EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Recuperarea vaporilor de benzină la stațiile de benzină pentru un aer mai curat

Vaporii de benzină emiși pe parcursul alimentării vehiculelor au efecte negative asupra sănătății umane și a mediului. Printr-o directivă din 2009, Uniunea Europeană (UE) ia măsuri pentru recuperarea unor astfel de vapori.

ACT

Directiva 2009/126/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 octombrie 2009 privind etapa a II-a de recuperare a vaporilor de benzină în timpul alimentării autovehiculelor la stațiile de benzină

SINTEZĂ

Vaporii de benzină emiși pe parcursul alimentării vehiculelor au efecte negative asupra sănătății umane și a mediului. Printr-o directivă din 2009, Uniunea Europeană (UE) ia măsuri pentru recuperarea unor astfel de vapori.

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

Directiva asigură recuperarea vaporilor de benzină dăunători emiși pe parcursul alimentării unui vehicul la o stație de benzină. Pompele de benzină din multe stații de benzină din UE vor fi echipate cu sisteme pentru recuperarea acestor vapori.

ASPECTE-CHEIE

  • Directiva se aplică stațiilor de benzină noi și supuse unor renovări majore, cu o cantitate anuală tranzitată de mai mult de 500 m3 de benzină și stațiilor de benzină cu o cantitate anuală tranzitată de mai mult de 100 m3, situate sub spațiile destinate locuințelor permanente. Acestea sunt obligate să se echipeze cu sisteme de recuperare a vaporilor de benzină (RVB) etapa a II-a.
  • Stațiile de benzină de mari dimensiuni, care au o cantitate anuală tranzitată de 3 000 m3, trebuie să se echipeze cu sisteme de recuperare a vaporilor de benzină până în 2018.
  • Echipamentul de recuperare a vaporilor de benzină trebuie certificat de către producător în conformitate cu standardele tehnice relevante și trebuie să fie capabil să capteze cel puțin 85 % din vaporii de benzină.
  • Eficiența echipamentului de recuperare a vaporilor de benzină trebuie testată o dată pe an sau la fiecare trei ani dacă stația de benzină are un echipament de monitorizare automat.
  • Stațiile de benzină care instalează echipamente de recuperare a vaporilor de benzină trebuie să notifice consumatorii cu privire la echipament prin afișarea unui însemn, a unui autocolant sau a oricărei alte notificări pe sau în apropierea pompei de benzină.
  • Metodele de testare și standardele aplicate pentru stabilirea eficienței sistemelor de recuperare a vaporilor de benzină sunt armonizate în temeiul directivei 2014/99/UE.

CONTEXT

Benzina este un amestec complex de compuși organici volatili care se evaporă ușor în aer, contribuind la o serie de probleme de poluare. Acestea includ niveluri excesive de benzen toxic în aer și formarea fotochimică a ozonului, un poluant atmosferic care provoacă boli respiratorii, precum astmul. În plus, ozonul este un gaz cu efect de seră.

Pentru informații suplimentare, consultați Depozitarea și distribuirea benzinei de pe site-ul Comisiei Europene.

REFERINȚE

Act

Intrarea în vigoare

Termen de transpunere în legislația statelor membre

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Directiva 2009/126/CE

31.10.2009

1.1.2012

JO L 285, 31.10.2009, pp. 36-39

Act(e) de modificare

Intrarea în vigoare

Termen de transpunere în legislația statelor membre

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Directiva 2014/99/UE

12.11.2014

12.5.2016

JO L 304, 23.10.2014, p. 89-90

Data ultimei actualizări: 11.08.2015

Top