EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Răspunderea deținătorilor de nave în caz de accident

Răspunderea deținătorilor de nave în caz de accident

Pasagerii implicați în accidente pe mare trebuie să beneficieze de un nivel adecvat de compensare pentru eventualele pierderi sau daune suferite. În acest scop, deținătorii de nave trebuie să aibă încheiate asigurări adecvate.

ACT

Regulamentul (CE) nr. 392/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 aprilie 2009 privind răspunderea în caz de accident a transportatorilor de persoane pe mare

SINTEZĂ

Pasagerii implicați în accidente pe mare trebuie să beneficieze de un nivel adecvat de compensare pentru eventualele pierderi sau daune suferite. În acest scop, deținătorii de nave trebuie să aibă încheiate asigurări adecvate.

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

Regulamentul prevede norme armonizate privind răspunderea și asigurarea companiilor de navigație care transportă pasageri pe mare. Acesta introduce în legislația europeană prevederile Convenției de la Atena din 1974 privind transportul pe mare al pasagerilor și al bagajelor lor, precum și orientările formulate de Organizația Maritimă Internațională.

ASPECTE-CHEIE

  • Actul legislativ se aplică tuturor navelor care arborează drapelul unei țări a Uniunii Europene (UE), călătoresc spre sau dinspre un port european sau în temeiul unui contract european de transport (adică un contract între transportator și pasageri care definește drepturile, obligațiile și răspunderea).
  • În prezent, legea se aplică atât călătoriilor internaționale, cât și celor interne, dar nu și călătoriilor interne pe parcursul cărora nava se află la mai puțin de cinci mile de linia de coastă.
  • Răspunderea operatorilor acoperă pasagerii, bagajele și vehiculele acestora, precum și echipamentele de mobilitate ale persoanelor cu mobilitate redusă.
  • Pentru orice vătămare sau daună provocată de un incident maritim (adică naufragiu, răsturnare, coliziune sau eșuare a navei, explozii sau incendii la bord sau defectarea acesteia), victimele nu sunt obligate să dovedească vina transportatorului pentru a beneficia de compensație.
  • Operatorii de transport trebuie să plătească un avans care să acopere necesitățile economice imediate în caz de deces sau vătămare corporală a unui pasager într-un incident maritim. Efectuarea acestei plăți nu înseamnă că societatea de navigație își recunoaște răspunderea.
  • Avansul minim în caz de deces al unui pasager este de 21 000 EUR.
  • Companiile de navigație trebuie să le pună la dispoziție pasagerilor informații inteligibile cu privire la drepturile care le revin.
  • Aceste informații trebuie să fie disponibile în toate punctele de vânzare, inclusiv în cazul vânzării telefonice și pe internet; de asemenea, ele trebuie furnizate înaintea sau cel târziu în momentul plecării.
  • La cel târziu trei ani de la intrarea în vigoare a actului legislativ, (31 decembrie 2012), Comisia Europeană trebuie să prezinte un raport privind punerea în aplicare a acestuia.
  • Guvernele UE pot amâna aplicarea actului legislativ în cazul navelor care efectuează exclusiv curse interne vizate de regulament. Pentru navele care călătoresc mai puțin de 20 de mile de la linia de coastă, termenul-limită este 31 decembrie 2018. Pentru toate celelalte nave, termenul-limită este 31 decembrie 2016.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Începând cu 29 mai 2009.

Pentru informații suplimentare, consultați pagina referitoare la drepturile pasagerilor pe site-ul Comisiei Europene.

REFERINȚE

Act

Intrarea în vigoare

Termen de transpunere în legislația statelor membre

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Regulamentul (CE) nr. 392/2009

29.5.2009

-

JO L 131, 28.5.2009, pp. 24-46

Data ultimei actualizări: 30.09.2015

Top