Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document Ares(2025)971505

COMMUNICATION FROM THE COMMISSION TO THE EUROPEAN PARLIAMENT, THE COUNCIL, THE EUROPEAN ECONOMIC AND SOCIAL COMMITTEE AND THE COMMITTEE OF THE REGIONS Towards a Savings and Investment Union

CERERE DE CONTRIBUȚII

CU PRIVIRE LA O INIȚIATIVĂ (fără evaluarea impactului)

Prezentul document are ca scop să informeze publicul și părțile interesate cu privire la activitatea Comisiei, astfel încât acestea să poată oferi feedback și să participe în mod eficace la activitățile de consultare.

Solicităm acestor grupuri să își exprime opiniile cu privire la modul în care Comisia înțelege problema și cu privire la soluțiile posibile și să ne ofere orice informație relevantă pe care ar putea să o dețină.

Titlul inițiativei

Comunicarea privind uniunea europeană a economiilor și a investițiilor

DG coordonatoare – unitatea responsabilă

DG FISMA – B1 Uniunea piețelor de capital

Tipul probabil de inițiativă

Comunicare

Calendar orientativ

T1 2025

Informații suplimentare

Prezentul document are scop pur informativ și nu este o antepronunțare a deciziei finale a Comisiei cu privire la continuarea acestei inițiative sau cu privire la conținutul final al acesteia. Toate elementele inițiativei descrise în prezentul document, inclusiv calendarul inițiativei, pot suferi modificări.

A. Contextul politic, definirea problemei și verificarea subsidiarității

Contextul politic [max. 10 rânduri]

În Orientările sale politice pentru perioada 2024-2029, președinta von der Leyen a anunțat că Comisia va „propune o Uniune europeană a economiilor și investițiilor, care să includă sectorul bancar și piețele de capital”. Inițiativa combină uniunea piețelor de capital (UPC) și uniunea bancară și se bazează pe realizările anterioare ale acestora. Cele două planuri de acțiune privind uniunea piețelor de capital din 2015 și 2020 și măsurile semnificative pentru instituirea uniunii bancare luate începând din 2012 fac să existe deja sau să fie în curs de punere în aplicare elemente constitutive importante pentru uniunea europeană a economiilor și a investițiilor (UEI).

În scrisoarea sa de misiune, președinta von der Leyen a însărcinat-o pe comisara Albuquerque să dezvolte o uniune europeană a economiilor și a investițiilor pentru a valorifica volumul enorm al economiilor private în sprijinul obiectivelor noastre mai ample și pentru a „concentra acțiunile pe sprijinirea oamenilor pentru a economisi mai bine, pe stimularea capitalului pentru inovare, pe deblocarea finanțelor digitale, pe asigurarea competitivității sectorului financiar și pe valorificarea finanțării durabile”.

Comisara Albuquerque a anunțat că va prezenta, în primele luni de la preluarea mandatului, o abordare generală cu privire la modul în care UE, statele membre și participanții la piață pot avansa în mod decisiv în ceea ce privește UEI. Prin urmare, Comisia intenționează să emită o comunicare privind UEI.

În ultimele luni, numeroase părți interesate și experți și-au exprimat sprijinul pentru UEI, un astfel de sprijin fiind exprimat și în rapoartele Enrico Letta și Mario Draghi.

De asemenea, UEI beneficiază de un sprijin politic reînnoit, astfel cum reiese din declarația Eurogrupului în configurație deschisă din martie 2024 privind viitorul uniunii piețelor de capital și din concluziile Consiliului European din aprilie 2024. În același timp, statele membre nu au ajuns încă la un consens cu privire la ceea ce consideră că sunt măsurile-cheie pentru a avansa în mod decisiv în ceea ce privește UEI.

Parlamentul European a sprijinit în mod constant și a votat în favoarea finalizării uniunii bancare și a UPC, subliniind importanța acestora pentru atingerea obiectivelor strategice ale UE.

Problema pe care urmărește să o abordeze inițiativa [max. 25 de rânduri]

Rapoartele Mario Draghi și Enrico Letta au evidențiat ineficiențele care continuă să existe pe piețele de capital ale UE, în special o discrepanță semnificativă în materie de economii și investiții în UE, unde, pe de o parte, economiile cetățenilor sunt insuficient recompensate de depozite cu randament scăzut, iar companiile, în special cele tinere și inovatoare, întâmpină dificultăți în a-și satisface nevoile de capital din cauza opțiunilor de finanțare inadecvate. Prin urmare, este necesar să se acționeze pentru a corela mai bine economiile cu investițiile, pentru a crea un impact economic real în următoarea perioadă de cinci ani.

Cetățenii UE au economii semnificative: în T2 2023, gospodăriile din UE au economisit 14,79 % din venitul lor disponibil (ESTAT). În 2023, cetățenii UE dețineau 11,63 mii de miliarde EUR, reprezentând 31,01 % din economiile lor, în numerar și depozite (ESTAT, date din 2023), care oferă randamente limitate. Fără o participare sporită la piețele de capital, cetățenii UE pierd oportunitățile de creare de bunăstare de care ar putea beneficia prin posibilitatea de a obține randamente mai mari din economiile lor pe termen lung.  

În același timp, UE are nevoie din ce în ce mai mult de capitaluri masive pentru a-și finanța obiectivele de politică mai ample, inclusiv competitivitatea, inovarea, investițiile verzi și digitale și investițiile din domeniul apărării. Sectorul bancar rămâne o sursă importantă de finanțare în UE: în 2023, împrumuturile bancare au reprezentat 50,43 % din finanțarea societăților nefinanciare (ESTAT, ESTAT, BCE și DG FISMA) și, deși progresele în direcția unei piețe bancare integrate au fost substanțiale, există aspecte nesoluționate ale uniunii bancare care ar putea stimula și mai mult finanțarea bancară în termeni absoluți. Însă finanțarea bancară nu este adecvată pentru finanțarea tuturor nevoilor de investiții, în special a celor ale întreprinderilor tinere și inovatoare, care au nevoie mai degrabă de capitaluri proprii decât de instrumente de datorie și care reprezintă investiții relativ riscante. Adesea, aceste întreprinderi nu sunt în măsură să își satisfacă nevoile de finanțare în cadrul UE.

Piețele de capital din UE nu oferă încă suficiente oportunități, din cauză că le lipsesc amploarea și profunzimea necesare, iar întreprinderile transfrontaliere se confruntă în continuare cu numeroase obstacole. Acest lucru implică o nevoie de a extinde piețele de capital ale UE și de a face să crească profunzimea acestora, inclusiv și în special ca sursă de capital de risc.

Temeiul pentru acțiunea UE (temeiul juridic și verificarea subsidiarității) [max. 10 rânduri]

Temeiul juridic

Comunicarea ar trebui să prezinte o strategie privind UEI și măsurile care trebuie luate într-o serie limitată de domenii care au o legătură clară cu stimularea competitivității și a productivității în economia UE. Măsurile avute în vedere, inclusiv eventualele inițiative legislative, pot avea temeiuri juridice diferite, în funcție de conținutul lor.

Necesitatea practică a unei acțiuni la nivelul UE

Este necesară o acțiune la nivelul UE deoarece piețele de capital existente nu oferă suficiente oportunități, neavând încă amploarea și profunzimea necesare, care reprezintă obiective centrale al pieței unice. În plus, este necesar ca UE să elimine numeroasele bariere transfrontaliere cu care se confruntă întreprinderile și să faciliteze fluxul de capital în vederea unei utilizări productive în întreaga UE. UEI nu poate fi însă construită doar prin acțiuni la nivelul UE, deoarece multe dintre acțiunile necesare sunt de competența statelor membre. Comisia va încuraja și va sprijini statele membre pentru a lua măsuri și a pune în aplicare legislația la nivel național, depunând totodată eforturi în direcția unor acțiuni consolidate și coordonate. Reducerea sarcinilor va fi, de asemenea, un ghid important pentru politicile și acțiunile pentru uniunea europeană a economiilor și a investițiilor.

 

B. Ce urmărește să realizeze inițiativa și în ce mod? [max. 25 de rânduri]

UEI va contribui la realizarea unor obiective economice și sociale mai ample, în special prin sprijinirea tranziției verzi și digitale și prin asigurarea sustenabilității economice și sociale a UE pe termen lung.

Ajutându-i pe cetățeni să obțină venituri mai mari din economiile lor, UEI urmărește să contribuie la crearea de bunăstare, inclusiv ca răspuns la nevoile legate de pensionare, și, în general, să asigure mai multă prosperitate și echitate pentru europeni.

Asigurându-se că economiile europene sunt canalizate cât mai eficient posibil către finanțarea unor investiții productive și strategice, UEI urmărește să ofere mai multe opțiuni de finanțare întreprinderilor, fiind astfel un factor-cheie pentru îmbunătățirea competitivității și a productivității.

UEI este un proiect pe termen lung și va consta într-o serie de acțiuni care vor stimula dezvoltarea piețelor de capital și a piețelor bancare. Pe baza domeniilor lor de aplicare complementare și a diferitelor niveluri de progres, UPC și uniunea bancară ar trebui dezvoltate în continuare, astfel încât UEI să poată ajuta UE să ajungă la o masă critică care să declanșeze un proces mai accelerat de dezvoltare a pieței.

Pot fi avute în vedere o serie de măsuri cu impact ridicat în domenii care au o legătură clară cu stimularea competitivității și a productivității în economia UE, după cum urmează.

·Mobilizarea mai eficace a economiilor, în special prin sprijinirea participării persoanelor fizice pe piața de capital prin intermediul unor produse de economisire și de investiții simple și cu costuri reduse, inclusiv prin stimulente fiscale sau de altă natură adecvate, aducând astfel laolaltă volume mari de capital de investiții și permițând crearea de mai multă bunăstare.

·Punerea la dispoziție a mai multor investiții pentru întreprinderile din UE, inclusiv pentru întreprinderile tinere și inovatoare, în special prin stimularea investitorilor privați și instituționali europeni să canalizeze finanțarea către întreprinderi productive și inovatoare.

·Promovarea unei mai mari integrări și a unei mai mari eficiențe a piețelor de capital pentru a sprijini o mai mare profunzime și amplitudine a pieței, prin identificarea și eliminarea barierelor din calea activității transfrontaliere, indiferent dacă acestea sunt bariere în materie de supraveghere, de impozitare ori de autorizare sau de altă natură.

·Consolidarea mecanismelor de supraveghere pentru a se asigura o aplicare eficace a cadrului unic de reglementare și o supraveghere de înaltă calitate a piețelor de capital în întreaga UE.

Punerea în aplicare a UEI va fi ghidată de următoarele principii:

·Comisia va asigura echilibrul adecvat între acțiunile legislative și cele nelegislative, recunoscând că acțiunile legislative ar trebui să se concentreze asupra domeniilor-cheie și să reducă sarcinile cât mai mult posibil. Acțiunea la nivelul UE se va concentra asupra aspectelor în care acțiunea UE este cea mai eficace, cu un accent la fel de important pe acțiuni coordonate care sunt inițiate de jos în sus și pe o coordonare consolidată din partea statelor membre.

·UEI va avea în centrul său nevoile cetățenilor UE, care se pot număra printre cei mai importanți factori favorizanți și beneficiari ai UEI.

·În general, UEI se va concentra pe sprijinirea priorităților Comisiei privind creșterea prosperității durabile și a competitivității Europei și va fi complementară altor politici care vizează sectoare specifice și promovează investițiile în domenii strategice. Acestea sunt: Pactul pentru o industrie curată, noul Fond european pentru competitivitate, Strategia privind piața unică, Strategia privind start-upurile și întreprinderile în curs de extindere, Planul european pentru locuințele la prețuri accesibile și Uniunea Apărării.

Impacturi probabile

Beneficiile potențiale ale unei mai mari dezvoltări și integrări a pieței financiare sunt substanțiale. Președinta von der Leyen a afirmat în orientările sale politice că numai o mai bună integrare a piețelor de capital ar putea permite întreprinderilor din UE să mobilizeze o sumă suplimentară de 470 de miliarde EUR pe an pe piețele de capital.

Întreprinderile tinere și inovatoare ar avea de câștigat de pe urma unei flexibilități sporite în ceea ce privește finanțarea, întrucât sursele de finanțare disponibile în cadrul UE ar crește, la fel ca și marja de a reduce costurile de finanțare.

Cetățenii ar avea de câștigat, deoarece ar avea o capacitate mai mare de a se implica în crearea de bogăție pe piețele financiare datorită oportunităților sporite de a economisi și de a investi în modul cel mai potrivit și cu beneficii adecvate, inclusiv în vederea pensionării.

Toate statele membre – mari și mici – ar trebui să beneficieze de pe urma UEI prin creșterea investițiilor în propriile economii, prin creșterea investițiilor transfrontaliere și printr-o mai bună susținere a creării de bunăstare la nivelul gospodăriilor.

Monitorizarea viitoare

Începând din 2021, Comisia publică o „Listă de indicatori pentru monitorizarea progreselor înregistrate în direcția atingerii obiectivelor uniunii piețelor de capital”. Această listă de indicatori va fi adaptată pentru a reflecta domeniul de aplicare mai larg al UEI și inițiativele specifice care urmează să fie propuse în cadrul UIP și va fi apoi utilizată pentru monitorizarea periodică a progreselor înregistrate în direcția atingerii obiectivelor UEI.

C. O mai bună legiferare

Evaluarea impactului [max. 10 rânduri]

Propunerea de comunicare a Comisiei va prezenta domenii în care Comisia va avea în vedere posibile inițiative pentru a construi o uniune europeană a economiilor și a investițiilor în următorii ani.

Întrucât stabilește un cadru general de politică, comunicarea nu necesită o evaluare a impactului. Pentru acțiunile legislative individuale și alte inițiative care vor fi anunțate în comunicare, Comisia va efectua evaluări ale impactului, după caz, în conformitate cu principiile stabilite în cadrul pentru o mai bună legiferare.

Strategia de consultare [max. 10 rânduri]

Părțile interesate sunt invitate să ofere feedback cu privire la modalitățile prin care să se realizeze progrese în ceea ce privește UEI, pe baza evoluțiilor pozitive înregistrate până în prezent în ceea ce privește uniunea piețelor de capital și în ceea ce privește uniunea bancară, în domeniile prezentate mai sus.

Se poate transmite feedback la prezenta cerere de contribuții timp de patru săptămâni. Contribuțiile pot fi furnizate în cele 24 de limbi oficiale ale UE pe site-ul „Exprimați-vă părerea”.

La elaborarea comunicării, Comisia va lua în considerare contribuțiile trimise de părțile interesate ca răspuns la prezenta cerere de contribuții.

Comisia va consulta, de asemenea, părțile interesate cu privire la inițiative specifice, acolo unde este necesar.

De ce desfășurăm această consultare?

Comisia este interesată de contribuții care pot contribui la conturarea căii de acțiune viitoare și va lua în considerare, la elaborarea comunicării, contribuțiile transmise de părțile interesate la prezenta cerere de contribuții.

Cererea de contribuții permite Comisiei să primească opinii de la o gamă largă de părți interesate.

Comisia este interesată în mod special de feedback cu privire la progresele înregistrate până în prezent și la provocările rămase legate de realizarea de progrese în ceea ce privește uniunea europeană a economiilor și a investițiilor.

Publicul-țintă

Principalele părți interesate sunt: societatea civilă; consumatorii și organizațiile acestora; partenerii sociali; întreprinderile, inclusiv IMM-urile, intermediarii financiari, piețele și infrastructurile financiare și organizațiile care le reprezintă; autoritățile vamale din statele membre.

Top