EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022D0024

Decizia (PESC) 2022/24 a Consiliului din 10 ianuarie 2022 de modificare a Deciziei (PESC) 2019/1720 privind măsuri restrictive având în vedere situația din Nicaragua

ST/15053/2021/INIT

JO L 5I, 10.1.2022, p. 13–20 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2022/24/oj

10.1.2022   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

LI 5/13


DECIZIA (PESC) 2022/24 A CONSILIULUI

din 10 ianuarie 2022

de modificare a Deciziei (PESC) 2019/1720 privind măsuri restrictive având în vedere situația din Nicaragua

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană, în special articolul 29,

având în vedere propunerea Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate,

întrucât:

(1)

La 14 octombrie 2019, Consiliul a adoptat Decizia (PESC) 2019/1720 (1) privind măsuri restrictive având în vedere situația din Nicaragua.

(2)

La 8 noiembrie 2021, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate (denumit în continuare „Înaltul Reprezentant”) a emis o declarație în numele Uniunii în care a subliniat că alegerile desfășurate în Nicaragua la 7 noiembrie 2021 au avut loc fără garanții democratice, iar rezultatele acestora sunt lipsite de legitimitate. Acesta a declarat că guvernul nicaraguan a privat poporul nicaraguan de dreptul civil și politic de a vota în cadrul unor alegeri credibile, incluzive, echitabile și transparente, precum și de libertatea de exprimare, de asociere și de întrunire pașnică. Înaltul Reprezentant a indicat că Uniunea este pregătită să ia în considerare toate instrumentele de care dispune, inclusiv măsuri restrictive suplimentare.

(3)

Având în vedere situația din Nicaragua, care rămâne gravă, șapte persoane și trei entități ar trebui să fie incluse pe lista persoanelor fizice și juridice, a entităților și a organismelor cărora li se aplică măsurile restrictive prevăzută în anexa la Decizia (PESC) 2019/1720.

(4)

Prin urmare, anexa la Decizia (PESC) 2019/1720 ar trebui să fie modificată în consecință,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Anexa la Decizia (PESC) 2019/1720 se modifică în conformitate cu anexa la prezenta decizie.

Articolul 2

Prezenta decizie intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Bruxelles, 10 ianuarie 2022.

Pentru Consiliu

Președintele

J.-Y. LE DRIAN


(1)  Decizia (PESC) 2019/1720 a Consiliului din 14 octombrie 2019 privind măsuri restrictive având în vedere situația din Nicaragua (JO L 262, 15.10.2019, p. 58).


ANEXĂ

Anexa la Decizia (PESC) 2019/1720 se modifică după cum urmează:

1.

Titlul tabelului se înlocuiește cu următorul text:

„A.

Persoanele fizice menționate la articolul 1 alineatul (1) și la articolul 2 alineatul (1)”.

2.

Următoarele persoane fizice se adaugă în tabel:

 

Nume

Informații de identificare

Expunere de motive

Data includerii pe listă

„15.

Camila Antonia ORTEGA MURILLO

Poziția: Fiica lui Daniel Ortega și a lui Rosario Murillo, consilieră a președinției, coordonatoare a Comisiei pentru economia creativă, directoare a postului de televiziune Canal 13

Data nașterii: 4.11.1987

Locul nașterii: Managua, Nicaragua

Sex: feminin

Cetățenie: nicaraguană

Pașaport nr. A00000114 (Nicaragua)

Carte de identitate nr. 0010411870001B

Camila Antonia Ortega Murillo este implicată îndeaproape în acțiuni de sprijinire a cuplului prezidențial Daniel Ortega și Rosario Murillo, în calitate de consilieră a președinției, asistentă personală a vicepreședintei și coordonatoare a Comisiei naționale pentru economia creativă. De asemenea, ea este directoarea platformei Nicaragua Diseña și a postului de televiziune Canal 13.

Ea este responsabilă de utilizarea Nicaragua Diseña pentru a sprijini alegerile prezidențiale și parlamentare frauduloase, care au avut loc la 7 noiembrie 2021, prin crearea de conturi false pe diferite platforme de comunicare socială.

În calitatea de directoare a Canal 13, a contribuit la difuzarea discursurilor de incitare la ură ale regimului Ortega împotriva opoziției civice, restricționând în același timp pluralitatea editorială și persecutând jurnaliști și organe mass-media independente din Nicaragua, eliminând libertatea de exprimare și competiția electorală efectivă. Ea a jucat un rol central în reprimarea pluralismului politic și în dezbinarea definitivă a democrației nicaraguane.

Prin urmare, ea este asociată cu persoane responsabile de subminarea democrației și de încălcări grave ale drepturilor omului și sprijină astfel de reprimare și încălcări.

10.1.2022

16.

Laureano Facundo ORTEGA MURILLO

Fiul lui Daniel Ortega și al lui Rosario Murillo, consilier al președinției

Data nașterii: 20.11.1982

Locul nașterii: Managua, Nicaragua

Sex: masculin

Cetățenie: nicaraguană

Pașaport nr. A00000684 (Nicaragua)

Carte de identitate nr. 0012011820046M

Laureano Facundo Ortega Murillo este implicat îndeaproape în acțiuni de sprijinire a cuplului prezidențial Daniel Ortega și Rosario Murillo, în calitate de consilier al președinției. El a justificat și a sprijinit încarcerarea arbitrară și ilegală a unor lideri ai opoziției politice din Nicaragua și a unor precandidați la președinție, a unor studenți și lideri rurali sau jurnaliști independenți, toți aceștia fiind denumiți «teroriști». Prin contribuția sa la eliminarea concurenței electorale efective, el a jucat un rol central în reprimarea pluralismului politic și în dezbinarea definitivă a democrației nicaraguane.

A acționat în calitate de consilier economic al tatălui său, Daniel Ortega, și al regimului Ortega prin intermediul agenției guvernamentale ProNicaragua. În plus, el este responsabil de funcționarea BanCorp – o entitate al cărei scop principal este de a asista, a sponsoriza și a sprijini financiar activitățile represive ale mamei sale, vicepreședinta Rosario Murillo.

Prin urmare, el este asociat cu persoane responsabile de participarea la represiunea împotriva societății civile și de încălcări grave ale drepturilor omului și sprijină astfel de reprimare și încălcări.

10.1.2022

17.

Brenda Isabel ROCHA CHACÓN

Președinta Consiliului Electoral Suprem

Data nașterii: 10.2.1967

Locul nașterii: Bonanza, Nicaragua

Sex: feminin

Cetățenie: nicaraguană

Începând din mai 2021, Brenda Isabel Rocha Chacón este președinta Consiliului Electoral Suprem (CES) – un organism responsabil cu pregătirea, organizarea și certificarea alegerilor generale din 7 noiembrie 2021 care, din cauza lipsei de transparență, din lipsa unei adevărate opoziții și a unei dezbateri democratice, a subminat instituțiile și procesele democratice. CES a privat opoziția de posibilitatea de a candida la alegeri libere și a asigurat organizarea de sondaje în condiții nedemocratice.

Prin urmare, ea este responsabilă de participarea la represiunea împotriva opoziției democratice și de subminarea democrației și a statului de drept în Nicaragua.

10.1.2022

18.

Cairo Melvin AMADOR ARRIETA

Vicepreședintele Consiliului Electoral Suprem

Data nașterii: 1952

Sex: masculin

Cetățenie: nicaraguană

Începând din mai 2021, Cairo Melvin Amador Arrieta este vicepreședintele Consiliului Electoral Suprem (CES) – un organism responsabil cu pregătirea, organizarea și certificarea alegerilor generale din 7 noiembrie 2021 care, din cauza lipsei de transparență, din lipsa unei adevărate opoziții și a unei dezbateri democratice, a subminat instituțiile și procesele democratice. CES a privat opoziția de posibilitatea de a candida la alegeri și a asigurat organizarea de sondaje în condiții nedemocratice.

Prin urmare, el este responsabil de participarea la represiunea împotriva opoziției democratice și de subminarea democrației și a statului de drept în Nicaragua.

10.1.2022

19.

Lumberto Ignacio CAMPBELL HOOKER

Membru al Consiliului Electoral Suprem, președinte interimar al Consiliului Electoral Suprem în 2018

Data nașterii: 3.12.1949

Locul nașterii: Raas, Nicaragua

Sex: masculin

Cetățenie: nicaraguană

Pașaport nr. A00001109 (Nicaragua)

Carte de identitate nr. 6010302490003J

Începând din 2014, Lumberto Ignacio Campbell Hooker este membru al Consiliului Electoral Suprem (CES) – un organism responsabil cu pregătirea, organizarea și certificarea alegerilor generale din 7 noiembrie 2021 care, din cauza lipsei de transparență, din lipsa unei adevărate opoziții și a unei dezbateri democratice, a subminat instituțiile și procesele democratice. CES a privat opoziția de posibilitatea de a candida la alegeri libere și a asigurat organizarea de sondaje în condiții nedemocratice.

El a vorbit cu mass-media în timpul alegerilor din 7 noiembrie 2021, justificând și lăudând organizarea acestora.

Prin urmare, el este responsabil de participarea la represiunea împotriva opoziției democratice și de subminarea democrației și a statului de drept în Nicaragua.

10.1.2022

20.

Nahima Janett DÍAZ FLORES

Directoare a Institutului Nicaraguan de Telecomunicații și Servicii Poștale, fiică a Directorului general al Poliției Naționale din Nicaragua, Francisco Javier Díaz Madriz

Data nașterii: 28.6.1989

Sex: feminin

Cetățenie: nicaraguană

Nahima Janett Díaz Flores este directoarea Institutului Nicaraguan de Telecomunicații și Servicii Poștale (TELCOR), entitatea de reglementare a telecomunicațiilor și a serviciilor poștale. TELCOR a fost utilizat de autoritățile nicaraguane pentru a reduce la tăcere mass-media independentă, inclusiv trei organizații de știri începând din 2018. În cursul campaniei pentru alegeri generale din 2021, TELCOR a desfășurat campanii de dezinformare la scară largă. În calitate de instituție responsabilă cu punerea în aplicare a «legii privind securitatea cibernetică», TELCOR a comandat și a desfășurat acțiuni de supraveghere privind societatea civilă și opoziția democratică.

În poziția sa, Nahima Díaz Flores a acționat ca susținătoare a regimului Ortega și a comandat și a desfășurat acțiuni de dezinformare și de supraveghere prin intermediul TELCOR a societății civile și a opoziției democratice. Prin urmare, este responsabilă de încălcări grave ale drepturilor omului, de participarea la represiunea împotriva societății civile și a opoziției democratice, precum și de subminarea democrației în Nicaragua.

10.1.2022

21.

Luis Ángel MONTENEGRO ESPINOZA

Inspector general al Inspectoratului general al băncilor și al altor instituții financiare din Nicaragua

Data nașterii: 1.1.1949

Locul nașterii: Esteli, Nicaragua

Sex: masculin

Adresă: Planes De Puntaldia Casa, nr. 16, Managua, Nicaragua

Cetățenie: nicaraguană

Carte de identitate nr. 1610101490000S

Luis Ángel Montenegro Espinoza este inspectorul general al Inspectoratului general al băncilor și al altor instituții financiare din Nicaragua (SIBOIF). În poziția respectivă, este responsabil de persecutarea actorilor financiari care au rezistat la politicile regimului Ortega, precum și de exercitarea controlului regimului Ortega asupra sectorului financiar.

El a fost numit în funcția respectivă direct de Daniel Ortega, ca recompensă pentru loialitatea sa. În rolul său anterior de controlor general al Republicii, acesta a asigurat că activitățile financiare corupte ale lui Ortega nu vor fi auditate și a contribuit, de asemenea, la controlul regimului de către Ortega.

Prin urmare, este responsabil de subminarea statului de drept în Nicaragua, precum și de participarea la represiunea împotriva societății civile și a opoziției democratice.

10.1.2022”.

3.

Se adaugă următoarea secțiune și următorul tabel:

„B.

Persoanele juridice, entitățile și organismele menționate la articolul 2 alineatul (1)

 

Nume

Informații de identificare

Expunere de motive

Data includerii pe listă

1.

Poliția Națională din Nicaragua

La Policía Nacional Nicaragüense

Sediu: Managua, Nicaragua

Data înființării: 22.8.1979

Site: http://www.policia.gob.ni

Poliția Națională din Nicaragua este responsabilă de tratamente degradante, inclusiv de tortura fizică și psihologică a persoanelor care s-au opus regimului Ortega. Aceasta este responsabilă de încarcerarea ilegală a unor precandidați la președinție, a unor lideri ai societății civile și a unor lideri ai studenților și ai zonelor rurale sau a unor jurnaliști independenți, fără nicio garanție juridică și democratică.

Poliția Națională a avut un rol esențial pentru Daniel Ortega în ceea ce privește evitarea de către acesta a unei adevărate opoziții democratice în timpul alegerilor generale din 7 noiembrie 2021. Înainte de alegerile respective, Poliția Națională a efectuat o supraveghere continuă și a persecutat liderii opoziției, a fost responsabilă de efracții ilegale în locuințe și de arestări arbitrare ale unor membri ai opoziției și a amenințat în mod sistematic angajați publici.

În 2018, Poliția Națională a fost implicată în uciderea unor protestatari pașnici în Nicaragua.

Prin urmare, Poliția Națională din Nicaragua este responsabilă de încălcări grave ale drepturilor omului, de participarea la represiunea împotriva societății civile și a opoziției democratice, precum și de subminarea democrației și a statului de drept în Nicaragua.

10.1.2022

2.

Consiliul Electoral Suprem

Consejo Supremo Electoral

Adresă: Pista Juan Pablo II, Managua 14005, Nicaragua

Site: https://www.cse.gob.ni

E-mail: info@cse.gob.ni

Consiliul Electoral Suprem (CES) este organismul responsabil cu pregătirea, organizarea și certificarea alegerilor generale din 7 noiembrie 2021 care, din cauza lipsei de transparență, din lipsa unei adevărate opoziții și a unei dezbateri democratice, a subminat instituțiile și procesele democratice. CES a privat opoziția de posibilitatea de a candida la alegeri libere și a asigurat organizarea de sondaje în condiții nedemocratice.

Prin urmare, CES este responsabil de participarea la represiunea împotriva opoziției democratice și de subminarea democrației și a statului de drept în Nicaragua.

10.1.2022

3.

Institutul Nicaraguan de Telecomunicații și Servicii Poștale

Adresă: Avenida Bolívar, Esquina diagonal al edifico de la Cancillería, Aptdo 2664, Managua, 10000 Nicaragua

Data înființării: 12.6.1982

Site: https://www.telcor.gob.ni

Institutul Nicaraguan de Telecomunicații și Servicii Poștale (TELCOR) este entitatea de reglementare a telecomunicațiilor și a serviciilor poștale. Acesta a fost utilizat de autoritățile nicaraguane pentru a reduce la tăcere mass-media independentă, inclusiv trei organizații de știri începând din 2018, în timpul represiunii din 2018 și după alegerile generale din 2021. În cursul campaniei pentru alegeri generale, TELCOR a desfășurat o campanie de dezinformare la scară largă. În calitate de instituție responsabilă cu punerea în aplicare a «legii privind securitatea cibernetică», TELCOR a comandat și a desfășurat acțiuni de supraveghere privind societatea civilă și opoziția democratică.

Prin urmare, TELCOR este responsabil de încălcări grave ale drepturilor omului și de participarea la represiunea împotriva societății civile și a opoziției democratice.

10.1.2022”.


Top