Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document Ares(2022)5974844

    Commission Staff Working Document on the Evaluation of the Guarantee Notice

    CERERE DE CONTRIBUȚII

    PENTRU O EVALUARE

    Titlul evaluării

    Normele privind ajutoarele de stat pentru evaluarea garanțiilor de stat pentru împrumuturi – evaluare

    DG coordonatoare – unitatea responsabilă

    DG Concurență – Unitățile D3-D4

    Calendar orientativ

    (data de începere și data de finalizare planificate)

    Data de începere: T3-2022

    Data de finalizare planificată: T1-2024

    Informații suplimentare

    Instrumente de ajutor specifice – Garanții de stat: https://ec.europa.eu/competition-policy/state-aid/legislation/specific-aid-instruments_ro

    Prezentul document are scop pur informativ. El nu afectează decizia finală a Comisiei cu privire la continuarea acestei inițiative sau cu privire la conținutul final al acesteia. Toate elementele inițiativei descrise în prezentul document, inclusiv calendarul acesteia, pot suferi modificări.

    A. Contextul politic, scopul și domeniul de aplicare al evaluării

    Contextul politic

    Comunicarea privind garanțiile descrie modul în care Comisia evaluează garanțiile de stat pentru pasivele întreprinderilor – care pot fi o formă de ajutor de stat – atât sub formă de garanții individuale, cât și sub formă de scheme de garantare.

    În special, comunicarea stabilește criterii calitative și trimiteri la criteriile de referință ale pieței pentru garanțiile individuale, primele de garanție „safe harbour” pentru garanțiile de stat care nu conțin niciun element de ajutor, în cazul în care sunt acordate întreprinderilor mici și mijlocii, precum și orientări pentru elaborarea unor scheme de garantare fără elemente de ajutor pentru toate tipurile de întreprinderi, care pot fi utilizate, de asemenea, pentru a determina elementul de ajutor din garanțiile care implică ajutor.

    Potrivit legislației privind ajutoarele de stat, în special Regulamentul general de exceptare pe categorii de ajutoare (RGECA) și Regulamentul de minimis, ajutoarele trebuie să fie transparente. Aceasta înseamnă că trebuie să fie posibilă calcularea cu exactitate a echivalentului-subvenție brut al ajutorului ex ante, fără a fi necesară efectuarea unei evaluări a riscurilor. Oferind orientări statelor membre pentru a le ajuta să stabilească prime de garanție conforme cu condițiile de piață și să determine valoarea ajutorului (ca diferență între primele percepute și primele de piață), Comunicarea privind garanțiile contribuie la asigurarea unui cadru clar și previzibil pentru acordarea împrumuturilor garantate de stat.

    Comunicarea privind garanțiile a fost revizuită ultima dată în 2008. Aceasta nu conține nicio clauză fixă de revizuire și nicio dată de expirare și nu a fost evaluată în cadrul niciunei „verificări a adecvării” de la ultima sa revizuire. Prin urmare, o evaluare a Comunicării privind garanțiile este necesară din următoarele motive:

    I.condițiile de piață s-au schimbat semnificativ față de 2008. Criza financiară mondială a condus la un mediu caracterizat de rate scăzute ale dobânzii, iar presiunea inflaționistă a crescut în urma pandemiei de COVID-19 și a invaziei Ucrainei de către Rusia;

    II.cerințele de capital au crescut în urma crizei financiare mondiale. În plus, practicile de gestionare a riscurilor ale participanților la piețele financiare au evoluat în ultimul deceniu și

    III.de la ultima revizuire a Comunicării privind garanțiile din 2008, guvernele UE au notificat Comisiei un număr mare de metodologii de garantare.

    Sunt disponibile, așadar, dovezi considerabile pentru a justifica o evaluare care să arate dacă Comunicarea privind garanțiile este în continuare adecvată scopului.

    Obiectivul și domeniul de aplicare

    Obiectivul

    Principalul obiectiv al evaluării este de a verifica dacă Comunicarea privind garanțiile este în continuare adecvată scopului. Pentru aceasta trebuie să evaluăm dacă comunicarea a funcționat bine, dacă a facilitat accesul la finanțare într-un mod eficace și eficient, atât pentru întreprinderile mici și mijlocii, cât și pentru întreprinderile mai mari, și dacă țările UE au întâmpinat dificultăți în interpretarea acesteia sau în punerea în aplicare a unor scheme care să fie în conformitate cu aceasta.

    În acest sens, evaluarea va analiza modul în care a funcționat comunicarea în timp și în ce măsură și-a atins obiectivele de:

    I)a oferi orientări privind primele de garanție conforme cu condițiile de piață pentru a exclude prezența ajutoarelor de stat și pentru a preveni denaturarea concurenței;

    II)a spori securitatea juridică pentru părțile interesate și a îmbunătăți transparența în ceea ce privește politica Comisiei, astfel încât deciziile acesteia să fie previzibile și să asigure egalitatea de tratament;

    III)a introduce norme ușor de aplicat pentru întreprinderile mici și mijlocii în vederea îmbunătățirii accesului acestora la finanțare.

    Domeniul de aplicare

    Evaluarea se referă numai la Comunicarea privind garanțiile și la punerea în aplicare a metodologiilor de garantare aprobate de Comisie. Aceasta nu va acoperi niciun alt act legislativ secundar privind ajutoarele de stat.

    Perioada de timp și conținutul

    Evaluarea acoperă perioada scursă de la intrarea în vigoare a Comunicării privind garanțiile, în 2008, până în prezent.

    Aceasta va evalua toate tipurile de garanții de stat acoperite de Comunicarea privind garanțiile, cum ar fi garanțiile individuale pentru toate tipurile de întreprinderi, schemele de garantare pentru întreprinderile mici și mijlocii și schemele de garantare pentru toate tipurile de întreprinderi. Evaluarea va acoperi măsurile de garantare care implică un element de ajutor, precum și pe cele care nu conțin niciun element de ajutor.

    Criterii de evaluare

    Evaluarea va analiza următoarele cinci criterii:

    Eficacitatea 

    ·În ce măsură a contribuit Comunicarea privind garanțiile la stabilirea primelor de garanție conforme cu condițiile de piață?

    ·Cât de eficace au fost măsurile de garantare care au utilizat Comunicarea privind garanțiile în ceea ce privește limitarea denaturării concurenței pe piețele de produse?

    ·Cât de eficace au fost măsurile de garantare care au utilizat Comunicarea privind garanțiile în ceea ce privește limitarea denaturării concurenței între intermediarii financiari și distorsiunile de prețuri pe piețele de credit?

    Eficiența

    ·În ce măsură cerințele Comunicării privind garanțiile au fost proporționale cu costul punerii în aplicare a schemelor de garantare?

    ·Măsurile de garantare care au utilizat Comunicarea privind garanțiile au contribuit la simplificarea punerii în aplicare a schemelor pentru întreprinderile mici și mijlocii?

    Relevanța

    ·În ce măsură a rămas relevantă în timp Comunicarea privind garanțiile în contextul evoluțiilor macroeconomice, financiare și în materie de reglementare care au avut loc începând din 2008?

    Coerența

    ·În ce măsură Comunicarea privind garanțiile este coerentă la nivel intern (și anume, în ce măsură se completează reciproc normele din Comunicarea privind garanțiile) și este coerentă din punct de vedere extern (și anume, în ce măsură este consecventă comunicarea cu alte acte legislative ale UE)?

    Valoarea adăugată europeană

    ·A oferit Comunicarea privind garanțiile o valoare adăugată în comparație cu o situație în care nu ar exista astfel de orientări?

    B. O mai bună legiferare

    Strategia de consultare

    Scopul activităților de consultare este de a colecta dovezi pentru evaluarea Comunicării privind garanțiile, având în vedere modificările semnificative ale condițiilor de piață și riscul rezultat ca anumite aplicări ale comunicării de către țările UE să nu fie aliniate la valorile de referință actuale ale pieței.

    În același timp, trebuie să evaluăm în ce măsură comunicarea a facilitat accesul eficace și eficient la finanțare, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii.

    Activitățile de consultare vor include:

    ·O consultare publică online cu o durată de 12 săptămâni, adresată publicului larg (lansată ca parte a prezentei cereri de contribuții), cu întrebări de nivel înalt formulate în cele 24 de limbi oficiale ale UE, în cadrul căreia respondenții pot răspunde în oricare dintre cele 24 de limbi oficiale ale UE.

    Consultarea publică va fi accesibilă prin intermediul portalului web al Comisiei „Exprimați-vă părerea” și va fi promovată prin intermediul canalelor oficiale de comunicare ale Comisiei (inclusiv pe platformele de comunicare socială) și la anumite evenimente, precum și în cadrul anumitor discursuri.

    Rezultatele consultării publice vor fi publicate într-un raport factual de sinteză care va fi publicat pe portalul „Exprimați-vă părerea”.

    ·Consultări specifice sub forma unei solicitări de informații adresate guvernelor UE și a unui chestionar specific.

    §Cererea de informații va colecta datele consolidate necesare privind garanțiile de stat și va verifica conformitatea cu piața a celor mai mari tranzacții. Aceasta va fi transmisă, prin intermediul reprezentanțelor permanente pe lângă UE, țărilor UE, care vor putea răspunde în toate cele 24 de limbi oficiale ale UE.

    §Chestionarul specific se adresează anumitor părți interesate direct implicate sau afectate de furnizarea de garanții de stat ori care au cunoștințe de specialitate relevante în domeniul riscului de credit. Acest chestionar va conține întrebări specifice de natură mai tehnică și va fi disponibil numai în limba engleză. Cu toate acestea, respondenții vor putea trimite răspunsuri în toate cele 24 de limbi oficiale ale UE. Această consultare va fi accesibilă pe pagina web dedicată consultărilor a DG Concurență.

    Un rezumat al rezultatelor activităților de consultare planificate se va reflecta într-un raport de sinteză care va fi anexat la documentul de lucru al serviciilor Comisiei privind evaluarea.

    De ce desfășurăm această consultare? 

    Comunicarea privind garanțiile nu a mai fost reexaminată de la ultima sa revizuire și publicare în 2008. De aceea, Comisia dorește să vadă dacă comunicarea a facilitat accesul la finanțare într-un mod eficace și eficient, atât pentru întreprinderile mici și mijlocii, cât și pentru întreprinderile mai mari, și dacă țările UE au întâmpinat dificultăți în interpretarea acesteia și dacă au pus în aplicare scheme care sunt în conformitate cu aceasta.

    Evaluarea va colecta dovezi cu privire la eficacitatea, eficiența, coerența și valoarea adăugată europeană a Comunicării privind garanțiile. De asemenea, Comisia va evalua relevanța comunicării, în special deoarece unele dintre datele de referință privind piața (primele „safe harbour”) ar putea fi depășite având în vedere modificările condițiilor de piață.

    Este posibil ca această Comunicare privind garanțiile să fi generat consecințe nedorite, cum ar fi avantaje selective pentru intermediarii financiari, denaturări ale concurenței între întreprinderile din diferite țări ale UE sau excluderea unor investitori privați.

    Activitățile de consultare desfășurate pentru evaluare vor colecta opinii și experiențe de la toate părțile interesate.

    Publicul-țintă

    Principalul public-țintă al evaluării este constituit din autoritățile de management și de punere în aplicare din țările UE. Cu toate acestea, evaluarea va viza, de asemenea, instituțiile de garantare și intermediarii financiari care oferă garanții și alte forme de protecție a creditului. Aceasta va include și asociații din sectorul financiar și participanți pe piața creditelor și a instrumentelor financiare derivate de credit.

    De asemenea, Comisia consideră că este foarte important să cunoască opinia și experiența întreprinderilor de toate dimensiunile și ale asociațiilor de întreprinderi care le reprezintă.

    În cele din urmă, evaluarea ar urma să se bazeze pe feedbackul primit din partea cercetătorilor și a mediului academic.

    Colectarea datelor și metodologia

    Comisia nu dispune de suficiente date concrete pentru a evalua Comunicarea privind garanțiile. Acest lucru este determinat de faptul că deciziile Comisiei adoptate în temeiul secțiunii 3.4 din Comunicarea privind garanțiile se referă numai la metodologii, nu și la punerea lor în aplicare ulterioară.

    În consecință, Comisia nu dispune nici de informații complete cu privire la schemele de garantare efective care aplică aceste metodologii de-a lungul timpului, nici de date detaliate privind tranzacțiile efectuate în cadrul acestor scheme. Din acest motiv, Comisia va lansa o solicitare de informații către țările UE, astfel cum se descrie mai sus.

    În plus, Comisia va lansa o licitație pentru un raport specific referitor la Comunicarea privind garanțiile. Începând cu T4 2022, raportul va fi elaborat de un contractant extern și va evalua cel puțin:

    ·impactul Comunicării asupra piețelor de credit; mai concret, cât de eficace și de eficientă a fost aplicarea comunicării în atingerea obiectivului general de asigurare a unei piețe unice integrate și eficiente, care implică atât o concurență liberă și loială între intermediarii financiari, cât și între întreprinderi pe piețele de produse;

    ·modul în care au funcționat sistemele de stabilire a prețurilor aplicate, în comparație cu sistemele optime de stabilire a prețurilor pentru garanțiile de stat, care sunt coerente în timp, au ca date de intrare parametri de referință obiectivi și observabili (de piață) și reduc la minimum potențialul de acordare a unor avantaje selective individuale beneficiarului garanției;

    ·dacă soluția simplificată pentru măsurile destinate întreprinderilor mici și mijlocii a atins echilibrul corect între simplitate și precizie;

    ·coerența internă a normelor prevăzute în Comunicarea privind garanțiile și consecvența comunicării cu alte acte legislative și orientări ale UE privind ajutoarele de stat.

    Raportul va fi anexat la evaluare.

    Activitățile de consultare și raportul specific vor fi completate de:

    ·datele statistice disponibile;

    ·experiența Comisiei în cazuri specifice din trecut.

    Top