EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Cetățenia UE

Cetățenia UE

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Articolul 20 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene

Articolul 9 din Tratatul privind Uniunea Europeană

CE ESTE CETĂȚENIA UE?

Orice resortisant al unei țări a Uniunii Europene (UE) este automat cetățean al UE. Principiul este consacrat în tratatele UE și constituie un element-cheie pentru dezvoltarea unei identități europene. Cetățenia UE nu înlocuiește cetățenia națională. Aceasta doar o completează și le conferă oamenilor drepturi specifice.

ASPECTE-CHEIE

  • Cetățenia UE le conferă oamenilor dreptul de a:

Tratatul de la Lisabona a introdus o formă suplimentară de participare a publicului, și anume inițiativa cetățenească. Aceasta îi permite unui milion de cetățeni dintr-un „număr semnificativ” de țări ale UE să îi solicite Comisiei să prezinte o propunere legislativă în orice domeniu care ține de responsabilitatea UE.

CONTEXT

Cetățenia UE este stabilită în articolul 20 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și în articolul 9 din Tratatul privind Uniunea Europeană.

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTELE PRINCIPALE

Versiune consolidată a Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene – Partea a doua – Nediscriminarea și cetățenia uniunii – Articolul 20 (ex-articolul 17 TCE) (JO C 202, 7.6.2016, pp. 56-57)

Versiune consolidată a Tratatului privind Uniunea Europeană – Titlul II – Dispoziții privind principiile democratice – articolul 9 (JO C 202, 7.6.2016, p. 20)

Data ultimei actualizări: 14.01.2016

Top