EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2017/346/09

Cerere de propuneri – EACEA/27/2017 în cadrul programului Erasmus+ – KA3 – Sprijin pentru reforma politicilor – Calificări comune în cadrul învățământului profesional și tehnic (VET)

OJ C 346, 14.10.2017, p. 6–8 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

14.10.2017   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 346/6


CERERE DE PROPUNERI – EACEA/27/2017

în cadrul programului Erasmus+

KA3 – Sprijin pentru reforma politicilor

Calificări comune în cadrul învățământului profesional și tehnic (VET)

(2017/C 346/09)

1.   Obiective

Obiectivele generale ale cererii de propuneri sunt, pe de o parte, creșterea capacității de inserție profesională a tinerilor și aducerea unei contribuții la dezvoltarea unei forțe de muncă înalt calificate, competente și mobile, de care să beneficieze inclusiv întreprinderile și, pe de altă parte, încurajarea evoluțiilor comune în domeniul VET în Europa și consolidarea în ansamblu a calității, a relevanței și a atractivității acestuia.

Obiectivul specific al cererii este sprijinirea pregătirii sau a instituirii de calificări VET comune, inclusiv la nivel superior, sau a îmbunătățirii calificărilor existente.

Calificările transnaționale trebuie să includă o componentă puternică de învățare la locul de muncă și de mobilitate, să abordeze aspecte precum rezultatele învățării, asigurarea calității și recunoașterea adecvată, utilizând totodată instrumentele și mecanismele europene relevante.

Pe fondul unei rate mari a șomajului în rândul tinerilor, al neconcordanței și al deficitelor de competențe, precum și al nevoii de competențe superioare la nivel sectorial, calificările VET comune au potențialul de a aborda aceste provocări și de a asigura un răspuns mai eficient din partea VET la nevoile pieței muncii.

2.   Parteneriate eligibile

Parteneriatul trebuie să cuprindă parteneri din cel puțin două țări participante la programul Erasmus+ (din care cel puțin una trebuie să fie un stat membru al Uniunii Europene):

—   cele 28 de state membre ale Uniunii Europene: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Regatul Unit (1);

—   țările participante la program din afara UE: fosta Republică iugoslavă a Macedoniei, Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Turcia.

Mai mult, parteneriatele au în componență cel puțin trei parteneri, inclusiv următoarele două organizații:

un furnizor de VET (de nivel secundar superior sau postliceal universitar sau neuniversitar);

o întreprindere (publică sau privată) sau o cameră de industrie, de comerț și de meserii sau o organizație sectorială/profesională.

Unul dintre acești parteneri va fi organizația coordonatoare care solicită grantul Erasmus+ în numele consorțiului de organizații partenere.

Alte organizații participante eligibile includ:

autorități de calificare relevante sau alte autorități echivalente (la nivel național, regional sau sectorial). Implicarea în proiect a unei astfel de organizații din fiecare țară participantă reprezintă un avantaj în evaluarea calității consorțiului care propune proiectul și a acordurilor de cooperare;

autorități publice locale, regionale sau naționale;

parteneri sociali (organizații patronale și sindicale);

institute de cercetare;

organizații umbrelă europene;

consilii sectoriale pentru competențe sau organizații echivalente;

servicii publice de ocupare a forței de muncă;

organizații de tineret;

asociații de părinți;

alte organisme relevante.

3.   Activități și rezultate preconizate

Activitățile trebuie să înceapă între 1 septembrie 2018 și 1 noiembrie 2018.

Durata proiectelor este de 24 de luni.

Beneficiarii trebuie să realizeze următoarele două activități principale:

conceperea sau îmbunătățirea unui sistem de calificare comună în cadrul VET, menit să răspundă unor necesități concrete în materie de competențe în țările cu parteneri obligatorii, în vederea recunoașterii sale drept calificare în fiecare dintre aceste țări;

calificarea comună trebuie să fie alcătuită din unități clar identificate:

definite pe baza unui profil detaliat al calificării, care reprezintă o descriere cuprinzătoare a rezultatelor preconizate ale învățării;

completate de conceperea unei programe de învățământ comune, cu o puternică componentă de învățare la locul de muncă, care să sprijine mobilitatea transfrontalieră, transnațională și interregională a cursanților;

completate de standarde de evaluare;

constituirea unor noi structuri de cooperare durabilă care să asigure transparența, comparabilitatea, sisteme adecvate de asigurare a calității și recunoașterea reciprocă a calificărilor, făcând totodată angajamentele existente mai sistematice și mai bine țintite.

Pe durata proiectului trebuie să se obțină rezultate concrete:

conceperea și îmbunătățirea sistemului de calificare comună în cadrul VET:

obținerea de rezultate tangibile și sustenabile în ceea ce privește instituirea unui sistem de calificări VET comune care să includă o mai bună transparență, comparabilitate și recunoaștere a calificărilor respective;

furnizarea de dovezi care să demonstreze modul în care necesitățile specifice în materie de competențe se vor corela cu necesitățile pieței muncii în țările/regiunile participante la parteneriat;

constituirea unor noi structuri de cooperare durabilă:

depunerea de eforturi concrete pentru creșterea capacității de inserție profesională a cursanților VET printr-o formă îmbunătățită de învățare la locul de muncă și oportunități integrate de mobilitate;

implementarea de sinergii pe termen lung pentru a îmbunătăți în final atractivitatea VET.

Trebuie aduse dovezi care să demonstreze că rezultatele proiectului vor fi continuate și după încheierea finanțării UE.

4.   Criterii de atribuire

Cererile eligibile vor fi evaluate pe baza următoarelor criterii:

1.

relevanța proiectului (maximum 30 de puncte – prag: minimum 16 puncte);

2.

calitatea conceperii și implementării proiectului (maximum 25 de puncte – prag: minimum 13 puncte);

3.

calitatea consorțiului care propune proiectul și a acordurilor de cooperare (maximum 25 de puncte – prag: minimum 13 puncte);

4.

impactul și diseminarea (maximum 20 de puncte – prag: minimum 11 puncte).

Pentru a fi eligibile pentru finanțare, cererile trebuie să obțină un scor de cel puțin 60 de puncte (dintr-un total de 100 de puncte), ținând seama și de pragul minim necesar pentru fiecare din cele patru criterii de atribuire.

5.   Buget

Bugetul total alocat pentru cofinanțarea proiectelor este estimat la maximum 6 milioane de euro.

Rata de cofinanțare maximă a UE va fi de 80 %.

Valoarea fiecărui grant va fi cuprinsă între 200 000 și 500 000 EUR. Agenția preconizează că va finanța aproximativ 20 de propuneri.

Agenția își rezervă dreptul de a nu aloca toate fondurile disponibile.

6.   Termenul pentru depunerea candidaturilor

Candidaturile trebuie depuse până la data de 31 ianuarie 2018, ora 12.00 (ora Bruxelles-ului).

Candidaturile trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

să fie depuse online, utilizând formularul de candidatură oficial, corect (eForm);

să fie redactate într-una din limbile oficiale ale UE;

o descriere detaliată a proiectului, o declarație pe propria răspundere și un buget estimat echilibrat, prezentate în formulare oficiale, trebuie anexate la cerere.

Nerespectarea cerințelor de mai sus duce la respingerea candidaturii.

7.   Detalii complete

Ghidul și formularul electronic de candidatură sunt disponibile la următoarea adresă de internet:

https://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/funding/ka3-joint-qualifications-in-vocational-education-and-training_en

Candidaturile trebuie să îndeplinească toate cerințele din ghid.


(1)  Pentru solicitanții din Regatul Unit: Rețineți că criteriile de eligibilitate trebuie respectate pe întreaga durată a grantului. În cazul în care Regatul Unit se retrage din UE în perioada de derulare a grantului fără a încheia un acord cu UE prin care să se asigure, în special, că solicitanții britanici continuă să fie eligibili, veți înceta să primiți finanțare UE (chiar dacă veți continua să participați, după caz) sau va trebui să părăsiți proiectul.


Top