EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Organizație a societății civile

Societatea civilă se referă la toate formele de acțiune socială întreprinse de către persoane fizice sau de către grupuri care nu au legătură cu autorități ale statului și nici nu sunt gestionate de acestea.

O organizație a societății civile este o structură organizațională ai cărei membri servesc interesul general printr-un proces democratic și care are un rol de mediator între autoritățile publice și cetățeni.

Articolul 15 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene recunoaște rolul societății civile în buna guvernanță a Uniunii Europene (UE). Articolul 11 din Tratatul privind Uniunea Europeană subliniază necesitatea ca UE să mențină un dialog deschis, transparent și constant cu organizațiile societății civile, de exemplu, atunci când pregătește propuneri de acte legislative ale UE.

Printre exemplele de astfel de organizații se numără:

  • parteneri sociali (organizații sindicale și grupuri patronale);
  • organizații neguvernamentale (de exemplu, pentru protecția mediului și a consumatorilor);
  • organizații locale (de exemplu, grupări de tineret și familiale).

Comitetul Economic și Social European reprezintă organizațiile lucrătorilor și cele patronale la nivelul UE și are un rol vital în procesul legislativ al UE. Comitetele sectoriale de dialog social sunt înființate pentru a implica și mai mult partenerii sociali în procesul decizional.

Comisia Europeană colaborează periodic cu organizații neguvernamentale prin inițiative precum dialogul cu părțile interesate al UE sau programul „Progress”.

A SE VEDEA, DE ASEMENEA:

Top