EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R2228

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/2228 al Consiliului din 14 noiembrie 2022 privind punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2018/1542 privind măsuri restrictive împotriva proliferării și utilizării armelor chimice

ST/13825/2022/INIT

JO L 293I, 14.11.2022, p. 1–8 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2022/2228/oj

14.11.2022   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

LI 293/1


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2022/2228 AL CONSILIULUI

din 14 noiembrie 2022

privind punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2018/1542 privind măsuri restrictive împotriva proliferării și utilizării armelor chimice

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2018/1542 al Consiliului din 15 octombrie 2018 privind măsuri restrictive împotriva proliferării și utilizării armelor chimice (1), în special articolul 12,

având în vedere propunerea Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate,

întrucât:

(1)

La 15 octombrie 2018, Consiliul a adoptat Regulamentul (UE) 2018/1542.

(2)

La 20 august 2020, Alexei Navalnîi – un lider proeminent al opoziției din Rusia – a fost otrăvit cu un agent neurotoxic de grad militar din grupul Noviciok, lucru confirmat de laboratoare specializate din Germania, Franța și Suedia, precum și de Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC). Această otrăvire constituie utilizare de arme chimice în temeiul Convenției privind interzicerea dezvoltării, producerii, stocării și folosirii armelor chimice și distrugerea acestora (denumită în continuare „Convenția privind armele chimice”) și o încălcare gravă a dreptului internațional. Uniunea își reafirmă profunda îngrijorare cu privire la faptul că Federația Rusă nu a reacționat la apelurile internaționale privind o anchetă amănunțită și transparentă cu privire la tentativa de asasinare a lui Alexei Navalnîi.

(3)

Uniunea a condamnat cu fermitate utilizarea armelor chimice de către Siria și nerespectarea de către aceasta a obligațiilor internaționale care îi revin în temeiul Convenției privind armele chimice, astfel cum s-a dovedit prin anchete cuprinzătoare și amănunțite efectuate de Organizația Națiunilor Unite și de OIAC. Uniunea a exprimat aceste preocupări în diferite foruri și îndeamnă Siria să revină la respectarea deplină a Convenției privind armele chimice.

(4)

În acest context și având în vedere amenințarea continuă reprezentată de proliferarea și utilizarea armelor chimice, zece persoane și o entitate ar trebui incluse pe lista persoanelor fizice și juridice, a entităților și a organismelor cărora li se aplică măsurile restrictive, prevăzută în anexa I la Regulamentul (UE) 2018/1542.

(5)

Prin urmare, anexa I la Regulamentul (UE) 2018/1542 ar trebui să fie modificată în consecință,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Anexa I la Regulamentul (UE) 2018/1542 se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 14 noiembrie 2022.

Pentru Consiliu

Președintele

J. BORRELL FONTELLES


(1)  JO L 259, 16.10.2018, p. 12.


ANEXĂ

Pe lista „Lista persoanelor fizice și juridice, a entităților și a organismelor menționate la articolul 2” din anexa I la Regulamentul (UE) 2018/1542 se adaugă următoarele persoane fizice și o entitate:

A.   PERSOANE FIZICE

 

Nume

Informații de identificare

Motivele desemnării

Data includerii pe listă

„16.

Alexey Alexandrovich ALEXANDROV

(Алексей Александрович АЛЕКСАНДРОВ)

alias Alexey Andreevich FROLOV

(Алексей Андреевич ФРОЛОВ)

Sexul: masculin;

Data nașterii: 16.6.1981 sau 16.6.1980);

Naționalitatea: rusă

Alexey Alexandrov este agent al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), lucrând ca agent al Institutului de criminalistică.

În această calitate, a fost direct implicat în pregătirea și executarea otrăvirii lui Alexei Navalnîi cu un agent neurotoxic de tip Noviciok la Tomsk la 20 august 2020, fapt care constituie utilizare de arme chimice în temeiul Convenției privind armele chimice.

Prin urmare, Alexey Alexandrov a fost implicat în pregătiri pentru utilizarea de arme chimice, precum și în utilizarea de arme chimice.

14.11.2022

17.

Vladimir Alexandrovici PANYAEV

(Владимир Александрович ПАНЯЕВ)

alias Vladimir ALEXEEV

(Владимир АЛЕКСЕЕВ)

alias Vladimir ALEXEYEV

(Владимир АЛЕКСЕЕВ)

Sexul: masculin;

Data nașterii: 25.11.1980;

Locul nașterii: Serdobsk, Federația Rusă;

Naționalitatea: rusă

Vladimir Panyaev este agent al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), lucrând ca agent al Institutului de criminalistică.

În această calitate, a fost direct implicat în pregătirea și executarea otrăvirii lui Alexei Navalnîi cu un agent neurotoxic de tip Noviciok la Tomsk la 20 august 2020, fapt care constituie utilizare de arme chimice în temeiul Convenției privind armele chimice.

Prin urmare, Vladimir Panyaev a fost implicat în pregătiri pentru utilizarea de arme chimice, precum și în utilizarea de arme chimice.

14.11.2022

18.

Ivan Vladimirovici OSIPOV

(Иван Владимирович ОСИПОВ)

alias Ivan Vasilyevich SPIRIDONOV

(Иван Васильевич СПИРИДОНОВ)

Sexul: masculin;

Data nașterii: 21.8.1976 sau 21.8.1975;

Naționalitatea: rusă

Ivan Osipov este agent al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), lucrând ca agent al Institutului de criminalistică.

În această calitate, a fost direct implicat în pregătirea și executarea otrăvirii lui Alexei Navalnîi cu un agent neurotoxic de tip Noviciok la Tomsk la 20 august 2020, fapt care constituie utilizare de arme chimice în temeiul Convenției privind armele chimice.

Prin urmare, Ivan Osipov a fost implicat în pregătiri pentru utilizarea de arme chimice, precum și în utilizarea de arme chimice.

14.11.2022

19.

Artur Aleksandrovich ZHIROV

(Артур Александрович ЖИРОВ)

Sexul: masculin;

Data nașterii: 6.7.1961;

Naționalitatea: rusă

Artur Zhirov este expert în arme chimice și director al SC Signal, un institut de cercetare care a avut legături cu programul de arme chimice al Rusiei.

În calitate de director al SC Signal, Artur Zhirov a oferit sprijin tehnic pentru operațiunile împotriva Yuliei Navalnaya și a lui Alexei Navalnîi care au avut loc la Kaliningrad la 6 iulie 2020 și pentru planificarea otrăvirii ulterioare a lui Alexei Navalnîi cu un agent neurotoxic de tip Noviciok la Tomsk la 20 august 2020, fapt care constituie utilizare de arme chimice în temeiul Convenției privind armele chimice.

Prin urmare, Artur Zhirov a fost implicat în pregătiri pentru utilizarea de arme chimice și a oferit sprijin tehnic și material pentru utilizarea de arme chimice.

14.11.2022

20.

Kirill Yurievich VASILIEV

(Кирилл Юрьевич ВАСИЛЬЕВ)

alias Kirill VASILYEV

(Кирилл ВАСИЛЬЕВ)

Sexul: masculin;

Data nașterii: 22.2.1973;

Naționalitatea: rusă;

Numărul de identificare fiscală: 773721109701 (Rusia)

Generalul Kirill Vasiliev este directorul Institutului de criminalistică al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), care a desfășurat operațiuni pentru a monitoriza îndeaproape activitățile lui Alexei Navalnîi pe o perioadă lungă de timp, inclusiv în timpul călătoriei sale la Tomsk, unde a fost otrăvit cu un agent neurotoxic de tip Noviciok la 20 august 2020. Această otrăvire constituie utilizare de arme chimice în temeiul Convenției privind armele chimice.

Kirill Vasiliev, în calitatea sa de director al Institutului de criminalistică al FSB, a furnizat cadrul operațional și direcția pentru realizarea supravegherii și a tentativei de asasinare a lui Alexei Navalnîi.

Prin urmare, a fost implicat în pregătiri pentru utilizarea de arme chimice, este responsabil pentru utilizarea de arme chimice și a oferit sprijin tehnic și material pentru utilizarea de arme chimice.

14.11.2022

21.

Konstantin Borisovich KUDRYAVTSEV

(Константин Борисович КУДРЯВЦЕВ)

alias Konstantin Yevgenievich SOKOLOV

(Константин Евгеньевич СОКОЛОВ)

Sexul: masculin;

Data nașterii: 28.4.1980 sau 28.4.1981;

Naționalitatea: rusă

Konstantin Kudryavtsev este expert în arme chimice și agent al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), lucrând ca agent al Institutului de criminalistică.

În această calitate, a fost direct implicat în pregătirea și operațiunile de curățare ale otrăvirii lui Alexei Navalnîi cu un agent neurotoxic de tip Noviciok la Tomsk la 20 august 2020, fapt care constituie utilizare de arme chimice în temeiul Convenției privind armele chimice. În plus, el și-a recunoscut implicarea în cel puțin o altă încercare de otrăvire împotriva lui Navalnîi în 2017.

Prin urmare, Konstantin Kudryavtsev a fost implicat în pregătiri pentru utilizarea de arme chimice, precum și în utilizarea de arme chimice.

14.11.2022

22.

Stanislav Valentinovich MAKSHAKOV

(Станислав Валентинович МАКШАКОВ)

Sexul: masculin;

Data nașterii: 1966;

Naționalitatea: rusă

Stanislav Makshakov este om de știință militar și director adjunct al Institutului de criminalistică al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), care a condus operațiuni pentru a monitoriza îndeaproape activitățile lui Alexei Navalnîi pe o perioadă lungă de timp. În calitatea sa de director adjunct al Institutului de criminalistică, Stanislav Makshakov a fost comandantul echipei de agenți implicați în pregătirea și executarea otrăvirii lui Alexei Navalnîi cu un agent neurotoxic de tip Noviciok la Tomsk la 20 august 2020, fapt care constituie utilizare de arme chimice în temeiul Convenției privind armele chimice.

Prin urmare, Stanislav Makshakov a fost implicat în pregătiri pentru utilizarea de arme chimice, este responsabil pentru utilizarea de arme chimice și a oferit sprijin tehnic și material pentru utilizarea de arme chimice.

14.11.2022

23.

Vladimir Mikhaylovich BOGDANOV

(Владимир Михайлович БОГДАНОВ)

Sexul: masculin;

Data nașterii: 17.7.1958;

Locul nașterii: Moscova, Federația Rusă;

Naționalitatea: rusă

Vladimir Bogdanov este șeful Centrului de tehnologii speciale al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), care este entitatea-mamă a Institutului de criminalistică. În această calitate, Vladimir Bogdanov supraveghează și controlează activitățile acestor entități.

FSB a desfășurat operațiuni pentru a monitoriza îndeaproape activitățile lui Alexei Navalnîi pe o perioadă lungă de timp, inclusiv în timpul călătoriei sale la Tomsk, unde Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic de tip Noviciok la 20 august 2020. Această otrăvire constituie utilizare de arme chimice în temeiul Convenției privind armele chimice.

Vladimir Bogdanov, în calitatea sa de șef al Centrului de tehnologii speciale al FSB, a furnizat cadrul operațional și direcția pentru realizarea supravegherii și a tentativei de asasinare a lui Alexei Navalnîi.

Prin urmare, a fost implicat în pregătiri pentru utilizarea de arme chimice, este responsabil pentru utilizarea de arme chimice și a oferit sprijin tehnic și material pentru utilizarea de arme chimice.

14.11.2022

24.

Chadi HOURANIEH

Sexul: masculin;

Data nașterii: 29.5.1979

Locul nașterii: Damasc, Siria;

Naționalitatea: canadiană

Chadi Houranieh este coproprietarul societății MHD Nazier Houranieh & Sons Co, care își desfășoară activitatea în industria metalurgică și furnizează Centrului Sirian de Studii și Cercetare materiale utilizate la fabricarea vectorilor purtători de arme chimice.

Prin urmare, Chadi Houranieh este responsabil pentru furnizarea de sprijin material pentru fabricarea de arme chimice și este implicat în pregătiri pentru utilizarea de arme chimice, contribuind astfel la amenințarea continuă reprezentată de proliferarea și utilizarea armelor chimice.

14.11.2022

25.

Mohammad Nazier HOURANIEH

Sexul: masculin;

Data nașterii: 6.5.1976

Locul nașterii: Damasc, Siria;

Naționalitatea: canadiană

Mohammad Nazier Houranieh este coproprietarul societății MHD Nazier Houranieh & Sons Co, care își desfășoară activitatea în industria metalurgică și furnizează Centrului Sirian de Studii și Cercetare materiale utilizate la fabricarea vectorilor purtători de arme chimice.

Prin urmare, Mohammad Nazier Houranieh este responsabil pentru furnizarea de sprijin material pentru fabricarea de arme chimice și este implicat în pregătiri pentru utilizarea de arme chimice, contribuind astfel la amenințarea continuă reprezentată de proliferarea și utilizarea armelor chimice.

14.11.2022”

B.   PERSOANE JURIDICE, ENTITĂȚI ȘI ORGANISME

 

Denumire

Informații de identificare

Motivele desemnării

Data includerii pe listă

„3.

MHD Nazier Houranieh & Sons Co

Adresa: Zoukak Al Jin Abed Al Rahman Bn Al Kassem Street. Damasc, Siria;

Tel. (+963) 11-2210758,

(+963) 11-2224349;

Fax (+963) 11-2235892;

Pagină web: https://houranieh.com/

E-mail: info@houranieh.com

MHD Nazier Houranieh & Sons Co este o societate care își desfășoară activitatea în industria metalurgică și furnizează Centrului Sirian de Studii și Cercetare materiale utilizate la fabricarea vectorilor purtători de arme chimice.

Prin urmare, MHD Nazier Houranieh & Sons Co oferă sprijin material pentru fabricarea de arme chimice și este implicată în pregătiri pentru utilizarea de arme chimice, contribuind astfel la amenințarea continuă reprezentată de proliferarea și utilizarea armelor chimice.

14.11.2022”


Top