EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62014TN0578

Cauza T-578/14: Acțiune introdusă la 1 august 2014 – VSM Geneesmiddelen/Comisia

OJ C 339, 29.9.2014, p. 26–26 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

29.9.2014   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 339/26


Acțiune introdusă la 1 august 2014 – VSM Geneesmiddelen/Comisia

(Cauza T-578/14)

2014/C 339/31

Limba de procedură: engleza

Părțile

Reclamantă: VSM Geneesmiddelen BV (Alkmaar, Ţările de Jos) (reprezentant: U. Grundmann, avocat)

Pârâtă: Comisia Europeană

Concluziile

Reclamanta solicită Tribunalului:

Declararea faptului că, în mod nejustificat, Comisia nu a inițiat evaluarea mențiunilor de sănătate privind substanțele botanice de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară în cadrul procedurii prevăzute la articolul 13 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 1924/2006 (1) anterior datei de 1 august 2014;

alternativ, anularea deciziei cuprinse în scrisoarea Comisiei din 29 iunie 2014 în sensul neinițierii evaluării mențiunilor de sănătate privind substanțele botanice prin intermediul procedurii prevăzute la articolul 13 anterior datei de 1 august 2014.

Motivele și principalele argumente

În susținerea acțiunii, reclamanta susține că, potrivit articolului 13 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 1924/2006 – Regulamentul privind mențiunile de sănătate, până la 31 ianuarie 2010, Comisia Europeană avea obligația de a adopta o listă a mențiunilor autorizate privind substanțele utilizate în produse alimentare. În pregătirea în vederea adoptării unei astfel de liste, s-a solicitat EFSA să evalueze susținerile prezentate de statele membre. Totuși, în septembrie 2010, Comisia a anunțat că urma să suspende și să reexamineze procedura de evaluare a mențiunilor privind substanțele botanice și, în consecință, EFSA a încetat examinarea acestor susțineri. Comisia nu a suspendat decât procedura de evaluare privind substanțele botanice, iar nu și procedura privind alte substanțe, precum substanțele chimice.

Prin scrisoarea din 23 aprilie 2014, reclamanta a solicitat Comisiei să dispună reluarea imediată de către EFSA a evaluării mențiunilor de sănătate privind substanțele botanice utilizate în produse alimentare, dat fiind că este afectată semnificativ de întârzierea actuală și de insecuritatea juridică din domeniul mențiunilor de sănătate privind substanțele botanice utilizate în produse alimentare.

Prin scrisoarea din 19 iunie 2014, Comisia a indicat reclamantei că a fost informată în legătură cu diferitele subiecte de nelămurire ale statelor membre și ale părților interesate și că nu urmează să inițieze evaluarea mențiunilor de sănătate privind produsele botanice în acest stadiu. La 8 iulie 2014, reclamanta a adresat o nouă scrisoare Comisiei, stabilind un termen pentru inițierea evaluării mențiunilor de sănătate privind produsele botanice de către EFSA, a cărei dată limită era 31 iulie 2014. Comisia nu a răspuns la această scrisoare.

Așadar, se poate concluziona că Comisia nu a stabilit o listă completă a mențiunilor de sănătate autorizate privind substanțele utilizate în produsele alimentare, astfel cum se prevede la articolul 13 alineatul (3) din Regulamentul privind mențiunile de sănătate. Articolul 13 din Regulamentul privind mențiunile de sănătate prevede nu numai termene clare, ci și proceduri clar definite pentru adoptarea listei mențiunilor de sănătate privind substanțele utilizate în produsele alimentare. Regulamentul nu acordă competențe discreționare Comisiei în sensul modificării etapelor procedurii, nici al prelungirii termenelor.

În plus, potrivit celui de al nouălea considerent, Regulamentul privind mențiunile de sănătate are drept obiectiv „să se stabilească principiile general aplicabile tuturor mențiunilor”. Aceasta arată clar că legiuitorul nu intenționa să stabilească grade diferite de evaluare pentru anumite tipuri de substanțe. În consecință, toate considerațiile vizate de Comisie cu privire la un sistem diferit de evaluare a mențiunilor privind produsele botanice ar fi nu numai lipsite de orice temei legal, ci și contrare obiectivelor generale ale regulamentului.


(1)  Regulamentul (CE) nr. 1924/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 decembrie 2006 privind mențiunile nutriționale și de sănătate înscrise pe produsele alimentare (JO L 404, p. 9, Ediție specială, 15/vol. 18, p. 244).


Top