EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Traficul trafic de frontieră la frontierele terestre externe

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (CE) nr. 1931/2006 – norme referitoare la micul trafic de frontieră la frontierele terestre externe ale țărilor UE și modificări aduse Convenției Schengen

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

Regulamentul stabilește un regim specific micului trafic de frontieră la frontierele terestre externe ale țărilor Uniunii Europene și introduce un permis de trecere locală a frontierei în scopul respectiv.

ASPECTE-CHEIE

Condițiile de intrare și de ședere

Micul trafic de frontieră se referă la trecerea periodică și frecventă a frontierei externe a UE de către resortisanții unor țări din afara UE care locuiesc în zone de la frontiera cu UE, din motive legitime.

Acești locuitori ai zonei de frontieră pot trece frontiera terestră externă a unei țări a UE cu condiția:

  • să fie în posesia unui permis eliberat pentru a permite această trecere (și a unui pașaport, dacă acest lucru este impus prin acordul bilateral);
  • să nu fie persoane pentru care există alerte în Sistemul de informații Schengen; și
  • să nu fie considerați o amenințare pentru ordinea publică.

Aceste persoane sunt autorizate să rămână în zona de frontieră pentru o durată maximă prevăzută în acordul bilateral dintre o țară din UE și țara învecinată din afara UE. Șederea nu poate depăși trei luni.

Regulamentul se aplică Islandei și Norvegiei, deoarece constituie o dezvoltare a acquis-ului Schengen (adică a legilor UE existente cu privire la spațiul Schengen – un spațiu din Europa fără frontiere interne, în care cetățenii, numeroși resortisanți din afara UE și turiștii pot să circule liber, fără controale la trecerea frontierei), precum și Elveției și Liechtensteinului. Acesta nu se aplică Irlandei și Regatului Unit (1).

Permise

Locuitorii zonei de frontieră primesc un permis limitat la zona de frontieră, cu o perioadă de valabilitate cuprinsă între unu și cinci ani.

Aceste permise au aceleași elemente de securitate ca și permisele de ședere.

Taxele vor fi echivalente cu cele ale unei vize pentru ședere scurtă cu intrări multiple. Cu toate acestea, țările UE au libertatea de a decide să reducă taxele sau chiar să renunțe la acestea. În temeiul Regulamentului (UE) 2017/1954, care modifică Regulamentul (CE) nr. 1030/2002 privind modelul UE de permis de ședere pentru resortisanții țărilor din afara UE, elementele de securitate ale permiselor de trecere locală a frontierei sunt armonizate cu cele ale permiselor de ședere pentru a le spori securitatea și a preveni frauda. Anexa la Regulamentul (UE) 2017/1954 conține specificațiile tehnice ale modelului pentru fața I și fața II ale cardului. Printre aceste specificații se numără o fotografie de identitate inclusă în condiții de siguranță în corpul cardului și protejată printr-un element de difracție cu imagine optic variabilă, materialul din care este fabricat cardul (policarbonat sau polimer sintetic echivalent), precum și culoarea, procedeul de imprimare și tehnicile de utilizat.

Acorduri privind punerea în aplicare a regimului specific micului trafic de frontieră

Țările UE pot încheia acorduri privind micul trafic de frontieră cu țările din afara UE învecinate. De asemenea, țările pot menține acordurile existente, cu condiția ca acestea să respecte acest regulament. În plus, țările UE trebuie să se asigure că țările din afara UE aplică principiul reciprocității și că acestea le acordă un tratament comparabil cetățenilor UE care doresc să călătorească în zona lor de frontieră.

Aceste acorduri le pot permite locuitorilor zonei de frontieră să utilizeze:

  • puncte de trecere a frontierei rezervate locuitorilor zonei de frontieră;
  • culoare speciale la punctele obișnuite de trecere a frontierei;
  • autorizații excepționale acordate locuitorilor zonei de frontieră pentru a trece frontiera în afara punctelor de trecere autorizate și în afara orelor stabilite.

Țările UE trebuie să aplice sancțiuni efective, proporționale și cu efect de descurajare în cazul utilizării abuzive a regimului specific micului trafic de frontieră. Acestea pot include anularea sau revocarea permisului.

Includerea oblastului (regiunii) Kaliningrad și a anumitor districte administrative poloneze în zona de frontieră eligibilă

Acest regulament a fost modificat prin Regulamentul (UE) nr. 1342/2011 pentru a include oblastul Kaliningrad și anumite districte administrative poloneze în zona de frontieră eligibilă în scopul acordului bilateral dintre Polonia și Rusia. Acest acord bilateral a fost suspendat de la 4 iulie 2016.

Comunicarea din 2016 a Comisiei

În 2015, peste 50 de milioane de resortisanți din afara UE au vizitat UE, aceștia reprezentând peste 200 de milioane de treceri ale frontierelor externe ale spațiului Schengen. În plus față de aceste fluxuri de călătorie obișnuite, conflictele din Orientul Mijlociu și din alte zone au generat, numai în 2015, 1,8 milioane de treceri ilegale ale frontierelor externe ale UE. Ținând cont de aceste cifre și pe fondul atacurilor teroriste de la sfârșitul anului 2015 și de la începutul anului 2016, Comisia Europeană a publicat o comunicare în care a prezentat opțiuni cu privire la modul în care sistemele de informații existente și viitoare ar putea consolida atât gestionarea frontierelor externe, cât și securitatea internă în UE. Aceasta a servit drept bază pentru lansarea activității de îmbunătățire a arhitecturii UE de gestionare a datelor, cu respectarea deplină a drepturilor fundamentale, în special în ceea ce privește protecția datelor cu caracter personal.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 19 ianuarie 2007.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (CE) nr. 1931/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 decembrie 2006 de stabilire a normelor referitoare la micul trafic de frontieră la frontierele terestre externe ale statelor membre și de modificare a dispozițiilor Convenției Schengen (JO L 405, 30.12.2006, pp. 1-22)

Modificările succesive aduse Regulamentului (CE) nr. 1931/2006 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Comunicare a Comisiei către Parlamentul European și Consiliu: Sisteme de informații mai puternice și mai inteligente în materie de frontiere și securitate [COM(2016) 205 final, 6.4.2016]

Raport al Comisiei către Parlamentul European și Consiliu: Raport privind punerea în aplicare și funcționarea Regulamentului (UE) nr. 1342/2011 al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1931/2006 în ceea ce privește includerea oblastului Kaliningrad și a anumitor districte administrative poloneze în zona de frontieră eligibilă și în ceea ce privește acordul bilateral încheiat în acest sens între Polonia și Federația Rusă [COM(2014) 74 final, 19.2.2014]

Comunicare a Comisiei către Parlamentul European și Consiliu: Al doilea raport privind punerea în aplicare și funcționarea regimului specific micului trafic de frontieră instituit prin Regulamentul nr. 1931/2006 [COM(2011) 47 final, 9.2.2011]

Raport al Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind punerea în aplicare și funcționarea regimului specific micului trafic de frontieră introdus prin Regulamentul (CE) nr. 1931/2006 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a normelor referitoare la micul trafic de frontieră la frontierele terestre externe ale statelor membre [COM(2009) 383 final, 24.7.2009]

Regulamentul (CE) nr. 1030/2002 al Consiliului din 13 iunie 2002 de instituire a unui model uniform de permis de ședere pentru resortisanții țărilor terțe (JO L 157, 15.6.2002, pp. 1-7)

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 04.05.2020



(1) Regatul Unit se retrage din Uniunea Europeană și, începând cu 1 februarie 2020, are statut de țară terță (țară din afara UE).

Top