EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Parteneriate public-privat pentru dezvoltarea unor aeronave mai ecologice

Industria aviației din Europa și-a unit forțele cu Comisia Europeană și organizații de cercetare pentru a reduce impactului aviației asupra mediului în contextul unui parteneriat public-privat (PPP) implementat în prezent de întreprinderea comună Clean Sky 2.

ACT

Regulamentul (UE) nr. 558/2014 al Consiliului din 6 mai 2014 privind înființarea întreprinderii comune Clean Sky 2

SINTEZĂ

Obiectivul întreprinderii comune Clean Sky 2 (IC CS2) este de a îmbunătăți performanțele de mediu ale aeronavelor prin garantarea unor aeronave mai ecologice, mai eficiente din punctul de vedere al consumului de combustibil și mai puțin zgomotoase, precum și prin sprijinirea dezvoltării unei industrii aeronautice puternice și competitive în Europa.

Regulamentul (UE) nr. 558/2014 acoperă perioada până în 2024. Această nouă etapă continuă demersurile programului original. Etapa implică întreprinderi, universități, laboratoare publice, IMM-uri inovatoare și Comisia Europeană.

Obiectivele CS2 sunt următoarele:

creșterea eficienței carburanților pentru aeronave pentru a reduce emisiile de CO2 cu 20-30 %;

reducerea emisiilor de oxizi de azot (NOx) și a emisiilor de zgomot provenite de la aeronave cu 20-30 % comparativ cu cea mai modernă aeronavă care intră în funcțiune din 2014.

CS2 cuprinde:

1.

trei platforme inovatoare de demonstrație în domeniul aviației (IADP), pentru aeronave de pasageri de mare capacitate și aeronave de transport regional și giravioane rapide (elicoptere avansate), dezvoltând și testând demonstratori de zbor la nivel de aeronavă/vehicul;

2.

trei demonstratori tehnologici integrați (DTI), axați pe corpul aeronavei, pe motoare și pe sisteme, utilizând demonstratori la nivel de sistem major integrat;

3.

două activități transversale (activitatea transversală pentru transportul cu aeronave de mici dimensiuni și activitatea transversală pentru proiectare ecologică), care integrează cunoștințele diverselor platforme de demonstrație pentru aeronave inovatoare și demonstratori tehnologici integrați pentru aplicații specifice și permit exploatarea sinergiilor între diferite platforme prin intermediul unor proiecte și rezultate comune;

4.

evaluatorul de tehnologii (ET), care va asigura monitorizarea și evaluarea impactului societal și asupra mediului al tehnologiilor dezvoltate cu ajutorul platformelor de demonstrație pentru aeronave inovatoare și al demonstratorilor tehnologici integrați.

Gestionarea

Întreprinderea comună CS2 este o entitate juridică înființată cu scopul enunțat în articolul 187 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (care permite parteneriate public-privat la nivelul UE în domeniul cercetării industriale). Aceasta își stabilește propria agendă strategică de cercetare și finanțează proiectele membrilor selectate în urma cererilor de propuneri publicate pe site-ul web al întreprinderii comune CS2. Ca regulă generală, întreprinderea comună aplică normele de participare Orizont 2020.

Întreprinderea comună CS2 este gestionată de un director executiv, care este sprijinit de echipa Clean Sky. Întreprinderea comună are un consiliu de conducere format din reprezentanți din industrie, ai organizațiilor de cercetare și ai Comisiei Europene. Consiliul exercită responsabilitatea generală asupra operațiunilor întreprinderii comune. Acesta este consiliat de un comitet științific care formulează avize cu privire la prioritățile științifice. Există, de asemenea, un grup de reprezentanți ai statelor pentru CS2, care reprezintă țările implicate, precum și comitetele directoare pentru platformele de demonstrație pentru aeronave inovatoare și demonstratorii tehnologici integrați. Deciziile sunt luate în conformitate cu normele de vot stabilite de întreprinderea comună.

Articolul 209 din regulamentul financiar al UE [Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012] stabilește norme noi mai permisive, particularizate pentru organismele dedicate PPP din UE.

Bugetul

Bugetul total al întreprinderii comune CS2 este de 4 miliarde EUR. 1,8 miliarde EUR provin din bugetul programului Orizont 2020. Partenerii din industrie contribuie cu 2,2 miliarde EUR, din care 1 miliard EUR provine din activități adiționale, care nu sunt incluse în planul de lucru al ITC, însă care ajută la îndeplinirea obiectivelor acestuia. Pentru a lua în considerare durata programului Orizont 2020, cererile de propuneri din cadrul întreprinderii comune CS2 trebuie lansate până la 31 decembrie 2020.

40 % din buget este rezervat pentru membrii fondatori ai CS2, care conduc programul tehnic și sunt angajați pe întreaga durată a acestuia.

30 % este alocat partenerilor de bază, selectați prin intermediul unor cereri deschise de propuneri la începutul programului, care devin membri cu drepturi depline ai întreprinderii comune.

procentul rămas de 30 % din finanțare este distribuit prin cereri deschise de propuneri anuale pentru a veni în sprijinul unor anumite sarcini.

De asemenea, întreprinderea comună urmărește să dezvolte sinergii cu fondurile structurale și de investiții europene (FSIE).

REFERINȚE

Act

Intrarea în vigoare

Termen de transpunere în legislația statelor membre

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Regulamentul (UE) nr. 558/2014

27.6.2014

-

JO L 169, 7.6.2014, pp. 77-107

ACTE CONEXE

Regulamentul (UE) nr. 1291/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 de instituire a Programului-cadru pentru cercetare și inovare (2014-2020) - Orizont 2020 și de abrogare a Deciziei nr. 1982/2006/CE (JO L 347, 20.12.2013, pp. 104-173)

Ultima actualizare: 10.08.2014

Top