Accept Refuse

EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012XC0803(02)

Aviz adresat importatorilor – Importuri din Israel în UE

OJ C 232, 3.8.2012, p. 5–5 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

3.8.2012   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 232/5


Aviz adresat importatorilor

Importuri din Israel în UE

2012/C 232/03

Printr-un aviz anterior către importatori, publicat la 25 ianuarie 2005în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene  (1), operatorilor li s-a reamintit că produsele fabricate în așezările israeliene aflate în teritoriile plasate sub administrația Israelului începând din iunie 1967 nu au dreptul să beneficieze de un tratament tarifar preferențial în temeiul Acordului de asociere UE-Israel (2).

Se reamintește faptul că, în conformitate cu acordul dintre UE și Israel privind implementarea Protocolului 4 la Acordul de asociere UE-Israel, toate certificatele de circulație a mărfurilor EUR.1 și declarațiile pe factură emise sau întocmite în Israel poartă, începând cu 1 februarie 2005, codul poștal și numele orașului, al satului sau al zonei industriale în care a avut loc producția care conferă caracter originar. Același lucru este valabil pentru toate certificatele de circulație EUR-MED și declarațiile pe factură EUR-MED care pot fi emise sau întocmite în Israel în vederea exportului către UE în temeiul Protocolului 4 la Acordul de asociere UE-Israel, astfel cum a fost modificat prin Decizia nr. 2/2005 a Consiliului de asociere UE-Israel (3).

Operatorii care intenționează să prezinte documente justificative cu privire la origine în vederea obținerii unui tratament preferențial pentru produsele originare din Israel sunt informați că tratamentul preferențial va fi refuzat mărfurilor în cazul cărora dovada de origine indică faptul că producția care conferă caracterul originar s-a desfășurat într-un loc aflat în teritoriile plasate sub administrația Israelului începând din iunie 1967.

Deși procedurile în vigoare permit o aplicare adecvată a acordului, este necesară modernizarea modalităților de implementare a acestuia în UE, în lumina experienței dobândite. În acest scop, importatorii sunt informați că o listă actualizată a locurilor neeligibile și a codurilor poștale ale acestora este disponibilă pe site-ul web al Comisiei dedicat uniunii vamale (4). Aceasta poate fi obținută și de la autoritățile vamale din statele membre ale UE sau poate fi accesată pe site-urile web ale acestora.

Operatorilor li se recomandă să consulte periodic această listă și cel puțin înainte de depunerea unei declarații vamale pentru punerea în liberă circulație a mărfurilor pentru care intenționează să furnizeze o dovadă a originii preferențiale emisă sau întocmită în Israel.

Prezentul aviz înlocuiește avizul din 25 ianuarie 2005 începând cu data de 13 august 2012.


(1)  JO C 20, 25.1.2005, p. 2.

(2)  JO L 147, 21.6.2000, p. 3.

(3)  JO L 20, 24.1.2006, p. 1.

(4)  http://ec.europa.eu/taxation_customs/customs/technical-arrangement_postal-codes.pdf


Top