Accept Refuse

EUR-Lex Access to European Union law

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Summaries of EU Legislation

Obezitate, nutriție și activitate fizică

Go to the summaries’ table of contents

This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation

Obezitate, nutriție și activitate fizică

În fața fenomenului îngrijorător al răspândirii obezității în Uniunea Europeană (UE), în special în rândul copiilor, Consiliul invită statele membre să acționeze pentru a promova o alimentație sănătoasă și activitatea fizică.

ACT

Concluziile Consiliului European Ocuparea forței de muncă, politică socială, sănătate și consumatori din 3 iunie 2005 Obezitate, nutriție și activitate fizică [Nepublicate în Jurnalul Oficial].

SINTEZĂ

Elementele luptei împotriva obezității

Obezitatea este o afecțiune cu cauze multiple. Combaterea eficientă a acestei afecțiuni necesită o abordare preventivă globală care să includă toate părțile interesate de la nivel local, regional, național, european sau mondial.

Promovarea unor diete sănătoase și a activității fizice contribuie la reducerea obezității, dar și a riscurilor legate de hipertensiune, afecțiuni cardiace, diabet și unele forme de cancer. La modul general, nutriția sănătoasă și activitatea fizică îmbunătățesc considerabil calitatea vieții.

Activitatea fizică face parte integrantă dintr-un mod de viață sănătos. De aceea este esențial ca adolescenții și copiii să fie învățați să aprecieze sportul și activitatea fizică în instituțiile de învățământ și în timpul liber. Educația privind un mod de viață sănătos trebuie, de asemenea, să înceapă la o vârstă precoce.

Măsuri recomandate

Consiliul invită statele membre și, dacă este cazul, Comisia Europeană să conceapă și să pună în aplicare inițiative menite să promoveze alimentația sănătoasă și activitatea fizică. Acestea includ în principal următoarele acțiuni:

Regimuri alimentare sănătoase cu următoarele obiective:

 • cetățenilor ar trebui să li se permită să facă alegeri alimentare sănătoase, garantându-se disponibilitatea, accesibilitatea și prețul abordabil al regimurilor alimentare sănătoase;
 • cetățenii ar trebui să fie încurajați să se informeze cu privire la raportul între nutriție și sănătate, relația între aportul și randamentul energetic, regimurile care reduc riscurile de afecțiuni cronice și alegerile alimentare sănătoase;
 • cetățenii nu ar trebui să fie induși în eroare prin acțiuni publicitare, de comercializare și de promovare. Ar trebui să se asigure, în special, că nu vor fi exploatate credulitatea și experiența limitată a copiilor în ceea ce privește mijloacele de informare în masă.

Participarea tuturor părților interesate pentru:

 • a le permite profesioniștilor din domeniul medical să ofere în mod regulat sfaturi practice pacienților și familiilor acestora cu privire la avantajele regimurilor alimentare optime și ale practicării cu o frecvență sporită a unei activități fizice;
 • a încuraja părțile interesate care pot contribui la promovarea regimurilor sănătoase (ca de exemplu producătorii și procesatorii de alimente, vânzătorii cu amănuntul și restaurantele) să ia inițiativa în acest sens.

Integrarea în celelalte politici

Alimentația și activitatea fizică ar trebui integrate în toate politicile vizate de la nivel local, regional, național și european (exemplu: politica vizând reducerea efectelor negative ale consumului excesiv de alcool).

Educație

Educația joacă un rol esențial în măsurile de combatere a obezității. Prin urmare, statele membre trebuie:

 • să stimuleze educația în școli privind alegerea regimului alimentar și introducerea unei alimentații sănătoase în școli, precum și să încurajeze copiii și adolescenții să se implice zilnic în activități care presupun exerciții fizice;
 • să conceapă activități educative în domeniul nutriției și al activității fizice, domenii care ar trebui să facă parte integrantă din educația generală pentru sănătate. Educația pentru sănătate ar trebui în plus să pună accentul pe subiecte cum sunt combaterea fumatului, consumul excesiv de alcool sau consumul de droguri, precum și promovarea sănătății sexuale și a sănătății mentale.

Alte măsuri

Concluziile Consiliului îndeamnă, de asemenea, statele membre:

 • să gestioneze evoluția populației în sensul unei alimentații sănătoase și al activității fizice, precum și să efectueze cercetări și să conceapă o bază științifică pentru acțiuni în acest domeniu;
 • să încurajeze angajatorii să propună alegeri alimentare sănătoase în cantinele de la locul de muncă și să pună la dispoziția angajaților facilități care să îi îndemne să practice o activitate sportivă;
 • să favorizeze dezvoltarea mediilor urbane favorabile practicării de activități sportive.

Context

Creșterea numărului de persoane obeze pe întreg teritoriul UE a devenit un fenomen îngrijorător. Tot mai mulți copii sunt în prezent supraponderali sau obezi. Cifrele sunt alarmante, iar consecințele la fel. Obezitatea merge mână în mână cu creșterea riscurilor cardiovasculare și a diabetului.

Pentru a combate acest flagel, Comisia a creat, în martie 2005, o platformă europeană de acțiune privind regimul alimentar, activitate fizică și sănătate. Obiectivul acestei inițiative, care reunește experți în nutriție și activitate fizică, este să reacționeze la fenomenul răspândirii obezității în Europa pentru a pune capăt evoluției sale.

ACTE CONEXE

Concluziile Consiliului și ale reprezentanților guvernelor statelor membre, reuniți în cadrul Consiliului, din 27 noiembrie 2012 privind promovarea activităților fizice care întăresc sănătatea [Jurnalul Oficial C 393 din 19.12.2012].

Aceste concluzii susțin în special o abordare transsectorială, care să acopere toate domeniile tematice legate de promovarea activităților fizice care întăresc sănătatea.

Recomandarea Consiliului din 26 noiembrie 2013 privind promovarea intersectorială a activității fizice de îmbunătățire a stării de sănătate [Jurnalul Oficial C 354 din 4.12.2013].

În această recomandare, Consiliul invită statele membre și Comisia:

 • să elaboreze și să pună în aplicare în mod progresiv strategii naționale și politici intersectoriale care urmăresc promovarea HEPA în conformitate cu legislația și cu practicile naționale;
 • să sprijine statele membre în procesul de adoptare a unor strategii naționale și să ofere sprijin pentru stabilirea și funcționarea cadrului de monitorizare a HEPA.

Ultima actualizare: 06.05.2014

Top