EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Timpul de lucru la bordul navelor care folosesc porturile UE

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva 1999/95/CE – aplicarea dispozițiilor referitoare la timpul de lucru al navigatorilor la bordul navelor care fac escală în porturile UE

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

  • Această directivă are obiectivul de a proteja sănătatea și securitatea navigatorilor la bordul navelor care folosesc porturile Uniunii Europene (UE) și de a combate denaturarea concurenței de către proprietarii navelor din țările din afara UE.
  • Directiva are obiectivul de a oferi proceduri pentru verificarea și asigurarea conformității navelor care fac escală în porturile din statele membre ale UE cu Directiva 1999/63/CE (a se vedea sinteza), care subliniază normele privind timpul de lucru al navigatorilor, inclusiv orele, odihna, concediile plătite și capacitatea de efectuare a muncii.

ASPECTE-CHEIE

  • Statele membre, prin intermediul inspectorilor de control ai statului portului desemnați, desfășoară inspecții la bordul navelor care fac escală în porturile lor, indiferent de țara în care acestea sunt înmatriculate. Navele de pescuit nu sunt incluse în directivă.
  • Inspecțiile au loc în special după primirea unei reclamații din partea căpitanului, a unui membru al echipajului sau a oricărei persoane sau organizații având un interes legitim în ceea ce privește exploatarea în siguranță a navei, condițiile de viață și de muncă la bordul navei sau prevenirea poluării.
  • Inspecțiile stabilesc dacă:
    • un tabel cu regimul de muncă la bordul navei este afișat într-un loc ușor accesibil;
    • un registru în care se consemnează orele de muncă și perioadele de odihnă se ține la bord și este vizat de autoritatea competentă a țării în care este înmatriculată nava.
  • Dacă se constată că navigatorii sunt excesiv de obosiți, se efectuează o inspecție mai detaliată pentru a stabili dacă orele de muncă ce au fost consemnate sunt în conformitate cu reglementările.
  • În cazul oricărei situații care prezintă în mod clar un pericol pentru securitate sau sănătate, statul membru poate interzice părăsirea portului de către navă până la rectificarea deficiențelor sau până când echipajul este odihnit.
  • Dacă unei nave i se interzice să părăsească portul, se va informa căpitanul, proprietarul sau un funcționar al țării de pavilion, al țării în care este înmatriculată nava sau un reprezentant diplomatic cu privire la decizie și la orice măsuri de remediere necesare.
  • Dacă o navă este întârziată în mod inutil, proprietarul este îndreptățit la compensații pentru orice pierdere sau daună suferită, sarcina probei revenind proprietarului navei, care are și dreptul de a ataca o decizie de imobilizare.

DE CÂND SE APLICĂ DIRECTIVA?

Se aplică de la 20 ianuarie 2000, iar statele membre UE au avut obligația de a o transpune în legislația națională până la 30 iunie 2002.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Directiva 1999/95/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 decembrie 1999 privind aplicarea dispozițiilor referitoare la timpul de lucru al navigatorilor la bordul navelor care fac escală în porturile Comunității (JO L 14, 20.1.2000, pp. 29-35)

DOCUMENTE CONEXE

Directiva 2009/13/CE a Consiliului din 16 februarie 2009 de punere în aplicare a acordului încheiat între Asociația Armatorilor din Comunitatea Europeană (ECSA) și Federația Europeană a Lucrătorilor din Transporturi (ETF) cu privire la Convenția din 2006 privind munca în domeniul maritim și de modificare a Directivei 1999/63/CE (JO L 124, 20.5.2009, pp. 30-50)

Modificările succesive aduse Directivei 2009/13/CE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Data ultimei actualizări: 26.08.2021

Top