EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2015/233/07

Cerere de propuneri – Institutul Băncii Europene de Investiții propune o nouă sponsorizare EIBURS în cadrul Programului pentru Cunoaștere al acestuia

OJ C 233, 17.7.2015, p. 5–6 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

17.7.2015   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 233/5


Cerere de propuneri – Institutul Băncii Europene de Investiții propune o nouă sponsorizare EIBURS în cadrul Programului pentru Cunoaștere al acestuia

(2015/C 233/07)

Institutul Băncii Europene de Investiții își direcționează majoritatea subvențiilor pentru cercetare prin intermediul Programului pentru Cunoaștere, compus din două scheme de finanțare diferite:

EIBURS, programul BEI de sponsorizare a cercetării universitare (EIB University Research Sponsorship Programme);

STAREBEI ( STAges de REcherche BEI), un program de finanțare a tinerilor cercetători care lucrează în cadrul unor proiecte comune BEI-universități.

EIBURS acordă subvenții facultăților sau centrelor de cercetare asociate universităților din UE, din țările candidate sau potențial candidate, care efectuează cercetări în domenii de interes major pentru bancă. Sponsorizările EIBURS, de până la 100 000 EUR pe an pe o perioadă de trei ani, sunt acordate, printr-o procedură de selecție, facultăților sau centrelor de cercetare interesate care au o competență recunoscută în domeniul selectat. Propunerile câștigătoare vor atrage după sine desfășurarea unor activități variate care vor face obiectul unui acord contractual cu Banca Europeană de Investiții.

Pentru anul universitar 2015-2016, în cadrul programului EIBURS sunt așteptate propuneri pe o singură temă nouă de cercetare:

Cum pot organizațiile mai mari să fie și inovatoare?

Obiectivul proiectului de cercetare constă în analizarea modului în care organizațiile consacrate pot utiliza cel mai bine proiectele și/sau inițiativele ca punct de plecare pentru inovații radicale de succes, iar apoi în elaborarea unei serii de abordări, instrumente și tehnici comune care pot susține respectivele proiecte sau inițiative de inovare.

Multe organizații consacrate își desfășoară activitatea bazându-se pe capacitatea lor de a reproduce eficient și sigur procesele existente și/sau de a supune produsele și serviciile existente unui proces gradual de inovare. Pe măsură ce ciclurile de schimbare sunt mai scurte, organizațiile pot apela din ce în ce mai mult la soluții alternative pentru a realiza inovații sau schimbări radicale.

Acest studiu se va concentra pe modul în care organizațiile cu procese de bază stabile pot în același timp încuraja inovarea și schimbarea radicală. Cercetarea trebuie să se concentreze pe execuție – cum pot organizațiile consacrate să pună cel mai bine în aplicare schimbarea din momentul luării deciziei în acest sens? Studiul va identifica modele de inovare și schimbare radicală în cadrul organizațiilor consacrate, care să fie apoi utilizate ca un cadru general pentru a propune instrumentele pe care organizația să le adopte pentru a susține respectiva inovație.

Prima etapă va analiza gama de modele pentru inovare radicală în cadrul organizațiilor consacrate și trebuie să cuprindă lecții cu privire la punerea în aplicare eficientă pe baza dovezilor empirice.

A doua etapă se va concentra pe diferite abordări privind punerea în aplicare, după ce a fost selectată strategia de urmat sau rezultatul dorit. Aceasta va analiza:

dacă anumite abordări sunt mai potrivite pentru a genera anumite rezultate în ceea ce privește inovarea; și

în ce măsură pot organizațiile controla rezultatul dorit prin influențarea factorilor de sprijinire și de frânare și ce rol joacă factorii externi necontrolabili și aleatori.

Analiza trebuie să țină cont și de factori, precum cultura companiei și mediul de afaceri în ansamblul său.

Etapa a treia se va baza pe cunoștințele acumulate în primele două etape și se va axa pe dezvoltarea de:

instrumente de diagnosticare în scopul identificării celor mai bune abordări pentru anumite tipuri de activități în cadrul cărora să se pună în aplicare anumite tipuri de inovații; și

instrumente de sprijinire a inovării, pe care organizațiile le pot folosi pentru a sprijini punerea în aplicare cu succes a diferitelor modele pentru inovare.

Proiectul poate cuprinde orice activitate suplimentară pe care centrul universitar o consideră importantă pentru a desfășura cu succes cercetarea și difuzarea rezultatelor acesteia, inclusiv:

organizarea de seminarii și alte activități de difuzare a rezultatelor;

crearea de baze de date; și

anchete.

Propunerile se depun în limbile engleză sau franceză până la data de 30 septembrie 2015, ora 24.00 (CET). Propunerile depuse după acest termen nu vor fi luate în considerare. Propunerile se vor trimite prin e-mail la:

institute@eib.org

Pentru informații mai detaliate privind procesul de selecție al EIBURS și Institutul BEI, vizitați: http://institute.eib.org/


Top