Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022H2337

Recomandarea (UE) 2022/2337 a Comisiei din 28 noiembrie 2022 privind Lista europeană a bolilor profesionale

C/2022/8472

JO L 309, 30.11.2022, p. 12–21 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2022/2337/oj

30.11.2022   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 309/12


RECOMANDAREA (UE) 2022/2337 A COMISIEI

din 28 noiembrie 2022

privind Lista europeană a bolilor profesionale

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 292,

întrucât:

(1)

Prin Recomandarea 2003/670/CE a Comisiei din 19 septembrie 2003 privind Lista europeană a bolilor profesionale (1), Comisia a recomandat statelor membre să pună în aplicare o serie de măsuri în vederea actualizării și a îmbunătățirii diverselor aspecte ale politicilor lor referitoare la bolile profesionale. Aceste măsuri se referă la recunoașterea, despăgubirea și prevenirea bolilor profesionale, stabilirea de obiective naționale pentru reducerea bolilor profesionale, raportarea și înregistrarea bolilor profesionale, colectarea de date privind epidemiologia bolilor, promovarea cercetării în domeniul afecțiunilor legate de o activitate profesională, îmbunătățirea diagnosticării bolilor profesionale, diseminarea datelor statistice și epidemiologice privind bolile profesionale și promovarea unui rol activ pentru sistemele naționale de sănătate publică și îngrijiri de sănătate în prevenirea bolilor profesionale.

(2)

Pandemia de COVID-19 a afectat toate statele membre de la începutul anului 2020, cauzând perturbări majore în toate sectoarele și serviciile și afectând sănătatea și siguranța lucrătorilor din întreaga Uniune Europeană (UE). În prezent, situația epidemiologică din UE legată de COVID-19 s-a îmbunătățit, în principal datorită disponibilității pe scară largă a vaccinurilor, dar rămâne dificilă, în special având în vedere posibilele noi valuri de COVID-19 și apariția unor variante ale virusului SARS-CoV-2, precum și a unor cazuri de COVID de lungă durată.

(3)

În acest context, printre alte măsuri, Comisia a anunțat, în comunicarea sa intitulată „Cadrul strategic al UE privind sănătatea și siguranța la locul de muncă 2021-2027 – Securitatea și sănătatea în muncă într-o lume a muncii în schimbare” (2) („Cadrul strategic al UE”), că va actualiza Recomandarea 2003/670/CE a Comisiei pentru a include COVID-19, cu scopul de a promova recunoașterea COVID-19 ca boală profesională de către statele membre și de a încuraja convergența.

(4)

În urma adoptării cadrului strategic al UE, Comitetul consultativ pentru securitate și sănătate la locul de muncă (CCSS) a instituit un grup de lucru dedicat cu mandatul de a pregăti un proiect de aviz în vederea adoptării de către CCSS pe tema actualizării Recomandării 2003/670/CE pentru a include COVID-19. La 18 mai 2022, CCSS a adoptat avizul aferent, care recomandă includerea COVID-19 în anexa I la Recomandarea 2003/670/CE prin adăugarea unei noi rubrici nr. 408 referitoare la COVID-19 cauzată de activitatea de prevenire a bolilor, de asistență medicală și socială și de asistență la domiciliu sau, în contextul pandemiei, în sectoarele în care există o epidemie în activități în care s-a dovedit existența unui risc de infectare.

(5)

Prezenta recomandare ia în considerare avizul CCSS și introduce COVID-19 în anexa I la recomandare. Este necesar ca termenul „asistență medicală și socială” să fie înțeles ca referindu-se la activitățile economice din secțiunea Q din nomenclatorul statistic NACE Rev. 2 (3). În ceea ce privește activitățile economice, cu excepția celor care intră sub incidența secțiunii Q din nomenclatorul statistic NACE Rev. 2, este necesar ca respectivele condiții și anume, existența unui „context pandemic” și existența unei „epidemii în activități în care s-a dovedit existența unui risc de infectare”, să fie înțelese ca fiind stabilite cumulativ. În acest sens, este necesar ca un „context pandemic” să fie înțeles ca situația în care organismele internaționale competente, cum ar fi Organizația Mondială a Sănătății (OMS), declară anumite epidemii de boală ca fiind pandemie. Este necesar ca, în sensul noii dispoziții din recomandare, statele membre să definească o „epidemie” în conformitate cu legislația sau practicile naționale. Există un risc „dovedit” de infectare în activitățile pentru care, în conformitate cu legislația sau practica națională, s-a stabilit o legătură de cauzalitate între activitatea desfășurată în cadrul acestor activități și expunerea crescută la SARS-CoV-2.

(6)

În conformitate cu principiul subsidiarității și având în vedere competențele respective ale UE și ale statelor membre în domeniul sănătății publice și al politicii sociale în temeiul tratatelor, este necesar ca stabilirea măsurilor de sănătate publică care trebuie luate în contextul oricărei pandemii, inclusiv a celor care se aplică locurilor de muncă și întreprinderilor, precum și constatarea existenței unei epidemii în activități în care s-a dovedit existența unui risc de infectare, să fie la latitudinea statelor membre, acționând în deplină conformitate cu legislația UE, inclusiv cu legislația UE privind securitatea și sănătatea în muncă. În acest context, este necesar să se țină seama în special de regulamentul Parlamentului European și al Consiliului privind amenințările transfrontaliere grave pentru sănătate și de abrogare a Deciziei 1082/2013/UE [2020/0322 (COD)] (4).

(7)

Raportul Eurostat din 2021 intitulat „Posibilitatea de a recunoaște COVID-19 ca fiind de origine profesională la nivel național în UE și în țările AELS” (5) arată că majoritatea statelor membre recunosc COVID-19 ca boală profesională sau ca accident de muncă, în conformitate cu condițiile definite la nivel național.

(8)

Deși recunoașterea bolilor profesionale este o chestiune strâns legată de conceperea sistemelor de securitate socială, care este o competență a statelor membre, Comisia promovează recunoașterea de către statele membre a bolilor profesionale enumerate în Lista europeană a bolilor profesionale. Astfel cum se menționează în cadrul strategic al UE, este în continuare necesar să se pună un accent mai mare pe bolile profesionale. În conformitate cu principiile generale de prevenire care constituie nucleul Directivei-cadru din 1989 privind securitatea și sănătatea la locul de muncă (6) și al directivelor conexe privind sănătatea și securitatea la locul de muncă, este necesar ca prezenta recomandare să fie un instrument principal pentru prevenirea bolilor profesionale la nivelul UE. În plus, este, de asemenea, important să fie sprijiniți lucrătorii infectați, în special cei suferinzi de COVID-19, precum și familiile care au pierdut membri ai familiei din cauza expunerii profesionale.

(9)

În conformitate cu cadrul strategic al UE, este necesar ca statele membre să fie invitate să implice activ toți actorii, în special partenerii sociali, în elaborarea de măsuri pentru prevenirea eficientă a bolilor profesionale.

(10)

Cadrul strategic al UE se referă la necesitatea unei baze de dovezi mai solide care să stea la baza legislației și a politicilor, precum și a cercetării și a colectării de date, atât la nivelul UE, cât și la nivel național, ca o condiție prealabilă pentru prevenirea bolilor profesionale și a accidentelor de muncă. Cooperarea și schimbul de informații, experiența și bunele practici sunt esențiale pentru îmbunătățirea analizei și a prevenirii în întreaga UE.

(11)

Recomandarea adresată statelor membre de a transmite Comisiei și de a pune la dispoziția părților interesate date statistice și epidemiologice privind bolile profesionale recunoscute la nivel național rămâne relevantă, ținând seama de Regulamentul (CE) nr. 1338/2008 (7), precum și având în vedere evoluțiile legate de lucrările-pilot referitoare la Statisticile europene privind bolile profesionale (EODS).

(12)

Rolul Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă, instituită prin Regulamentul (UE) 2019/126 al Parlamentului European și al Consiliului (8), este, printre altele, de a furniza instituțiilor și organismelor Uniunii și statelor membre informațiile tehnice, științifice și economice obiective disponibile și expertiza calificată de care au nevoie pentru a formula și a pune în aplicare politici judicioase și eficace menite să protejeze securitatea și sănătatea lucrătorilor, precum și de a colecta, analiza și disemina informații tehnice, științifice și economice în statele membre. În consecință, este în plus necesar ca agenția să joace un rol important în schimbul de informații, de experiență și de bune practici privind prevenirea bolilor profesionale.

(13)

Sistemele naționale de sănătate publică și de îngrijiri de sănătate pot juca un rol important în îmbunătățirea prevenirii bolilor profesionale, de exemplu prin creșterea nivelului de informare a personalului medical în vederea îmbunătățirii cunoștințelor și a diagnosticării acestor boli.

(14)

Având în vedere considerațiile de mai sus și ținând seama, pe de o parte, de faptul că includerea COVID-19 în anexa I la prezenta recomandare este sensibilă la factorul temporal, în special având în vedere posibilele noi valuri de COVID-19 și apariția unor variante ale virusului SARS-CoV-2 și, pe de altă parte, de faptul că Recomandarea 2003/670/CE rămâne în mare măsură relevantă și adecvată scopului urmărit, este necesar ca prezenta recomandare să includă COVID-19 în anexa sa I și să reitereze conținutul Recomandării 2003/670/CE, fără a aduce atingere actualizărilor ulterioare ale prezentei recomandări,

RECOMANDĂ:

Articolul 1

Fără a aduce atingere legilor sau reglementărilor naționale mai favorabile, se recomandă ca statele membre:

1.

să introducă cât mai curând posibil în legislația, în reglementările sau în dispozițiile administrative naționale privind bolile profesionale recunoscute științific care pot beneficia de despăgubiri și care fac obiectul unor măsuri preventive, lista europeană din anexa I;

2.

să ia măsuri pentru a introduce în legislația, în reglementările sau în dispozițiile administrative naționale dreptul unui lucrător la despăgubiri pentru boli profesionale în cazul în care lucrătorul suferă de o afecțiune care nu este menționată în anexa I, dar despre care se poate dovedi că are origine și că este de natură profesională, în special dacă afecțiunea este menționată în anexa II;

3.

să elaboreze și să îmbunătățească măsuri eficace de prevenire a bolilor profesionale menționate în lista europeană din anexa I, implicând în mod activ toți actorii și, după caz, să facă schimb de informații, de experiență și de bune practici prin intermediul Agenției Europene pentru Sănătate și Securitate în Muncă;

4.

să stabilească obiective naționale cuantificate în vederea reducerii ratelor bolilor profesionale recunoscute, în special a celor incluse în lista europeană din anexa I;

5.

să asigure faptul că toate cazurile de boli profesionale sunt raportate și să compatibilizeze în mod treptat statisticile lor privind bolile profesionale cu lista europeană din anexa I, în conformitate cu activitatea desfășurată în cadrul sistemului de armonizare a statisticilor europene privind bolile profesionale, astfel încât informațiile privind agentul sau factorul cauzator, diagnosticul medical și sexul pacientului să fie disponibile pentru fiecare caz de boală profesională;

6.

să introducă un sistem de colectare a informațiilor sau a datelor privind epidemiologia bolilor enumerate în anexa II și a oricărei alte boli de natură profesională;

7.

să promoveze cercetarea în domeniul afecțiunilor legate de o activitate profesională, în special al celor enumerate în anexa II și al tulburărilor de natură psihosocială legate de muncă;

8.

să asigure faptul că documentele care ajută la diagnosticarea bolilor profesionale incluse în programele lor naționale sunt difuzate pe scară largă, ținând seama în special de sintezele referitoare la diagnosticarea bolilor profesionale publicate de Comisie;

9.

să transmită Comisiei și să pună la dispoziția părților interesate date statistice și epidemiologice privind bolile profesionale recunoscute la nivel național, în special prin intermediul rețelei de informare înființate de Agenția Europeană pentru Sănătate și Securitate în Muncă;

10.

să promoveze un rol activ al sistemelor naționale de sănătate în prevenirea bolilor profesionale, în special prin creșterea nivelului de informare a personalului medical în vederea îmbunătățirii cunoștințelor despre aceste boli și a diagnosticării lor.

Articolul 2

Statele membre stabilesc ele însele criteriile de recunoaștere a fiecărei boli profesionale în conformitate cu legislațiile sau practicile naționale în vigoare.

Articolul 3

Prezenta recomandare înlocuiește Recomandarea 2003/670/CE.

Articolul 4

Statele membre sunt invitate să informeze Comisia, până la 31 decembrie 2023, cu privire la măsurile luate sau preconizate ca răspuns la noul punct nr. 408 din prezenta recomandare. Statele membre sunt invitate să informeze Comisia ori de câte ori se iau noi măsuri în legătură cu punerea în aplicare a prezentei recomandări.

Adoptată la Bruxelles, 28 noiembrie 2022.

Pentru Comisie

Nicolas SCHMIT

Membru al Comisiei


(1)   JO L 238, 25.9.2003, p. 28.

(2)  COM(2021) 323 final.

(3)  https://ec.europa.eu/eurostat/documents/3859598/5902521/KS-RA-07-015-EN.PDF

(4)  Nepublicat încă în JO.

(5)  https://ec.europa.eu/eurostat/documents/7870049/13464590/KS-FT-21-005-EN-N.pdf/d960b3ee-7308-4fe7-125c-f852dd02a7c7?t=1632924169533

(6)  Directiva 89/391/CEE a Consiliului din 12 iunie 1989 privind punerea în aplicare de măsuri pentru promovarea îmbunătățirii securității și sănătății lucrătorilor la locul de muncă (JO L 183, 29.6.1989, p. 1).

(7)  Regulamentul (CE) nr. 1338/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind statisticile comunitare referitoare la sănătatea publică, precum și la sănătatea și siguranța la locul de muncă (JO L 354, 31.12.2008, p. 70).

(8)  Regulamentul (UE) 2019/126 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 ianuarie 2019 de înființare a Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă (EU-OSHA) și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 2062/94 al Consiliului (JO L 30, 31.1.2019, p. 58).


ANEXA I

Lista europeană a bolilor profesionale

Bolile menționate în prezenta listă trebuie să fie direct legate de exercitarea activității profesionale. Comisia va stabili criteriile de recunoaștere a fiecăreia dintre bolile profesionale enumerate mai jos:

1.   Boli cauzate de următorii agenți chimici:

100

Acrilonitril

101

Arsen sau compuși ai acestuia

102

Beriliu (gluciniu) sau compuși ai acestuia

103.01

Monoxid de carbon

103.02

Fosgen

104.01

Acid cianhidric

104.02

Cianuri și compuși ai acestora

104.03

Izocianați

105

Cadmiu sau compuși ai acestuia

106

Crom sau compuși ai acestuia

107

Mercur sau compuși ai acestuia

108

Mangan sau compuși ai acestuia

109.01

Acid azotic

109.02

Oxizi de azot

109.03

Amoniac

110

Nichel sau compuși ai acestuia

111

Fosfor sau compuși ai acestuia

112

Plumb sau compuși ai acestuia

113.01

Oxizi de sulf

113.02

Acid sulfuric

113.03

Sulfură de carbon

114

Vanadiu sau compuși ai acestuia

115.01

Clor

115.02

Brom

115.04

Iod

115.05

Fluor sau compuși ai acestuia

116

Hidrocarburi alifatice sau aliciclice derivate din white spirit sau din benzină

117

Derivați halogenați ai hidrocarburilor alifatice sau aliciclice

118

Alcool butilic, metilic și izopropilic

119

Etilenglicol, dietilenglicol, 1,4-butandiol și derivații azotați ai glicolilor și ai glicerolului

120

Eter metilic, eter etilic, eter izopropilic, eter vinilic, eter diclorizopropilic, guaiacol, eter metilic și eter etilic ai etilenglicolului

121

Acetonă, cloracetonă, bromacetonă, hexafluoracetonă, metil etil cetonă, metil-n-butil cetonă, metil izobutil cetonă, diacetonă alcool, oxid de mezitil, 2-metilciclohexanonă

122

Esteri organofosforici

123

Acizi organici

124

Formaldehidă

125

Derivați alifatici azotați

126.01

Benzen sau omologi ai acestuia (omologii benzenului sunt definiți prin formula: CnH2n-6)

126.02

Naftalină sau omologi ai acesteia (omologii naftalinei sunt definiți prin formula: CnH2n-12)

126.03

Vinilbenzen și divinilbenzen

127

Derivați halogenați ai hidrocarburilor aromatice

128.01

Fenoli sau omologi sau derivați halogenați ai acestora

128.02

Naftoli sau omologi sau derivați halogenați ai acestora

128.03

Derivați halogenați ai oxizilor alkilarilici

128.04

Derivați halogenați ai sulfonaților alkilarilici

128.05

Benzochinone

129.01

Amine aromatice sau hidrazine aromatice sau derivați halogenați, fenolici, nitrificați, azotați sau sulfonați ai acestora

129.02

Amine alifatice și derivații halogenați ai acestora

130.01

Derivați azotați ai hidrocarburilor aromatice

130.02

Derivați azotați ai fenolilor sau omologii acestora

131

Antimoniu și derivați ai acestuia

132

Esteri ai acidului azotic

133

Hidrogen sulfurat

135

Encefalopatii cauzate de solvenți organici care nu se încadrează la alte poziții

136

Polineuropatii cauzate de solvenți organici care nu se încadrează la alte poziții

2.   Boli cutanate cauzate de substanțe și agenți care nu sunt incluși la alte rubrici

201

Boli cutanate și cancer de piele cauzate de:

201.01

Funingine

201.03

Gudron

201.02

Bitum

201.04

Smoală

201.05

Antracen sau compuși ai acestuia

201.06

Uleiuri minerale și alte uleiuri

201.07

Parafină brută

201.08

Carbazol sau compuși ai acestuia

201.09

Subproduse rezultate din distilarea cărbunelui

202

Afecțiuni cutanate profesionale cauzate de substanțe alergizante sau iritante recunoscute științific care nu sunt incluse la alte rubrici

3.   Boli cauzate de inhalarea de substanțe și de agenți care nu sunt incluși la alte rubrici

301

Boli ale sistemului respirator și cancer

301.11

Silicoză

301.12

Silicoză combinată cu tuberculoză pulmonară

301.21

Azbestoză

301.22

Mezoteliom cauzat de inhalarea de azbest sub formă de pulbere

301.31

Pneumoconioze cauzate de pulberi de silicați

302

Complicații ale expunerii la azbest sub formă de cancer bronhic

303

Afecțiuni bronho-pulmonare cauzate de pulberi de metale sinterizate

304.01

Alveolită alergică extrinsecă

304.02

Boli pulmonare cauzate de inhalarea de pulberi și fibre de bumbac, in, cânepă, iută, sisal și trestie de zahăr

304.04

Afecțiuni respiratorii cauzate de inhalarea de pulberi de cobalt, staniu, bariu și grafit

304.05

Hemocromatoză

305.01

Cancere ale căilor respiratorii superioare cauzate de pulberile de lemn

304.06

Astm alergic cauzat de inhalarea de substanțe consacrate ca fiind cauză de alergii și inerente tipului de muncă

304.07

Rinită alergică cauzată de inhalarea de substanțe consacrate ca fiind cauză de alergii și inerente tipului de muncă

306

Boli fibrotice ale pleurei, cu restricție respiratorie, cauzate de azbest

307

Bronșită obstructivă cronică sau emfizem la mineri care lucrează în mine subterane de cărbune

308

Cancer pulmonar cauzat de inhalare de pulbere de azbest

309

Afecțiuni bronho-pulmonare cauzate de pulberi sau fumuri de aluminiu sau de compuși ai acestuia

310

Afecțiuni bronho-pulmonare cauzate de pulberi de zguri alcaline

4.   Boli infecțioase și parazitare

401

Boli infecțioase sau parazitare transmise omului de animale sau de rămășițe de animale

402

Tetanus

403

Bruceloză

404

Hepatită virală

405

Tuberculoză

406

Amebiază

407

Alte boli infecțioase cauzate de activitatea de prevenire a bolilor, de asistența medicală, de asistența la domiciliu și de alte activități comparabile pentru care s-a dovedit existența unui risc de infectare

408

COVID-19 cauzată de activitatea de prevenire a bolilor, de asistență medicală și socială și de asistență la domiciliu sau, în context de pandemie, în sectoarele în care există o epidemie în activități în care s-a dovedit existența unui risc de infectare

5.   Boli cauzate de următorii agenți fizici:

502.01

Cataracte cauzate de radiații termice

502.02

Afecțiuni conjunctivale cauzate de expunere la radiații ultraviolete

503

Hipoacuzie sau surditate cauzată de zgomot

504

Boli cauzate de compresie sau decompresie atmosferică

505.01

Boli osteo-articulare ale mâinilor și ale articulației radio-metacarpiene cauzate de vibrații mecanice

505.02

Boli angio-neurotice cauzate de vibrații mecanice

506.10

Boli ale burselor periarticulare cauzate de presiune

506.11

Bursită prepatelară și subpatelară

506.12

Bursită olecraniană

506.13

Bursită a umărului

506.21

Boli cauzate de suprasolicitarea tecilor tendoanelor

506.22

Boli cauzate de suprasolicitarea țesutului conjunctiv peritendinos

506.23

Boli cauzate de suprasolicitarea inserțiilor mușchilor și tendoanelor

506.30

Leziuni de menisc cauzate de perioade lungi de lucru în poziție în genunchi sau ghemuit

506.40

Paralizii ale nervilor cauzate de presiune

506.45

Sindromul tunelului carpian

507

Nistagmusul minerului

508

Boli cauzate de radiații ionizante


ANEXA II

Lista suplimentară a bolilor suspectate a fi de origine profesională care ar trebui să facă obiectul notificării și care pot fi luate în considerare într-o etapă ulterioară pentru a fi incluse în anexa I la lista europeană

2.1   Boli cauzate de următorii agenți:

2.101

Ozon

2.102

Hidrocarburi alifatice, altele decât cele menționate la poziția 1.116 din anexa I

2.103

Difenil

2.104

Decalin

2.105

Acizi aromatici – anhidride aromatice sau derivații lor halogenați

2.106

Oxid de difenil

2.107

Tetrahidrofuran

2.108

Tiofen

2.109

Metacrilonitril

2.110

Acetonitril

2.111

Tioalcooli

2.112

Mercaptani și tioeteri

2.113

Taliu sau compuși ai acestuia

2.114

Alcooli și derivații lor halogenați nemenționați la poziția 1.118 din anexa I

2.115

Glicoli și derivații lor halogenați nemenționați la poziția 1.119 din anexa I

2.116

Eteri și derivații lor halogenați nemenționați la poziția 1.120 din anexa I

2.117

Cetone și derivații lor halogenați nemenționați la poziția 1.121 din anexa I

2.118

Esteri și derivații lor halogenați nemenționați la poziția 1.122 din anexa I

2.119

Furfural

2.120

Tiofenoli sau omologi sau derivați halogenați ai acestora

2.121

Argint

2.122

Seleniu

2.123

Cupru

2.124

Zinc

2.125

Magneziu

2.126

Platină

2.127

Tantal

2.128

Titan

2.129

Terpene

2.130

Borani

2.140

Boli cauzate de inhalarea de pulberi de sidef

2.141

Boli cauzate de substanțe hormonale

2.150

Carii dentare asociate cu munca în industria ciocolatei, a zahărului și a făinii

2.160

Oxid de siliciu

2.170

Hidrocarburi aromatice policiclice care nu se clasifică la alte rubrici

2.190

Dimetilformamidă

2.2   Boli cutanate cauzate de substanțe și agenți care nu sunt incluși la alte rubrici

2.201

Afecțiuni alergice și ortoalergice ale pielii nerecunoscute în anexa I

2.3   Boli cauzate de inhalare de substanțe care nu sunt incluse la alte rubrici

2.301

Fibroze pulmonare cauzate de metale neincluse în lista europeană

2.303

Afecțiuni bronho-pulmonare și cancere asociate cu expunerea la următoarele:

funingine

gudron

bitum

smoală

antracen sau compuși ai acestuia

uleiuri minerale și alte uleiuri

2.304

Afecțiuni bronho-pulmonare cauzate de pulberi minerale artificiale

2.305

Afecțiuni bronho-pulmonare cauzate de fibre sintetice

2.307

Afecțiuni respiratorii, în special astm, cauzate de substanțe iritante neincluse în anexa I

2.308

Cancer laringian cauzat de inhalare de pulbere de azbest

2.4   Boli infecțioase și parazitare care nu sunt descrise în anexa I

2.401

Boli parazitare

2.402

Boli tropicale

2.5   Boli cauzate de agenți fizici

2.501

Avulsiune cauzată de suprasolicitarea proceselor spinoase

2.502

Boli asociate discurilor coloanei vertebrale lombare cauzate de efectele verticale repetate ale vibrațiilor întregului corp

2.503

Noduli la nivelul corzilor vocale cauzate de efort vocal susținut la locul de muncă


Top