EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R1715

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/1715 al Consiliului din 8 septembrie 2023 privind punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2020/1998 privind măsuri restrictive împotriva încălcărilor grave ale drepturilor omului și a abuzurilor grave împotriva drepturilor omului

ST/11984/2023/INIT

JO L 221I, 8.9.2023, p. 1–5 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2023/1715/oj

8.9.2023   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

LI 221/1


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2023/1715 AL CONSILIULUI

din 8 septembrie 2023

privind punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2020/1998 privind măsuri restrictive împotriva încălcărilor grave ale drepturilor omului și a abuzurilor grave împotriva drepturilor omului

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2020/1998 al Consiliului din 7 decembrie 2020 privind măsuri restrictive împotriva încălcărilor grave ale drepturilor omului și a abuzurilor grave împotriva drepturilor omului (1), în special articolul 14 alineatul (4),

având în vedere propunerea Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate,

întrucât:

(1)

La 7 decembrie 2020, Consiliul a adoptat Regulamentul (UE) 2020/1998.

(2)

La 8 decembrie 2020, în Declarația Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, în numele Uniunii Europene, privind regimul global de sancțiuni al Uniunii în materie de drepturi ale omului, Uniunea și statele sale membre și-au reafirmat angajamentul ferm față de promovarea și apărarea drepturilor omului în întreaga lume. Regimul global de sancțiuni al Uniunii în materie de drepturi ale omului pune în evidență hotărârea Uniunii de a-și consolida rolul în cadrul eforturilor de combatere a încălcărilor grave ale drepturilor omului și a abuzurilor grave împotriva acestora la nivel mondial. Unul dintre obiectivele strategice ale Uniunii este să se ajungă la exercitarea efectivă a drepturilor omului de către fiecare individ. Respectarea demnității umane, a libertății, a democrației, a egalității, a statului de drept și a drepturilor omului reprezintă o valoare fundamentală a Uniunii și a politicii externe și de securitate comune a acesteia.

(3)

Uniunea nu recunoaște anexarea ilegală a Crimeei și a Sevastopolului de către Federația Rusă și o condamnă în continuare ca fiind o încălcare a dreptului internațional. Uniunea rămâne fermă în angajamentul său față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional și se dedică punerii în aplicare depline a politicii sale de nerecunoaștere.

(4)

Uniunea este preocupată de deteriorarea continuă a situației drepturilor omului în peninsula Crimeea, în special în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

(5)

În acest context, șase persoane ar trebui să fie incluse pe lista persoanelor fizice și juridice, a entităților și a organismelor care fac obiectul măsurilor restrictive prevăzute în anexa I la Regulamentul (UE) 2020/1998.

(6)

Prin urmare, Regulamentul (UE) 2020/1998 ar trebui să fie modificat în consecință,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Anexa I la Regulamentul (UE) 2020/1998 se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 8 septembrie 2023.

Pentru Consiliu

Președintele

P. NAVARRO RÍOS


(1)   JO L 410 I, 7.12.2020, p. 1.


ANEXĂ

Următoarele rubrici se adaugă pe lista persoanelor fizice și juridice, a entităților și a organismelor prevăzută în secțiunea A („Persoane fizice”) din anexa I la Regulamentul (UE) 2020/1998:

 

Nume (transcriere cu caractere latine)

Nume

Informații de identificare

Motivele înscrierii pe listă

Data includerii pe listă

„63.

Elena Victorovna PODOLNAYA

Елена Викторовна ПОДОЛЬНАЯ

(ortografie rusă)

Funcție (funcții): procuror rus; procuror adjunct la «Tribunalul Districtual Simferopol din Republica Crimeea»

Data nașterii: 5.9.1978

Sexul: feminin

Număr de identificare fiscală: 261803847664

Elena Podolnaya este procuror adjunct la «Tribunalul Districtual Simferopol din Republica Crimeea», instituit de forțele de ocupație ruse în Crimeea, anexată în mod ilegal. În această funcție, Elena Podolnaya a participat la procedurile judiciare motivate politic întreprinse împotriva lui Vladyslav Yesypenko, jurnalist, și a propus ca acesta să fie pedepsit printr-o sentință de 11 ani de închisoare. Vladyslav Yesypenko a fost condamnat la șase ani de închisoare.

Procedurile judiciare împotriva lui Vladyslav Yesypenko au vizat activismul său și au servit drept simulacru de proces în Rusia pentru a reduce la tăcere vocile critice la adresa regimului aflat la putere, voci care se opuneau războiului de agresiune împotriva Ucrainei. Regimul rus utilizează sistemul judiciar al țării ca instrument curent în cadrul a numeroase încălcări grave ale drepturilor omului. Sistemul de justiție nu este independent și este utilizat pentru a încălca în mod sistematic și grav drepturile omului în cazul persoanelor care se opun regimului aflat la putere prin încălcarea libertății lor de opinie și de exprimare.

Prin urmare, Elena Podolnaya este responsabilă de încălcări grave ale drepturilor omului în Federația Rusă și în teritoriile ocupate de aceasta, inclusiv de încălcări ale libertății de opinie și de exprimare.

8.9.2023

64.

Denis Vladimirovich KOROVIN

Денис Владимирович КОРОВИН

(ortografie rusă)

Funcție (funcții): ofițer al Serviciului Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB)

Sexul: masculin

Denis Korovin este ofițer al Serviciului Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB). În această funcție, a participat la torturarea lui Vladyslav Yesypenko, jurnalist, care a fost condamnat la șase ani de închisoare.

Procedurile judiciare împotriva lui Vladyslav Yesypenko au vizat activismul său și au servit drept simulacru de proces în Rusia pentru a reduce la tăcere vocile critice la adresa regimului aflat la putere, voci care se opuneau războiului de agresiune împotriva Ucrainei. Regimul rus utilizează sistemul judiciar al țării ca instrument curent în cadrul a numeroase încălcări grave ale drepturilor omului. Sistemul de justiție nu este independent și este utilizat pentru a încălca în mod sistematic și grav drepturile omului în cazul persoanelor care se opun regimului aflat la putere, prin încălcarea libertății lor de opinie și de exprimare.

Prin urmare, Denis Korovin este responsabil de încălcări grave ale drepturilor omului în Federația Rusă și în teritoriile ocupate de aceasta, inclusiv de tortură, de tratamente inumane și degradante și de încălcări ale libertății de opinie și de exprimare.

8.9.2023

65.

Dliaver Memetovich BERBEROV

Длявер Меметович БЕРБЕРОВ

(ortografie rusă)

Funcție (funcții): judecător la «Tribunalul Districtual Simferopol din Republica Crimeea»

Data nașterii: 17.8.1978

Locul nașterii: Uzbekistan

Sexul: masculin

Dliaver Berberov este judecător la «Tribunalul Districtual Simferopol din Republica Crimeea», instituit de forțele de ocupație ruse în Crimeea, anexată în mod ilegal. În această funcție, Dliaver Berberov a participat la procedurile judiciare motivate politic întreprinse împotriva lui Vladyslav Yesypenko, jurnalist.

La 16 februarie 2021, Dliaver Berberov a anunțat verdictul în procesul intentat lui Vladyslav Yesypenko și l-a condamnat la șase ani de închisoare.

8.9.2023

 

 

 

Adresă: 6 Turkenicha St., Simferopol, Crimeea., Ucraina

АР Крим, г. Симферополь, ул. Туркенича 6

Număr de identificare: 2871801456

Procedurile judiciare împotriva lui Vladyslav Yesypenko au vizat activismul său și au servit drept simulacru de proces în Rusia pentru a reduce la tăcere vocile critice la adresa regimului aflat la putere, voci care se opuneau războiului de agresiune împotriva Ucrainei. Regimul rus utilizează sistemul judiciar al țării ca instrument curent în cadrul a numeroase încălcări grave ale drepturilor omului. Sistemul de justiție nu este independent și este utilizat pentru a încălca în mod sistematic și grav drepturile omului în cazul persoanelor care se opun regimului aflat la putere prin încălcarea libertății lor de opinie și de exprimare.

Prin urmare, Dliaver Berberov este responsabil de încălcări grave ale drepturilor omului în Federația Rusă și în teritoriile ocupate de aceasta, inclusiv de încălcări ale libertății de opinie și de exprimare.

 

66.

Vitaliy Olegovich VLASOV

Виталий Олегович ВЛАСОВ

(ortografie rusă)

Funcție (funcții): anchetator al Serviciului Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB)

Data nașterii: 7.5.1986

Locul nașterii: Shimanovsk/oblastul Amur/Federația Rusă

Cetățenia: rusă

Sexul: masculin

Vitaliy Vlasov este anchetator al Serviciului Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB). În această funcție, el a condus anchetele împotriva jurnalistului Vladyslav Yesypenko, împotriva unor membri ai comunității tătare din Crimeea, inclusiv Nariman Dzhelyalov, precum și împotriva unor membri ai Martorilor lui Iehova, inclusiv Aleksandr Dubovenko și Aleksandr Litvinyuk.

În acest context, Vlasov a fost implicat în campaniile sistematice de persecuție îndreptate împotriva comunității tătare din Crimeea și împotriva membrilor Martorilor lui Iehova, motivate de convingerile lor religioase.

Prin urmare, Vitaliy Vlasov este responsabil de încălcări grave ale drepturilor omului în Federația Rusă și în teritoriile ocupate de aceasta, inclusiv de tortură, de tratamente inumane și degradante, de arestări și detenții arbitrare și de încălcări ale libertății de opinie și de exprimare.

8.9.2023

67.

Viktor Viktorovich KRAPKO

Виктор Викторович КРАПКО

(ortografie rusă)

Funcție (funcții): judecător la «Curtea Supremă a Republicii Crimeea»; fost judecător la «Tribunalul Districtual Kiev din Simferopol»

Data nașterii: 22.1.1989

Cetățenia: rusă

Sexul: masculin

Viktor Krapko este judecător la «Curtea Supremă a Republicii Crimeea», instituită de forțele de ocupație ruse în Crimeea, anexată în mod ilegal. În această funcție, Viktor Krapko a participat la procedurile judiciare motivate politic întreprinse împotriva lui Vladyslav Yesypenko, jurnalist, și împotriva lui Nariman Dzhelyalov, tătar din Crimeea.

Krapko este, de asemenea, responsabil de autorizarea perchezițiilor în casele membrilor Martorilor lui Iehova în 2021, în Crimeea aflată sub ocupație rusă.

Regimul rus utilizează sistemul judiciar al țării ca instrument curent în cadrul a numeroase încălcări grave ale drepturilor omului. Sistemul de justiție nu este independent și este utilizat pentru a încălca în mod sistematic și grav drepturile omului în cazul persoanelor care se opun regimului aflat la putere, prin încălcarea libertății lor de opinie și de exprimare.

În acest context, Krapko a fost implicat în campaniile sistematice de persecuție îndreptate împotriva comunității tătare din Crimeea și a membrilor Martorilor lui Iehova, motivate de convingerile lor religioase.

Prin urmare, Viktor Krapko este responsabil de încălcări grave ale drepturilor omului în Federația Rusă și în teritoriile ocupate de aceasta, inclusiv de încălcări ale libertății de opinie și de exprimare.

8.9.2023

68.

Anastasia Ivanovna SUPRYAGA

Анастасия Ивановна СУПРЯГА

(ortografie rusă)

Funcție (funcții): procuror în cadrul «Parchetului Crimeei»

Data nașterii: 15.3.1983

Locul nașterii: Vinohradove, districtul Saksky, Republica Autonomă Crimeea, Ucraina

Cetățenia: rusă

Sexul: feminin

Anastasia Supryaga este procuror la «Parchetul Crimeei», instituit de forțele de ocupație ruse în Crimeea, anexată în mod ilegal. În această funcție, a participat la procedurile judiciare motivate politic și la urmărirea penală a lui Akhtem Chiygoz, vicepreședinte al Mejlis-ului poporului tătar din Crimeea, și a unor membri ai comunității tătare din Crimeea, inclusiv Nariman Dzhelyalov.

În acest context, Supryaga a fost implicată în campaniile sistematice de persecuție îndreptate împotriva comunității tătare din Crimeea și a membrilor Martorilor lui Iehova, motivate de convingerile lor religioase.

Prin urmare, Anastasia Supryaga este responsabilă de încălcări grave ale drepturilor omului în Federația Rusă și în teritoriile ocupate de aceasta, inclusiv de arestări și detenții arbitrare.

8.9.2023”.


Top