M6  conducere ◄ .

(2)  Mandatul directorului este cinci ani; acesta poate fi reînnoit.

Articolul 7

▼M6

(1)  Directorul răspunde de administrarea centrului și de aplicarea deciziilor consiliului de conducere și ale biroului. Directorul este reprezentantul legal al centrului.

(2)  Directorul pregătește și organizează lucrările consiliului de conducere și ale biroului și asigură secretariatul ședințelor acestora.

▼B

(3)  Directorul coordonează activitățile grupurilor de lucru.

(4)  Directorul conduce personalul pe care îl încadrează și pe care îl revocă din funcție.

(5)  Directorul răspunde în fața consiliului de ►M6  conducere ◄ pentru activitățile sale.

Articolul 8

▼M6

(1)  Pe baza unui proiect prezentat de către director, consiliul de conducere stabilește prioritățile pe termen mediu și programul de lucru anual în acord cu serviciile Comisiei. Programul ține seama de nevoile prioritare semnalate de către instituțiile Comunității.

▼B

(2)  Centrul își programează activitățile luând în considerare și activitățile altor organisme care își desfășoară activitatea în domeniul formării profesionale.

▼M1 —————

▼M5

Articolul 10

(1)  Toate veniturile și cheltuielile Centrului fac obiectul unor estimări pentru fiecare exercițiu bugetar, care coincide cu anul calendaristic, și sunt înscrise în bugetul Centrului, care cuprinde și o listă a posturilor.

(2)  În cadrul bugetului Centrului, veniturile și cheltuielile trebuie să fie echilibrate.

Articolul 11

(1)  În fiecare an, consiliul de ►M6  conducere ◄ , pe baza proiectului întocmit de director, elaborează o estimare a veniturilor și cheltuielilor Centrului pentru exercițiul financiar următor. Această estimare, care cuprinde și un proiect de listă a posturilor, este transmisă de către consiliul de ►M6  conducere ◄ Comisiei până la data de 31 martie a fiecărui an.

(2)  Estimarea se transmite de către Comisie Parlamentului European și Consiliului (denumite în continuare „autoritatea bugetară”) împreună cu anteproiectul bugetului general al Uniunii Europene.

(3)  Pe baza estimării, Comisia înscrie în anteproiectul bugetului general al Uniunii Europene estimările pe care le consideră necesare în ceea ce privește lista posturilor și cuantumul subvenției incluse în bugetul general, în legătură cu care sesizează autoritatea bugetară în conformitate cu articolul 272 din tratat.

(4)  Autoritatea bugetară autorizează creditele reprezentând subvenția destinată Centrului.

Autoritatea bugetară aprobă o listă a posturilor Centrului.

(5)  Consiliul de ►M6  conducere ◄ adoptă bugetul Centrului. Acesta devine definitiv după adoptarea definitivă a bugetului general al Uniunii Europene. Dacă este cazul, bugetul Centrului se ajustează în consecință.

(6)  Consiliul de ►M6  conducere ◄ notifică, în cel mai scurt timp, autorității bugetare intenția sa de a realiza orice proiect care poate avea efecte financiare semnificative asupra finanțării bugetului, în special proiectele de natură imobiliară, precum închirierea sau achiziționarea de imobile. Consiliul informează Comisia cu privire la aceasta.

Dacă o componentă a autorității bugetare își manifestă intenția de a prezenta un aviz, aceasta transmite avizul respectiv consiliului de ►M6  conducere ◄ în termen de șase săptămâni de la notificarea proiectului.

Articolul 12

(1)  Regulamentul financiar aplicabil Centrului este adoptat de către consiliul de ►M6  conducere ◄ , după consultarea Comisiei. Acesta poate fi diferit de dispozițiile Regulamentului-cadru financiar (CE, Euratom) nr. 2343/2002 al Comisiei din 19 noiembrie 2002 privind regulamentul-cadru financiar pentru organismele menționate la articolul 185 din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului privind regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităților Europene ( 5 ) numai dacă cerințele specifice funcționării Centrului impun acest lucru și numai cu acordul prealabil al Comisiei.

Articolul 12a

(1)  Directorul execută bugetul Centrului.

(2)  Până la 1 martie cel târziu după încheierea exercițiului financiar, contabilul Centrului comunică situația provizorie a conturilor împreună cu raportul asupra gestiunii bugetare și financiare a exercițiului contabilului Comisiei. Contabilul Comisiei efectuează consolidarea situației provizorii a conturilor instituțiilor și organismelor descentralizate în conformitate cu articolul 128 din regulamentul financiar general.

(3)  Până la 31 martie cel târziu după încheierea exercițiului financiar, contabilul Comisiei transmite situația provizorie a conturilor Centrului împreună cu raportul asupra gestiunii bugetare și financiare a exercițiului Curții de Conturi. Raportul asupra gestiunii bugetare și financiare a exercițiului se transmite și Parlamentului European și Consiliului.

(4)  După primirea observațiilor formulate de Curtea de Conturi cu privire la situația provizorie a conturilor Centrului, în conformitate cu dispozițiile articolul 129 din regulamentul financiar general, directorul elaborează situația definitivă a conturilor Centrului pe proprie răspundere și o transmite spre avizare consiliului de ►M6  conducere ◄ .

(5)  Consiliul de ►M6  conducere ◄ emite un aviz cu privire la situația definitivă a conturilor Centrului.

(6)  Directorul transmite Parlamentului European, Consiliului, Comisiei și Curții de Conturi situația definitivă a conturilor, împreună cu avizul consiliului de ►M6  conducere ◄ , până la data de 1 iulie a fiecărui an, ulterioară încheierii exercițiului financiar.

(7)  Situația definitivă a conturilor se publică.

(8)  Directorul adresează Curții de Conturi un răspuns la observațiile transmise de aceasta până la data de 30 septembrie a fiecărui an. El transmite acest răspuns și consiliului de ►M6  conducere ◄ .

(9)  Directorul furnizează Parlamentului European, la cererea acestuia, după cum se prevede la articolul 146 alineatul (3) din regulamentul financiar general, orice informație necesară bunei derulări a procedurii de descărcare pentru exercițiul financiar în cauză.

(10)  Parlamentul European, la recomandarea Consiliului, care hotărăște cu majoritate calificată, dă descărcare directorului, înainte de data de 30 aprilie a anului N + 2, pentru executarea bugetului exercițiului financiar N.

▼M5

Articolul 12b

(1)  Consiliul de ►M6  conducere ◄ adoptă raportul anual privind activitățile și perspectivele Centrului și îl transmite până la data de 15 iunie a fiecărui an Parlamentului European, Consiliului, Comisiei, Comitetului Economic și Social European și Curții de Conturi.

(2)  Centrul transmite anual autorității bugetare orice informație pertinentă privind rezultatele procedurii de evaluare.

▼M3

Articolul 13

Personalul Centrului se supune regulamentelor și reglementărilor aplicabile funcționarilor și altor agenți ai Comunităților Europene.

Centrul exercită, cu privire la personalul său, competențele acordate autorității învestite cu competența de numire.

Consiliul de ►M6  conducere ◄ al Centrului, în acord cu Comisia, adoptă modalitățile de aplicare adecvate.

▼B

Articolul 14

Membrii consiliului de ►M6  conducere ◄ , directorul, personalul și toate celelalte persoane care participă la activitățile Centrului au obligația, chiar și după ce funcțiile acestora au încetat, să nu dezvăluie informații din categoria celor care, prin natura lui, fac obiectul secretului profesional.

▼M5

Articolul 14a

(1)  Regulamentul (CE) nr. 1049/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2001 privind accesul publicului la documentele Parlamentului European, ale Consiliului și ale Comisiei ( 6 ) se aplică și documentelor deținute de Centru.

(2)  Consiliul de ►M6  conducere ◄ adoptă modalitățile practice de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1049/2001 în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a Regulamentului (CE) nr. 1655/2003 al Consiliului din 18 iunie 2003 de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 337/75 privind înființarea Centrului european pentru dezvoltarea formării profesionale și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 1416/76 ( 7 ).

(3)  Deciziile adoptate de Centru în aplicarea articolului 8 din Regulamentul (CE) nr. 1049/2001 pot face obiectul unei plângeri adresate Ombudsmanului sau al unei căi de atac în fața Curții de Justiție, în condițiile prevăzute la articolul 195 și, respectiv, articolul 230 din tratat.

▼B

Articolul 15

Regimul lingvistic al Comunităților Europene se aplică Centrului.

Articolul 16

Protocolul privind privilegiile și imunitățile Comunităților Europene se aplică Centrului.

Articolul 17

(1)  Răspunderea contractuală a Centrului este reglementată de legislația aplicabilă contractului în cauză.

Curtea de Justiție a Comunităților Europene este competentă să hotărască în temeiul unei clauze compromisorii incluse într-un contract încheiat de Centru.

(2)  În cazul răspunderii extracontractuale, Centrul, în conformitate cu principiile generale comune drepturilor statelor membre, trebuie să repare prejudiciile cauzate de Centru sau de agenții săi în exercitarea funcțiilor lor.

Curtea de Justiție este competentă să judece litigiile privind repararea acestor prejudicii.

(3)  Răspunderea personală a agenților față de Centru este reglementată de dispozițiile privind personalul Centrului.

Articolul 18

Orice act al Centrului, expres sau tacit, poate fi supus Comisiei de către orice stat membru, orice membru al consiliului de ►M6  conducere ◄ și orice terț interesat direct și individual, în vederea verificării legalității sale.

Comisia trebuie sesizată în termen de 15 zile de la data la care partea implicată a luat cunoștință de actul contestat.

Comisia ia o decizie în termen de o lună. Dacă nu a fost luată nici o decizie în cursul acestei perioade, cazul este considerat respins.

Articolul 19

Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la publicarea sa în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.



( 1 ) JO C 127, 18.10.1974, p. 20.

( 2 ) JO C 125, 16.10.1974, p. 41.

( 3 ) JO 63, 20.4.1963, p. 1338/63.

( 4 ) JO C 13, 12.2.1974, p. 1.

( 5 ) JO L 357, 31.12.2002, p. 72, rectificat în JO L 2, 7.1.2003, p. 39.

( 6 ) JO L 145, 31.5.2001, p. 43.

( 7 ) JO L 245, 29.9.2003, p. 41.