EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document EESC-2018-02466-AS

Bioeconomia

EESC-2018-02466-AS

RO

Comitetul Economic și Social European

NAT/739

Bioeconomia

AVIZ

Secțiunea pentru agricultură, dezvoltare rurală și protecția mediului


Contribuția bioeconomiei la îndeplinirea obiectivelor UE în domeniul climei și al energiei, precum și la realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Națiunilor Unite

(aviz exploratoriu)

Administrator

Laura BROOMFIELD

Data documentului

10/09/2018

Raportor: Tellervo KYLA-HARAKKA-RUONALA (FI-I)

Coraportor: Andreas THURNER (AT-III)

Sesizare

Președinția austriacă a Consiliului, 12/02/2018

Temei juridic

Articolul 302 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene

Aviz exploratoriu

Decizia Adunării Plenare

13/03/2018

Secțiunea responsabilă

Secțiunea pentru agricultură, dezvoltare rurală și protecția mediului

Data adoptării în secțiune

05/09/2018

Data adoptării în sesiunea plenară

Sesiunea plenară nr.

Rezultatul votului
(voturi pentru/voturi împotrivă/abțineri)

.../.../...



1.Concluzii și recomandări

1.1CESE consideră că bioeconomia se referă la crearea de valoare adăugată pentru societate prin producerea, transformarea și utilizarea resurselor naturale biologice. Tranziția către economia neutră din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon și circularitate va acționa tot mai mult ca un factor determinant pentru bioeconomie, întrucât o bioeconomie durabilă are potențialul de a genera simultan beneficii economice, sociale și climatice.

1.2CESE subliniază că bioeconomia contribuie la atenuarea schimbărilor climatice în mai multe moduri: prin captarea dioxidului de carbon din atmosferă în biomasă, prin stocarea carbonului în bioproduse și prin substituirea materiilor prime și a produselor bazate pe combustibili fosili cu unele bazate pe conceptul bio.

1.3De asemenea, Comitetul subliniază că bioeconomia contribuie la realizarea obiectivelor UE privind clima și energia, prin înlocuirea combustibililor fosili cu bioenergie în producția de electricitate, în încălzire și răcire și în transporturi. De asemenea, aceasta contribuie la eficiența energetică și la siguranța alimentării cu energie.

1.4CESE este convins că bioeconomia joacă un rol esențial în realizarea obiectivelor economice, de mediu și sociale globale, prevăzute în Agenda 2030 a ONU (obiectivele de dezvoltare durabilă sau ODD). Rolul bioeconomiei este strâns legat de obiectivele referitoare la industrie și agricultură și la crearea de locuri de muncă în aceste domenii.

1.5Comitetul solicită adaptarea strategiei UE în domeniul bioeconomiei pentru a asigura, în acord cu principiile sustenabilității economice, de mediu și sociale, cele mai favorabile condiții pentru ca bioeconomia europeană să devină un avantaj competitiv pentru UE.

1.6CESE subliniază că factorii de decizie trebuie să promoveze producția și mobilizarea durabilă de biomasă în UE și să asigure un cadru stabil, fiabil și coerent pentru investițiile în bioeconomie de-a lungul lanțurilor valorice. În plus, factorii de decizie politică ar trebui să stimuleze cererea de produse ecologice prin intermediul achizițiilor publice și să adopte un cadru coerent de norme tehnice, de siguranță și privind ajutoarele de stat, care să asigure condiții de concurență echitabile pentru bioproduse.

1.7CESE consideră că cercetarea și inovarea sunt esențiale pentru dezvoltarea unei bioeconomii care să facă față mizelor viitorului. Prin urmare, eforturile de inovare promovate de strategia în domeniul bioeconomiei ar trebui să continue, incluzând întreprinderea comună pentru bioindustrii (întreprinderea comună BBI).

1.8Comitetul subliniază rolul crucial al educației, al serviciilor de consiliere, al transferului de cunoștințe, pentru a garanta că lucrătorii și antreprenorii dețin informațiile și competențele necesare. Cetățenii ar trebui să fie informați cu privire la bioeconomie și să devină conștienți de responsabilitățile care le revin, astfel încât să poată fi consumatori activi și să ia decizii de consum durabile.

1.9CESE subliniază că o infrastructură adecvată este o condiție prealabilă pentru bioeconomie și necesită finanțare adecvată. Este nevoie de sisteme de transport eficiente, care să permită accesul la materii prime și distribuirea de produse către piețe.

1.10CESE recomandă ca UE să depună toate eforturile în vederea instituirii unui sistem global de stabilire a prețurilor pentru emisiile de carbon, care ar reprezenta un mod neutru și eficient de promovare a bioeconomiei și de cooptare a tuturor actorilor de pe piață în vederea atenuării schimbărilor climatice.

1.11CESE este convins că este deosebit de important ca societatea civilă să fie implicată în inițiativele privind bioeconomia și în procesele de luare a deciziilor. Comitetul subliniază că este esențial să se garanteze că tranziția către o economie cu emisii scăzute de carbon are loc în mod echitabil.

1.12CESE subliniază că o bioeconomie sustenabilă poate reuși doar prin adoptarea unei abordări intersectoriale. Prin urmare, este necesar să existe coerență și coordonare între diferitele politici și obiective ale UE. De asemenea, este important să se asigure că măsurile sunt coerente la nivelul statelor membre.

2.Context general

2.1Președinția austriacă a Consiliului a solicitat CESE să elaboreze un aviz exploratoriu privind rolul bioeconomiei în îndeplinirea obiectivelor UE în domeniul climei și energiei, precum și în realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Națiunilor Unite (ODD). În același timp, CESE pregătește în prezent un aviz din proprie inițiativă privind noile oportunități pe care bioeconomia durabilă și favorabilă incluziunii le oferă economiei europene (CCMI/160).

2.2În același timp, Comisia Europeană actualizează Strategia europeană în domeniul bioeconomiei din 2012. CESE monitorizează acest proces și salută eforturile Comisiei. Comisia a definit bioeconomia drept „producția de resurse biologice regenerabile și conversia acestor resurse și a fluxurilor de deșeuri în produse cu valoare adăugată, cum ar fi alimentele, furajele, bioprodusele și bioenergia”.

2.3Vorbind în general, bioeconomia implică înlocuirea combustibililor fosili și a materiilor prime bazate pe combustibili fosili cu materii prime și energie bazate pe conceptul bio. Bioeconomia implică activități economice bazate pe producția, extracția, conversia și utilizarea resurselor naturale biologice. Fluxurile de deșeuri, produsele secundare și reziduurile pot reprezenta o altă sursă principală de aprovizionare cu materii prime.

2.4Agricultura și silvicultura, împreună cu pescuitul, joacă un rol fundamental în producția de biomasă pentru noi utilizări. O varietate mare de industrii, precum cea forestieră, alimentară, chimică, a energiei, textilă și a construcțiilor, transformă biomasa, inclusiv materiile prime secundare, în bunuri de larg consum sau produse intermediare destinate altor utilizări. De obicei, bioeconomia are la bază lanțuri de valori ample - inclusiv transportul, comerțul și alte servicii legate de activitățile menționate mai sus. În plus, serviciile ecosistemice fac parte din bioeconomie.

 

2.5UE s-a angajat să își reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 40% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990 1 , cu obiective și norme separate pentru sectoarele de comercializare a certificatelor de emisii și pentru alte sectoare. În plus, exploatarea terenurilor, schimbarea destinației terenurilor și silvicultura (sectorul LULUCF) au fost integrate în cadrul 2030, cu cerința ca acest sector să nu genereze emisii nete, ci să contribuie la obiectivul de dezvoltare a absorbanților de carbon pe termen lung. Acest lucru reflectă cerințele prevăzute la articolul 4.1 din Acordul de la Paris, care solicită un „echilibru între emisiile antropice prin surse și absorbțiile prin absorbanți ale gazelor de efect de seră în a doua jumătate a acestui secol” 2 .

2.6În conformitate cu obiectivele UE privind energia pentru 2030, eficiența energetică ar trebui să crească cu 32,5% comparativ cu previziunile, iar ponderea energiei din surse regenerabile în mixul energetic global ar trebui să fie de 32%, ambele exprimate ca obiective comune ale UE, mai degrabă decât ca obiective ale statelor membre 3 .

2.7Cele 17 obiective de dezvoltare durabilă ale ONU (ODD) acoperă diferitele aspecte ale provocărilor economice, sociale și de mediu care există la nivel global. Deși niciunul dintre aceste ODD nu se concentrează în mod special pe bioeconomie, aceasta este, totuși, legată de mai multe dintre aceste obiective.

1.Contribuția bioeconomiei la obiectivele UE în domeniul climei și energiei

1.1Tranziția către neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon reprezintă o provocare uriașă și necesită o reducere semnificativă a emisiilor, precum și o creștere a stocării dioxidului de carbon. Utilizarea sustenabilă a resurselor naturale biologice este un element-cheie în acest context.

1.2Bioeconomia contribuie la atenuarea schimbărilor climatice prin câteva mecanisme: captarea CO2 din atmosferă în biomasă prin fotosinteză; stocarea carbonului în bioproduse și substituirea materiilor prime și produselor bazate pe combustibili fosili cu unele bazate pe conceptul bio.

1.2.1Absorbția efectivă a dioxidului de carbon necesită creșterea durabilă a biomasei. O gestionare activă și sustenabilă a pădurilor și utilizarea lemnului sunt elemente esențiale pentru realizarea obiectivelor climatice (după cum s-a evidențiat deja în avizul NAT/655 4 privind implicațiile politicii privind clima și energia și în avizul NAT/696 5 privind repartizarea eforturilor și sectorul LULUCF). Un m³ de lemn captează aproximativ 1 000 kg de CO2. Întrucât doar biomasa are capacitatea de a absorbi CO2, este fundamental să nu se stabilească limite referitoare la utilizarea pădurilor, cu condiția ca indicele de exploatare să nu depășească rata de replantare și creștere a pădurilor și să se utilizeze practici durabile de gestionare a pădurilor.

1.2.2Există mai multe tipuri de bioproduse și sunt în curs de dezvoltare produse noi. Astfel de produse pot stoca dioxid de carbon, împiedicând pătrunderea acestuia în atmosferă. Produsele din lemn durabile, cum ar fi clădirile și mobilierul de înaltă calitate, sunt cel mai eficient mod de stocare a dioxidului de carbon. Atât timp cât bioprodusele cu durată de viață mai scurtă sunt reciclate, nici acestea nu își vor elibera conținutul de dioxid de carbon. În plus, la sfârșitul duratei lor de viață, bioprodusele pot fi utilizate sub formă de bioenergie și, prin urmare, pot înlocui sursele de energie fosile.

1.3Bioenergia contribuie, de asemenea, la obiectivul UE privind eficiența energetică. Încălzirea centralizată în cadrul comunităților și producția în centralele de cogenerare (CHP) constituie bune exemple în acest sens. Întrucât clădirile consumă o cantitate semnificativă de energie, eficiența energetică a clădirilor, împreună cu sursele de energie utilizate, capătă o importanță majoră.

1.4Transportul joacă un rol decisiv în realizarea obiectivelor privind clima. Prin urmare, sunt necesare toate tipurile de măsuri care contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, ținând seama de diferitele nevoi și caracteristici ale diferitelor moduri de transport (astfel cum este evidențiat în câteva avize ale CESE, printre care TEN/609 6 privind decarbonizarea transporturilor).

1.4.1Electrificarea transportului pare să fie o tendință ascendentă. Pentru a avea un impact pozitiv asupra schimbărilor climatice, electricitatea trebuie să fie produsă folosind surse de energie cu emisii scăzute de dioxid de carbon, printre care sursele de energie bazate pe conceptul bio.

1.4.2Combustibilii fosili din sectorul transporturilor sunt înlocuiți, parțial, de biocombustibili durabili. În pofida creșterii gradului de electrificare a autoturismelor, aviația și transportul maritim, precum și transportul rutier greu și mașinile fără destinație rutieră rămân în mare măsură dependente de combustibili. În acest sens, biocombustibilii avansați sunt deosebit de promițători.

1.5Pe lângă beneficiile privind clima, utilizarea bioenergiei contribuie la accesibilitatea surselor energetice și la siguranța alimentării cu energie. Dacă este bine gestionată, bioenergia va juca un rol semnificativ în realizarea obiectivelor de bază stabilite în politica energetică europeană.

2.Contribuția bioeconomiei la Obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD)

2.1ODD ne încurajează să evaluăm rolul bioeconomiei nu doar din perspectiva climei și a energiei, ci și în general, din punct de vedere economic, social și de mediu și plasându-ne totodată într-o perspectivă pe termen lung. Având în vedere perspectiva amplă a bioeconomiei, există interconexiuni cu aproape toate cele 17 ODD. Cu toate acestea, bioeconomia contribuie, în special, la următoarele ODD: 1, 2, 6, 7, 8, 9, 11, 12, 13, 14 și 15.

2.2Bioeconomia are potențialul de a genera creștere economică și locuri de muncă, nu doar în zonele urbane, ci și în regiunile rurale. Prin urmare, ea joacă un rol semnificativ în realizarea ODD 1 (eradicarea sărăciei).

2.3ODD 2 urmărește eradicarea foametei. Biomasa este o resursă limitată și există interconexiuni între producția de alimente, furaje și fibre. Se impune o abordare responsabilă a bioeconomiei sustenabile, care să permită o producție suficientă în diferite scopuri - disponibilitatea alimentelor fiind prioritară - și să asigure ecosisteme solide. Principiile eficienței resurselor și circularității, precum și transferul către regimuri alimentare pe bază de legume sunt modalități de realizare a acestor obiective.

2.4O bioeconomie sustenabilă contribuie la ODD 6 (apă potabilă și instalații sanitare), de exemplu prin menținerea unei bune funcționări a ecosistemelor forestiere, o condiție prealabilă pentru asigurarea apei curate.

2.5ODD 7 (energie la prețuri accesibile și din surse sigure) se află în centrul bioeconomiei. Utilizarea fluxurilor secundare și a fluxurilor de deșeuri furnizează energie curată și reduce dependența de surse de energie fosile.

2.6În ansamblu, bioeconomia joacă un rol fundamental în consolidarea obiectivelor economice și sociale. Aceasta joacă un rol semnificativ în realizarea ODD 8 (muncă decentă și creștere economică). În plus, bioeconomia UE poate ajuta la reducerea semnificativă a dependenței de importuri de materii prime fosile, stimulând în același timp, valoarea adăugată internă și sprijinind lanțurile de valori locale.

2.7ODD 9 prevede o creștere semnificativă a ponderii industriei în ceea ce privește ocuparea forței de muncă și PIB-ul, precum și retehnologizarea industriilor pentru a le face mai sustenabile, împreună cu o eficiență sporită a utilizării resurselor și un nivel mai mare de adoptare a tehnologiilor și a proceselor industriale curate și ecologice. Bioeconomia este strâns legată de toate aceste obiective, iar utilizarea durabilă a biomasei poate consolida poziția UE de lider în sectorul industrial. De asemenea, ea are un potențial ridicat de a promova creșterea IMM-urilor și de a le integra în lanțuri de valori.

2.8Bioeconomia poate juca un rol important în realizarea ODD 11 (orașe și comunități durabile). Conceptul de orașe inteligente 7 din punctul de vedere al mediului și bunăstarea din zonele urbane sunt strâns legate de soluțiile oferite de bioeconomie (de exemplu, construcția pe bază de lemn sau transportul cu emisii reduse și încălzirea centralizată).

2.9Bioeconomia este în măsură să contribuie la ODD 12 (consum și producție responsabile). Prin optimizarea utilizării materiilor prime, proiectare ecologică și fabricarea de produse cu durată de viață lungă și reciclabile, bioeconomia joacă un rol deosebit în tranziția către economia circulară. Cu toate acestea, creșterea gradului de sensibilizare a consumatorilor este considerată o condiție prealabilă importantă pentru a adopta modele de consum informate și responsabile și a favoriza producția sustenabilă.

2.10Bioeconomia poate contribui în mod semnificativ la atenuarea schimbărilor climatice la nivel global, astfel cum este prevăzut în ODD 13 (acțiuni climatice) și cum s-a subliniat deja în capitolul 3. Pe lângă acțiunile desfășurate pe plan intern, UE poate avea un impact global deosebit prin exportul bioproduselor, al soluțiilor și al expertizei în domeniul climei.

2.11În sfârșit, bioeconomia are impact asupra ODD 14 (viața subacvatică) și asupra ODD 15 (viața pe pământ). Prin urmare, în centrul bioeconomiei trebuie să se afle utilizarea responsabilă, eficace și durabilă a resurselor naturale.

3.Condiții prealabile pentru dezvoltarea bioeconomiei

3.1Deși bioeconomia contribuie în numeroase moduri la realizarea obiectivelor atât în domeniul climei și al energiei, cât și al ODD, condițiile trebuie să fie favorabile în acest sens. Pe de o parte, ODD sprijină și consolidează condițiile necesare pentru a ajuta bioeconomia să evolueze, în timp ce, pe de altă parte, anumite ODD impun cerințe pe care bioeconomia trebuie să le respecte.

3.2Strategia UE în domeniul bioeconomiei trebuie adaptată la noile piețe pentru a asigura, în acord cu principiile sustenabilității economice, de mediu și sociale, cele mai favorabile condiții pentru bioeconomia europeană, care evoluează și se extinde rapid.

3.3În primul rând, factorii de decizie politică trebuie să promoveze producția și mobilizarea sustenabilă a biomasei în UE, iar politica UE de dezvoltare regională ar trebui să ofere un sprijin suficient pentru a asigura dezvoltarea de întreprinderi rurale. Factorii de decizie politică trebuie, de asemenea, să asigure un cadru stabil, fiabil și coerent pentru investiții în domeniul bioeconomiei, de-a lungul lanțurilor valorice.

3.4Factorii de decizie politică ar trebui să adopte un cadru coerent de norme tehnice, de siguranță și privind ajutoarele de stat care să asigure condiții de concurență echitabile pentru bioproduse. Sectorul public joacă, de asemenea, un rol important în ceea ce privește cererea de bioproduse prin intermediul achizițiilor publice. Inițiativele precum „Săptămâna europeană a bioeconomiei” ar putea ajuta la absorbția pe piață a acestor produse și la schimburile dintre diferite proiecte.

3.5Cercetarea și inovarea sunt esențiale pentru dezvoltarea unei bioeconomii care să facă față viitorului, ceea ce ar putea reprezenta un avantaj competitiv pentru UE. Acest aspect ar trebui luat în considerare în lumina potențialului uriaș oferit de noile tipuri de bioproduse, de la alimente tradiționale și produse cu fibre până la noile tipuri de materiale de construcții și de ambalaje, textile și materiale biochimice și bioplastice. Același lucru se aplică și pentru potențialul tehnicilor de ameliorare a plantelor și al utilizării diferitelor substanțe ca materii prime pentru bioproduse (de exemplu, lignoceluloza, plantele oleaginoase, amidonul, zahărul, proteina).

3.6Eforturile de inovare promovate de strategia UE în domeniul bioeconomiei ar trebui să continue, incluzând întreprinderea comună pentru bioindustrii 8 . Centrul de cunoaștere pentru bioeconomie 9 ar trebui, de asemenea, să joace un rol important în promovarea utilizării cunoștințelor pentru a ajuta la creșterea bioeconomiei. În plus, inițiativele și programele de cercetare și inovare ar trebui să devină mai atractive și pentru întreprinderi.

3.7Rolul educației, al serviciilor de consiliere, al transferului de cunoștințe și al instruirii este fundamental pentru a asigura că lucrătorii și antreprenorii dețin informațiile și competențele necesare, ceea ce conduce la creșterea durabilității întreprinderilor actuale și la exploatarea de noi oportunități în domeniul bioeconomiei.

3.8În același timp, cetățenii ar trebui să fie informați cu privire la bioeconomie și să devină conștienți de responsabilitățile care le revin, astfel încât să poată fi consumatori activi și să ia decizii de consum durabile, ținându-se seama de disponibilitățile diferite ale diferitelor categorii de vârstă în ceea ce privește adaptarea și schimbarea comportamentului. În acest sens, ar trebui să se organizeze campanii de informare care să consolideze încrederea consumatorilor în bioeconomie și bioproduse.

3.9Accesul la materiile prime este una dintre cerințele prealabile de bază pentru bioeconomie. Prin urmare, un mediu de afaceri adecvat pentru agricultură și silvicultură este necesar pentru a stimula disponibilitatea și mobilizarea biomasei. Gestionarea sustenabilă a pădurilor, a terenurilor și a resurselor marine, astfel cum este prevăzută în ODD 14 și 15, contribuie într-un mod esențial la siguranța aprovizionării cu materii prime. În acest context, ar trebui să fie recunoscut și promovat cadrul legislativ și nelegislativ pentru materiile prime sustenabile din surse regenerabile în UE ar trebui să fie recunoscut și promovat. Utilizarea tot mai mare a fluxurilor secundare și a reziduurilor ca materii prime pentru noi utilizări ajută, de asemenea, la asigurarea disponibilității biomasei. În cazul structurilor la scară mică, cooperativele sau organizațiile de producători pot juca un rol important.

3.10O altă condiție prealabilă pentru bioeconomie este o infrastructură fizică adecvată și, în acest sens, este nevoie de o finanțare adecvată a infrastructurii energetice, de transport și digitale. Este nevoie de sisteme de transport eficiente care să permită accesul la materii prime și distribuirea de produse către piețe.

3.11În ceea ce priveşte pieţele globale, bioeconomia este strâns legată de ODD 17, care vizează consolidarea parteneriatului global pentru dezvoltarea durabilă. Acest obiectiv prevede promovarea unui sistem comercial multilateral universal, bazat pe norme, deschis, nediscriminatoriu și echitabil în cadrul OMC. Acest sistem este important pentru comerț, atât pentru produsele bioeconomice agricole, cât și industriale. Între timp, cooperarea de-a lungul lanțurilor valorice regionale ar trebui să fie consolidată în vederea stimulării dezvoltării regionale.

3.12Pentru a stimula dezvoltarea bioeconomiei într-un mod neutru, UE ar trebui să depună toate eforturile în vederea instituirii unui sistem global de stabilire a prețurilor pentru emisiile de dioxid de carbon, care ar urma să coopteze toți actorii de pe piață și să asigure condiții de concurență echitabile.

3.13Implicarea societății civile în structurile inițiativelor privind bioeconomia și ale proceselor de luare a deciziilor este de o deosebită importanță în vederea consolidării cooperării dintre diferiții actori din cadrul societății și pentru a spori gradul de sensibilizare a publicului referitoare la bioeconomia sustenabilă.

3.14Deși tranziția către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon și circulară este o provocare imensă și implică schimbări structurale profunde referitoare la locurile de muncă implicate, este important să se asigure că tranziția se realizează într-un mod echitabil.

3.15O bioeconomie sustenabilă poate reuși doar prin adoptarea unei abordări intersectoriale. Prin urmare, este necesar să se asigure coerența și coordonarea între diferitele politici și obiective ale UE, în special în domeniul climei, al mediului, al sectorului alimentar, al agriculturii, al silviculturii, al industriei, al energiei, al economiei circulare și al cercetării și inovării. În acest sens, ar trebui înființat și aprobat de președintele Comisiei un grup la nivel înalt compus din diferite părți interesate privind bioeconomia circulară.

3.16Progresele înregistrate în realizarea ODD sunt măsurate și monitorizate prin intermediul a 232 de indicatori. Acești indicatori includ indicatori legați de climă și energie, dar nu există niciun indicator specific legat de bioeconomie. Prin urmare, Comisia ar trebui să dezvolte cei mai relevanți indicatori, pentru a obține o imagine realistă și informativă a dezvoltării bioeconomiei UE.

Bruxelles, 5 septembrie 2018

Maurizio REALEPreședintele Secțiunii pentru agricultură, dezvoltare rurală și protecția mediului

_____________

Top