26.10.2022   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 276/40


REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2022/2058 AL COMISIEI

din 28 februarie 2022

de completare a Regulamentului (UE) nr. 575/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare referitoare la orizonturile de lichiditate pentru abordarea bazată pe modele interne alternativă, menționate la articolul 325bd alineatul (7)

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 575/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 iunie 2013 privind cerințele prudențiale pentru instituțiile de credit și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 (1), în special articolul 325bd alineatul (7) al treilea paragraf,

întrucât:

(1)

O metodologie generală pentru încadrarea unui factor de risc al unei poziții într-o categorie generală de factori de risc în sensul articolului 325bd alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 ar trebui să le permită instituțiilor să identifice categoriile generale de factori de risc și subcategoriile generale de factori de risc corespunzătoare riscurilor pe care le implică factorul de risc, pentru a determina orizontul său de lichiditate adecvat. Metodologia generală ar trebui să fie suficient de generică pentru a se putea aplica majorității factorilor de risc.

(2)

Având în vedere particularitățile anumitor factori de risc, inclusiv ale celor care nu se încadrează în nicio categorie generală de factori de risc menționată în tabelul 2 de la articolul 325bd din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, metodologia generală ar putea duce la rezultate diferite între instituții atunci când este aplicată factorilor de risc respectivi, conducând la o lipsă de armonizare și la un potențial arbitraj de reglementare. Prin urmare, este necesar să se completeze metodologia generală cu norme specifice.

(3)

Un volum mediu zilnic (turnover) ridicat de tranzacții nete cu instrumente financiare derivate extrabursiere (OTC) pe rata dobânzii reprezintă un bun indicator al naturii lichide a monedelor-suport respective. Prin urmare, este oportun să se ia în considerare acest indicator al volumului de tranzacții pentru precizarea monedelor care ar trebui să constituie subcategoria „Cele mai lichide monede” a categoriei generale de factori de risc „Rata dobânzii” menționate în tabelul 2 de la articolul 325bd din Regulamentul (UE) nr. 575/2013. Ancheta trienală privind volumul de tranzacții cu instrumente financiare derivate OTC pe rata dobânzii (2) efectuată în rândul băncilor centrale de către Banca Reglementelor Internaționale (BIS) reprezintă o sursă fiabilă de date statistice pentru a evalua volumul acestor tranzacții, pentru fiecare instrument și monedă. Din acest motiv și pentru a se asigura coerența cu practicile internaționale, este oportun să se ia în considerare rezultatele anchetei respective în scopul precizării monedelor care constituie subcategoria „Cele mai lichide monede”.

(4)

În mod similar, un volum mediu zilnic ridicat de tranzacții nete cu instrumente financiare derivate OTC pe schimbul valutar reprezintă un bun indicator al naturii lichide a respectivelor perechi de monede suport. Prin urmare, este oportun să se ia în considerare acest indicator pentru precizarea perechilor de monede care ar trebui să constituie subcategoria „Cele mai lichide perechi de monede” a categoriei generale de factori de risc „Schimb valutar” menționate în tabelul 2 de la articolul 325bd din Regulamentul (UE) nr. 575/2013. Ancheta trienală privind volumul de tranzacții cu instrumente financiare derivate OTC pe schimbul valutar (3) efectuată în rândul băncilor centrale de către BIS reprezintă o sursă fiabilă de date statistice pentru a evalua volumul acestor tranzacții, pentru fiecare instrument și monedă. Din acest motiv și pentru a se asigura coerența cu practicile internaționale, este oportun să se ia în considerare rezultatele anchetei respective în scopul precizării perechilor de monede care constituie subcategoria „Cele mai lichide perechi de monede”.

(5)

Având în vedere diversitatea piețelor de titluri de capital din Uniune, în sensul subcategoriilor „Prețul titlurilor de capital” și „Volatilitate” ale categoriei generale de factori de risc „Titluri de capital” menționate în tabelul 2 de la articolul 325bd din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, este necesară definirea capitalizării de piață scăzute și a capitalizării de piață ridicate pe baza unei combinații între un prag absolut și un prag relativ. Având în vedere necesitatea coerenței cu standardele de reglementare internaționale, este oportun ca pragul absolut să se bazeze pe pragul stabilit de Comitetul de la Basel pentru supraveghere bancară (4). Având în vedere că Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/1646 al Comisiei (5) prevede o listă de indici principali bazați pe lichiditatea componentelor indicilor și că metodologia de stabilire a listei respective se bazează pe capitalizarea de piață și pe acțiunile liber tranzacționabile, precum și pe condiția unui prag minim de lichiditate, este oportun ca pragul relativ să fie stabilit în conformitate cu regulamentul de punere în aplicare menționat. Prin urmare, titlurile de capital din cadrul indicilor principali menționați în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/1646 și ale căror componente sunt toate cotate în Uniune ar trebui considerate titluri de capital cu capitalizare de piață ridicată, în timp ce toate celelalte titluri de capital ar trebui considerate titluri de capital cu capitalizare de piață scăzută.

(6)

Prezentul regulament se bazează pe proiectul de standarde tehnice de reglementare prezentat Comisiei de Autoritatea Bancară Europeană.

(7)

Autoritatea Bancară Europeană a organizat consultări publice deschise cu privire la proiectul de standarde tehnice de reglementare pe care se bazează prezentul regulament, a analizat costurile și beneficiile potențiale aferente și a solicitat opinia Grupului părților interesate din domeniul bancar instituit în conformitate cu articolul 37 din Regulamentul (UE) nr. 1093/2010 al Parlamentului European și al Consiliului (6),

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

CAPITOLUL 1

Încadrarea factorilor de risc

Articolul 1

Metodologia generală

(1)   La încadrarea factorilor de risc în categoriile generale de factori de risc menționate în tabelul 2 de la articolul 325bd din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, instituțiile încadrează fiecare factor de risc în cea mai adecvată categorie generală de factori de risc, având în vedere natura riscului reflectat de factorul de risc și datele de intrare utilizate pentru factorul de risc în modelul de măsurare a riscului.

La încadrarea factorilor de risc în subcategoriile generale de factori de risc ale categoriilor generale de factori de risc menționate în tabelul respectiv, instituțiile încadrează fiecare factor de risc în cea mai adecvată subcategorie generală de factori de risc a categoriei generale de factori de risc în cauză, având în vedere natura riscului reflectat de factorul de risc și datele de intrare utilizate pentru factorul de risc în modelul de măsurare a riscului.

(2)   În sensul alineatului (1), în cazul în care natura factorului de risc nu corespunde niciunei categorii generale de factori de risc menționate în tabelul 2 de la articolul 325bd din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, instituțiile încadrează factorul de risc respectiv în categoria generală de factori de risc „Marfă” din tabel și în subcategoria generală de factori de risc „Alte tipuri” a categoriei respective.

(3)   În sensul alineatului (1), în cazul unui factor de risc care ar putea fi încadrat în mai multe categorii generale de factori de risc sau subcategorii generale de factori de risc, instituțiile identifică toate categoriile și subcategoriile corespunzătoare respective.

Dintre respectivele categorii generale de factori de risc sau subcategorii generale corespunzătoare de factori de risc, factorul de risc este încadrat în categoria generală de factori de risc și în subcategoria generală de factori de risc corespunzătoare care au orizontul de lichiditate cel mai lung.

În cazul în care mai multe categorii generale de factori de risc sau subcategorii generale corespunzătoare de factori de risc au același orizont de lichiditate cel mai lung, factorul de risc poate fi încadrat în oricare dintre respectivele categorii generale de factori de risc și subcategorii generale de factori de risc corespunzătoare.

Articolul 2

Metodologia specifică pentru instrumentele-indice omogene

(1)   Prin derogare de la articolul 1, în cazul în care o instituție reprezintă o poziție pe un instrument-indice omogen ca un singur factor de risc în modelul său de măsurare a riscului, instituția poate alege să încadreze factorul de risc în conformitate cu metodologia prevăzută la alineatul (2).

În sensul prezentului articol, un „indice omogen” înseamnă un indice care are una dintre următoarele compoziții:

(a)

titluri de capital sau alți indici compuși numai din titluri de capital;

(b)

obligațiuni sau alți indici compuși numai din obligațiuni;

(c)

instrumente de tip credit default swap sau alți indici compuși numai din instrumente de tip credit default swap;

(d)

mărfuri sau alți indici compuși numai din mărfuri.

(2)   Orizontul de lichiditate al unui singur factor de risc care modelează un instrument-indice omogen, astfel cum se menționează la alineatul (1), poate fi determinat de către o instituție după cum urmează:

(a)

instituția încadrează factorul de risc în categoria generală de factori de risc menționată în tabelul 2 de la articolul 325bd din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 care corespunde categoriei adecvate pentru compoziția indicelui omogen;

(b)

instituția aplică metodologia generală prevăzută la articolul 1 separat pentru fiecare dintre componentele indicelui omogen pentru a determina orizonturile de lichiditate corespunzătoare ale acestora;

(c)

instituția calculează media ponderată a orizonturilor de lichiditate determinate în conformitate cu litera (b) pe baza ponderii fiecărei componente în cadrul indicelui;

(d)

orizontul de lichiditate al factorilor de risc care modelează instrumentul-indice omogen este orizontul de lichiditate cel mai scurt al subcategoriilor componentelor indicelui care este mai mare sau egal cu media ponderată menționată la litera (c).

În sensul literei (a), un factor de risc al unui instrument-indice omogen cu compoziția menționată la alineatul (1) literele (b) și (c) este încadrat în categoria generală de factori de risc „Marjă de credit”.

Articolul 3

Metodologia specifică pentru factorii de risc de inflație, de risc de bază monovalutară și intervalutară

(1)   Prin derogare de la articolul 1, instituțiile încadrează factorii de risc de inflație pentru o monedă dată în categoria generală de factori de risc „Rata dobânzii” și în subcategoria generală de factori de risc aferentă monedei respective.

(2)   Prin derogare de la articolul 1, instituțiile încadrează factorii de risc de bază monovalutară și factorii de risc de bază intervalutară în categoria generală de factori de risc „Rata dobânzii” și în subcategoria generală de factori de risc aferentă monedei în care este denominată baza.

Articolul 4

Metodologia specifică pentru factorii de risc de rată repo și de dividende

(1)   Prin derogare de la articolul 1, instituțiile încadrează factorii de risc de rată repo a titlurilor de capital și de dividende în categoria generală de factori de risc „Titluri de capital”.

(2)   Prin derogare de la articolul 1, în scopul determinării subcategoriei generale de factori de risc, factorii de risc de rată repo a titlurilor de capital și de dividende pentru un anumit titlu de capital sunt tratați ca factori de risc care corespund volatilității respectivului titlu de capital.

CAPITOLUL 2

Determinarea subcategoriei „Cele mai lichide monede”, determinarea subcategoriei „Cele mai lichide perechi de monede” și definirea subcategoriilor „Capitalizare de piață scăzută” și „Capitalizare de piață ridicată”

Articolul 5

Subcategoria „Cele mai lichide monede”

Monedele care constituie subcategoria „Cele mai lichide monede” a categoriei generale de factori de risc „Rata dobânzii” menționate în tabelul 2 de la articolul 325bd din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 sunt cele enumerate în anexa I la prezentul regulament.

Articolul 6

Subcategoria „Cele mai lichide perechi de monede”

Perechile de monede care constituie subcategoria „Cele mai lichide perechi de monede” a categoriei generale de factori de risc „Schimb valutar” menționate în tabelul 2 de la articolul 325bd din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 sunt cele enumerate în anexa II la prezentul regulament.

Articolul 7

Definiția capitalizării de piață scăzute și ridicate

(1)   În sensul subcategoriilor „Prețul titlurilor de capital” și „Volatilitate” ale categoriei generale de factori de risc „Titluri de capital” menționate în tabelul 2 de la articolul 325bd din Regulamentul (UE) nr. 575/2013, un titlu de capital cu capitalizare de piață ridicată trebuie să îndeplinească cel puțin una dintre următoarele condiții:

(a)

capitalizarea de piață a titlului de capital este mai mare de 1,75 miliarde EUR;

(b)

titlul de capital este inclus în unul dintre indicii principali prevăzuți în anexa I la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/1646, ale cărui componente sunt toate cotate în Uniune.

(2)   Toate titlurile de capital diferite de cele menționate la alineatul (1) sunt considerate titluri de capital cu capitalizare de piață redusă.

Articolul 8

Intrare în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 28 februarie 2022.

Pentru Comisie

Președinta

Ursula VON DER LEYEN


(1)  JO L 176, 27.6.2013, p. 1.

(2)  „Interest rate derivatives market turnover in 2019”, Ancheta trienală a BIS din 2019 în rândul băncilor centrale, Departamentul Monetar și Economic.

(3)  „Global foreign exchange market turnover in 2019”, Ancheta trienală a BIS din 2019 în rândul băncilor centrale, Departamentul Monetar și Economic.

(4)  Cerințele de capital minim pentru riscul de piață, ianuarie 2019 (rev. februarie 2019).

(5)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/1646 al Comisiei din 13 septembrie 2016 de stabilire a standardelor tehnice de punere în aplicare referitoare la indicii principali și bursele recunoscute în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 575/2013 al Parlamentului European și al Consiliului privind cerințele prudențiale pentru instituțiile de credit și firmele de investiții (JO L 245, 14.9.2016, p. 5).

(6)  Regulamentul (UE) nr. 1093/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 noiembrie 2010 de instituire a Autorității europene de supraveghere (Autoritatea bancară europeană), de modificare a Deciziei nr. 716/2009/CE și de abrogare a Deciziei 2009/78/CE a Comisiei (JO L 331, 15.12.2010, p. 12).


ANEXA I

Lista celor mai lichide monede menționate la articolul 5

euro (EUR);

dolarul american (USD);

lira sterlină (GBP);

yenul japonez (JPY);

dolarul australian (AUD);

coroana suedeză (SEK);

dolarul canadian (CAD).


ANEXA II

Lista perechilor de monede menționate la articolul 6

În sensul prezentei anexe, se utilizează următoarele coduri referitoare la monede:

 

EUR (euro), USD (dolar american), JPY (yen japonez), GBP (liră sterlină), CHF (franc elvețian), CAD (dolar canadian), MXN (peso mexican), CNY (yuan renminbi), NZD (dolar neozeelandez), RUB (rublă rusească), HKD (dolar din Hong Kong), SGD (dolar singaporez), TRY (liră turcească), KRW (won sud-coreean), SEK (coroană suedeză), ZAR (rand sud-african), INR (rupie indiană), NOK (coroană norvegiană), BRL (real brazilian), AUD (dolar australian), DKK (coroană daneză), BGN (leva bulgărească), HRK (kuna croată).

 

EUR/USD, EUR/JPY, EUR/GBP, EUR/CHF, EUR/CAD, EUR/MXN, EUR/CNY, EUR/NZD, EUR/RUB, EUR/HKD, EUR/SGD, EUR/TRY, EUR/KRW, EUR/SEK, EUR/ZAR, EUR/INR, EUR/NOK, EUR/BRL, EUR/AUD.

 

USD/JPY, USD/GBP, USD/AUD, USD/CAD, USD/CHF, USD/MXN, USD/CNY, USD/NZD, USD/RUB, USD/HKD, USD/SGD, USD/TRY, USD/KRW, USD/SEK, USD/ZAR, USD/INR, USD/NOK, USD/BRL, USD/DKK, USD/BGN, USD/HRK.

 

JPY/GBP, JPY/CAD, JPY/CHF, JPY/MXN, JPY/CNY, JPY/NZD, JPY/RUB, JPY/HKD, JPY/SGD, JPY/TRY, JPY/KRW, JPY/SEK, JPY/ZAR, JPY/INR, JPY/NOK, JPY/BRL, JPY/DKK, JPY/AUD, JPY/BGN, JPY/HRK.

 

GBP/AUD, GBP/CAD, GBP/CHF, GBP/MXN, GBP/CNY, GBP/NZD, GBP/RUB, GBP/HKD, GBP/SGD, GBP/TRY, GBP/KRW, GBP/SEK, GBP/ZAR, GBP/INR, GBP/NOK, GBP/BRL, GBP/DKK, GBP/BGN, GBP/HRK.

 

AUD/CAD, AUD/CHF, AUD/MXN, AUD/CNY, AUD/NZD, AUD/RUB, AUD/HKD, AUD/SGD, AUD/TRY, AUD/KRW, AUD/SEK, AUD/ZAR, AUD/INR, AUD/NOK, AUD/BRL.

 

CAD/CHF, CAD/MXN, CAD/CNY, CAD/NZD, CAD/RUB, CAD/HKD, CAD/SGD, CAD/TRY, CAD/KRW, CAD/SEK, CAD/ZAR, CAD/INR, CAD/NOK, CAD/BRL.

 

CHF/MXN, CHF/CNY, CHF/NZD, CHF/RUB, CHF/HKD, CHF/SGD, CHF/TRY, CHF/KRW, CHF/SEK, CHF/ZAR, CHF/INR, CHF/NOK, CHF/BRL, CHF/DKK, CHF/BGN, CHF/HRK.

 

MXN/CNY, MXN/NZD, MXN/RUB, MXN/HKD, MXN/SGD, MXN/TRY, MXN/KRW, MXN/SEK, MXN/ZAR, MXN/INR, MXN/NOK, MXN/BRL.

 

CNY/NZD, CNY/RUB, CNY/HKD, CNY/SGD, CNY/TRY, CNY/KRW, CNY/SEK, CNY/ZAR, CNY/INR, CNY/NOK, CNY/BRL.

 

NZD/RUB, NZD/HKD, NZD/SGD, NZD/TRY, NZD/KRW, NZD/SEK, NZD/ZAR, NZD/INR, NZD/NOK, NZD/BRL.

 

RUB/HKD, RUB/SGD, RUB/TRY, RUB/KRW, RUB/SEK, RUB/ZAR, RUB/INR, RUB/NOK, RUB/BRL.

 

HKD/SGD, HKD/TRY, HKD/KRW, HKD/SEK, HKD/ZAR, HKD/INR, HKD/NOK, HKD/BRL.

 

SGD/TRY, SGD/KRW, SGD/SEK, SGD/ZAR, SGD/INR, SGD/NOK, SGD/BRL.

 

TRY/KRW, TRY/SEK, TRY/ZAR, TRY/INR, TRY/NOK, TRY/BRL.

 

KRW/SEK, KRW/ZAR, KRW/INR, KRW/NOK, KRW/BRL.

 

SEK/ZAR, SEK/INR, SEK/NOK, SEK/BRL.

 

ZAR/INR, ZAR/NOK, ZAR/BRL.

 

INR/NOK, INR/BRL.

 

NOK/BRL.