Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2016/140/04

Cerere de exprimare a interesului pentru selectarea membrilor Consiliului bugetar european

JO C 140, 21.4.2016, p. 5–8 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

21.4.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 140/5


Cerere de exprimare a interesului pentru selectarea membrilor Consiliului bugetar european

(2016/C 140/04)

1.   CONTEXT

Dând curs recomandărilor din „Raportul celor cinci președinți - Finalizarea Uniunii economice și monetare a Europei”, Comisia a decis la 21 octombrie 2015 să înființeze un Consiliu bugetar european independent (denumit în continuare „Consiliul”) (1).

Consiliul are misiunea de a contribui, cu rol consultativ, la exercitarea funcțiilor Comisiei în materie de supraveghere bugetară multilaterală a zonei euro, astfel cum se prevede la articolele 121, 126 și 136 din TFUE.

Atribuțiile Consiliului sunt următoarele:

(a)

punerea la dispoziția Comisiei a unei evaluări a punerii în aplicare a cadrului bugetar al Uniunii, în special în ceea ce privește consecvența orizontală a deciziilor și punerea în aplicare a supravegherii bugetare, cazurile deosebit de grave de nerespectare a regulilor și adecvarea orientării bugetare actuale la nivelul zonei euro și la nivel național. În cadrul acestei evaluări, Consiliul poate, de asemenea, să formuleze sugestii referitor la evoluția viitoare a cadrului bugetar al Uniunii;

(b)

oferirea de consiliere Comisiei cu privire la cea mai adecvată orientare fiscală viitoare pentru zona euro în ansamblul său, pe baza unui raționament economic. Consiliul poate oferi consultanță Comisiei cu privire la orientările bugetare naționale care ar fi adecvate din prisma coerenței acestora cu orientările bugetare agregate pe care le-a sugerat pentru zona euro și a dispozițiilor Pactului de stabilitate și de creștere. Atunci când identifică riscuri care pot pune în pericol buna funcționare a uniunii economice și monetare, Consiliul oferă, pe lângă consiliere, și o analiză specifică a opțiunilor de politică disponibile în temeiul Pactului de stabilitate și de creștere;

(c)

cooperarea cu consiliile bugetare naționale, astfel cum se precizează la articolul 6 alineatul (1) litera (b) din Directiva 2011/85/UE a Consiliului (2). Colaborarea dintre Consiliu și consiliile bugetare naționale vizează în special schimbul de cele mai bune practici și facilitarea unei înțelegeri comune a chestiunilor legate de cadrul bugetar al Uniunii;

(d)

furnizarea de consiliere ad hoc, la cererea președintelui Comisiei.

2.   COMPONENȚA CONSILIULUI

Consiliul este compus dintr-un președinte și din patru membri [denumiți în continuare „președintele” și „membrul (membrii)”].

Președintele răspunde de supravegherea îndeplinirii de către Consiliu a atribuțiilor care i-au fost încredințate și de asigurarea bunei funcționări a acestuia. Președintele convoacă și prezidează reuniunile Consiliului. Mai precis, președintele răspunde de:

asigurarea îndeplinirii cu succes a mandatului încredințat Consiliului, aderând, totodată, la cele mai înalte standarde etice și de calitate;

convocarea și prezidarea reuniunilor Consiliului și asigurarea respectării Regulamentului de procedură al Consiliului, cu sprijinul Secretariatului;

administrarea Consiliului și asumarea responsabilității generale pentru activitățile acestuia, punerea în aplicare a programului de lucru anual;

reprezentarea Consiliului în relația cu Comisia și cu alte organisme și organizații ale UE, dar și naționale și internaționale;

prezentarea raportului anual al Consiliului.

Membrii vor contribui în mod activ la activitatea Consiliului și vor participa în cadrul sesiunilor sale executive. Fiecare membru va informa președintele cu privire la contribuția sa. Mai exact, membrii trebuie:

să asigure realizarea obiectivelor și sarcinilor necesare pentru îndeplinirea cu succes a mandatului încredințat Consiliului, aderând, în același timp, la cele mai înalte standarde etice și de calitate;

să contribuie la identificarea priorităților în cadrul planificării strategice a Consiliului;

să contribuie la elaborarea și îmbunătățirea instrumentelor analitice necesare pentru îndeplinirea mandatului Consiliului.

Președintele și membrii Consiliului sunt numiți pe o perioadă de trei ani, care poate fi reînnoită o dată. Aceștia sunt numiți în calitate de consilieri speciali (3) și sunt remunerați pe baza unei diurne bazate pe un salariu de bază corespunzător gradului AD 15 în cazul președintelui și pe baza unui salariu de bază corespunzător gradului AD 14 pentru membrii Consiliului. Se estimează că, pentru îndeplinirea responsabilităților respective, președintele va trebui să consacre aproximativ 20 de zile întregi pe an, iar membrii – aproximativ 10 zile întregi.

Cheltuielile de călătorie și de cazare ale președintelui și ale membrilor se rambursează de către Comisie în urma depunerii unei cereri în acest sens și a documentelor justificative însoțitoare, în conformitate cu dispozițiile în vigoare în cadrul Comisiei. În plus, va fi oferită o diurnă menită să acopere alte costuri, cum ar fi costul meselor.

Cheltuielile se rambursează în limitele creditelor disponibile alocate în cadrul procedurii anuale de alocare a resurselor.

Consiliul are propriul său secretariat, care îi acordă sprijin analitic, statistic, administrativ și logistic. Comisia va numi șeful Secretariatului, după consultarea președintelui, pentru o perioadă de trei ani, care poate fi reînnoită o singură dată. Șeful secretariatului va acorda asistență în ceea ce privește înființarea Consiliului. Ceilalți membri ai Secretariatului sunt selectați pe baza nivelului lor înalt de calificare și a experienței vaste dobândite în domenii relevante pentru activitatea Consiliului și sunt repartizați sau atașați (mis à disposition) în cadrul Secretariatului. Secretariatul este atașat, din punct de vedere administrativ, la Secretariatul General al Comisiei.

3.   INDEPENDENȚĂ

În exercitarea atribuțiilor lor, membrii Consiliului acționează independent și nu solicită și nici nu acceptă instrucțiuni din partea instituțiilor sau organismelor Uniunii, a guvernelor statelor membre sau a oricărui alt organism public sau privat. Membrii Secretariatului primesc instrucțiuni numai din partea Consiliului.

Membrii Consiliului îi fac cunoscut președintelui orice potențial conflict de interes legat de o anumită evaluare sau de un anumit aviz, iar președintele ia măsurile care se impun, putând decide ca membrul în cauză să nu participe la elaborarea și la adoptarea evaluării respective sau a avizului respectiv. În ceea ce îl privește pe președinte, orice astfel de dificultate se soluționează prin decizia Consiliului.

4.   CRITERII DE ELIGIBILITATE

Pentru a fi avuți în vedere pentru etapa de selecție, candidații trebuie să îndeplinească următoarele criterii formale la data-limită de prezentare a cererilor de exprimare a interesului:

Experiență profesională  (4): să aibă cel puțin 15 ani de experiență profesională postuniversitară dobândită după obținerea calificării menționate mai jos.

Experiență profesională relevantă: din cei 15 ani de experiență profesională, cel puțin 10 ani să fi fost dobândiți în domenii relevante pentru politicile macroeconomice, în special în domeniul politicii bugetare și al gestiunii bugetare.

Titlu sau diplomă universitară:

un nivel de studii corespunzător unui ciclu complet de studii universitare absolvite cu diplomă, în cazul în care durata normală a studiilor respective este de patru ani sau mai mult; sau

un nivel de studii corespunzător unui ciclu complet de studii universitare absolvite cu diplomă și o experiență profesională relevantă de cel puțin un an, în cazul în care durata normală a studiilor respective este de cel puțin trei ani (această experiență profesională de un an nu poate fi inclusă în experiența profesională postuniversitară cerută anterior).

Cunoștințe lingvistice: să aibă o cunoaștere temeinică a uneia dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene și o cunoaștere satisfăcătoare a cel puțin unei alte limbi oficiale a UE (5).

Naționalitatea: să fie cetățeni ai unui stat membru al Uniunii Europene.

5.   PROCEDURA DE DEPUNERE A CANDIDATURII

Fiecare act de candidatură trebuie completat într-una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene, trebuie să specifice în mod clar cetățenia candidatului și să includă documentația necesară.

Persoanele interesate sunt invitate să își depună candidaturile în format electronic la Comisia Europeană la următoarea adresă: EFB-Secretariat@ec.europa.eu

O candidatură va fi considerată admisibilă doar dacă aceasta este transmisă până la data-limită stabilită și include documentele menționate mai jos. Documentele justificative pot fi solicitate într-o etapă ulterioară.

Data-limită de depunere a candidaturilor

Data-limită de depunere a candidaturilor: 30 de zile lucrătoare de la data publicării prezentei cereri de exprimare a interesului în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Comisia își rezervă dreptul de a prelungi data-limită de depunere a candidaturilor pentru prezenta cerere de exprimare a interesului exclusiv prin publicarea unui anunț în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Documente justificative

Fiecare candidatură trebuie să includă următoarele documente justificative:

o scrisoare de însoțire care să explice motivele pentru care s-a dat curs prezentei cereri de exprimare a interesului;

un curriculum vitae;

o declarație în care să fie menționate posibilele conflicte de interese între statutul de membru al CBE și alte funcții deținute de candidat.

6.   PROCEDURA DE SELECȚIE

Procedura de selecție va consta într-o evaluare a candidaturilor în raport cu criteriile prevăzute mai jos, urmată de stabilirea unei liste cu cei mai potriviți candidați. Aceștia pot fi invitați la un interviu înainte de luarea deciziilor de numire.

Președintele și un membru al Consiliului sunt numiți de Comisie, la propunerea președintelui, după consultarea vicepreședintelui pentru moneda euro și dialog social și a comisarului pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă.

Ceilalți trei membri sunt numiți de Comisie la propunerea președintelui, după consultarea consiliilor bugetare naționale, a Băncii Centrale Europene și a Grupului de lucru pentru Eurogrup.

În cazul tuturor membrilor Consiliului, inclusiv al președintelui, se aplică o politică de garantare a egalității de șanse.

Criterii de selecție

La evaluarea candidaturilor, președintele ține seama de următoarele criterii:

competențele și experiența dovedite și relevante ale candidaților, prin care aceștia demonstrează că sunt experți internaționali respectați în domeniile macroeconomiei, finanțelor publice, politicii bugetare și gestiunii bugetare;

o înțelegere aprofundată a cadrului bugetar al UE și a rolului său în funcționarea UE și UEM;

competențele și experiența dovedite și relevante în materie de elaborare de politici economice, dobândite de preferință prin ocuparea unui loc de muncă în cadrul unor instituții care elaborează politici, al unor instituții care oferă consiliere în materie de politici sau al unei universități;

cunoașterea instituțiilor UE, a proceselor decizionale ale UE și a rolului Comisiei Europene;

experiența în efectuarea de analize economice dintr-o perspectivă orizontală, între țări, ar constitui un avantaj;

capacitatea de a dezvolta și de a pune în aplicare o viziune strategică;

să fie o persoană care dă dovadă de inițiativă, deosebit de responsabilă, hotărâtă și integră și

să aibă excelente aptitudini de comunicare scrisă și orală, pentru a putea stabili legături, a comunica și a coopera eficient cu părțile interesate interne și externe. O bună cunoaștere a limbii engleze va fi esențială;

Președintele Consiliului va trebui să demonstreze competențe de management și capacitatea de a construi relații de lucru bazate pe încredere. Experiența profesională în conducerea unei organizații într-un post de conducere la nivel înalt în domeniul relevant ar constitui un avantaj.

În cadrul procesului de selecție, Comisia va încerca, de asemenea, să asigure un echilibru în ceea ce privește reprezentativitatea candidaților, sexul și proveniența geografică a acestora, ținând cont de sarcinile specifice ale Consiliului bugetar european și de tipul de expertiză necesară.

7.   CALENDAR ORIENTATIV

Se are în vedere organizarea de interviuri de selecție în luna iunie, astfel încât Consiliul bugetar european să poată fi instituit și să devină operațional până în septembrie 2016.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să trimiteți un e-mail pe adresa EFB-Secretariat@ec.europa.eu sau să contactați Secretariatul la numărul de telefon: +32 22920875.


(1)  JO L 282, 28.10.2015, p. 37 și JO L 40, 17.2.2016, p. 15.

(2)  Directiva 2011/85/UE a Consiliului din 8 noiembrie 2011 privind cerințele referitoare la cadrele bugetare ale statelor membre (JO L 306, 23.11.2011, p. 41).

(3)  Articolul 3 alineatul (5) din Decizia C(2015) 8000 prevede că „Președintele și membrii consiliului sunt numiți în calitate de consilieri speciali, iar statutul și remunerația lor sunt definite în temeiul articolelor 5, 123 și 124 din Regimul aplicabil celorlalți agenți”.

(4)  Experiența profesională va fi calculată începând cu data la care candidatul a dobândit calificarea minimă pentru accesul la profilul în cauză.

(5)  Regulamentul (CE) nr. 920/2005 al Consiliului din 13 iunie 2005 de modificare a Regulamentului nr. 1 din 15 aprilie 1958 de stabilire a regimului lingvistic al Comunității Economice Europene și a Regulamentului nr. 1 din 15 aprilie 1958 de stabilire a regimului lingvistic al Comunității Europene a Energiei Atomice și de introducere de măsuri derogatorii temporare de la aceste regulamente (JO L 156, 18.6.2005, p. 3).


Top