EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62022CN0540

Cauza C-540/22: Cerere de decizie preliminară introdusă de rechtbank Den Haag, sediul din Middelburg (Țările de Jos) la 11 august 2022 – SN și alții/Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid

OJ C 463, 5.12.2022, p. 15–16 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

5.12.2022   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 463/15


Cerere de decizie preliminară introdusă de rechtbank Den Haag, sediul din Middelburg (Țările de Jos) la 11 august 2022 – SN și alții/Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid

(Cauza C-540/22)

(2022/C 463/20)

Limba de procedură: neerlandeza

Instanța de trimitere

Rechtbank Den Haag, sediul din Middelburg

Părțile din procedura principală

Reclamanți: SN, AS, RA, AA, OK, SD, IS, YZ, VK, VM, SP, OZ, OK, MM, PS, OP, ST, OO, ST, OS, AB, AT, PM, IY, SO, HY, VK, VL, DT, DM, DK, OK, MK, VM, VM, AY, PD, SS, OH, AZ, RS, VD, AI, OK

Pârât: Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid

Întrebările preliminare

1)

Libera circulație a serviciilor garantată la articolele 56 și 57 TFUE cuprinde un drept de ședere într-un stat membru, derivat din acest drept, pentru lucrători din țări terțe care pot fi angajați în statul respectiv de un prestator de servicii stabilit în alt stat membru?

2)

În cazul unui răspuns negativ, articolul 56 TFUE se opune ca, în cazul în care durata furnizării serviciilor este mai mare de trei luni, să fie obligatorie solicitarea unui permis de ședere pentru fiecare lucrător în parte, alături de o obligație de notificare simplă pentru prestatorul de servicii?

3)

În cazul unui răspuns negativ, articolul 56 TFUE se opune:

a)

unei dispoziții legislative naționale conform căreia perioada de valabilitate a unui astfel de permis de ședere, indiferent de durata furnizării serviciilor, nu poate depăși doi ani?

b)

limitării perioadei de valabilitate a unui astfel de permis de ședere la perioada de valabilitate a permisului de muncă și de ședere în statul membru de stabilire a prestatorului de servicii?

c)

perceperii unei taxe administrative pentru fiecare cerere (de prelungire), al cărei cuantum este egal cu taxa administrativă datorată pentru un permis legal pentru ca un resortisant al unei țări terțe să ocupe un loc de muncă, însă este de cinci ori mai mare decât cuantumul taxei administrative pentru un certificat de ședere legală a unui cetățean al Uniunii?


Top