Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32010R0116

Regulamentul (UE) nr. 116/2010 al Comisiei din 9 februarie 2010 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1924/2006 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește lista cu mențiunile nutriționale (Text cu relevanță pentru SEE)

JO L 37, 10.2.2010, p. 16–18 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2010/116(1)/oj

10.2.2010   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 37/16


REGULAMENTUL (UE) NR. 116/2010 AL COMISIEI

din 9 februarie 2010

de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1924/2006 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește lista cu mențiunile nutriționale

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1924/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 decembrie 2006 privind mențiunile nutriționale și de sănătate înscrise pe produsele alimentare (1), în special articolul 8 alineatul (2),

întrucât:

(1)

Articolul 8 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1924/2006 prevede că mențiunile nutriționale înscrise pe produsele alimentare sunt permise numai în cazul în care acestea sunt enumerate în anexa la regulamentul menționat, care stabilește și condițiile de utilizare a acestora.

(2)

De asemenea, Regulamentul (CE) nr. 1924/2006 prevede că modificările la anexa menționată trebuie adoptate, acolo unde este cazul, după consultarea Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), denumită în continuare „autoritatea”.

(3)

Înainte de adoptarea Regulamentului (CE) nr. 1924/2006, Comisia a cerut avizul autorității în legătură cu mențiunile nutriționale și condițiile de utilizare a acestora în ceea ce privește acizii grași omega 3, lipidele mononesaturate, lipidele polinesaturate și lipidele nesaturate.

(4)

În avizul său adoptat la 6 iulie 2005 (2), autoritatea a concluzionat că acizii grași omega 3, lipidele mononesaturate, lipidele polinesaturate și lipidele nesaturate dețin roluri importante în dietă. Anumite lipide nesaturate, cum ar fi acizii grași omega 3, sunt uneori consumate la un nivel inferior față de nivelul recomandat. Prin urmare, mențiunile nutriționale care identifică produsele alimentare ca fiind o sursă a acestor nutrienți, sau ca fiind bogate în acești nutrienți, ar putea ajuta consumatorii să facă alegeri mai sănătoase. Cu toate acestea, mențiunile nutriționale în cauză nu au fost incluse în lista stabilită în anexa la Regulamentul (CE) nr. 1924/2006, astfel cum a fost adoptat de Parlamentul European și Consiliu, deoarece condițiile de utilizare a acestora nu au putut fi definite în mod clar.

(5)

Deoarece aceste condiții de utilizare au fost clarificate, ținând cont și de un aviz al autorității privind etichetarea valorilor de referință ale aportului de acizi grași omega 3 și omega 6 adoptat la 30 iunie 2009 (3), este oportună includerea în listă a mențiunilor în cauză.

(6)

În ceea ce privește mențiunile „Sursă de acizi omega 3” și „Bogat în acizi grași omega 3”, condițiile de utilizare ar trebui să facă distincția între cele două tipuri de acizi grași omega 3, deoarece aceștia au atât roluri fiziologice diferite, cât și niveluri de consum recomandate diferite. Mai mult, aceste condiții de utilizare ar trebui să stabilească o cantitate minimă cerută per 100 g și 100 kcal de produs pentru a se asigura faptul că mențiunile respective pot fi utilizate numai pe produsele alimentare care furnizează cantități semnificative de acizi grași omega 3 la un nivel de consum normal.

(7)

În ceea ce privește mențiunile „Bogat în lipide mononesaturate”, „Bogat în lipide polinesaturate” și „Bogat în lipide nesaturate”, condițiile de utilizare ar trebui să prevadă un conținut minim de lipide nesaturate în produsul alimentar și, în consecință, să asigure faptul că întotdeauna cantitatea din mențiune corespunde unei cantități semnificative la un nivel de consum obținut printr-o dietă echilibrată.

(8)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Anexa la Regulamentul (CE) nr. 1924/2006 se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 9 februarie 2010.

Pentru Comisie

Președintele

José Manuel BARROSO


(1)  JO L 404, 30.12.2006, p. 9.

(2)  The EFSA Journal (2005) 253, 1-29.

(3)  The EFSA Journal (2009) 1176, 1-11.


ANEXĂ

În anexa la Regulamentul (CE) nr. 1924/2006, se adaugă următorul text:

„SURSĂ DE ACIZI GRAȘI OMEGA 3

O mențiune conform căreia un produs alimentar este o sursă de acizi grași omega 3 sau orice mențiune care poate avea același înțeles pentru consumator poate fi utilizată numai dacă produsul respectiv conține cel puțin 0,3 g acid alfa-linolenic per 100 g și per 100 kcal sau cel puțin 40 mg sumă de acid eicosapentaenoic și acid docosahexaenoic per 100 g și per 100 kcal.

BOGAT ÎN ACIZI GRAȘI OMEGA 3

O mențiune conform căreia un produs alimentar este bogat în acizi grași omega 3 sau orice mențiune care poate avea același înțeles pentru consumator poate fi utilizată numai dacă produsul respectiv conține cel puțin 0,6 g acid alfa-linolenic per 100 g și per 100 kcal sau cel puțin 80 mg sumă de acid eicosapentaenoic și acid docosahexaenoic per 100 g și per 100 kcal.

BOGAT ÎN LIPIDE MONONESATURATE

O mențiune conform căreia un produs alimentar este bogat în lipide mononesaturate sau orice mențiune care poate avea același înțeles pentru consumator poate fi utilizată numai dacă cel puțin 45 % din acizii grași conținuți de produs sunt derivați din lipide mononesaturate, cu condiția ca lipidele mononesaturate să reprezinte mai mult de 20 % din valoarea energetică a produsului.

BOGAT ÎN LIPIDE POLINESATURATE

O mențiune conform căreia un produs alimentar este bogat în lipide polinesaturate sau orice mențiune care poate avea același înțeles pentru consumator poate fi utilizată numai dacă cel puțin 45 % din acizii grași conținuți de produs sunt derivați din lipide polinesaturate, cu condiția ca lipidele polinesaturate să reprezinte mai mult de 20 % din valoarea energetică a produsului.

BOGAT ÎN LIPIDE NESATURATE

O mențiune conform căreia un produs alimentar este bogat în lipide nesaturate, precum și orice mențiune care poate avea același înțeles pentru consumator, poate fi utilizată numai dacă cel puțin 70 % din acizii grași conținuți de produs sunt derivați din lipide nesaturate, cu condiția ca lipidele nesaturate să reprezinte mai mult de 20 % din valoarea energetică a produsului.”


Top