EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Interzicerea de către UE a comerțului cu instrumente de tortură

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) 2019/125 privind comerțul cu anumite bunuri care ar putea fi utilizate pentru a aplica pedeapsa capitală, tortura și alte pedepse sau tratamente cu cruzime, inumane sau degradante

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

  • Regulamentul le impune autorităților din țările UE să facă distincție între bunurile care nu au nicio altă utilizare practică decât cea de a aplica pedeapsa capitală sau tortura* și bunurile care ar putea fi utilizate în asemenea scopuri.
  • Acesta interzice comerțul cu bunuri care pot fi utilizate în scopul aplicării pedepsei capitale, torturii și altor pedepse sau tratamente cu cruzime, inumane sau degradante*.
  • Regulamentul stabilește un sistem de autorizare destinat să împiedice exportul de bunuri care ar putea fi utilizate în asemenea scopuri.
  • Acesta introduce norme care reglementează furnizarea de servicii de intermediere*, de asistență tehnică*, de formare și de publicitate în legătură cu astfel de bunuri.
  • Regulamentul codifică Regulamentul (CE) nr. 1236/2005, care a fost modificat substanțial de mai multe ori.

ASPECTE-CHEIE

Interdicții

Regulamentul interzice:

  • exporturile și importurile de bunuri care nu au nicio altă utilizare practică decât cea de a aplica pedeapsa capitală, tortura și alte pedepse sau tratamente cu cruzime, inumane sau degradante (anexa II);
  • acordarea de asistență tehnică în legătură cu aceste bunuri;
  • brokerilor și furnizorilor de asistență tehnică să ofere țărilor din afara UE măsuri de formare pentru utilizarea acestor bunuri, precum și atât
    • promovarea unor astfel de bunuri în cadrul târgurilor sau al expozițiilor din UE, cât și
    • vânzarea sau cumpărarea de spațiu publicitar în presa scrisă sau pe internet și de timp de difuzare de publicitate la televiziune sau radio în legătură cu aceste bunuri.

Autorizațiile de export

Regulamentul stabilește norme privind acordarea autorizațiilor de export.

  • Anexa I conține lista autorităților competente din țările UE care au dreptul de a acorda asemenea autorizații. Autoritățile competente nu au voie să acorde o autorizație dacă există motive întemeiate de a se crede că bunurile ar putea fi utilizate în scopurile sus-menționate. Nu este necesară nicio autorizație pentru bunurile care nu fac decât să traverseze teritoriul vamal al UE.
  • Bunurile care ar putea fi utilizate pentru a aplica tortura sau alte pedepse sau tratamente cu cruzime, inumane sau degradante sunt enumerate în anexa III.
  • Anexa III nu include:
  • Bunurile care ar putea fi utilizate pentru a aplica pedeapsa capitală și care au fost aprobate sau efectiv utilizate pentru a aplica pedeapsa capitală de către una sau mai multe țări din afara UE care nu au abolit pedeapsa capitală sunt enumerate în anexa IV. Condițiile și cerințele pentru acordarea unei „autorizații generale de export” a UE sunt stabilite în partea 3 din anexa V. Partea 2 din aceeași anexă enumeră țările de destinație pentru care nu sunt necesare autorizații de export.
  • Autorizațiile de export, import și tranzit pentru bunurile care ar putea fi utilizate pentru a aplica tortura trebuie eliberate pe un formular întocmit după modelul de la anexa VII.
  • Autorizațiile privind serviciile de intermediere trebuie eliberate pe un formular întocmit după modelul de la anexa VIII.
  • Autorizațiile privind asistența tehnică trebuie eliberate pe un formular întocmit după modelul de la anexa IX.
  • Toate aceste autorizații sunt valabile în întreaga UE.
  • Autoritățile țărilor UE pot să refuze acordarea unei autorizații de export și să anuleze, să suspende, să modifice sau să retragă o autorizație deja acordată.
  • Dacă autorizația nu este acordată, autoritățile vamale rețin bunurile declarate și atrag atenția asupra opțiunii de solicitare a unei autorizații. Bunurile se distrug după 6 luni dacă nu s-a primit o solicitare de autorizație.
  • Dacă există o decizie de respingere a unei solicitări de autorizație, autoritățile unei țări a UE trebuie să înștiințeze toate celelalte țări ale UE și Comisia Europeană.
  • Comisia poate modifica lista bunurilor imediat ce apar noi echipamente sau substanțe pe piață.
  • Țările UE trebuie să întocmească rapoarte de activități anuale.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 20 februarie 2019. Regulamentul (UE) 2019/125 codifică și înlocuiește Regulamentul (CE) nr. 1236/2005 și modificările ulterioare ale acestuia.

CONTEXT

TERMENI-CHEIE

Tortură: orice act prin care unei persoane i se cauzează durere sau suferințe acute, fizice sau mentale, în mod intenționat, în scopul de a obține de la aceasta sau de la o terță persoană informații sau mărturisiri, de a o pedepsi pentru un act pe care aceasta sau o terță persoană l-a săvârșit sau este bănuită a-l fi săvârșit, de a o intimida sau a o constrânge sau de a intimida sau a constrânge o terță persoană, sau pentru orice alt motiv bazat pe orice formă de discriminare, în cazul în care durerea sau suferințele respective sunt provocate de către, la inițiativa sau cu consimțământul sau acceptul unui funcționar public sau al unei alte persoane care acționează în calitate oficială. Acest termen nu include, cu toate acestea, durerea sau suferințele care rezultă exclusiv din sancțiuni legitime sau care sunt inerente sau conexe unor astfel de sancțiuni. Pedeapsa capitală nu este considerată în niciun caz o sancțiune legitimă.
Alte pedepse sau tratamente cu cruzime, inumane sau degradante: orice act prin care unei persoane i se cauzează durere sau suferințe, fizice sau mentale, ce ating un nivel minim de severitate, în cazul în care durerea sau suferințele respective sunt provocate de către, la inițiativa sau cu consimțământul ori acceptul unui funcționar public sau al unei alte persoane care acționează în calitate oficială. Acest termen nu include, cu toate acestea, durerea sau suferințele care rezultă exclusiv din sancțiuni legitime sau care sunt inerente sau conexe unor astfel de sancțiuni. Pedeapsa capitală nu este considerată în niciun caz o sancțiune legitimă.
Servicii de intermediere: negocierea sau pregătirea tranzacțiilor privind achiziționarea, vânzarea sau furnizarea de bunuri relevante dinspre o țară din afara UE către oricare altă țară din afara UE sau vânzarea sau cumpărarea de bunuri relevante care se află într-o țară din afara UE în vederea transferului lor către o altă țară din afara UE.
Asistență tehnică: orice asistență tehnică pentru reparația, dezvoltarea, fabricația, testarea, întreținerea, montarea și orice alt serviciu tehnic care poate să ia următoarele forme: instruire, consiliere, formare, transmitere a cunoștințelor sau a calificărilor operaționale sau servicii de consultanță. Asistența tehnică cuprinde formele de asistență verbală și asistență furnizată pe cale electronică.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (UE) 2019/125 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 ianuarie 2019 privind comerțul cu anumite bunuri care ar putea fi utilizate pentru a aplica pedeapsa capitală, tortura și alte pedepse sau tratamente cu cruzime, inumane sau degradante (text codificat) (JO L 30, 31.1.2019, pp. 1-57)

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul (UE) nr. 258/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 martie 2012 privind punerea în aplicare a articolului 10 din Protocolul Organizației Națiunilor Unite împotriva fabricării și traficului ilegale de arme de foc, piese și componente ale acestora, precum și de muniții, adițional la Convenția Organizației Națiunilor Unite împotriva criminalității transnaționale organizate (Protocolul ONU privind armele de foc) și de stabilire a măsurilor privind autorizațiile de export, importul și tranzitul pentru arme de foc, piese și componente ale acestora, precum și muniții (JO L 94, 30.3.2012, pp. 1-15)

Regulamentul (CE) nr. 428/2009 al Consiliului din 5 mai 2009 de instituire a unui regim comunitar pentru controlul exporturilor, transferului, serviciilor de intermediere și tranzitului de produse cu dublă utilizare (JO L 134, 29.5.2009, pp. 1-269)

Modificările succesive aduse Regulamentului (CE) nr. 428/2009 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Poziția comună 2008/944/PESC a Consiliului din 8 decembrie 2008 de definire a normelor comune care reglementează controlul exporturilor de tehnologie și echipament militar (JO L 335, 13.12.2008, pp. 99-103)

Data ultimei actualizări: 05.04.2019

Top