EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Norme de sănătate privind circulația cailor și schimburile cu cai

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva 2009/156/CE a Consiliului privind condițiile de sănătate animală care reglementează circulația și importul de ecvidee provenind din țări din afara UE

SINTEZĂ

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

Directiva definește condițiile de sănătate animală care trebuie întrunite la importul de cai (aici fiind incluse toate animalele din familia ecvideelor*) sau la circulația acestora pe teritoriul Uniunii Europene (UE).

ASPECTE-CHEIE

Caii eligibili în vederea înscrierii într-o fișă genealogică* și destinați schimbului pe teritoriul UE:

  • nu trebuie să prezinte niciun semn de boală în intervalul de 48 de ore anterioare deplasării;
  • nu au venit în contact cu cai care suferă de o boală infecțioasă sau contagioasă în cele 15 zile anterioare inspecției;
  • nu trebuie să fie sacrificați în cadrul unui program național de eradicare a unei boli contagioase sau infecțioase;
  • trebuie să fie identificați prin intermediul unui document prevăzut de Directiva 90/427/CEE;
  • nu trebuie să provină dintr-o exploatație care a făcut obiectul unei măsuri de interdicție în legătură cu o boală infecțioasă sau contagioasă.

Țările UE afectate de pesta cabalină africană nu trebuie să trimită cai din zonele infectate decât dacă aceștia:

  • sunt deplasați în anumite perioade ale anului, în funcție de ciclul de activitate al insectelor purtătoare ale bolii;
  • nu prezintă simptome;
  • au fost supuși la un test pentru boala respectivă, cu rezultate negative;
  • au fost ținuți în carantină cel puțin 40 de zile; și
  • au fost protejați împotriva insectelor purtătoare ale bolii în perioada de carantină.

Caii trebuie să călătorească direct, însoțiți de un certificat de sănătate, în vehicule dotate corespunzător pentru sănătatea și bunăstarea acestora. Experții veterinari de la Comisia Europeană pot să efectueze inspecții la fața locului.

Importul din afara UE

Orice țară din afara UE care dorește să exporte cai trebuie să fie autorizată de UE pe baza istoricului țării respective privind sănătatea animală și pe baza unor garanții oferite cu privire la sănătatea și bunăstarea animalelor.

Țara sau regiunea din afara UE trebuie să fie:

  • indemnă de pestă cabalină africană;
  • indemnă de encefalomielită ecvină venezueleană de cel puțin doi ani;
  • indemnă de bolile infecțioase durină și morvă de șase luni.

Se pot solicita garanții suplimentare pentru bolile care nu se întâlnesc în UE.

Caii trebuie să fi staționat o anumită perioadă în țara din afara UE și trebuie să fie însoțiți de un document de identificare și de un certificat de sănătate. Experții veterinari din țările UE și de la Comisie efectuează inspecții suplimentare.

Se pot acorda derogări de la unele dintre aceste norme pentru caii utilizați în scopuri sportive, recreative sau culturale sau destinați pășunatului sau muncii în mod provizoriu în vecinătatea frontierelor interne ale UE.

Regulamentul (UE) 2015/262 consolidează normele privind identificarea prin introducerea unui sistem privind pașapoartele pentru cai.

DE CÂND SE APLICĂ DIRECTIVA?

Începând cu 12 august 2010.

TERMENI-CHEIE

*Ecvidee: animale care fac parte din familia calului, inclusiv caii, măgarii și zebrele, precum și animalele din rase încrucișate.

*Fișa genealogică: un registru sau o altă formă de evidență în care sunt trecuți caii înregistrați eligibili, menționându-se ascendenții cunoscuți ai acestora.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

ACT

Directiva 2009/156/CE a Consiliului din 30 noiembrie 2009 privind condițiile de sănătate animală care reglementează circulația și importul de ecvidee provenind din țări terțe (JO L 192, 23.7.2010, pp. 1-24)

Modificările și corecturile succesive aduse Directivei 2009/156/CE au fost integrate în textul original. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

ACTE CONEXE

92/260/CEE: Decizia Comisiei din 10 aprilie 1992 privind măsurile sanitare și certificarea veterinară pentru admiterea temporară a cailor înregistrați (JO L 130, 15.5.1992, pp. 67-83). A se vedea versiunea consolidată.

93/195/CEE: Decizia Comisiei din 2 februarie 1993 privind condițiile de sănătate animală și certificarea veterinară pentru reintroducerea cailor înregistrați pentru curse, competiții și evenimente culturale, după exportul temporar (JO L 86, 6.4.1993, pp. 1-6). A se vedea versiunea consolidată.

93/196/CEE: Decizia Comisiei din 5 februarie 1993 privind condițiile de sănătate animală și certificare veterinară pentru importurile de ecvidee destinate sacrificării (JO L 86, 6.4.1993, pp. 7-15). A se vedea versiunea consolidată.

93/197/CEE: Decizia Comisiei din 5 februarie 1993 privind condițiile de sănătate animală și certificarea veterinară la importul de ecvidee înregistrate și ecvidee pentru reproducție și producție (JO L 86, 6.4.1993, pp. 16-33). A se vedea versiunea consolidată.

2004/211/CE: Decizia Comisiei din 6 ianuarie 2004de elaborare a listei țărilor terțe și a părților din teritoriile acestor țări din care statele membre autorizează importurile de ecvidee vii și de material seminal, de ovule și embrioni din specia ecvină și de modificare a Deciziilor 93/195/CEE și 94/63/CE (JO L 73, 11.3.2004, pp. 1-10). A se vedea versiunea consolidată.

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/262 al Comisiei din 17 februarie 2015 de stabilire, în temeiul Directivelor 90/427/CEE și 2009/156/CE ale Consiliului, a unor norme privind metodele de identificare a ecvideelor (Regulamentul privind pașapoartele ecvideelor) (JO L 59, 3.3.2015, pp. 1-53)

Data ultimei actualizări: 04.05.2020

Top