EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Îmbunătățirea acordării de licențe online pentru muzică în toată UE

Îmbunătățirea acordării de licențe online pentru muzică în toată UE

Prezenta directivă are ca obiectiv îmbunătățirea funcționării organismelor de gestiune colectivă a drepturilor de autor. De asemenea, ea facilitează acordarea de licențe pentru drepturile de autor în toată UE cu privire la muzica disponibilă online.

ACT

Directiva 2014/26/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014 privind gestiunea colectivă a drepturilor de autor și a drepturilor conexe și acordarea de licențe multiteritoriale pentru drepturile asupra operelor muzicale pentru utilizare online pe piața internă.

SINTEZĂ

Directiva este concepută pentru a îmbunătăți acordarea de licențe online pentru muzică de către organismele de gestiune colectivă din întreaga UE.

Organismele de gestiune colectivă colectează, gestionează și repartizează venituri provenite din exploatarea drepturilor încredințate acestora de către titularii de drepturi (adică producătorii de muzică).

Gestiunea drepturilor de autor include acordarea de licențe utilizatorilor, monitorizarea utilizării drepturilor, colectarea veniturilor și repartizarea acestora. Organismele de gestiune colectivă le permit titularilor de drepturi să fie remunerați pentru utilizareadrepturilor lor în cazul în care aceștia nu ar fi în măsură să asigure controlul sau respectarea drepturilor lor .

Înainte de introducerea directivei, furnizorii de servicii muzicale online trebuiau, în mod obișnuit, să obțină licențe pentru servicii muzicale la nivelul UE de la organisme de gestiune colectivă separate din fiecare țară UE.

Directiva le va permite furnizorilor de servicii muzicale online să obțină licențe de la organisme de gestiune colectivă care activează în cadrul granițelor UE. Aceasta se numește „acordarea de licențe multiteritoriale”. Normele referitoare la aceasta sunt stabilite în titlul III al directivei. Se așteaptă ca acest tip de acordare de licențe să le ofere consumatorilor o mai mare posibilitate de alegere pentru a descărca muzică sau a o asculta în flux continuu (streaming) și pentru a încuraja dezvoltarea de noi modele de acces la muzică. De asemenea, se așteaptă ca dezvoltarea serviciilor muzicale online legale la nivelul Uniunii să ajute la combaterea încălcărilor online ale drepturilor de autor.

Sunt disponibile informații suplimentare pe site-ul Direcției Generale Piață Internă, Industrie, Antreprenoriat și IMM-uri a Comisiei Europene.

REFERINȚE

Act

Intrarea în vigoare

Termen de transpunere în legislația statelor membre

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Directiva 2014/26/UE

9.4.2014

10.4.2016

JO L 84, 20.3.2014, p. 72-98

Ultima actualizare: 08.08.2014

Top