Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32024D2115

Decizia (UE) 2024/2115 a Comisiei din 29 iulie 2024 de instituire a unui Consiliu Fiscal European independent cu rol consultativ și de abrogare a Deciziei (UE) 2015/1937

C/2024/5324

JO L, 2024/2115, 1.8.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2024/2115/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2024/2115/oj

European flag

Jurnalul Ofícial
al Uniunii Europene

RO

Seria L


2024/2115

1.8.2024

DECIZIA (UE) 2024/2115 A COMISIEI

din 29 iulie 2024

de instituire a unui Consiliu Fiscal European independent cu rol consultativ și de abrogare a Deciziei (UE) 2015/1937

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

întrucât:

(1)

Decizia (UE) 2015/1937 a Comisiei (1) a instituit un Consiliu Fiscal European independent cu rol consultativ (denumit în continuare „consiliul”).

(2)

Punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2024/1263 al Parlamentului European și al Consiliului (2) se bazează pe acordarea unei mai mari importanțe rolului consultativ al consiliului în cadrul de guvernanță economică al Uniunii, precum și pe independența și accesul acestuia la documente.

(3)

La cererea Comisiei sau a Consiliului, consiliul ar trebui să ofere consiliere cu privire la punerea în aplicare a cadrului de supraveghere fiscal-bugetară multilaterală, inclusiv cu privire la prelungirea clauzei derogatorii generale, respectând totodată pe deplin rolul și competențele Comisiei conferite prin tratate.

(4)

Consiliul Fiscal European ar trebui să ofere consiliere Comisiei cu privire la orientarea fiscal-bugetară viitoare cea mai adecvată pentru zona euro în ansamblu. De asemenea, ar trebui să ofere sugestii privind evoluția viitoare a cadrului fiscal-bugetar.

(5)

Consiliul Fiscal European ar trebui să coopereze cu instituțiile fiscal-bugetare independente menționate la articolul 8a din Directiva 2011/85/UE a Consiliului (3), astfel cum a fost modificată prin Directiva (UE) 2024/1265 a Consiliului (4), în vederea promovării schimbului de bune practici.

(6)

Președintele și membrii consiliului ar trebui să fie selectați și numiți de Comisie, după consultarea Parlamentului European și a Consiliului. În măsura posibilului, numirile ar trebui să asigure un echilibru geografic și de gen adecvat.

(7)

Ținând seama de necesitatea consolidării rolului consiliului, ar trebui adoptate noi dispoziții de reglementare a acestuia.

(8)

Prin urmare, Decizia (UE) 2015/1937 ar trebui abrogată și înlocuită prin prezenta decizie,

DECIDE:

Articolul 1

Instituirea

Se instituie un Consiliu Fiscal European independent (denumit în continuare „consiliul”).

Articolul 2

Misiunea și atribuțiile

(1)   Consiliul Fiscal European oferă consiliere Consiliului și Comisiei cu privire la exercitarea funcțiilor lor în materie de supraveghere fiscal-bugetară multilaterală, astfel cum sunt prevăzute la articolele 121, 126 și 136 din TFUE.

(2)   În sensul alineatului (1), consiliul:

(a)

prezintă o evaluare ex post în timp util a punerii în aplicare a cadrului de guvernanță fiscal-bugetară al Uniunii;

(b)

oferă consiliere cu privire la orientarea fiscal-bugetară viitoare adecvată pentru zona euro în ansamblul său, precum și cu privire la orientările fiscal-bugetare naționale adecvate care sunt conforme cu normele Pactului de stabilitate și de creștere;

(c)

la cererea Comisiei sau a Consiliului, oferă consiliere cu privire la punerea în aplicare a Pactului de stabilitate și de creștere, inclusiv cu privire la prelungirea clauzei derogatorii generale în conformitate cu articolul 25 din Regulamentul (UE) 2024/1263;

(d)

cooperează îndeaproape cu instituțiile fiscal-bugetare independente, astfel cum se menționează la articolul 8a din Directiva 2011/85/UE;

(e)

formulează sugestii privind evoluția viitoare a cadrului fiscal-bugetar.

(3)   Secretariatul consiliului informează fără întârziere Consiliul sau Comisia cu privire la cererile de consiliere adresate consiliului de către cealaltă instituție.

Articolul 3

Componență și numire

(1)   Consiliul Fiscal European este compus dintr-un președinte și patru membri.

(2)   Comisia depune toate eforturile pentru a asigura, în măsura posibilului, un echilibru geografic și de gen adecvat în componența consiliului.

(3)   Președintele și membrii consiliului sunt selectați și numiți din rândul experților de renume internațional pe bază de merit, competențe și cunoștințe care urmează să fie evaluate în funcție de experiența și competențele analitice dovedite în ceea ce privește analiza finanțelor publice și macroeconomia.

(4)   Comisia transmite lista propunerilor de desemnări Parlamentului European și Consiliului spre consultare și solicită opiniile acestora în termen de o lună de la transmitere.

(5)   Președintele și membrii consiliului sunt numiți de Comisie la propunerea președintelui (președintei) acesteia, după consultarea comisarului responsabil cu portofoliul corespunzător și a vicepreședintelui de resort, după caz.

(6)   Președintele și membrii consiliului sunt numiți pe o perioadă de trei ani, mandat reînnoibil o dată.

(7)   Președintele și membrii consiliului sunt numiți în calitate de consilieri speciali, iar statutul și remunerația lor sunt stabilite la articolele 5, 123 și 124 din Regimul aplicabil celorlalți agenți.

Articolul 4

Independența

(1)   În exercitarea atribuțiilor lor, membrii consiliului acționează independent și nu solicită și nici nu acceptă instrucțiuni de la instituții sau organisme ale Uniunii, de la guverne ale statelor membre sau de la orice alt organism public sau privat.

(2)   Membrii consiliului trebuie să aducă la cunoștința președintelui orice potențial conflict de interese legat de o evaluare sau de un aviz, iar președintele ia măsurile adecvate și poate decide ca membrul în cauză să nu participe la pregătirea și la adoptarea evaluării sau a avizului în cauză. Consiliul Fiscal European soluționează posibilele conflicte de interese ale președintelui.

(3)   Membrii consiliului au dreptul la libertatea de exprimare, în concordanță cu articolul 17a din Statutul funcționarilor.

Articolul 5

Funcționarea

(1)   Președintele răspunde de supravegherea îndeplinirii de către consiliu a atribuțiilor care i-au fost încredințate și de asigurarea bunei funcționări a acestuia. Președintele convoacă și prezidează reuniunile consiliului.

(2)   Consiliul Fiscal European adoptă avize numai atunci când participă cel puțin trei membri, inclusiv președintele. Consiliul Fiscal European încearcă să își adopte avizele prin consens. În cazul în care nu se poate ajunge la un consens, consiliul decide cu majoritatea simplă a membrilor prezenți la reuniune, inclusiv președintele, abținerile nefiind numărate ca voturi. În caz de egalitate de voturi, președintele deține votul decisiv.

(3)   Consiliul Fiscal European își stabilește propriul regulament de procedură.

(4)   Consiliul Fiscal European acționează în conformitate cu regulamentul său de procedură. Reuniunile consiliului nu sunt deschise publicului. Reuniunile se pot desfășura sub formă de ședințe cu participare fizică sau online ori în format hibrid.

(5)   Consiliul Fiscal European și serviciile relevante ale Comisiei încheie un memorandum de înțelegere, prin care stabilesc detaliile practice referitoare la domeniul și la mijloacele de cooperare, în special în ceea ce privește accesul la informațiile relevante. Consiliul Fiscal European încheie acorduri de lucru echivalente cu Consiliul.

(6)   Președintele consiliului poate fi invitat să își prezinte recomandările și avizele, precum și raportul său anual, în cadrul reuniunilor Comisiei sau ale Consiliului la care acestea sunt discutate.

(7)   Cheltuielile de călătorie și diurnele președintelui și ale membrilor se rambursează de către Comisie în conformitate cu dispozițiile în vigoare în cadrul Comisiei. Cheltuielile respective se rambursează în limitele creditelor disponibile puse la dispoziție în cadrul procedurii anuale de alocare a resurselor.

Articolul 6

Secretariatul

(1)   Consiliul Fiscal European este sprijinit de un secretariat compus dintr-un șef al secretariatului și din membri ai personalului de sprijin care au primit sarcini în acest sens.

(2)   La îndeplinirea sarcinilor atribuite consiliului, secretariatul întreprinde acțiuni numai după ce a primit instrucțiuni în acest sens din partea consiliului. Secretariatul:

(a)

furnizează asistență consiliului prin pregătirea reuniunilor acestuia, prin verificarea documentelor care urmează să fie discutate și prin monitorizarea progresului lucrărilor în raport cu prioritățile stabilite de consiliu;

(b)

acordă consiliului sprijin analitic, statistic, administrativ și logistic de înaltă calitate, sub conducerea președintelui;

(c)

asigură colaborarea cu instituțiile fiscal-bugetare independente, în măsura în care aceasta este necesară pentru sprijinirea misiunii și atribuțiilor consiliului;

(d)

informează în timp util Comisia sau Consiliul cu privire la cererile de consiliere primite de consiliu din partea celeilalte instituții.

(3)   Comisia numește șeful secretariatului, după consultarea cu președintele Consiliului.

(4)   În cazul în care președintele Consiliului nu a fost încă numit sau în cazul în care mandatul său a expirat, Comisia numește în mod direct șeful secretariatului.

(5)   Ceilalți membri ai secretariatului sunt funcționari, agenți temporari, agenți contractuali sau experți naționali detașați, selectați de șeful secretariatului de comun acord cu președintele Consiliului. Toți membrii secretariatului sunt selectați pe baza înaltului lor nivel de calificare și experiență în domenii relevante pentru activitatea consiliului.

(6)   Din punct de vedere administrativ, secretariatul este atașat la Secretariatul General al Comisiei.

Articolul 7

Transparența

Consiliul Fiscal European raportează o dată pe an cu privire la activitățile sale Parlamentului European, Consiliului și Comisiei. Toate rapoartele și avizele Consiliului Fiscal European sunt făcute publice.

Articolul 8

Dispoziții finale

(1)   Decizia (UE) 2015/1937 se abrogă.

(2)   Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

Adoptată la Bruxelles, 29 iulie 2024.

Pentru Comisie

Președinta

Ursula VON DER LEYEN


(1)  Decizia (UE) 2015/1937 a Comisiei din 21 octombrie 2015 de instituire a unui Consiliu bugetar european independent cu rol consultativ (JO L 282, 28.10.2015, p. 37, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2015/1937/oj).

(2)  Regulamentul (UE) 2024/1263 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2024 privind coordonarea eficientă a politicilor economice și supravegherea bugetară multilaterală și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1466/97 al Consiliului (JO L, 2024/1263, 30.4.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/1263/oj).

(3)  Directiva 2011/85/UE a Consiliului din 8 noiembrie 2011 privind cerințele referitoare la cadrele bugetare ale statelor membre (JO L 306, 23.11.2011, p. 41, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2011/85/oj).

(4)  Directiva (UE) 2024/1265 a Consiliului din 29 aprilie 2024 de modificare a Directivei 2011/85/UE privind cerințele referitoare la cadrele bugetare ale statelor membre (JO L, 2024/1265, 30.4.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2024/1265/oj).


ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2024/2115/oj

ISSN 1977-0782 (electronic edition)


Top