EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Băncile și firmele de investiții – supravegherea prudențială

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva 2013/36/UE privind accesul la activitatea instituțiilor de credit și supravegherea prudențială a instituțiilor de credit și a firmelor de investiții (directiva privind cerințele de capital – CRD IV)

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

  • Această directivă privind cerințele de capital (CRD IV) reglementează accesul la activitatea instituțiilor de credit.
  • De asemenea, aceasta prevede norme privind:
    • supravegherea prudențială a instituțiilor de credit de către autoritățile naționale competente;
    • competențele și instrumentele de supraveghere ale autorităților respective pentru supravegherea prudențială a instituțiilor de credit; și
    • cerințele de publicare pe care trebuie să le respecte acele autorități în legătură cu reglementarea și supravegherea prudențială a instituțiilor de credit.
  • Aceasta înlocuiește fostele directive privind cerințele de capital (2006/48/CE și 2006/49/CE) și acoperă aspecte incluse anterior în aceste directive, inclusiv:
    • accesul la inițierea și exercitarea activității băncilor;
    • condițiile privind libertatea de stabilire;
    • libertatea de a presta servicii; și
    • supravegherea prudențială a băncilor și a firmelor de investiții.
  • Directiva 2013/36/UE face parte dintr-un pachet legislativ menit să consolideze reziliența sectorului bancar din UE în urma crizei financiare din 2008. Pachetul include, de asemenea, Regulamentul (UE) nr. 575/2013, Regulamentul privind cerințele de capital (RCC) (a se vedea sinteza), care stabilește cerințele de supraveghere pe care trebuie să le îndeplinească băncile.

ASPECTE-CHEIE

Directiva 2013/36/UE acoperă o serie de aspecte noi, pe lângă cele acoperite deja de directivele anterioare privind cerințele de capital, inclusiv următoarele.

  • Prime pentru personal. Pentru a împiedica instituțiile de credit să acorde personalului propriu prime care îi încurajează să își asume riscuri excesive, directiva prevede un raport maxim între salariile fixe și primele pentru tot personalul relevant. Prima nu poate depăși remunerația anuală fixă a personalului identificat, deși, în anumite condiții, acționarii pot permite acordarea de prime de până la de două ori valoarea remunerației fixe. De asemenea, normele noi includ alte cerințe privind primele care promovează o abordare pe termen lung a riscului.
  • O mai bună guvernanță și mai multă transparență. Directiva introduce norme pentru a asigura că riscurile care decurg din activitățile instituțiilor de credit sunt supuse unei gestionări și supravegheri eficiente de către organele de conducere ale acestora. De asemenea, sunt introduse norme pentru a diversifica componența consiliilor de conducere a instituțiilor de credit. Începând din ianuarie 2015, instituțiile de credit au obligația de a comunica în fiecare țară în parte anumite informații, inclusiv profiturile, impozitele și subvențiile publice primite.
  • Capital suplimentar care urmează să fie deținut de instituțiile de credit (Pilonul 2 și amortizoarele de capital). Directiva:
    • prevede cerințe mai detaliate privind cadrul pilonului 2, caz în care autoritățile naționale relevante pot solicita instituțiilor de credit să dețină capital pe lângă cerințele minime stabilite în regulamentul privind cerințele de capital (CRR);
    • stabilește un cadru cu privire la amortizoare de capital, care sunt menite să protejeze solvabilitatea unei instituții de credit prin stabilirea unor măsuri de protecție și a unor limite privind suma plăților de dividende și de prime pe care le poate efectua o instituție de credit. În funcție de măsura în care o instituție de credit își folosește amortizoarele, limitele devin mai stricte, prevenind astfel pierderea capitalului său.
  • Dependența redusă de ratinguri externe. Directiva reduce, pe cât posibil, dependența instituțiilor financiare de ratingurile de credit externe. De exemplu, aceasta impune ca instituțiile de credit să își bazeze deciziile de investiții nu numai pe ratinguri externe, ci și pe propria lor evaluare internă a riscurilor.

Principalele modificări aduse Directivei 2013/36/UE

  • Directiva de modificare (UE) 2019/878 modifică unele dintre normele existente ale Directivei 2013/36/UE și adaugă altele noi privind entitățile exceptate, societățile financiare holding, societățile financiare holding mixte, remunerarea, măsurile și competențele de supraveghere și măsurile de conservare a capitalului. Scopul acesteia este de a asigura capacitatea sectorului financiar de a rezista la eventualele șocuri.
  • Directiva de modificare (UE) 2019/2034 face parte dintr-un nou cadru de reglementare pentru firmele de investiții care, până la adoptarea sa, fuseseră supuse acelorași reguli privind capitalul, lichiditatea și gestionarea riscurilor precum băncile. Aceasta stabilește cerințe prudențiale și măsuri de supraveghere adaptate profilului de risc și modelului de afaceri al firmelor de investiții, protejând în același timp stabilitatea financiară.
  • Directiva de modificare (UE) 2022/2556 aliniază dispozițiile directivei, precum și alte câteva directive conexe, la cerințele privind riscul TIC pentru entitățile financiare prevăzute în Regulamentul (UE) 2022/2554 privind reziliența operațională digitală a sectorului financiar (DORA) (a se vedea sinteza).

Acte de punere în aplicare și delegate

Pachetul CRD IV/CRR permite adoptarea actelor delegate și de punere în aplicare. Acestea le oferă autorităților naționale competente, precum și băncilor și firmelor de investiții orientări privind conformitatea cu pachetul. Următoarele reglementări delegate completează Directiva 2013/36/UE privind standardele tehnice de reglementare.

  • Regulamentul delegat (UE) nr. 530/2014 privind definirea mai detaliată a expunerilor semnificative și a pragurilor pentru abordările interne de calculare a riscului specific din portofoliul de tranzacționare.
  • Regulamentul delegat (UE) nr. 524/2014 privind informațiile pe care autoritățile competente din statele membre de origine și cele din statele membre gazdă și le comunică reciproc.
  • Regulamentul delegat (UE) 527/2014 privind clasele de instrumente care reflectă în mod corespunzător calitatea creditului instituției în condiții de asigurare a continuității activității și care sunt adecvate pentru a fi utilizate în scopul remunerației variabile.
  • Regulamentul delegat (UE) nr. 1151/2014 privind informațiile care trebuie notificate în exercitarea dreptului de stabilire și a libertății de a presta servicii, modificat ulterior prin regulamentele (UE) 2022/192 și (UE) 2022/2403.
  • Regulamentul delegat (UE) nr. 1152/2014 privind identificarea situării geografice a expunerilor din credite relevante în scopul calculării ratelor amortizorului anticiclic de capital specific instituției.
  • Regulamentul delegat (UE) nr. 1222/2014 privind metodologia pentru identificarea instituțiilor globale de importanță sistemică și pentru definirea de subcategorii ale instituțiilor globale de importanță sistemică, modificat ulterior prin regulamentele (UE) 2016/1608 și (UE) 2021/539.
  • Regulamentul delegat (UE) 2016/861 privind criteriile calitative și cantitative corespunzătoare pentru identificarea categoriilor de personal ale căror activități profesionale au un impact semnificativ asupra profilului de risc al unei instituții.
  • Regulamentul delegat (UE) 2017/180 privind standardele de evaluare pe bază de portofolii de referință și pentru procedurile de transmitere reciprocă a evaluărilor.
  • Regulamentul delegat (UE) 2021/923 privind criteriile de definire a responsabilității de conducere, a funcțiilor de control, a unităților operaționale importante și a unui impact semnificativ asupra profilului de risc al unei unități operaționale, precum și criteriile de identificare a membrilor personalului sau a categoriilor de personal ale căror activități profesionale au asupra profilului de risc al instituției un impact la fel de semnificativ ca cel al membrilor personalului sau al categoriilor de personal.
  • Regulamentul delegat (UE) 2022/2579 privind standardele tehnice de reglementare care precizează informațiile ce trebuie furnizate de o întreprindere în cererea de autorizare în conformitate cu articolul 8a din directiva 2013/36/UE.
  • Regulamentul delegat (UE) 2022/2580 privind standardele tehnice de reglementare care precizează informațiile care trebuie furnizate în cererea de autorizare ca instituție de credit și obstacolele care ar putea împiedica exercitarea efectivă a funcțiilor de supraveghere de către autoritățile competente.

Următoarele acte de punere în aplicare au fost adoptate.

  • Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 620/2014 privind standardele cu privire la schimbul de informații dintre autoritățile competente din statul membru de origine și din statul membru gazdă.
  • Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 650/2014, modificat ulterior prin Regulamentul (UE) 2019/912, privind standardele cu privire la formatul, structura, conținutul și data publicării anuale a informațiilor pe care autoritățile competente trebuie să le publice.
  • Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 710/2014 privind standardele cu privire la condițiile de aplicare a procesului de adoptare a deciziei comune privind cerințele prudențiale specifice unei instituții.
  • Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 926/2014, modificat ulterior prin Regulamentul (UE) 2022/193, privind formularele, modelele și procedurile standard folosite pentru notificările referitoare la exercitarea dreptului de stabilire și a libertății de a presta servicii.
  • Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/99 privind funcționarea operațională a colegiilor de supraveghetori.
  • Regulamentul de aplicare (UE) 2016/2070, modificat ulterior prin regulamentele (UE) 2017/1486, (UE) 2018/688, (UE) 2019/439, (UE) 2021/1971, (UE) 2021/2017 și (UE) 2022/951, privind formularele, definițiile și soluțiile IT care trebuie utilizate de către instituții pentru raportarea către Autoritatea Bancară Europeană și autoritățile competente.
  • Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/461 cu privire la procedurile, formularele și modelele standard pentru procesul de consultare dintre autoritățile competente relevante în cazul proiectelor de achiziționare de participații calificate la instituții de credit.
  • Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/2581 privind standardele tehnice de punere în aplicare pentru aplicarea Directivei 2013/36/UE în ceea ce privește transmiterea de informații în cererile de autorizare ca instituție de credit.

DE CÂND SE APLICĂ NORMELE?

  • Directiva 2013/36/UE a trebuit transpusă în legislația națională până la 31 decembrie 2013 și normele acesteia se aplică de la 17 iulie 2013.
  • Directiva de modificare (UE) 2019/878 a trebuit transpusă până la 28 decembrie 2020 și normele acesteia se aplică de la 29 decembrie 2020.
  • Directiva de modificare (UE) 2019/2034 trebuia transpusă până la 26 iunie 2021, iar normele se aplică de la 26 iunie 2021, cu excepția celor privind furnizarea de servicii din inițiativa clientului, care se aplică de la 26 martie 2020.
  • Directiva de modificare (UE) 2022/2556 trebuie transpusă până la 17 ianuarie 2025 și se va pune în aplicare de la această dată.

CONTEXT

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Directiva 2013/36/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 iunie 2013 cu privire la accesul la activitatea instituțiilor de credit și supravegherea prudențială a instituțiilor de credit și a firmelor de investiții, de modificare a Directivei 2002/87/CE și de abrogare a Directivelor 2006/48/CE și 2006/49/CE (JO L 176, 27.6.2013, pp. 338-436).

Modificările și corecturile succesive aduse Directivei 2013/36/UE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/2581 al Comisiei din 20 iunie 2022 de stabilire a unor standarde tehnice de punere în aplicare pentru aplicarea Directivei 2013/36/UE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește transmiterea de informații în cererile de autorizare ca instituție de credit (JO L 335, 29.12.2022, pp. 86-102).

A se vedea versiunea consolidată.

Regulamentul delegat (UE) 2022/2580 al Comisiei din 17 iunie 2022 de completare a Directivei 2013/36/UE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare care precizează informațiile care trebuie furnizate în cererea de autorizare ca instituție de credit și obstacolele care ar putea împiedica exercitarea efectivă a funcțiilor de supraveghere de către autoritățile competente (JO L 335, 29.12.2022, pp. 64-85).

A se vedea versiunea consolidată.

Regulamentul delegat (UE) 2022/2579 al Comisiei din 10 iunie 2022 de completare a Directivei 2013/36/UE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare care precizează informațiile ce trebuie furnizate de o întreprindere în cererea de autorizare în conformitate cu articolul 8a din directiva respectivă (JO L 335, 29.12.2022, pp. 61-63).

Directiva (UE) 2022/2556 a Parlamentului European și a Consiliului din 14 decembrie 2022 de modificare a Directivelor 2009/65/CE, 2009/138/CE, 2011/61/UE, 2013/36/UE, 2014/59/UE, 2014/65/UE, (UE) 2015/2366 și (UE) 2016/2341 privind reziliența operațională digitală pentru sectorul financiar (JO L 333, 27.12.2022, pp. 153-163).

Regulamentul (UE) 2022/2554 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 decembrie 2022 privind reziliența operațională digitală a sectorului financiar și de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1060/2009, (UE) nr. 648/2012, (UE) nr. 600/2014, (UE) nr. 909/2014 și (UE) 2016/1011 (JO L 333, 27.12.2022, pp. 1-79).

Regulamentul delegat (UE) 2021/923 al Comisiei din 25 martie 2021 de completare a Directivei 2013/36/UE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare care stabilesc criteriile de definire a responsabilității de conducere, a funcțiilor de control, a unităților operaționale importante și a unui impact semnificativ asupra profilului de risc al unei unități operaționale, precum și criteriile de identificare a membrilor personalului sau a categoriilor de personal ale căror activități profesionale au asupra profilului de risc al instituției un impact la fel de semnificativ ca cel al membrilor personalului sau al categoriilor de personal menționate la articolul 92 alineatul (3) din directiva respectivă (JO L 203, 9.6.2021, pp. 1-7).

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/461 al Comisiei din 16 martie 2017 de stabilire a standardelor tehnice de punere în aplicare cu privire la procedurile, formularele și modelele standard pentru procesul de consultare dintre autoritățile competente relevante în cazul proiectelor de achiziționare de participații calificate la instituții de credit, prevăzut la articolul 24 din Directiva 2013/36/UE a Parlamentului European și a Consiliului (JO L 72, 17.3.2017, pp. 57-65).

Regulamentul delegat (UE) 2017/180 al Comisiei din 24 octombrie 2016 de completare a Directivei 2013/36/UE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare pentru standardele de evaluare pe bază de portofolii de referință și pentru procedurile de transmitere reciprocă a evaluărilor (JO L 29, 3.2.2017, pp. 1-9).

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/2070 al Comisiei din 14 septembrie 2016 de stabilire a standardelor tehnice de punere în aplicare privind formularele, definițiile și soluțiile IT care trebuie utilizate de către instituții pentru raportarea către Autoritatea Bancară Europeană și autoritățile competente în conformitate cu articolul 78 alineatul (2) din Directiva 2013/36/UE a Parlamentului European și a Consiliului (JO L 328, 2.12.2016, pp. 1-1422).

A se vedea versiunea consolidată.

Regulamentul delegat (UE) 2016/861 al Comisiei din 18 februarie 2016 de rectificare a Regulamentului delegat (UE) nr. 528/2014 al Comisiei de completare a Regulamentului (UE) nr. 575/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare pentru alte riscuri decât riscul delta ale opțiunilor în cadrul abordării standardizate a riscului de piață și de rectificare a Regulamentului delegat (UE) nr. 604/2014 al Comisiei de completare a Directivei 2013/36/UE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare referitoare la criteriile calitative și cantitative corespunzătoare pentru identificarea categoriilor de personal ale căror activități profesionale au un impact semnificativ asupra profilului de risc al unei instituții (JO L 144, 1.6.2016, pp. 21-23).

Regulamentul delegat (UE) 2016/98 al Comisiei din 16 octombrie 2015 de completare a Directivei 2013/36/UE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare pentru precizarea condițiilor generale de funcționare a colegiilor de supraveghetori (JO L 21, 28.1.2016, pp. 2-20).

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/99 al Comisiei din 16 octombrie 2015 de stabilire a unor standarde tehnice de punere în aplicare referitoare la stabilirea funcționării operaționale a colegiilor de supraveghetori în conformitate cu Directiva 2013/36/UE a Parlamentului European și a Consiliului (JO L 21, 28.1.2016, pp. 21-44).

Regulamentul delegat (UE) nr. 1222/2014 al Comisiei din 8 octombrie 2014 de completare a Directivei 2013/36/UE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare pentru precizarea metodologiei pentru identificarea instituțiilor globale de importanță sistemică și pentru definirea de subcategorii ale instituțiilor globale de importanță sistemică (JO L 330, 15.11.2014, pp. 27-36).

A se vedea versiunea consolidată.

Regulamentul delegat (UE) nr. 1151/2014 al Comisiei din 4 iunie 2014 de completare a Directivei 2013/36/UE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare privind informațiile care trebuie notificate în exercitarea dreptului de stabilire și a libertății de a presta servicii (JO L 309, 30.10.2014, pp. 1-4).

A se vedea versiunea consolidată.

Regulamentul delegat (UE) nr. 1152/2014 al Comisiei din 4 iunie 2014 de completare a Directivei 2013/36/UE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare referitoare la identificarea situării geografice a expunerilor din credite relevante în scopul calculării ratelor amortizorului anticiclic de capital specific instituției (JO L 309, 30.10.2014, pp. 5-8).

Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 926/2014 al Comisiei din 27 august 2014 de stabilire a unor standarde tehnice de punere în aplicare referitoare la formularele, modelele și procedurile standard folosite pentru notificările referitoare la exercitarea dreptului de stabilire și a libertății de a presta servicii, în conformitate cu Directiva 2013/36/UE a Parlamentului European și a Consiliului (JO L 254, 28.8.2014, pp. 2-21).

A se vedea versiunea consolidată.

Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 710/2014 al Comisiei din 23 iunie 2014 de stabilire a unor standarde tehnice de punere în aplicare în ceea ce privește condițiile de aplicare a procesului de adoptare a deciziei comune privind cerințele prudențiale specifice unei instituții, în conformitate cu Directiva 2013/36/UE a Parlamentului European și a Consiliului (JO L 188, 27.6.2014, pp. 19-59).

Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 650/2014 al Comisiei din 4 iunie 2014 de stabilire a standardelor tehnice de punere în aplicare în ceea ce privește formatul, structura, conținutul și data publicării anuale a informațiilor pe care autoritățile competente trebuie să le publice în conformitate cu Directiva 2013/36/UE a Parlamentului European și a Consiliului (JO L 185, 25.6.2014, pp. 1-50).

A se vedea versiunea consolidată.

Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 620/2014 al Comisiei din 4 iunie 2014 de stabilire a standardelor tehnice de punere în aplicare cu privire la schimbul de informații dintre autoritățile competente din statul membru de origine și din statul membru gazdă, în conformitate cu Directiva 2013/36/UE a Parlamentului European și a Consiliului (JO L 172, 12.6.2014, pp. 1-25).

Regulamentul delegat (UE) nr. 527/2014 al Comisiei din 12 martie 2014 de completare a Directivei 2013/36/UE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare referitoare la specificarea claselor de instrumente care reflectă în mod corespunzător calitatea creditului instituției în condiții de asigurare a continuității activității și care sunt adecvate pentru a fi utilizate în scopul remunerației variabile (JO L 148, 20.5.2014, pp. 21-28).

Regulamentul delegat (UE) nr. 524/2014 al Comisiei din 12 martie 2014 de completare a Directivei 2013/36/UE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare care specifică informațiile pe care autoritățile competente din statele membre de origine și cele din statele membre gazdă și le comunică reciproc (JO L 148, 20.5.2014, pp. 6-14).

Regulamentul delegat (UE) nr. 530/2014 al Comisiei din 12 martie 2014 de completare a Directivei 2013/36/UE a Parlamentului European și a Consiliului cu standarde tehnice de reglementare în care sunt definite mai detaliat expunerile semnificative și pragurile pentru abordările interne de calculare a riscului specific din portofoliul de tranzacționare (JO L 148, 20.5.2014, pp. 50-51).

Regulamentul (UE) nr. 575/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 iunie 2013 privind cerințele prudențiale pentru instituțiile de credit și societățile de investiții și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 (JO L 176, 27.6.2013, pp. 1-337).

A se vedea versiunea consolidată.

Regulamentul (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2012 privind instrumentele financiare derivate extrabursiere, contrapărțile centrale și registrele centrale de tranzacții (JO L 201, 27.7.2012, pp. 1-59).

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 20.06.2023

Top