EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Tratatul de la Marrakech

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Tratatul de la Marrakech privind accesul persoanelor cu dificultăți de citire la materialele imprimate

Decizia (UE) 2018/254 privind încheierea Tratatului de la Marrakesh

CARE ESTE ROLUL ACESTUI TRATAT ȘI AL ACESTEI DECIZII?

Tratatul de la Marrakech urmărește să îmbunătățească disponibilitatea și schimburile transfrontaliere ale anumitor opere și ale altor materii protejate în formate accesibile pentru persoanele care sunt nevăzătoare, cu deficiențe de vedere sau cu alte dificultăți de citire a materialelor imprimate.

Decizia autorizează încheierea tratatului de către UE.

Tratatul de la Marrakech a fost pus în aplicare în legislația UE prin Directiva (UE) 2017/1564 și Regulamentul (UE) 2017/1563.

ASPECTE-CHEIE

Tratatul de la Marrakech prevede ca părțile contractante să permită excepții sau limitări ale dreptului de autor și ale drepturilor conexe pentru a reproduce și difuza copii, în formate accesibile, ale anumitor opere și pentru alte materii protejate și pentru circulația internațională a copiilor respective.

Persoane beneficiare

Persoanele beneficiare care intră sub incidența tratatului sunt cele afectate de o serie de dizabilități care interferează cu citirea eficientă a materialelor tipărite. Acestea cuprind persoane care sunt nevăzătoare sau au o dizabilitate fizică sau vizuală, sau de învățare, care le împiedică să citească și să înțeleagă materiale tipărite sau să dețină sau să manipuleze cărți sau alte lucrări tipărite (persoane beneficiare în baza tratatului).

Acestea includ lucrări „sub formă de text, notații și/sau ilustrații conexe, publicate sau puse la dispoziția publicului pe orice tip de suport”, inclusiv audiobook-uri.

De asemenea, tratatul recunoaște rolul entităților autorizate care pot face, în mod non-profit, copii de format accesibil ale lucrărilor publicate, pentru împrumuturi necomerciale sau distribuție electronică, atâta timp cât accesul la aceste lucrări este legal, făcând doar acele schimbări necesare pentru a face lucrarea accesibilă și furnizând copii numai pentru utilizarea de către persoanele beneficiare.

Excepții sau limitări ale drepturilor de autor, inclusiv pentru import și export

Tratatul impune părților să introducă o excepție sau o limitare a legilor naționale privind drepturile de autor pentru a permite reproducerea și difuzarea de copii în format accesibil.

În plus, pentru a facilita circulația internațională a cărților disponibile în copii în format accesibil, tratatul cere părților să permită importul și exportul de copii în format accesibil în anumite condiții:

  • o copie poate fi importată fără autorizarea deținătorului de drepturi;
  • copii ale formatului accesibil pot fi exportate de o entitate autorizată către o persoană beneficiară sau altă entitate autorizată pentru utilizarea exclusivă a operelor de către persoanele beneficiare.

Părțile la tratat

Aderarea la tratat este deschisă membrilor Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI) și UE. Tratatul prevede ca OMPI să creeze un „punct de acces la informații” pentru a permite schimbul voluntar de informații și identificarea entităților autorizate. De asemenea, stabilește o adunare a părților contractante a cărei sarcină principală este de a menține și dezvolta tratatul.

Ratificarea UE

La 13 septembrie 2017, Regulamentul (UE) 2017/1563 și Directiva (UE) 2017/1564 au introdus în legislația UE noua excepție obligatorie de la normele privind drepturile de autor, în conformitate cu tratatul. La 15 februarie 2018, Decizia (UE) 2018/254 a Consiliului a aprobat încheierea tratatului înainte de deplina ratificare.

DE CÂND SE APLICĂ TRATATUL?

Tratatul de la Marrakech a intrat în vigoare la 30 septembrie 2016, la trei luni după ce a fost atins numărul necesar de 20 de părți la tratat.

Decizia Consiliului de aprobare a concluziei tratatului a fost adoptată la 15 februarie 2018, cu ratificarea de către UE a tratatului care a urmat la 12 octombrie 2018.

CONTEXT

Curtea de Justiție a UE a decis în 2017 că UE are competență exclusivă și că Tratatul de la Marrakech poate fi încheiat de către UE acționând în mod individual, fără participarea țărilor individuale ale UE.

Părțile la tratat au libertatea de a-și pune în aplicare dispozițiile luând în considerare propriile sisteme și practici juridice, respectând obligațiile de testare în trei etape stabilite la articolul 9 alineatul (2) din Convenția de la Berna pentru protecția operelor literare și artistice. Conform convenției, orice excepție sau limitare nu trebuie să contravină unei exploatări normale a operei și nu trebuie să prejudicieze în mod nejustificat interesele legitime ale autorului.

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTELE PRINCIPALE

Tratatul de la Marrakesh pentru facilitarea accesului la operele publicate al persoanelor nevăzătoare, cu deficiențe de vedere sau cu dificultăți de citire a materialelor imprimate (JO L 48, 21.2.2018, pp. 3-11)

Decizia (UE) 2018/254 a Consiliului din 15 februarie 2018 privind încheierea, în numele Uniunii Europene, a Tratatului de la Marrakesh pentru facilitarea accesului la operele publicate al persoanelor nevăzătoare, cu deficiențe de vedere sau cu dificultăți de citire a materialelor imprimate (JO L 48, 21.2.2018, pp. 1-2)

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul (UE) 2017/1563 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 septembrie 2017 privind schimbul transfrontalier între Uniune și țările terțe de exemplare în format accesibil ale anumitor opere și ale altor obiecte ale protecției prin drept de autor și drepturi conexe în beneficiul persoanelor nevăzătoare, cu deficiențe de vedere sau cu dificultăți de citire a materialelor imprimate (JO L 242, 20.9.2017, pp. 1-5)

Directiva (UE) 2017/1564 a Parlamentului European și a Consiliului din 13 septembrie 2017 privind anumite utilizări permise ale anumitor opere și ale altor obiecte ale protecției prin drept de autor și drepturi conexe în beneficiul persoanelor nevăzătoare, cu deficiențe de vedere sau cu dificultăți de citire a materialelor imprimate și de modificare a Directivei 2001/29/CE privind armonizarea anumitor aspecte ale dreptului de autor și drepturilor conexe în societatea informațională (JO L 242, 20.9.2017, pp. 6-13)

Decizia 2014/221/UE a Consiliului din 14 aprilie 2014 privind semnarea, în numele Uniunii Europene, a Tratatului de la Marrakesh pentru facilitarea accesului la operele publicate al persoanelor nevăzătoare, cu deficiențe de vedere sau cu dificultăți de citire a materialelor imprimate (JO L 115, 17.4.2014, pp. 1-2)

Data ultimei actualizări: 06.11.2018

Top