Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document EESC-2023-04861-AC

Aviz - Comitetul Economic şi Social European - Cardul european pentru dizabilitate și cardul european de parcare pentru persoanele cu dizabilități

EESC-2023-04861-AC

AVIZ

Comitetul Economic și Social European

Cardul european pentru dizabilitate
și cardul european de parcare
pentru persoanele cu dizabilități

_____________

Directiva Parlamentului European și a Consiliului

de instituire a cardului european pentru dizabilitate și a cardului european de parcare
pentru persoanele cu dizabilități

[COM(2023) 512 final – 2023/0311 (COD)]

SOC/785

Raportor general: Ioannis VARDAKASTANIS

RO

Sesizare

Consiliu, 28/09/2023

Parlamentul European, 19/10/2023

Temei juridic

Articolele 91 și 304 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene

Secțiunea competentă

Secțiunea pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și cetățenie

Data adoptării în sesiunea plenară

14/12/2023

Sesiunea plenară nr.

583

Rezultatul votului
(voturi pentru/voturi împotrivă/ abțineri)

203/0/1

1.Concluzii și recomandări

1.1CESE salută propunerea Comisiei de instituire a cardului european pentru dizabilitate și a cardului european de parcare pentru persoanele cu dizabilități, considerând-o un prim pas către libera circulație a persoanelor cu handicap în UE, astfel cum a recomandat CESE în avizul său SOC/765 din 27/04/2023 1 .

1.2CESE salută, de asemenea, propunerea separată a Comisiei COM(2023) 698 final 2 de extindere a directivei la resortisanții țărilor terțe care își au reședința legală pe teritoriul unui stat membru. Această propunere este necesară pentru a garanta că cardul european pentru dizabilitate și cardul european de parcare sunt accesibile persoanelor care au nevoie de ele.

1.3CESE recomandă extinderea domeniului de aplicare a propunerii, astfel încât cardul european pentru dizabilitate să poată fi utilizat pentru a dobândi acces la beneficii legate de politici sociale publice și/sau la sistemele naționale de securitate socială, cu titlu temporar, atunci când o persoană cu dizabilitate se mută într-un stat membru pentru a studia sau a munci, cel puțin pe parcursul procesului de reevaluare și certificare a dizabilității. Acest lucru este necesar deoarece o persoană care se mută dintr-un stat membru în altul, odată ce trece frontiera, își pierde drepturile la prestațiile legate de dizabilitate. Între timp, reevaluarea dizabilității în noul stat membru poate dura mai mult de un an, iar în această perioadă de tranziție persoana nu beneficiază de nicio formă de recunoaștere sau sprijin [articolul 2 alineatul (2)].

1.4De asemenea, CESE solicită ca legea să precizeze în mod clar că cardul pentru dizabilitate ar trebui să fie gratuit și voluntar. Cardul nu ar trebui emis direct, cu excepția cazului în care persoana solicită acest lucru sau a cazului în care cardul european pentru dizabilitate este încorporat, de exemplu, în cardul național pentru dizabilitate eliberat ca urmare a evaluării dizabilității la nivel național. De asemenea, el trebuie să fie gratuit pentru a evita ca costul să reprezinte un obstacol suplimentar pentru solicitarea cardului.

1.5În plus, nu ar trebui să existe niciodată cerința de a prezenta cardul pentru dizabilitate ca dovadă a dizabilității pentru servicii care sunt acordate în temeiul altor acte legislative ale UE, cum ar fi dreptul la asistență în aeroporturi în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1107/2006 privind drepturile persoanelor cu handicap și ale persoanelor cu mobilitate redusă pe durata călătoriei pe calea aerului 3 . Impunerea obligației de a prezenta un card pentru exercitarea acestor drepturi ar putea fi stigmatizantă și, în plus, ar exclude persoanele care nu posedă carduri pentru dizabilitate de la serviciile de asistență care le sunt necesare în aeroporturi.

1.6CESE recomandă ca cardul european de parcare să fie însoțit de o bază de date separată, disponibilă în toate limbile UE, pentru a oferi informații cu privire la regulile, condițiile și spațiile de parcare existente, astfel cum sunt definite la nivel local, regional sau național. De asemenea, statele membre sprijină și încurajează autoritățile naționale să încarce și să actualizeze informațiile relevante pentru utilizatori (articolul 7).

1.7În plus, cardul european de parcare trebuie să conțină cuvintele „Card european de parcare” afișate în Braille, utilizând dimensiunile prevăzute de codul Marburg, așa cum se procedează deja pentru cardul european pentru dizabilitate. Acest lucru va facilita diferențierea și recunoașterea cardurilor pentru utilizatorii nevăzători și cu deficiențe de vedere (anexa II).

1.8CESE sugerează ca legislația privind cardul european pentru dizabilitate să includă un site web la nivelul UE, complet accesibil, cu o versiune ușor de citit și disponibil în toate limbile UE, inclusiv în limbajul prin semne, oferind informații practice pentru fiecare țară. Site‑ul trebuie să includă informații cu privire la condițiile și normele, practicile și procedurile de eliberare, reînnoire sau retragere a unui card european pentru dizabilitate și a unui card european de parcare pentru persoanele cu dizabilități, precum și informații cu privire la serviciile prevăzute la articolul 2 alineatul (1) și la articolul 9.

1.9CESE solicită ca textul să impună UE să coordoneze, de asemenea, o campanie de sensibilizare la nivelul Uniunii și la nivel național, în toate limbile oficiale ale UE, pentru publicul larg, potențialii utilizatori ai cardurilor și furnizorii de servicii (articolul 9).

1.10CESE recomandă Comisiei să se asigure că se pun la dispoziția statelor membre fonduri adecvate pentru a acoperi costurile legate de procedurile administrative, emiterea cardului în format fizic, furnizarea de informații și campania de sensibilizare, precum și alte costuri conexe, pentru a facilita transpunerea și punerea în aplicare. Acest lucru ar trebui luat în considerare de către Comisie la elaborarea următorului cadru financiar multianual (CFM) (articolul 9).

1.11CESE subliniază că este important ca, în completarea lansării cardului european pentru dizabilitate, să se adopte măsuri, atât la nivel european, cât și la nivel național, menite să îmbunătățească accesibilitatea generală a mediilor construite, a transporturilor, a serviciilor și a bunurilor, în conformitate cu Directiva (UE) 2019/882 4 , cu Directiva (UE) 2016/2102 5 , cu regulamentele privind accesibilitatea transporturilor 6 și cu standardele de accesibilitate aferente.

1.12Nu în ultimul rând, CESE subliniază că este important ca instituțiile UE să conlucreze strâns cu persoanele cu dizabilități și cu organizațiile reprezentative ale persoanelor cu dizabilități de la nivelurile UE, național, regional și local, în ceea ce privește elaborarea, executarea și, ulterior, evaluarea cardului european pentru dizabilitate. Organizațiile reprezentative ale persoanelor cu dizabilități trebuie implicate în mod semnificativ, ceea ce înseamnă să li se pună la dispoziție resursele și informațiile necesare, în formate accesibile, care să le permită o participare reală (articolul 11 și articolul 12).

2.Observații generale

2.1În primul rând, trebuie remarcat faptul că cardul european pentru dizabilitate și cardul european de parcare nu vor rezolva toate problemele legate de libera circulație a persoanelor cu dizabilități. În esență, cardul pentru dizabilitate va garanta recunoașterea reciprocă a dizabilității pentru persoanele cu dizabilități în ceea ce privește toate serviciile, facilitățile și activitățile legate de șederi de scurtă durată în alte state membre ale UE. Nu este inclusă o barieră semnificativă ce împiedică libera circulație a persoanelor cu dizabilități: lipsa protecției sociale, ceea ce împiedică mutarea permanentă într-un alt stat membru. Prin urmare, propunerea Comisiei reprezintă un prim pas în direcția cea bună, dar nu îndeplinește pe deplin obiectivul de eliminare a barierelor din calea liberei circulații a persoanelor cu dizabilități.

2.2Cu toate acestea, CESE salută propunerea Comisiei și faptul că se bazează pe principiul recunoașterii reciproce, între statele membre, a statutului de persoană cu dizabilități, pentru a facilita libera circulație a acestor persoane în UE. Principiul garantează că persoanele cu dizabilități care vizitează un stat membru vor avea acces la aceleași avantaje ca și posesorii de carduri naționale.

2.3Principiul va garanta, de asemenea, că persoanele cu dizabilități invizibile vor putea să călătorească și să circule mai liber în UE, fără a fi nevoite să explice particularitățile handicapului lor sau să răspundă la întrebări cu privire la cererea lor de a li se acorda condiții speciale sau tratamente preferențiale.

2.4De asemenea, este încurajator să remarcăm că propunerea ia forma unei directive, care este un act legislativ obligatoriu și care va asigura transpunerea în legislația națională.

2.5Un domeniu de aplicare larg este asigurat prin includerea oricărui serviciu disponibil pentru posesorii de carduri naționale de dizabilitate în locul unei liste limitate de servicii, ca în cazul proiectului-pilot al Comisiei. Acest domeniu de aplicare ar trebui extins în cadrul negocierilor interinstituționale ulterioare și cel puțin menținut (a se vedea punctul 1.3).

2.6În plus, CESE salută faptul că cardul pentru dizabilitate și cardul de parcare vor rămâne carduri separate, chiar dacă sunt abordate în aceeași propunere.

2.7De asemenea, cardul european pentru dizabilitate trebuie să respecte viața privată a unei persoane și nu trebuie să prezinte informații detaliate despre tipul de dizabilitate sau „gradul” acesteia. El trebuie să fie în deplină conformitate cu Regulamentul general privind protecția datelor (RGPD) 7 și să protejeze informațiile cu caracter personal ale utilizatorului, având în vedere că utilizarea acestui document pentru a avea acces la servicii și beneficii nu impune persoanei în cauză obligația să arate sau să dea informații cu privire la datele cu caracter personal, în special cele referitoare la evaluarea dizabilității și starea de sănătate.

2.8Cardul european pentru dizabilitate poate, de asemenea, să vină în completarea cardurilor naționale pentru dizabilitate sau să le înlocuiască integral, după cum doresc statele membre.

2.9Cardul european pentru dizabilitate va consolida colaborarea dintre diferitele autorități naționale și agenții guvernamentale pentru a sensibiliza publicul cu privire la aspectele legate de handicap. În plus, el va facilita furnizarea de servicii persoanelor cu dizabilități din statele membre care nu au un card național pentru dizabilitate, deoarece poate fi utilizat și la nivel național ca dovadă a dizabilității.

3.Observații specifice

3.1CESE este conștient că propunerea Comisiei privind cardul pentru dizabilitate, în forma sa actuală, ar putea crea cazuri de „discriminare inversă” din cauza lipsei de armonizare a evaluării dizabilității și a criteriilor de distribuire a cardului pentru dizabilitate. Acest lucru s-ar putea produce, de exemplu, în situația în care două persoane cu același handicap din două state membre ar fi tratate diferit atunci când vizitează un al treilea stat membru. Este posibil ca, în conformitate cu criteriile naționale de evaluare și distribuție, una să fi primit cardul pentru dizabilitate, iar cealaltă nu. Totuși, această problemă nu are legătură cu propunerea în sine, ci cu principiul recunoașterii reciproce a statutului de persoană cu dizabilități, care are limitele sale.

3.2Această limitare nu înseamnă în prezent că modelele de evaluare a dizabilității vor trebui să fie aceleași în statele membre, dar va obliga statele membre să îmbunătățească sistemele actuale, în primul rând pe baza unei abordări medicale, pentru a se alinia într-o măsură mai mare la Convenția Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu handicap (CNUDPH). De asemenea, propunerea a sporit gradul de sensibilizare cu privire la posibilele beneficii ale unei abordări la nivelul UE a procedurilor de evaluare a dizabilității, pentru a facilita recunoașterea necesității unei mai bune libertăți de circulație.

3.3Același lucru este valabil și pentru portabilitatea prestațiilor de securitate socială. Deși acestea sunt excluse în mod explicit de către Comisia Europeană din propunerea sa, CESE recomandă ceva mai multă flexibilitate, în mod specific pentru situațiile de mutare pentru muncă sau studii. Pe termen lung, această chestiune va trebui abordată mai concret, deoarece lipsa portabilității prestațiilor de securitate socială pentru persoanele cu dizabilități reprezintă în continuare unul dintre principalele obstacole în calea libertății de circulație și nu va fi soluționată de cardul pentru dizabilitate sau de cardul de parcare. Este un aspect care trebuie abordat în cadrul revizuirii Regulamentului nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială 8 sau într-o propunere legislativă separată.

Bruxelles, 14 decembrie 2023

Oliver RÖPKE

Președintele Comitetului Economic și Social European

_____________

Top