EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Cacao şi ciocolata

Cacao şi ciocolata

Uniunea Europeană (UE) defineşte o serie de norme comune specifice pentru produsele din cacao şi ciocolată, care completează legislația aplicabilă produselor alimentare. Aceste reguli se referă compoziția, denumirile comerciale, de etichetare și prezentare.

ACT

Directiva 2000/36/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 iunie 2000, privind produsele din cacao și ciocolată destinate consumului uman [Vezi act(e) de modificare].

SINTEZĂ

Prezenta Directivă armonizează etichetarea produselor din cacao și ciocolată, precum și definițiile pentru aceste produse, pentru a permite consumatorilor să facă alegeri în cunoștință de cauză. Acest regulament se aplică fără a aduce atingere cerinţelor de etichetare aplicabile produselor alimentare.

Produse vizate

Această Directivă se aplică produselor din cacao și ciocolată destinate consumului uman, conform celor specificate în Anexa I la Directivă.

Compoziţie

Această Directivă adoptă compoziţia produselor din cacao şi ciocolată. În special, pentru anumite produse se determină procentul minim de unt de cacao care poate fi utilizat. De asemenea, se stabileşte posibilitatea de a utiliza o cantitate de grăsimi vegetale care nu depășește 5% din produsul final. Grăsimile vegetale (altele decât untul de cacao), care pot fi utilizate sunt enumerate în Anexa II la Directivă.

Etichetare

Doar produsele fabricate în conformitate cu normele privind compoziția prevăzute de prezenta Directivă pot fi comercializate sub unul din următoarele nume (a se vedea Anexa I la Directivă):

 • unt de cacao;
 • pudră de cacao, cacao;
 • pudră de cacao cu conţinut redus de grăsime, cacao fără grăsime;
 • ciocolată praf;
 • ciocolată de băut, cacao îndulcită, pudră de cacao îndulcită (eventual completată cu conținut redus de grăsime);
 • ciocolată (eventual completată cu termenii granule sau fulgi, strat de acoperire şi gianduja);
 • ciocolată cu lapte, frişcă sau lapte degresat (eventual completat cu termenii granule sau fulgi, strat de acoperire şi gianduja);
 • ciocolată cu lapte cu conţinut ridicat de lapte;
 • ciocolată albă;
 • ciocolată cu umplutură;
 • ciocolată a la taza;
 • ciocolată obişnuită a la taza;
 • bomboane de ciocolată sau praline.

Etichetarea produselor din cacao şi ciocolată poate să includă informaţii suplimentare. De exemplu, etichetarea produselor din ciocolată care conțin grăsimi vegetale, altele decât untul de cacao, trebuie să poarte mențiunea conține grăsimi vegetale pe lângă untul de cacao în același câmp vizual ca lista de ingrediente, separată clar de acea listă.

Etichetarea produselor din ciocolată praf, cacao îndulcită, precum şi ciocolata, ciocolata cu lapte, ciocolata cu lapte cu conţinut ridicat de lapte, ciocolata a la taza şi ciocolata obişnuită a la taza, trebuie să indice conţinutul total de cacao în substanţă solidă uscată. În plus, etichetarea produselor din cacao şi ciocolată praf fără grăsime şi cu conţinut redus de grăsime trebuie să indice conţinutul de unt de cacao.

REFERINȚE

Act

Intrarea în vigoare

Termen limită pentru punerea în aplicare în statele membre

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Directiva 2000/36/CE

3.8.2000

-

JO L 197 din 3.8.2000

Act(e) de modificare

Intrarea în vigoare

Termen limită pentru punerea în aplicare în statele membre

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Regulamentul (CE) nr. 1137/2008

11.12.2008

-

JO L 311 din 21.11.2000

Modificările şi corecturile succesive aduse Directivei 2000/36/CE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

ACTE CONEXE

Regulamentul (UE) nr. 1021/2013 al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Directivelor 1999/4/CE și 2000/36/CE ale Parlamentului European și ale Consiliului și a Directivelor Consiliului 2001/111/CE, 2001/113/CE și 2001/114/CE în ceea ce privește competențele care urmează a fi conferite Comisiei. [Jurnalul Oficial L 287 din 29.10.2013].

Ultima actualizare: 20.05.2014

Top