Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32003D0881

    Decizia Comisiei din 11 decembrie 2003 privind condițiile referitoare la sănătatea animală și la certificare în cazul importului de albine (Apis mellifera și Bombus spp.) din unele țări terțe și de abrogare a Directivei 2000/462/CE [notificată cu numărul C(2003) 4623]Text cu relevanță pentru SEE.

    JO L 328, 17.12.2003, p. 26–31 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 08/04/2010; abrogat prin 32010R0206

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2003/881/oj

    03/Volumul 51

    RO

    Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

    313


    32003D0881


    L 328/26

    JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


    DECIZIA COMISIEI

    din 11 decembrie 2003

    privind condițiile referitoare la sănătatea animală și la certificare în cazul importului de albine (Apis mellifera și Bombus spp.) din unele țări terțe și de abrogare a Directivei 2000/462/CE

    [notificată cu numărul C(2003) 4623]

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    (2003/881/CE)

    COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

    având în vedere Directiva 92/65/CEE a Consiliului din 13 iulie 1992 de definire a cerințelor de sănătate animală care reglementează schimburile și importurile în Comunitate de animale, material seminal, ovule și embrioni care nu se supun, în ceea ce privește cerințele de sănătate animală , reglementărilor comunitare specifice prevăzute la anexa A secțiunea I la Directiva 90/425/CEE (1), în special articolul 17 alineatul (2) litera (b), articolul 18 alineatul (1) prima liniuță și articolul 19 litera (b),

    întrucât:

    (1)

    Decizia 2000/462/CE a Comisiei din 12 iulie 2000 privind certificarea de sănătate animală pentru importul de albine/stupi, regine și însoțitoarele lor din țări terțe (2) stabilește condițiile de certificare de sănătate animală pentru aceste importuri din țări terțe, în conformitate cu cerințele din Directiva 92/65/CEE.

    (2)

    Gândacul mic de stup (Aethina tumida) este un parazit exotic al albinei comune, care s-a răspândit din diferite țări africane într-o serie de alte țări terțe, creând astfel probleme grave în industria apicolă. În momentul de față nu există un tratament eficient și sigur împotriva acestui parazit. Dacă ar fi introdus, gândacul mic de stup ar pune în pericol viabilitatea industriei apicole comunitare și, în consecință, agricultura și mediul înconjurător, din cauza perturbării procesului de polenizare.

    (3)

    Gândacul mic de stup nu se află încă pe lista bolilor aflate în atenția Oficiului Internațional pentru Epizootii (OIE). Din acest motiv, gradul de răspândire a infestării în țările terțe nu este cunoscut.

    (4)

    Acarianul Tropilaelaps (Tropilaelaps spp.) este un parazit exotic al albinei comune care se răspândește în diferite țări, creând astfel probleme grave pentru industria apicolă. Dacă ar fi introdus, și acesta ar putea avea consecințe grave similare pentru durabillitatea industriei apicole din Comunitate.

    (5)

    În temeiul Regulamentului (CE) nr. 1398/2003, prezența gândacului mic de stup și a acarianului Tropilaelaps în Comunitate face obiectul obligativității notificării prin introducerea în lista prevăzută de Directiva 92/65/EEC. Până în prezent nu au existat semnalări privind prezența în Comunitate a acestor două specii.

    (6)

    Pe lângă obligativitatea notificării acestor paraziți pe teritoriul Comunității, este în consecință necesară stabilirea unor cerințe suplimentare pentru importul de albine din anumite țări terțe, pentru a reduce riscul introducerii gândacului mic de stup și a acarianului Tropilaelaps în Comunitate, în scopul protejării situației Comunității în ceea ce privește sănătatea apicolă.

    (7)

    Numai albinele regină însoțite de un număr mic de însoțitoare, în stupi cu o singură regină, pot fi verificate în vederea depistării infestării cu gândacul mic de stup și acarianul Tropilaelaps și, prin urmare, importurile de albine trebuie limitate, în principiu, la astfel de transporturi.

    (8)

    Cu toate acestea, nu există dovezi cu privire la faptul că acarianul Tropilaelaps poate infesta coloniile de bondari (Bombus spp.). Pe lângă aceasta, s-a arătat că gândacul mic de stup infestează coloniile de bondari numai în condiții experimentale, neexistând dovezi documentate că gândacul mic de stup poate infesta coloniile de bondari în condiții naturale. De asemenea, coloniile mici de bondari crescuți în condiții de mediu controlate pot face obiectul schimbului comercial în special pentru industria horticolă, în timp ce importul de regine de bondari provenind din mediul natural poate rămâne de asemenea necesar în scopuri reproductive. În lumina acestui fapt, este necesară autorizarea importului de bondari (Bombus spp.) și în cazul loturilor mici crescute numai în condiții de mediu controlate în cadrul unităților recunoscute și pentru care se pot prezenta garanții că nu sunt infestate cu gândacul mic de stup.

    (9)

    Din motive de claritate a legislației comunitare și pentru a garanta armonizarea ulterioară a cerințelor comunitare referitoare la sănătatea animală, Decizia 2000/462/CE trebuie deci abrogată și înlocuită cu dispozițiile din prezenta decizie, limitându-se autorizarea importurilor la regine (Apis mellifera) și bondari (Bombus spp.) cu un număr redus de însoțitoare sau la colonii mici de bondari (Bombus spp.) crescuți în condiții de mediu controlate în cadrul unor unități recunoscute.

    (10)

    Directiva 96/93/CE a Consiliului din 17 decembrie 1996 privind certificarea animalelor și produselor animale (3) stabilește normele de certificare necesare pentru o certificare valabilă și pentru împiedicarea fraudei; este necesar să se garanteze că normele și principiile aplicate de către organismele de certificare din țările terțe prezintă garanții cel puțin echivalente cu cele stabilite de prezenta directivă și, prin urmare, numai țările enumerate în partea I a anexei la Decizia 79/542/CEE (4) a Consiliului trebuie autorizate pentru importul de albine în Comunitate.

    (11)

    Măsurile prevăzute de prezenta directivă sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animalelor,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    (1)   Statele membre autorizează importul de albine (Apis melliferași Bombus spp.) în conformitate cu dispozițiile din Directiva 92/65/CEE, sub rezerva conformității cu următoarele cerințe:

    acestea provin din țări terțe sau din regiuni ale acestora enumerate în partea I a anexei la Decizia 79/542/CEE;

    sunt însoțite de un certificat de sănătate conform modelului prevăzut la anexa I și respectă garanțiile stabilite în acest specimen;

    loturile se limitează la un număr de cel mult 20 de însoțitoare pentru fiecare regină într-un stup cu o singură regină.

    (2)   La destinația desemnată, unde stupii fac obiectul unui control oficial, reginele se transferă în stupi noi înainte de introducerea în coloniile locale.

    (3)   Stupii, însoțitoarele și alte materiale care însoțesc reginele din țara terță de origine se trimit la un laborator pentru a fi examinate în vederea depistării prezenței gândacului mic de stup, a ouălor sau a larvelor acestuia, sau a acarianului Tropilaelaps. După examenul de laborator, toate materialele se distrug.

    Articolul 2

    Prin derogare de la articolul 1 alineatul (1) a doua și a treia liniuță, statele membre autorizează, de asemenea, importurile de loturi de bondari (Bombus spp.) limitate la o singură colonie conținând cel mult 200 bondari adulți per recipient, care sunt însoțite de un certificat de sănătate în conformitate cu modelul stabilit la anexa II și care respectă garanțiile prevăzute în acest model. În acest caz și prin derogare de la articolul 1 alineatele (2) și (3), este suficientă distrugerea recipientelor și a tuturor materialelor care au însoțit bondarii din țara terță de origine, fie în timpul vieții coloniei, fie imediat la sfârșitul acesteia.

    Articolul 3

    Decizia 2000/462/CE se abrogă.

    Articolul 4

    Prezenta decizie se aplică începând cu 27 decembrie 2003.

    Articolul 5

    Prezenta decizie se adresează statelor membre.

    Adoptată la Bruxelles, 11 decembrie 2003.

    Pentru Comisie

    David BYRNE

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 268, 14.9.1992, p. 54, astfel cum a fost modificată ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1398/2003 al Comisiei (JO L 98, 6.8.2003, p. 3).

    (2)  JO L 183, 12.7.2000, p. 18.

    (3)  JO L 13, 16.1.1997, p. 28.

    (4)  JO L 146, 14.6.1979, p. 15.


    ANEXA I

    Image

    Image


    ANEXA II

    Image

    Image


    Top