EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document Ares(2022)1988551

Proposal for regulation(s) revising Regulation (EU) 913/2010 of the European Parliament and of the Council of 22 September 2010 concerning a European rail network for competitive freight and introducing measures to better manage and coordinate international rail traffic, including through new rules for capacity allocation in the rail sector

CERERE DE CONTRIBUȚII

PENTRU O EVALUARE A IMPACTULUI

Prezentul document are scopul de a informa publicul larg și părțile interesate cu privire la viitoarea activitate legislativă a Comisiei, astfel încât aceștia să poată oferi feedback cu privire la modul în care Comisia înțelege problema și cu privire la soluțiile posibile, precum și să ne ofere orice informație relevantă pe care ar putea să o dețină, inclusiv referitor la efectele posibile ale diferitelor opțiuni.

Titlul inițiativei

Traficul feroviar transfrontalier – o mai bună gestionare și coordonare

DG coordonatoare – unitatea responsabilă

DG Mobilitate și Transporturi, Unitatea „spațiul feroviar unic european”

Tipul probabil de inițiativă

Propunere legislativă

Calendar orientativ

T4 2022

Informații suplimentare

https://transport.ec.europa.eu/transport-modes/rail_en 

Prezentul document are scop pur informativ. El nu afectează decizia finală a Comisiei cu privire la continuarea acestei inițiative sau cu privire la conținutul final al acesteia. Toate elementele inițiativei descrise, inclusiv calendarul acesteia, pot suferi modificări.

A. Contextul politic, definirea problemei și verificarea subsidiarității

Contextul politic

Transportul feroviar este un mod de transport ecologic și eficient din punct de vedere energetic. Cu toate acestea, serviciile transfrontaliere de transport de marfă și de călători se confruntă în continuare cu obstacole care le limitează competitivitatea și atractivitatea. Serviciile de transport feroviar și serviciile de transport multimodal, inclusiv feroviar, se bazează pe servicii legate de capacitatea infrastructurii feroviare și, prin urmare, pe toate procesele necesare pentru a le furniza, inclusiv planificarea și alocarea capacităților și gestionarea traficului.

Regulamentul (UE) nr. 913/2010 a introdus mecanisme de cooperare pentru a asigura capacități de infrastructură suficiente, flexibile și de înaltă calitate de-a lungul coridoarelor feroviare din UE pentru operatorii de transport feroviar de marfă. Cu toate acestea, evaluarea regulamentului a arătat că măsurile existente nu au fost suficiente pentru a crește transportul feroviar transfrontalier de marfă. Ca atare, regulamentul nu a fost suficient pentru a sprijini politicile ambițioase ale UE în domeniul transporturilor, al schimbărilor climatice, al energiei și al mediului.

Traficul feroviar transfrontalier de călători este în creștere, dar reprezintă în continuare doar aproximativ 10 % din traficul total. În conformitate cu obiectivele Pactului verde european, existența unor servicii feroviare transfrontaliere mai competitive ar contribui la combaterea schimbărilor climatice, la reducerea poluării aerului la nivel local și a congestionării traficului, la creșterea siguranței și a eficienței energetice a transporturilor. Strategia privind mobilitatea sustenabilă și inteligentă prevede măsuri pentru o mai bună gestionare și coordonare a traficului feroviar transfrontalier.

Implementarea acestui obiectiv a început odată cu propunerea de revizuire a orientărilor TEN-T; prezenta inițiativă va introduce măsuri suplimentare pentru îmbunătățirea gestionării și a coordonării traficului feroviar transfrontalier.

Problema pe care urmărește să o abordeze inițiativa

Sectorul transportului feroviar transfrontalier, în special cel al transportului de marfă, face eforturi pentru a atrage clienți, a-și îmbunătăți competitivitatea și a crește volumul traficului. Principalele probleme cu care se confruntă transportul feroviar și transportul multimodal care include transport feroviar sunt:

§competitivitatea insuficientă a serviciilor de transport feroviar și a serviciilor de transport intermodal care include transport feroviar;

§potențialul de creștere limitat al serviciilor feroviare, în special al transportului de marfă, din cauza lipsei sau a utilizării ineficiente a capacităților de infrastructură.

Printre cauzele acestor probleme se numără:

§gestionarea ineficientă a capacității rețelei existente, ceea ce duce la utilizarea ineficientă a resurselor și la probleme de fiabilitate, împiedicând astfel dezvoltarea traficului feroviar transfrontalier (de marfă), în special pe liniile congestionate utilizate atât de traficul de călători, cât și de cel de marfă;

§deficiențe în coordonarea transfrontalieră în cadrul gestionării capacităților de infrastructură și a traficului în situații normale sau în caz de perturbare;

§implementarea și utilizarea insuficientă a instrumentelor digitale – acolo unde există instrumente digitale, acestea se bazează adesea pe abordări naționale și nu sunt interoperabile la nivel transfrontalier sau între diferite părți interesate;

§cooperarea insuficientă între părțile interesate operaționale implicate în transportul feroviar de marfă, în special în ceea ce privește organizarea lanțurilor de transport multimodal la interfața cu alte moduri de transport, de exemplu în terminale;

§transparența insuficientă în ceea ce privește performanța serviciilor de infrastructură și a serviciilor de transport de marfă, ceea ce împiedică o analiză cuprinzătoare a barierelor persistente și a posibilelor soluții și limitează concurența în ceea ce privește furnizarea de servicii de transport feroviar;

§niveluri insuficiente de concurență, în special în transportul feroviar de călători pe distanțe lungi.

O serie de alți factori nu intră în domeniul de aplicare al acestei inițiative, dar sunt abordați în cadrul unor inițiative conexe. Printre aceștia se numără:

§internalizarea insuficientă a costurilor externe ale transportului între modurile de transport;

§infrastructura feroviară insuficientă sau slab întreținută, în special pentru traficul feroviar transfrontalier de marfă, care se află adesea pe locul doi în planificarea investițiilor, după traficul de călători, și este îngreunat de lipsa de coordonare transfrontalieră;

§lipsa interoperabilității tehnice și operaționale a sistemelor feroviare naționale din UE.

Temeiul pentru acțiunea UE (temeiul juridic și verificarea subsidiarității)

Temei juridic

Temeiul juridic pentru intervenția UE îl reprezintă articolul 91 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Politica în domeniul transporturilor este un domeniu de competență partajată și atât UE, cât și statele sale membre sunt în măsură să legifereze și să adopte acte obligatorii din punct de vedere juridic.

Necesitatea practică a unei acțiuni la nivelul UE

Serviciile de transport feroviar transfrontalier, în special de transport de marfă, continuă să sufere de pe urma fragmentării la nivel național. Este vorba, în primul rând, de serviciile furnizate de administratorii de infrastructură feroviară și de organismele de alocare de la nivel național. În plus, fragmentarea rezultă din cadrele de reglementare divergente instituite de autoritățile naționale și, într-o anumită măsură, din acțiunea necoordonată a operatorilor de servicii de transport feroviar și multimodal. Accesul egal la transportul feroviar public înseamnă creșterea atractivității transportului feroviar de călători în întreaga UE.

Lipsa de coordonare creează obstacole în calea liberei circulații a mărfurilor și a serviciilor de transport, care pot fi depășite numai pe baza unor principii și norme uniforme prevăzute în legislația UE.

B. Obiective și opțiuni de politică    

Inițiativa vizează intensificarea transportului feroviar transfrontalier, în principal prin optimizarea utilizării infrastructurii feroviare. Ea urmărește să creeze condițiile necesare pentru îmbunătățirea capacității infrastructurii feroviare și a gestionării traficului, acoperind toate tipurile de trafic feroviar, și să îmbunătățească integrarea multimodală a serviciilor de transport feroviar de marfă. Inițiativele existente ale părților interesate din sectorul public și privat vor fi luate în considerare în mod corespunzător la elaborarea opțiunilor de politică. Printre acestea se numără, în special: (i) proiectul de revizuire a graficelor de circulație; (ii) schimbul electronic al orelor de sosire estimate; (iii) procesul decizional colaborativ; și (iv) coordonarea dintre capacitățile și operațiunile feroviare și ale terminalelor. Inițiativa va ține seama, de asemenea, de progresele înregistrate în ceea ce privește digitalizarea planificării, a exploatării și a monitorizării infrastructurii feroviare și a serviciilor de transport feroviar.

Inițiativa va lua în considerare atât măsuri legislative, cât și măsuri nelegislative. Măsurile legislative ar modifica normele prevăzute în prezent în Regulamentul (UE) nr. 913/2010 și în Directiva 2012/34/UE referitoare la gestionarea și exploatarea infrastructurii feroviare. Ele ar putea fi completate de măsuri fără caracter legislativ, cum ar fi orientări, acorduri voluntare sau măsuri îmbunătățite de asigurare a respectării legislației.

Printre principalele domenii de intervenție se numără:

A.gestionarea capacității feroviare, care acoperă toate activitățile menite să asigure o utilizare sporită a infrastructurii feroviare în diferitele etape de planificare strategică și tactică: planificarea investițiilor, gestionarea activelor (având ca rezultat restricții de capacitate ca urmare a lucrărilor de infrastructură), planificarea graficelor de circulație și procesul de alocare a capacității, precum și modificări ale graficelor în faza dintre alocarea capacităților și exploatarea trenurilor;

B.gestionarea traficului și a situațiilor de urgență: aceasta acoperă, în esență, gestionarea în timp real a traficului feroviar în faza operațională, atât în condiții normale (expedierea trenurilor), cât și în cazul unor perturbări mai grave (gestionarea situațiilor de criză sau de urgență);

C.o mai bună integrare a transportului feroviar de marfă în lanțurile logistice multimodale: coordonarea și cooperarea în etapa de planificare, operațională și postoperațională între părțile interesate din sectorul feroviar (administratori de infrastructură și întreprinderi feroviare) și alte părți din lanțurile multimodale, cum ar fi organizatorii de transport, operatorii altor moduri de transport, operatorii de terminale și expeditorii (clienții serviciilor de transport de marfă). Serviciile de transport multimodal de călători nu intră în domeniul de aplicare al acestei inițiative;

D.monitorizarea și gestionarea performanței: aceasta include toate activitățile întreprinse pentru monitorizarea și îmbunătățirea performanței infrastructurii feroviare și a serviciilor de transport în faza postoperațională;

E.condițiile de utilizare a infrastructurii, furnizarea de informații și supravegherea reglementară: aceasta acoperă principiile și normele transversale aplicabile mai multor domenii de intervenție menționate mai sus, cum ar fi stimulentele economice, schimbul electronic de informații și utilizarea instrumentelor digitale, precum și normele privind aspecte economice și juridice.

În plus, inițiativa va aborda interacțiunea acestor domenii de intervenție cu planificarea infrastructurii și cu siguranța și interoperabilitatea feroviară. Măsurile individuale care alcătuiesc opțiunile de politică vor fi concepute astfel încât să abordeze problemele și cauzele problemelor menționate mai sus. Toate opțiunile vor aborda toate cauzele problemelor, dar prin intermediul unor măsuri diferite.

Au fost identificate următoarele opțiuni preliminare, care vor fi îmbunătățite și analizate în evaluarea impactului, ținând seama de rezultatele activităților de consultare și ale analizei:

Opțiunea 1: Îmbunătățirea cadrului juridic existent pentru transportul feroviar de marfă și de călători:

Această opțiune menține instrumentele-cheie ale legislației existente, cum ar fi guvernanța bazată pe coridoare și ghișeele unice, dar le clarifică și le dezvoltă pentru a le consolida eficacitatea și eficiența în abordarea cauzelor problemelor menționate mai sus. Aceasta ar putea include, de exemplu, cerința ca utilizarea ghișeului unic să devină obligatorie pentru traficul transfrontalier de mărfuri.

Întrucât principalele instrumente rămân în vigoare, această opțiune se axează pe îmbunătățirea coerenței cu alte instrumente ale legislației UE, de exemplu în ceea ce privește interoperabilitatea și siguranța feroviară și integrarea transportului feroviar în logistica multimodală.

Această opțiune oferă un cadru juridic relativ stabil și se bazează în principal pe inițiative sectoriale pentru a atinge obiectivele politicii UE în domeniul transportului feroviar de marfă, însoțite, acolo unde este necesar, de măsuri fără caracter legislativ, cum ar fi orientări și activități mai ferme de asigurare a respectării legislației.

Opțiunea 2: Modernizarea și armonizarea cuprinzătoare a normelor, a proceselor și a instrumentelor pentru traficul de mărfuri și de călători

Această opțiune introduce noi abordări, procese și norme, în special în ceea ce privește gestionarea capacității feroviare. Având în vedere utilizarea predominant mixtă a rețelei feroviare a UE, această opțiune se referă atât la traficul de marfă, cât și la cel de călători. Opțiunea ar introduce noi elemente, cum ar fi o planificare multianuală orientată spre viitor a utilizării capacității pentru diferite segmente de trafic, procese de alocare mai flexibile, sisteme de stimulente suplimentare legate de performanță, o utilizare mai intensă a instrumentelor digitale („digital în mod implicit”) și altele. Aceasta va ține seama, în special, de lucrările în curs ale părților interesate din sector cu privire la gestionarea capacității și la revizuirea graficelor de circulație.

În alte domenii de intervenție decât gestionarea capacității (de exemplu, gestionarea traficului), această opțiune se va baza pe măsurile incluse în opțiunea 1.

În ceea ce privește coordonarea transfrontalieră, această opțiune se bazează în principal pe cooperare, competențele decizionale și funcțiile operaționale rămânând în principal la nivel național. Rolul structurii de guvernanță instituite prin Regulamentul (UE) nr. 913/2010 ar fi aliniat la noul cadru stabilit în cadrul acestei opțiuni.

Opțiunea 3 – Centralizarea mai puternică a funcțiilor decizionale și operaționale la nivel european

Această opțiune completează noile norme, procese și instrumente introduse în opțiunea 2 cu o guvernanță și un organism operațional la nivel de rețea, centralizând anumite funcții decizionale și operaționale. Aceasta ar putea include: (i) crearea de entități specializate la nivel european, de exemplu, cu competențe decizionale în ceea ce privește gestionarea capacității sau cu funcții operaționale în gestionarea traficului sau în reglementarea pieței economice și în supravegherea reglementară; sau (ii) o extindere semnificativă a competențelor de executare ale Comisiei Europene.

C. Impacturi probabile

Inițiativa ar trebui să stimuleze transportul feroviar de marfă și, eventual, să creeze locuri de muncă suplimentare în cadrul întreprinderilor feroviare de marfă și al operatorilor de terminale. Un posibil beneficiu colateral al intensificării transportului de mărfuri în interiorul UE ar fi dezvoltarea comerțului și a activității economice, ceea ce ar duce la crearea de locuri de muncă suplimentare.

În funcție de opțiunea de politică reținută, inițiativa poate avea, de asemenea, un impact semnificativ asupra transportului feroviar de călători: o mai bună gestionare a capacităților în întreaga Uniune Europeană poate conduce la capacități suplimentare pentru noi servicii transfrontaliere de transport de călători, sporind astfel opțiunile pentru călătorii transfrontaliere sustenabile.

Dacă inițiativa ar avea ca rezultat o utilizare mai intensă a transportului feroviar, acest lucru ar contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, a poluării aerului la nivel local și a congestionării traficului rutier, precum și la îmbunătățirea siguranței transporturilor. Transferul activităților de transport către transportul feroviar duce la o scădere a poluării fonice cauzate de alte moduri de transport și la o posibilă creștere a poluării fonice cauzate de traficul feroviar de marfă în anumite locuri. Începând din decembrie 2024, specificațiile tehnice de interoperabilitate în materie de zgomot interzic utilizarea vagoanelor de marfă „zgomotoase” pe tronsoanele feroviare cele mai utilizate din UE, contribuind în mod semnificativ la atenuarea potențialei creșteri a poluării fonice feroviare generate de această inițiativă.

Pentru materializarea impacturilor inițiativei este nevoie de intervenții de politică complementare, în special pentru a aborda cauzele problemelor menționate mai sus care nu intră în domeniul de aplicare al prezentei inițiative.

D. Instrumente pentru o mai bună legiferare 

Evaluarea impactului

Orice propunere de revizuire a cadrului juridic în domeniile de intervenție menționate mai sus va avea la bază o evaluare a impactului. Aceasta va analiza diferitele opțiuni de politică pentru a asigura îndeplinirea obiectivelor generale și specifice menționate mai sus. Evaluarea impactului va începe în 2022, pe baza unei evaluări aprofundate și a altor contribuții disponibile. În T1-2022 a fost lansat un studiu de sprijin extern pentru evaluarea impactului.

Strategia de consultare

În T1-2022 urmează să fie lansată o consultare publică deschisă de 12 săptămâni în toate limbile oficiale ale UE, pentru a colecta date și opinii de la publicul larg. Ea va putea fi accesată prin intermediul paginii centrale de consultări a Comisiei 1 („Exprimați-vă părerea”). Rezultatele vor fi rezumate într-un raport care va fi disponibil pe site-ul web al Comisiei.

În contextul studiului de sprijin pentru evaluarea impactului va avea loc un amplu program de activități de consultare specifice, utilizând instrumente standard de colectare a datelor, cum ar fi sondajele și interviurile.

De ce desfășurăm această consultare?

Măsurile care urmează să fie propuse ar putea necesita punerea în aplicare de către mai multe grupuri de părți interesate (autorități publice, administratori de infrastructură feroviară, organisme de alocare, organisme de reglementare din domeniul feroviar, întreprinderi feroviare etc.). Aceste grupuri pot oferi informații utile cu privire la măsurile care vor fi cele mai eficiente din punctul de vedere al costurilor.

Măsurile ar putea avea un efect larg asupra utilizatorilor de servicii feroviare și asupra altor întreprinderi (de exemplu, în sectorul transporturilor, prin efectul asupra transportului multimodal).

Publicul-țintă

Vor fi consultate toate părțile interesate relevante de la toate nivelurile (IMM-uri, întreprinderi mari și multinaționale). Printre acestea se numără:

·întreprinderi feroviare (operatori tradiționali și operatori nou-intrați pe piață);

·administratori de infrastructură și organisme de alocare;

·autorități naționale de siguranță feroviară;

·organisme de reglementare;

·operatori de instalații feroviare;

·autorități publice naționale, regionale și locale responsabile cu transporturile;

·organizații europene și internaționale, organizații care reprezintă interesele constructorilor din industria transporturilor;

·alți organizatori și operatori de transport implicați în transportul multimodal;

·sindicate și organizații profesionale active în sectorul transporturilor;

·utilizatori comerciali și privați și organizațiile acestora (marfă și călători);

·instituții financiare, investitori și organizații de mediu.

Top